Nyhetsstudio

Har levert over 50 panikkrom i Norge

Nesten hver femte norske bolig har innbrudds- og brannalarm, men noen ønsker mer sikkerhet. SpyShop sier de har levert over 50 panikkrom.

Bortføringssaken på Lørenskog har løftet sikkerhetstenkning opp i folks bevissthet det siste døgnet, men allerede før dette, var det enkelte nordmenn som tenkte mer på personlig sikkerhet enn andre, skriver Finansavisen. Noen bygger såkalte panikkrom der de kan søke tilflukt i tilfelle de blir angrepet eller det er inntrengere i huset. De mest avanserte rommene beskytter mot gassangrep.

– Vi har levert mer enn 50 panikkrom til privatboliger i Norge over mange år, sier Frode Olafsen, eier av SpyShop, som leverer sikkerhetsprodukter og -tjenester landet rundt.

– Vi har ulike sikkerhetsnivåer, hvor det enkleste er et alarmsystem med innebygd kamera. Usynlige lasergjerder trigger en alarm dersom noen tar seg inn på eiendommen, mens en spesiell film på vinduer kan gjøre vinduene umulig å trenge gjennom, forklarer Olafsen. De vanligste panikkrommene koster mellom 50.000 og 100.000 kroner.

Olafsen sier bortføring er et tema enkelte av hans kunder er opptatt av.

Onsdag ble det kjent at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog den 31. oktober. Det er fremsatt krav om løsepenger for kvinnen, som er gift med investor Tom Hagen.

(NTB)

Holdt saken skjult i 70 dager. Nå renner tipsene inn

Holdt saken skjult i 70 dager. Nå renner tipsene inn

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

Trump gir ikke opp mur-drømmen

Innvandringssystemet har vært ødelagt over lang tid, innleder Trump talen sin. Han sier videre at han ønsker å komme fram til en løsning på nedstengningen.

Forslaget som ble lagt på bordet, ble som spådd:

Trump vil tilby demokratene å beskytte unge innvandrere hvis han får bygge grensemuren. Det meldte Washington Post tidligere lørdag.

DACA står for Deferred Action for Childhood Arrivals og er et program fra Obama-tiden. Ordningen gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år sammen med sine foreldre, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Denne skal utvides med tre år, sier Trump i talen.

- Det er ikke ment for å løse problemene. Men det kan løse problemene vi har akkurat nå. Det kan umiddelbart avslutte nedstengningen, sier Trump.

USA er nå inne i historiens lengste «shutdown». Lørdag er dag 29. Budsjettkrangelens kjerne er at demokratene ikke ønsker å gi Trump penger til å bygge denne grensemuren han så sterkt ønsker seg.

800 000 statlig ansatte er permittert, og av dem jobber rundt 420 000 ulønnet, mens resten er sendt hjem, ifølge NTB.

Donald Trump har «truet» med å erklære nasjonal unntakstilstand for å få på plass de 5,7 milliarder dollar til grensemuren demokratene nekter å gi ham.

Under talen sa Trump imidlertid at han ikke vil bygge en mur ved grensen, men et stålgjerde ved deler av grensen.

Foto: AP/Alex Brandon

Mulig bilbombe i Londonderry

Politiet etterforsker en mulig bilbombe i Londonderry i Nord-Irland, melder BBC.

Hendelsen skal ha funnet sted omtrent klokka 20.15 lørdag kveld utenfor en rettsbygning i byen.

Et bilde viser en bil som brenner.

Ifølge kanalen opplyser en politibetjent at ingen er skadet i hendelsen, men politiet oppfordrer folk til å holde seg unna området.

Dagbladet følger saken.

Person slo seg vrang på fly

Politiet i Agder melder at de må bistå Kristiansand lufthavn Kjevik etter at en person har slått seg vrang på et fly fra Las Palmas.

- Det er en person som har slått seg vrang og oppført seg dårlig, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Lars Hyberg, til Dagbladet like etter politiet fikk melding om hendelsen.

Etter at flyet har landet sier operasjonslederen at passasjeren er tatt ut av flyet.

- Han er rolig og politiet tar avhør av han. Det viktigste nå er at flyet har landet. Det er ikke noe som tilsier at det ikke står bra til med alle ombord.

Seinere opplyser politiet på Twitter at passasjeren har vært beruset og verbalt utagerende.

- Ble oppfattet som truende. To medpassasjerer satt seg med han og hadde kontroll frem til landing.

Passasjeren pågripes og anmeldes for forholdet.

Negativ Pelosi

Nancy Pelosi, lederen for Representantenes Hus, har utstedt en offisiell uttalelse i forkant av Trumps tale.

- Dessverre, så sier rapportene før Trump skal holde sin tale, at tilbudet han legger på bordet er en blanding av tidligere avslåtte forslag, hvert enkelt uakseptabelt og ikke godt nok til å gi folk sikkerheten tilbake, sier Pelosi.

Videre maner hun Trump til å få en slutt på nedstengningen så fort som mulig.

Foto: AFP

Krasjet i stolpe - forsvunnet fra stedet

Politiet i Oslo rykket lørdag kveld ut til en ulykke der en bil kjørte inn i en stolpe. Meldingen gikk ut på at en person lå på bakken utenfor bilen.

Da politiet kom til stedet var imidertid personen forsvunnet. Politiet søker nå etter personen, skriver de på Twitter.

Det bekrefter også operasjonsleder Tor Grøttum overfor Dagbladet.

- Det kan ha vært fire personer involvert, men vi har foreløpig ikke kontakt med noen av dem. Men vi har et bilnummer vi jobber ut fra.

Siden personene er borte, kan Grøttum heller ikke si noe om skadeomfanget, men det tyder på at det ikke er veldig alvorlig siden personen har kommet seg bort fra stedet.

Ti siktet etter mafiaparagrafen

Ti personer er siktet etter mafiaparagrafen i en hvitvaskingssak i Oslo. Ifølge TV 2 deltok over 70 politifolk i en aksjon en rekke steder i forrige uke.

- Politiet mener de siktede utgjør et nettverk som har tatt hånd om store pengebeløp som stammer fra narkotika, sier påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Eivind Kluge, til kanalen.

Åtte menn og to kvinner er siktet i saken, og siktelsene gjelder medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Flere er dessuten siktet for grovt heleri.

At politiet bruker straffelovens paragraf 79c, kjent som mafiaparagrafen, betyr at de mener det dreier seg om organisert kriminalitet.

Åtte av de ti er varetektsfengslet, og ifølge TV 2 er de siktede blant annet fra Albania, Kosovo, Italia, Sverige og Norge. Seks av de varetektsfengslede nekter straffskyld, opplyser forsvarerne deres til kanalen, som ikke har fått svar på spørsmål om dette fra forsvarerne til de to siste.

(NTB)

22 personer omkom i bussulykke i Bolivia

To busser havnet i en frontkollisjon lørdag morgen i Bolivia, melder Reuters.

22 personer omkom og 37 personer ble skadd i ulykken, ifølge myndighetene.

En lignende ulykke skjedde i samme land i desember. Da omkom 16 personer.

Avis: Trump vil beskytte unge innvandrere for å få bygge muren

Avisa Washington Post melder at USAs president Donald Trump i hans kunnkjøring i kveld kommer til å tilby å beskytte unge innvandrere mot at han får bygge grensemuren mot Mexico.

Trump har varslet at han kommer med «en stor kunngjøring» klokka 22 i kveld.

Les mer her:

Donald Trump vil lokke demokratene til forhandlingsbordet

Donald Trump vil lokke demokratene til forhandlingsbordet

dagbladet.no

Ba bilister flytte seg - ble angrepet av to personer

Oslo politidistrikt melder at to ansatte ved Ikea på Furuset ryddet handlevogner på parkeringsplassen, og ba en bilist flytte seg.

To personer kom da ut av to biler og gikk løs på de ansatte.

Skadeomfanget er foreløpig ukjent. Politiet er på stedet.

- Det er ikke meldt om legetilsyn på stedet, så det har gått bra med den ansatte, sier operasjonsleder Tor Grøttum til Dagbladet.

Han opplyser om at begge bilene har kjørt fra stedet.

- Vi tar avhør av vitner på stedet og ser på videoopptak. Det er en alvorlig sak, sier Grøttum.

Dagbladet følger saken.

Enighet om nytt toppmøte

President Trump sier det er enighet om hvor det neste toppmøtet mellom USA og Nord-Korea skal finne sted. Møtet skal etter planen finne sted i februar.

- Vi er enige om å møtes, trolig i slutten av februar. Vi har valgt ut hvilket land vi skal møtes i, men skal kunngjøre dette senere, sa president Donald Trump lørdag.

Han møtte Nord-Koreas tidligere etterretningssjef Kim Yong-chol fredag. De tilbrakte hele 90 minutter sammen i Det hvite hus.

Kim ble den første nordkoreanske utsendingen på nesten 20 år som har tilbrakt natten i Washington. Han bor på et fasjonabelt hotell bare en kjøretur unna Det hvite hus.

Trump og den nordkoreanske lederen Kim Jong-un møttes for første gang i Singapore i juni i fjor, til et historisk toppmøte. Målet med samtalene mellom landene er å komme nærmere en avtale om atomnedrustning på den koreanske halvøya.

Vietnam har sagt seg villig til å være vert for toppmøtet mellom Kim og Trump, og kilder sier de praktiske forberedelsene alt er i gang. Både hovedstaden Hanoi og havnebyen Da Nang er nevnt som mulige møtesteder. Thailand skal være et annet mulig vertsland.

(NTB)

Foto: AFP

Mina Janssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.