Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Avviser krisepakke:

USAs president, Donald Trump, vil ikke godkjenne den gigantiske og etterlengtede coronakrisepakken Kongressen har vedtatt. Han kaller den en skam og ber Kongressen endre den.

I en video lagt ut på Twitter tirsdag kveld, sier Trump at pakken er en skam og må endres. Han ber Kongressen øke sjekken hver amerikaner får til 2.000 dollar og kutte støtte til verdenssamfunnet.

- I løpet av sommeren blokkerte Demokratene på ondsinnet vis en coronakrisepakke. For få måneder siden startet Kongressen forhandlinger om en pakke som er kritisk for det amerikanske folket. Det tok altfor lang tid. Men den pakken de sender til min pult, er en helt annen. For å være ærlig er den en skam, sier Trump.

- Den kalles en coronakrisepakke, men den har nesten ingenting å gjøre med corona, sier Trump og ramser opp støtte til land som er en del av krisepakka som ble vedtatt av Kongressen.

Krisepakken var et kompromiss etter lange forhandlinger og inneholder en lang rekke økonomiske tiltak.

Trump mener krisepakken favoriserer både andre stater og innvandrere i USA på bekostning av amerikanske statsborgere og bedrifter.

- Pakken lar familiemedlemmer av ulovlige innvandrere få langt mer enn hva amerikanerne får. Krisepakken på 900 milliarder gir hardtarbeidende skattebetalere kun 600 dollar hver i krisehjelp, og det blir ikke gitt nok til småbedrifter, særlig restauranter, sier Trump.

Trump krever at Kongressen leverer et nytt forslag.

- Jeg ber Kongressen endre dette forslaget og øke det latterlig lave beløpet på 600 dollar til 2.000 dollar, eller 4.000 dollar for par. Jeg ber også Kongressen om umiddelbart å fjerne de sløsende og unødvendige delene av denne pakken, og sende meg en ny pakke, sier Trump.

Til tross for at Joe Biden er valgvinner og vil ta over presidentkontoret i januar, varsler Trump at det kan hende han i sin neste periode må ta ansvar for å få på plass en krisepakke.

- Hvis ikke, må den neste administrasjonen gjøre det, og kanskje det blir meg. Og vi kommer til å få det gjort, sier Trump.

Krisepakken har vært svært etterlengtet for amerikanske bedrifter og privatpersoner. Det ble forhandlet om den allerede før presidentvalget i november.

I helgen ble Demokratene og Republikanerne endelig enige om en krisepakke verdt hele 900 milliarder dollar.

Pakken ble raskt godkjent av de to kamrene i den amerikanske kongressen mandag og sendt videre til president Donald Trump for å bli godkjent. Det kommer Trump ikke til å gjøre.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Tror alle har fått vaksinetilbud i løpet av august:

Smitteverndirektør Geir Bukholm sier til VG at han tror den siste gruppa, i alederen 18-45 år, har fått vaksinetilbud innen august. Årsaken er økning i leveransene fra blant annet Pfizer.

- Ut fra det scenarioet som er nå, vil de over 45 år være vaksinert i midten av juni, sier Bukholm til avisa.

Nyheten om oppløftende leveransetall på vaksinefronten gjør også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad optimistisk med tanke på månedene som kommer.

- Dette er veldig gode nyheter. Ser man Europa under ett så leverer Pfizer 600 millioner doser. Det er en vaksinedose til hver europeer, inkludert barn. Det er også avtaler med Moderna, og totalen av dette gjør at vi nærmer oss planen FHI la i utgangspunktet, sier han til TV 2.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Greta Thunberg donerer en million:

Klimaforkjemper Greta Thunberg gir nå bort en million kroner til Verdens helseorganisasjon (WHO) - beløpet skal gå til Covax, det globale vaksinajsonsprogrammet, som blant annet skal sikre at også fattige land får vaksinedoser, melder Svenska Dagbladet.

- Akkurat som med klimaet må vi hjelpe de mest sårbare først, sier Thunberg.

STØTTER FATTIGE LAND: Greta Thunberg. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB

Vaksinert!:

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk mandag sin første vaksinedose.

Byrådslederen fikk Moderna-vaksinen, opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

- Jeg er glad for å ha fått første dose av vaksinen og oppfordrer befolkningen til å ta vaksinen med en gang de får tilbud om det. Mange vil få tilbud om vaksine i tiden fremover ettersom tempoet i vaksineringen øker, sier Johansen.

Byrådslederen bor i Bydel St. Hanshaugen og var opprinnelig innkalt til vaksinering onsdag kveld. Johansen har registret seg slik at vaksinasjonssenteret kan ringe dersom det blir ledig time til vaksinering tidligere.

Mandag morgen ble Johansen oppringt med tilbud om vaksine samme dag. Det takket han ja til og avlyste flere møter.

Over 131 000 personer i Oslo har fått sin første coronavaksine, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Litt over 34 000 personer har fått begge vaksinedosene i hovedstaden.

FØRSTE DOSE: Raymond Johansen har fått første vaksinedose. Foto: Oslo kommune

Vaksine-bønn: 1000 ledige timer:

Karmøy kommune har 1100 ledige vaksinetimer denne uka, skriver Haugesunds Avis.

Det betyr at mange som kan få coronavaksinen, ikke har fastsatt når sprøyten skal tas.

På grunn av fraværet av så mange i de første prioriterte gruppene, har Karmøy kommune nå sendt meldinger til flere i gruppe seks - aldersgruppa 45-54 år.

Kommuneoverlege Katrine Haga Nesse utelukker ikke at enkelte ikke har bestilt time for vaksine av frykt, og viser til at noen tidligere har mottat falske vaksine-invitasjoner.

Hun påpeker også:

- Noen tror kanskje ikke det haster. Noen tror kanskje de ikke trenger vaksinen, siden det nå er sol og sommer og smittetallene går nedover, sier Haga Nesse til Haugesunds Avis.

Hun anbefaler alle som mottar invitasjon til registrering om å ta vaksinen.

BER FOLK TA VAKSINE: Kommuneoverlege Katrine Haga Nesse oppfordrer de som har fått vaksine-invitasjon til å vaksine seg. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Ber om full rettspsykiatrisk undersøkelse av sønnen:

VG melder at sønnen til den drepte advokaten Tor Kjærvik vil gjennomgå full rettspsykiatrisk undersøkelse. Sønnen er siktet for drapet på sin far.

- På bakgrunn av anbefalingene der vil vi foreslår en full judisiell undersøkelse., sier politiadvokat Anne Marie Hustad til VG.

Advokat Kjærvik (70) ble skutt og drept i sitt eget hjem på Røa for ei uke siden. Han var en svært erfaren advokat, og jobbet i firmaet Advokatene ved Tinghuset i Oslo. Kjærvik var blant annet kjent som forsvarer for Kristin Kirkemo i Orderud-saken.

Sønnen meldte seg ifølge hans forsvarer, advokat John Christian Elden, selv for politiet kort tid etter at drapet fant sted.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Tegnell har mottatt AstraZeneca-vaksine:

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ble fredag blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen, melder Linköping-avisa Corren, viderebrakt av Aftonbladet.

- Jeg vil sende et viktig signal om at Astras [vaksine] er en kjempebra vaksine for mennesker over 65, sier den profilerte og omstridte statsepidemiologen - som fylte 65 år lørdag - til avisa.

Som kjent er AstraZeneca-vaksinen satt på vent i Norge og en rekke andre land, på grunn av alvorlige bivirkninger. Sverige, derimot, fortsetter å bruke den; AstraZeneca er et britisk-svensk selskap.

Flere har takket nei til å la seg vaksinere med AstraZeneca-vaksinen i Sverige. Tegnell er bekymret ove dette, og ønsker å berolige skeptikerne, og sier han selv ikke har fått alvorlige bivirkninger.

- Lett feber, men det kan man ta Alvedon (svensk utgave av Paracet) mot, sier statsepidemiologen.

Tegnell forteller videre at han på vaksinestasjonen spurte personellet om det er vanlig at folk sier nei til AstraZeneca.

- De svarte at det hender nå og da. Det oppstår en hel del krangel, ettersom man på stedet ikke kan velge hvilken vaksine man får, sier han.

GÅR FORAN: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB

Danmark åpner for nordmenn:

Onsdag åpner Danmark for innreise fra flere land, blant annet visse regioner i Norge.

Det melder Udenrigsministeriets Borgerservice i en pressemelding.

Nordmenn bosatt i Nordland, Trøndelag, og Troms og Finnmark kan denne uka slippe inn i Danmark uten karantene - men reglene er fortsatt slik at du må i karantene i Norge om du kommer fra utlandet.

Danmark åpner også for reisende fra Island, Australia, New Zealand, Singapore, Sør-Korea og Thailand.

Reisende fra Danmark må imidlertid avvente med utlenlandsreiser til Udenrigsministeriets Borgerservices verdenskart er på plass. Dette skal regulere hva som blir «grønne» og «gule» land i framtida, skriver DR Nyheter.

KØBENHAVN: Sugen på tur til Danmark? Du kan reise om du kommer fra Trøndelag, Nordland eller Troms og Finnmark. Foto: Fredrik Hagen / NTB

10 millioner briter fullvaksinert:

10 millioner briter har nå fått to doser av vaksine mot coronaviruset, melder Sky News.

Ca. 68 millioner bor i landet, som har vært hardt rammet av covid-19, men som nå gradvis har begynt å åpne samfunnet igjen etter streng og langvarig nedstenging.

De fleste britene har blitt vaksinert med AstraZenecas variant - som er satt på vent i en rekke andre land, deriblant Norge, på grunn av alvorlige bivirkninger.

Ifølge Worldometers har Storbritannia registrert nesten 4,4 millioner smittede, over 100 000 har dødd av eller med corona.

Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB

Stor leteaksjon - mann funnet død:


SISTE: Klokka 16.25 melder HRS at de har funnet den aktuelle båten og det som etter alt å dømme er den savndede fiskeren, omkommet.

- Han ble funnet i sjøen ved siden av båten. Hva som har skjedd, er uvisst, og han vil bli obdusert, opplyser redningsleder Thoralf Juva til Dagbladet.

De pårørende, som meldte ifra om at mannen var savnet, er orientert om funnet.

Juva opplyser at den omkomne ble funnet ca. 1 nautisk mil sør for Utsira. Mannen skal nå obduseres, for både å bringe dødsårsaken på det rene, og formelt fastslå identiteten.

- Avdøde blir fraktet til Sola med redningshelikopteret, og redningsskøyta tauer båten til land, opplyser Juva.
----------------------------------------------------------------

Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge har fått melding om en savnet krepsefisker vest for Karmøy.

- HRS har utalarmert redningshelikopter, redningsskøyte, Røde Kors-båt, og gått ut med melding over kystradioen, skriver HRS på Twitter.

Hovedredningssentralen koordinerer leteaksjonen. Meldingen kom klokka 14.59.

HRS' redningsleder Oddgeir Andersen opplyser at det er snakk om en mann som la ut i båt alene.

- Familien meldte ifra da han ikke kom tilbake som avtalt, opplyser Andersen til Dagbladet.

Det er fint vær og gode leteforhold i det aktuelle området.

Klokka 16.17 melder redningsleder Jan Lillebø at alle ressursene er på plass.

- Vi holder på med å søke. Det er lite driftsområde på grunn av det fine været, og vi kommer tilbake med nytt så snart vi har noe, sier Lillebø til Dagbladet.

SLEP: Ei redningsskøyte sleper den funnede båten til land. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Jente til sykehus etter påkjørsel:

Klokka 15.05 ble politiet varslet av ambulansetjenesten om en påkjørsel på Smestad i Oslo.

Operasjonsleder Rune Hekkelstrand opplyser til Dagbladet at det er ei jente i førskolealder som har blitt påkjørt.

Politiet er i kontakt med involverte parter - sjåføren og vitner til hendelsen, og jobber nå med å få klarhet i hendelsesforløpet.

- Jenta kjøres til sykehus av ambulansen for behandling der. Hun har skrubbsår og smerter i kroppen, men var bevisst, skriver politiet på Twitter.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.