Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Dømt etter Wuhan-dekning:

En kinesisk amatørjournalist er dømt til fire års fengsel for å ha rapportert fra Wuhan da virusutbruddet startet.

37 år gamle Zhang Zhan fikk dommen i et kort rettsmøte i Shanghai, nesten ett år etter at virusutbruddet først startet i Wuhan.

Hun var tiltalt for å ha oppildnet til strid og framprovosert trøbbel i den første kaotiske fasen av utbruddet.

Hennes direkterapportering fra overfylte krematorier og sykehus ble delt bredt på sosiale medier i februar, noe som fanget myndighetenes oppmerksomhet.

I en artikkel skrev hun at myndighetene ikke ga folk nok informasjon og deretter bare stengte byen ned.

Det er en av hennes forsvarere, Ren Quanniu, som melder om dommen.

Hittil har kinesiske myndigheter straffet ni varslere i et forsøk på å hindre kritikk av myndighetenes håndtering av utbruddet.

Men saken er den første mot en journalist. Tre andre – Chen Qiushi, Fang Bin og Li Zehua, som rapporterte fra Wuhan, har vært savnet siden februar.

Kina har fått krass kritikk for håndteringen av virusutbruddet og anklages for hemmeligholdelse, men forsøker nå å framstille håndteringen i et bedre lys.

Rettssaken fant sted bare noen uker før et ekspertteam fra Verdens helseorganisasjon (WHO) ankommer Kina for å granske hvordan viruset oppsto.

(NTB).

FORSVARER: Advokat Ren Quanniu ankommer rettsmøtet i Shanghai. Foto: Leo Ramirez / AFP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Nær 4000 stemmer ble kastet under årets stortingsvalgI:

3 738 stemmesedler ble forkastet etter årets stortingsvalg, viser Valgdirektoratets endelige opptelling.

Det var i valgdistriktet Akershus at flest stemmesedler gikk i søpla, viser tall NRK har hentet fra direktoratet. Der var totalt 614 stemmer ubrukelige.

Færrest stemmer gikk til spille i Finnmark.

Den vanligste årsaken til at stemmer blir forkastet er at de mangler stempel.

- Man trenger ikke bruke en ordinær stemmeseddel. Man kan bruke et ark, skrive partiet man ønsker og hvilket valg det gjelder. Men dersom den mangler stempel, blir den forkastet, sier valgansvarlig Bertil Søfteland i Vestland fylke.

Tre av fire av de forkastede stemmene er fra forhåndsstemmingen. Hovedårsaken til at forhåndsstemmer blir kastet er at velgeren ikke er norsk statsborger og derfor ikke står i manntallet.

Antall forkastede stemmer ved årets stortingsvalg er rundt 1300 færre enn ved stortingsvalget i 2017, ifølge kanalen.

(NTB)

Valglokalene har stengt i Russland:

De aller siste valglokalene i Russland har stengt. Tidlig i opptellingen ligger det an til en klar seier til regjeringspartiet, som ventet på forhånd.

Det tre dager lange valget nærmer seg nå slutten mens stemmene telles opp i det enorme landet.

Etter at 9 prosent av stemmene er telt opp, har regjeringspartiet Forente Russland foreløpig en oppslutning på 38,75 prosent, mens Kommunistpartiet har 25,06 prosent, ifølge Valgkommisjonen.

I teorien er alle de 450 setene i Dumaen, underhuset i nasjonalforsamlingen, i spill. Regjeringspartiet Forente Russland er imidlertid på forhånd ventet å gå seirende ut.

Kreml har ryddet mange av rivalene av banen allerede før valget. Opposisjonelle er blitt satt i fengsel, pågrepet eller enkelt og greit nektet å stille.

Anklager om valgfusk og press mot velgerne har preget valget fra første dag, og uavhengige observatører fra velgerrettighetsorganisasjonen Golos har meldt om tusenvis av brudd på prosedyrene.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke vært til stede, på grunn av uenighet om vilkårene Russland har satt. Russland ønsket også å bare tillate et lite antall.

(NTB)

Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / NTB

UD med anbefaling til nordmenn på La Palma:

I forbindelse med vulkanutbruddet på den spanske øya La Palma kommer Utenriksdepartementet med en anbefaling til alle nordmenn som er på øya. Til Dagbladet sier pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde at UD følger situasjonen tett.

- Vi anbefaler nordmenn i området å følge med på lokale myndigheters råd i forbindelse med vulkanutbruddet og holde seg oppdatert på hva disse er til en hver tid. Vi oppfordrer også nordmenn til å følge rådene og anbefalingene som gis lokalt, sier Lunde til Dagbladet.

Myndighetene er i gang med å evakuere innbyggere på La Palma etter vulkanutbruddet søndag ettermiddag. Bilder fra stedet viser lava som spruter ut av vulkanen med en enorm røyksøyle som ruver over krateret. Utbruddet har fremskyndet evakuering av rundt 1000 personer.

- Folk bes om å være ekstremt varsomme og holde seg unna området rundt krateret for å unngå unødvendig risiko, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse.

Bilder fra stedet søndag ettermiddag viser lava som spruter ut av vulkanen med en enorm røyksøyle som ruver over krateret. Utbruddet har fremskyndet evakuering av rundt 1.000 personer.

Spanias statsminister Pedro Sánchez opplyser at han skal dra til øya. Innenriksdepartementet opplyser at sikkerhetspersonell på 200 personer har blitt mobilisert og er på vei med helikopter.

Foto: Reuters / NTB
Vulkanutbrudd på La Palma

Vulkanutbrudd på La Palma

dagbladet

Pizza-ran i Oslo:

En person skal ha blitt ranet av fem personer på Grünerløkka i Oslo, skriver politiet på Twitter.

De fem skal ha ranet til seg en pizza.

Den ranede er ikke fysisk skadd. Politiet jakter på gjerningspersonene.

Tre skutt etter gavekrangel på babyfest:

Lørdag rykket politiet i en liten by ved navn Lower Burrel utenfor Pittsburgh i USA ut etter at de fikk melding om at det var en pågående skyteepisode.

Da de kom fram viste det seg at det ikke stemte, skriver politiet i byen på Facebook.

Det som skal ha skjedd var at det brøt ut en krangel på et familieselskap, en såkalt «baby shower», som endte med at en person trakk en halvautomatisk pistol og avfyrte flere skudd. Tre personer, en 23 år gammel mann, en 19 år gammel kvinne og en 16 år gammel gutt, ble truffet av skuddene. De ble fraktet til sykehus med uavklarte skader, skriver NBC.

Politiet tror at de kranglet om gaver på festen, skriver kanalen.

Ulykken skjedde her, på et lokale tilknyttet brannstasjonen i byen. Foto: Google Maps

Filmskaper Petter Vennerød er død:

Filmskaper Petter Vennerød døde søndag, 72 år gammel. Sammen med kollega Svend Wam var han spesielt kjent for en rekke samfunnskritiske filmer.

Det er Vennerøds familie som har opplyst NTB om dødsfallet.

Fra 1970-tallet og oppover hadde Petter Vennerød ansvaret for manus eller for regien på i alt 14 filmer sammen med makker Svend Wam under produksjonsselskapet Mefistofilm. Wam og Vennerød-filmene, som ofte vekket oppsikt og noen ganger forargelse, hadde en kritisk vinkel mot politi, psykiatri og sosialvesen og mot det etablerte.

Vennerød var også selv skuespiller i de fleste av filmene.

I 1985 mottok han Aamot-statuetten for fremragende innsats for norsk film. Han fikk i tillegg en rekke andre priser i inn- og utland. Petter Vennerød fikk i 2019 norsk films høyeste utmerkelse, Amandakomiteens ærespris.

For de yngre er han kanskje mest kjent for å ha skapt og regissert «Født i feil kropp», som ble vist på TV 2 2014.

Petter Vennerød døde av parkinsons sykdom, opplyser familien til NTB.

Petter Vennerød er død. Her fotografert i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB .

Løp etter person med øks på T-banestasjon:

Politiet i Oslo melder om en hendelse på Makrellbekken T- banestasjon.

- En person har løpt etter en annen med øks. Vi er på stedet og har kontroll på fem personer, skriver politiet på Twitter.

Det er gjort funn av en øks på stedet. Ingen skal være skadd, ifølge politiet. I forbindelse med hendelsen ble T-banen stanset.

- Vi undersøker om dette kan være forsøk på ran. Alle de impliserte er under 18 år, opplyser politiet.

Rykket ut til fallskjermhopp:

110-sentralen Sør-Øst meldte søndag om en mulig fallskjermulykke på Rjukan.

- Brannvesenet rykker ut på mulig fallskjermstyrt, skriver de på Twitter.

Sør-Øst politidistrikt opplyser at de har fått samme melding, og at hendelsen skal ha skjedd i nærheten av Hydroparken.

Kort tid etter meldes det at brannvesenet har kommet i kontakt med en mann som har hoppet i fallskjerm og hatt litt kjapp landing.

- Helt udramatisk, skriver politiet på Twitter.

- Ikke oppsøk området:

Det pågår et vulkanutbrudd på La Palma, som er en av Kanariøyene.

Utbruddet har nå pågått i rundt en time, og nå har forskningsinstituttet INVOLCAN, som forsker på vulkaner på Kanariøyene, en tydelig oppfordring.

- Følg myndighetenes råd, og IKKE OPPSØK OMRÅDET i nærheten av utbruddet, skriver de med store boksaver på Twitter.

Vulkanutbruddet. Foto: REUTERS/Borja Suarez
Vulkanutbrudd på La Palma

Vulkanutbrudd på La Palma

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.