Nyhetsstudio

Tidligere vakt for nazileir er død

En mann som var vakt i en tysk konsentrasjonsleir under annen verdenskrig og som ble deportert fra USA til Tyskland i fjor, er død.

Avisene Frankfurter Allgemeine Zeitung og Westfälische Nachrichten får begge opplyst at Jakiw Palij døde på et pleiehjem i byen Ahlen torsdag. Han ble 95 år gammel.

USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell, sier han har blitt informert.

Palij ble deportert fra USA til Tyskland i fjor høst. Deportasjonen ble beordret av en amerikansk domstol i 2004.

Både amerikanske og tyske myndigheter mener han jobbet som vakt i Trawniki-leiren i den daværende tyskokkuperte delen av Polen under andre verdenskrig. I over 50 år har han bodd i Queens i New York.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

SDF: 1000 sivile er fanget av IS

Den USA-støtte koalisjonen SDF sier IS fortsatt holder igjen 1000 sivile i det lille landområdet ekstremistgruppen fortsatt kontrollerer.

Talsmann Mustafa Bali for den USA-støttede opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, sier at IS har stengt alle veier som leder inn og ut.

Tidligere har SDF opplyst om at ekstremistene gjemmer seg blant sivile i en landsby, og at de disponerer et nettverk av grotter og tunneler.

IS, som en gang kontrollerte store deler av Syria og Irak, holder nå fast på et område som er mindre enn én kvadratkilometer i landsbyen Baghouz.

AP skriver at det kan befinne seg høytstående ledere blant de gjenværende ekstremistene, og at de kan ha tatt gisler.

(NTB)

Hotelleier pågrepet etter dødsbrann

Brannen brøt ut tirsdag morgen på Hotel Arpit Palace i New Delhi. Hotellet ligger i et travelt område fullt av butikker og billige hoteller som er populære blant turister.

Eieren ble arrestert lørdag kveld da han landet på flyplassen etter å ha vært på reise til Doha i Qatar, opplyser en talsmann for Delhi-politiet.

Politiet sier de har utstedt arrestordre både for Goel og hans bror Shardendu Goel etter brannen. Arrestasjonen er den tredje i saken. Tidligere ble to toppledere ved hotellet arrestert, anklaget for uaktsomhet og forsettlig drap.

Innledende etterforskning har antydet at årsaken til brannen kan ha vært en kortslutning i et luftkondisjoneringsapparat på et rom i første etasje, som raskt spredte seg til alle fem etasjer ved hotellet og sperret 60 hotellgjester inne. 15 personer døde av brannskader og kvelning, mens to døde da de hoppet ut av bygningen for å unnslippe brannen.

Politiet sier i en innledende rapport at hotellet ikke hadde de obligatoriske lisensene og brannsikkerhetstiltak. Hotellet hadde ingen brannalarmer, nødutgangen var låst og et uautorisert kjøkken ble drevet på taket.

(NTB)

Knyttes til 336 angrep med kjemiske våpen

Syrias president Bashar al-Assad og hans regjering står bak 336 angrep med kjemiske våpen, ifølge rapport.

Det kommer fram i en rapportfra den Berlin-baserte tenketanken Global Public Policy Institute (GPPI), omtalt av Washington Post.

Funnene i rapporten gir den mest omfattende oversikten over den antatte bruken av kjemiske våpen i Syria, der krigen nå ser ut til å gå mot slutten. GPPI hevder å ha «pålitelig dokumentasjon» på 336 anledninger der det er blitt brukt kjemiske våpen som nervegasser og klorgass.

Tenketanken sier at 98 prosent av disse angrepene kan knyttes til Assads militærstyrker eller allierte grupper, inkludert militære lojalister kjent som støttes av Russland. Resten av angrepene knyttes til IS, som tidligere kontrollerte store deler av Syria.

(NTB)

Økning i trusler mot Nav-ansatte

I 2018 ble det registrert hele 2339 hendelser med vold og trusler mot Nav-ansatte, en økning på nesten 8 prosent fra det foregående året.

I 2017 var tallet på 2169 registrerte hendelser, skriver P4.

Ifølge Nav kommer det fleste truslene over telefon.

- Man får kanskje et avslag på et ytelsesspørsmål og blir opprørt og ringer da inn. De er i en fortvilet situasjon. Samtidig er trusselnivået lavere mot Nav-ansatte som har god opplæring og som er trygge i jobben sin, sier fagansvarlig for arbeidsmiljø Lotte Ekornes i Nav til kanalen.

Saksbehandlere i Nav opplever i snitt daglig trusler mot seg selv og sin familie. Færre enn 0,6 prosent av de ansatte sier at de har blitt utsatt for voldshendelser.

Så sent som denne uken ble en mann i 40-årene pågrepet av politiet. Mannen er siktet for å ha framsatt bombetrusler mot rådhuset i Nittedal, der både Nav og Nittedal kommune holder hus.

(NTB)

Hyttebrann i Stjørdal

Politiet i Trøndelag rykket søndag morgen ut til et hyttefelt i Meådal i Trøndelag etter at det tok fyr i en badestamp utenfor en hytte.

Politiet meldte om brannen på Twitter klokken 7 søndag morgen.

- Det hadde tatt fyr i en badestamp på terrassen utenfor en hytte. Det var fare for spredning, men brannvesenet gjorde en god jobb med slukningsarbeidet. Terrassen fikk skader, men hytta ble berget, sier operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

To personer som hadde fått i seg en del røyk ble kjørt til sykehus i Levanger, men de skal ikke ha blitt alvorlig skadd. Beboere fra andre hytter i hyttefeltet ble evakuert, men har nå fått komme tilbake.

(NTB)

Etterlyser vitner etter voldshendelse

Klokka 00.14 i natt rykket politi og ambulanse ut til Tønsberg brygge etter melding om at en mann hadde blitt slått ned.

Mannen, som er i 50-årene, var bevisstløst og ble kjørt til sykehus.

Søndag morgen etterlyser politiet vitner til voldshendelsen, som skal ha funnet sted mellom Heidis bar og Becks Brasserie & Bar rundt midtnatt.

Ifølge politiet ble mannen brakt til sykehus med alvorlige skader.

- Han er alvorlig skadet, men det skal ikke være livstruende skader, forteller operasjonsleder i politiet André Kråkenes til Tønsbergs Blad søndag morgen.

Ifølge operasjonslederen har politiet en navngitt mistenkt, men vedkommende er foreløpig ikke pågrepet.

Ni omkom i brann i Bangladesh

Minst ni personer døde i en brann i et fattigkvarter i havnebyen Chittagong som ødela hundrevis av boliger.

Generaldirektør Ali Ahmed i Bangladeshs brannvesen sier brannen brøt ut rundt klokka 3.30, mens beboerne sov.

Ni mennesker er funnet omkommet, og ytterligere 50 er skadd.

- Minst 470 brakker ble ødelagt av brannen. Så langt har ni personer omkommet. De inkluderer fire medlemmer fra en familie, sier Hefazatul Islam fra brannvesenet.

De skrøpelige boligene i kvartalet er laget av bambus, tinn og presenninger, og er svært lettantennelige.

Lokale myndigheter har ikke klart å identifisere de andre ofrene. De tror at en kortslutning kan ha forårsaket brannen.

Menneskerettighetsgrupper har tidligere påstått at lignende branner har vært påtent av byggherrer som vil frigi plass til å bygge blokker over flere etasjer.

- Vi har sett branner brukt som et våpen for å kaste ut fattige slumbeboere og husokkupanter fra regjeringens eller private eiendommer, sier aktivisten Nur Khan Liton.

(NTB)

22 døde hentet opp fra oversvømt gruve

Redningsmannskaper har hentet opp 22 omkomne fra gullgruver som ble oversvømt i Zimbabwe tidligere i uken.

I tillegg er åtte reddet ut i live, melder Reuters. Fortsatt er omkring 40 personer savnet ved byen Kadoma, vest for hovedstaden Harare.

Gruvesjaktene ble oversvømt natt til onsdag, etter at kraftig regn førte til at en demning brast i nærheten. Gruvene er offisielt lagt ned, men illegale gullgravere som arbeider med hakker og spader, tar seg ofte ned i dem for å lete etter gull i usikre gruveganger.

(NTB)

Universitetsbygning raste sammen

I St. Petersburg raste taket og flere etasjer i en universitetsbygning sammen, opplyser russiske nødetater. Så langt er det ikke meldt om skadde.

Russiske krisemyndigheter sier kollapsen lørdag ettermiddag skjedde mens det pågikk konstruksjonsarbeid på stedet. Bygningen tilhørte et forskningsinstitutt for informasjonsteknologi.

Russiske nyhetsbyråer meldte rundt to timer etter ulykken at ingen skadde eller omkomne var funnet i ruinene så langt. Rundt 80 personer ble evakuert fra bygningen etter kollapsen.

(NTB)

En død i brann i Tønsberg

En person er bekreftet omkommet etter en brann i et leilighetskompleks i Tønsberg.

Det melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Den avdødes pårørende er varslet, men personen er ennå ikke formelt identifisert, opplyser politiet til Dagbladet.

Politiet fikk melding om brannen like etter 15.00 lørdag ettermiddag. Brannen skal ikke ha spredd seg utover den aktuelle leiligheten, ifølge politiet.

Amanda Nordhagen Walnum

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.