Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Trump-veto mot forsvarsbudsjett:

Avtroppende president Donald Trump legger ned veto mot forsvarsbudsjettet som er vedtatt av Kongressen, skriver Washington Post.

Forsvarsbudsjettet er på 741 milliarder dollar, og ble vedtatt på fredag.

Trump har flere ganger vært svært kritisk til budsjettet, og har ved flere anledninger truet med å legge ned veto mot det, som han nå har gjort.

Trump er blant annet kritisk til at det settes en begrensning på hvor mange soldater som kan hentes hjem, og at det legges opp til at alle millitære baser og installasjoner som er oppkalt etter gamle konføderasjons-ledere skal bytte navn.

Kongressen har brukt ukesvis på å forhandle seg fram til et resultat. De vedtok budsjettet med 84 mot 13 stemmer. Det er stor nok margin til at vetoet kan bli omgjort igjen, men det er altså duket for en knallhard kamp i ukene som kommer.

Kongressen kan overkjøre vetoet til Trump. De har til 3. januar for å eventuelt gjøre det. Dersom de gjør det, vil det bli første gang kongressen overkjører Trumps veto-forsøk i løpet av presidentperioden.

Både Representantenes hus og Senatet må ha 2/3 margin for å overkjøre Trump. Det er det ventet at de vil få, skriver Washington Post.

Joe Biden tar over som president 20. januar.

Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Tegnell har mottatt AstraZeneca-vaksine:

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ble fredag blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen, melder Linköping-avisa Corren, viderebrakt av Aftonbladet.

- Jeg vil sende et viktig signal om at Astras [vaksine] er en kjempebra vaksine for mennesker over 65, sier den profilerte og omstridte statsepidemiologen - som fylte 65 år lørdag - til avisa.

Som kjent er AstraZeneca-vaksinen satt på vent i Norge og en rekke andre land, på grunn av alvorlige bivirkninger. Sverige, derimot, fortsetter å bruke den; AstraZeneca er et britisk-svensk selskap.

Flere har takket nei til å la seg vaksinere med AstraZeneca-vaksinen i Sverige. Tegnell er bekymret ove dette, og ønsker å berolige skeptikerne, og sier han selv ikke har fått alvorlige bivirkninger.

- Lett feber, men det kan man ta Alvedon (svensk utgave av Paracet) mot, sier statsepidemiologen.

Tegnell forteller videre at han på vaksinestasjonen spurte personellet om det er vanlig at folk sier nei til AstraZeneca.

- De svarte at det hender nå og da. Det oppstår en hel del krangel, ettersom man på stedet ikke kan velge hvilken vaksine man får, sier han.

GÅR FORAN: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB

Danmark åpner for nordmenn:

Onsdag åpner Danmark for innreise fra flere land, blant annet visse regioner i Norge.

Det melder Udenrigsministeriets Borgerservice i en pressemelding.

Nordmenn bosatt i Nordland, Trøndelag, og Troms og Finnmark kan denne uka slippe inn i Danmark uten karantene - men reglene er fortsatt slik at du må i karantene i Norge om du kommer fra utlandet.

Danmark åpner også for reisende fra Island, Australia, New Zealand, Singapore, Sør-Korea og Thailand.

Reisende fra Danmark må imidlertid avvente med utlenlandsreiser til Udenrigsministeriets Borgerservices verdenskart er på plass. Dette skal regulere hva som blir «grønne» og «gule» land i framtida, skriver DR Nyheter.

KØBENHAVN: Sugen på tur til Danmark? Du kan reise om du kommer fra Trøndelag, Nordland eller Troms og Finnmark. Foto: Fredrik Hagen / NTB

10 millioner briter fullvaksinert:

10 millioner briter har nå fått to doser av vaksine mot coronaviruset, melder Sky News.

Ca. 68 millioner bor i landet, som har vært hardt rammet av covid-19, men som nå gradvis har begynt å åpne samfunnet igjen etter streng og langvarig nedstenging.

De fleste britene har blitt vaksinert med AstraZenecas variant - som er satt på vent i en rekke andre land, deriblant Norge, på grunn av alvorlige bivirkninger.

Ifølge Worldometers har Storbritannia registrert nesten 4,4 millioner smittede, over 100 000 har dødd av eller med corona.

Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB

Stor leteaksjon etter krepsefisker:

SISTE: Klokka 16.25 melder HRS at de har funnet den aktuelle båten og det som etter alt å dømme er den savndede fiskeren, omkommet.

- Han ble funnet i sjøen ved siden av båten. Hva som har skjedd, er uvisst, og han vil bli obdusert, opplyser redningsleder Toralf Juva til Dagbladet.

De pårørende, som meldte ifra om at mannen var savnet, er orientert om funnet.

Juva opplyser at den omkomne ble funnet ca. 1 nautisk mil sør for Utsira. Mannen skal nå obduseres, for både å bringe dødsårsaken på det rene, og formelt fastslå identiteten.

- Avdøde blir fraktet til Sola med redningshelikopteret, og redningsskøyta tauer båten til land, opplyser Juva.
-------------------------------------------------------------

Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge har fått melding om en savnet krepsefisker vest for Karmøy.

- HRS har utalarmert redningshelikopter, redningsskøyte, Røde Kors-båt, og gått ut med melding over kystradioen, skriver HRS på Twitter.

Hovedredningssentralen koordinerer leteaksjonen. Meldingen kom klokka 14.59.

HRS' redningsleder Oddgeir Andersen opplyser at det er snakk om en mann som la ut i båt alene.

- Familien meldte ifra da han ikke kom tilbake som avtalt, opplyser Andersen til Dagbladet.

Det er fint vær og gode leteforhold i det aktuelle området.

Klokka 16.17 melder påtroppende redningsleder Jan Lillebø at alle ressursene er på plass.

- Vi holder på med å søke. Det er lite driftsområde på grunn av det fine været, og vi kommer tilbake med nytt så snart vi har noe, sier Lillebø til Dagbladet.

Jente til sykehus etter påkjørsel:

Klokka 15.05 ble politiet varslet av ambulansetjenesten om en påkjørsel på Smestad i Oslo.

Operasjonsleder Rune Hekkelstrand opplyser til Dagbladet at det er ei jente i førskolealder som har blitt påkjørt.

Politiet er i kontakt med involverte parter - sjåføren og vitner til hendelsen, og jobber nå med å få klarhet i hendelsesforløpet.

- Jenta kjøres til sykehus av ambulansen for behandling der. Hun har skrubbsår og smerter i kroppen, men var bevisst, skriver politiet på Twitter.

Krass kritikk mot klesgigant :

Under coronapandemien har klesgiganten H&M mottatt milliardstøtte fra staten. Nå har H&M valgt å utbetale utbytte til aksjonærene, noe som fører til at lønnen til de butikkansatte reduseres med mer enn 1000 SEK i måneden, ifølge Aftonbladet .

Butikkansatte har nylig fått vite at arbeidsgiveren stopper med å betale provisjon. Det har fått mange av dem til å rase.

- Det er vi som gjør jobben og vi som utsetter oss for all risiko. Jeg forstår ikke hvordan de kan vurdere å gi aksjonærene utbytte når vi ikke får noe, sier en person som jobber i en butikk i Stockholm-området til avisa.

- Ledelsen sier at det er tøft akkurat nå og at vi må spare. Men det er penger i selskapet. Og uten oss hadde de ikke tjent noe i det hele tatt.

Den eneste belønningen de ansatte i butikkene har mottatt under pandemien, er et gavekort på 100 SEK.

Tidligere har kommisjonen kunne øke lønnen med ca. 1500 SEK til de ansatte i butikkene, dersom butikken viste gode resultater. Nå har de imidlertid besluttet å avskaffe kompensasjon på ubestemt tid.

"Alle former for bonus- og provisjonsbetalinger er suspendert som følge av covid-19. I Sverige gjelder dette inntil videre”, skriver H&Ms presseavdeling i en e-post til Aftonbladet.

Ifølge avisa mottok H&M over to milliarder i statsstøtte globalt i 2020. I Sverige fikk selskapet 300 millioner i støtte.

Foto: NTB.

Frykter skjult smitte i Kristiansand:

I forbindelse med et smitteutbrudd i en blokk i Kristiansand er det nå til sammen 108 personer som har fått påvist coronasmitte. Ifølge kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik er dette det største utbruddet i byen så langt i pandemien.

- Jeg er bekymret for situasjonen, fordi det er mange smittede, sier han til Fædrelandsvennen.

Under 20 av de smittede bor i blokka, og utbruddet har flere forgreininger kommunen nå forsøker å kartlegge. Blant annet har utbruddet spredt seg til en fritidsklubb og til skoler.

- I løpet av de siste 14 dagene har kun seks av 114 tilfeller hatt ukjent smittevei. Men vi kan mistenke at det er noe skjult smitte som vi ikke er kjent med. Derfor oppfordrer vi alle som har den minste antydning til symptomer om å teste seg, sier kommuneoverlegen.

Også i Kristiansand har det fine været i helga ført til hendelser som bekymrer, og Vik understreker overfor Fædrelandsvennen at det nå er svært viktig at tiltakene blir fulgt.

STORT UTBRUDD: Det er påvist flere tilfeller med coronasmitte i denne boligblokka på Hellemyr i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Orienterer om nye Bergen-tiltak:

Det siste døgnet er det registrert 34 nye smittetilfeller i Bergen. Kommunen har hatt økende smitte den siste tida og byrådet legger fram innstramminger på en pressekonferanse klokka 14.

Ifølge kommunen er elleve av de nye smittede under 20 år. På grunn av økende smitte i denne aldersgruppen, er det på forhånd varslet innstramminger for barn og unge.

- I dag må vi stramme inn igjen i Bergen. Vi er i en situasjon som vi ikke har lyst til å være i og er nå i en situasjon der vi er nødt til å gjøre noe, sier byrådsleder Roger Valhammer.

- Trenden er stigende og bekymringsfull.

Han sier grunnsmitten i Bergen er høy og at de har et glidende snitt med 35 smittede per dag.

- Andelen med ukjent smittevei har økt til 13 prosent og andelen positive blant de testede er på to prosent de siste 14 dagene.

Økningen er betydelig i aldersgruppen 13 til 19, men også blant yngre barn.

Smitten i de yngre aldersgruppene har ført til mange nærkontakter, og dette har skapt problemer for smittesporerne som melder at de har vanskeligheter med å få varslet alle nærkontakter.

- Vi er nødt til å gjøre noe med smitten som skjer i private sammenkomster.

Følgende tiltak innføres etter råd fra FHI:

* Det blir ikke tillatt delta på private sammenkomster i private hjem med flere enn to personer til stede. Tiltaket forskriftsfestes.

* Det tillates likevel at en husholdning som består av én eller to personer, kan få besøk av flere så lenge de besøkende tilhører samme husholdning.

* Svømmehaller, badeland, hotellbasseng stenges.

* Steder med aktiviteter rettet mot barn og unge skal holde stengt.

* Ikke tillat med innendørs fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år. Utendørs er lov. Kor og korpsøvelser blir heller ikke tillatt innendørs.

* Det blir munnbindpåbud på steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

* Det blir også innført rødt nivå på skoler ved smitteutbrudd.

Tiltakene innføres fra midnatt mandag og skal vare i 14 dager, til og med 3. mai.

- Detter tøffe tak og ikke noe vi ønsker å gjøre, men vi gjør det for å forhindre en større nedstenging. Dette smerter og det gjør vondt og det kommer til å gå utover mange, sier Valhammer.

Bergen opphevet den nasjonale skjenkestoppen fredag. Valhammer sier helgas meldinger bekymrer ham.

- Tiltakene vi kommer med i dag er basert på situasjonen i dag og slik den har utviklet seg de siste ukene. Det jeg har sett de siste dagene bekymrer med sterkt. Det er for mange rapporter om festbråk og folk som dropper avstand og regler. I noen tilfeller har det tatt helt av. Hvis dette fortsetter så blir vi nødt til å sette denne delen av gjenåpningen på pause. Derfor vil jeg både minne bransje og gjester på å overholde anbefalingene, sier Valhammer.

Helsebyråd Beate Husa gjentar at det er vanskelig å innføre tiltak mot barn og unge, men at det nå trengs. Også hun er bekymret for utviklingen gjennom helga.

- Vi hadde et dialogmøte med politiet. De gir tilbakemeldinger om mye folk ute i finværet i helga. Det er kjekt at folk er ute og koser seg, men det er mindre kjekt at smittevernrådene ikke blir fulgt. Meteren blir ikke tatt hensyn til og da blir det krevende. Avstandsrådet gjelder også utendørs. Det vi har sett denne helga styrker behovet for tiltak.

- Det er svært bekymringsfullt at mange har samlet seg i større grupper enn anbefalt og at smittevernet ikke blir ivaretatt. Dette gjelder også barn, unge og unge voksne, der politiet rapporterer om store ansamlinger, sier Husa.

Hun oppfordrer alle til å holde avstand - gjerne to meter - og at bør ha lav terskel for å teste seg.

Det strammes også inn for kortidssykehjemmene.

- Vi strammer inn besøksrestriksjonene der. To faste besøkende kan besøke en beboer inntil to ganger i uka, og besøket må avtales på forhånd. Det må brukes munnbind, sier Husa.

Hun begrunner tiltaket med at det ikke er alle beboere på slike avdelinger som har fått vaksine.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen sier Bergen den siste tida har hatt motsatt utvikling enn mange andre steder i Norge den siste tida, der det er opplevd nedgang i smittetrykk.

- Det er ikke sånn at vi i Bergen reverserer lettelsene som er gjort nasjonalt, men vi har forsøkt å finne mest mulig målrettede tiltak som kan passe for å få redusert smittetrykket hos oss.

- Har du vært på sammenkomster der avstandsreglene ikke er fulgt, da bør du teste deg, oppfordrer han og legger til at han ser det "syndes mye" mot avstandsregelen.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Soldat drept i Øst-Ukraina:

En ukrainsk soldat er drept og en annen såret i konfliktområdet i Øst-Ukraina, sier det ukrainske forsvaret mandag.

Soldaten ble drept da stillingen hans ble angrepet med granater søndag, skriver forsvaret på Facebook.

Meldingen kommer bare timer før de planlagte samtalene mellom Russland, Tyskland, Frankrike og Ukraina om situasjonen i landet.

Sammenstøt mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister har blusset opp i øst de siste ukene, og våpenhvilen som ble meglet fram i fjor fungerer ikke lenger. Konflikten har pågått i Donetsk og Lugansk-regionene siden 2014.

Konflikten mellom landene forverres, og Russland har utplassert store militære styrker langs grensen. Frykten øker for en eskalering av situasjonen.

(NTB)

Eldre kvinne påkjørt av bil i Haugesund:

En eldre kvinne (70) tas hånd om av helsevesenet etter at hun skal ha blitt påkjørt på en parkeringsplass i Haugesund mandag ettermiddag.

Det melder Sør-Vest politidistrikt.

Den 70 år gamle kvinnen er våken, men har smerter i en fot, ryggen og en arm, skriver politiet videre.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.45.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.