Nyhetsstudio

Nye anklager mot Ghosn

Påtalemyndigheten i Japan har kommet med to nye anklager mot Nissans ekssjef Carlos Ghosn, som fra før er bedrageritiltalt.

De nyeste anklagene mot Ghosn dreier seg om økonomisk kriminalitet, opplyser en domstol i Tokyo.

Ghosn beskyldes for ytterligere feilrapportering og grov økonomisk utroskap.

64-åringen er fra før bedrageritiltalt og anklaget for å ha unnlatt å oppgi en stor del av sin inntekt til skattemyndighetene for å slippe skatt. I tillegg er han anklaget for å ha overført privat gjeld til sin tidligere arbeidsgiver.

Ghosn har kalt anklagene for urettferdige.

(NTB)

Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB Scanpix

Studioet fortsetter under annonsen

Nedstengningen påvirker også FBI

Den føderale etterretningstjenesten FBI i USA sier nedstengningen av statsapparatet i landet medfører at de mister hemmelige kilder de ikke kan betale lenger.

FBI gikk ut for nesten to uker siden og påpekte at nedstengningen fikk konsekvenser for arbeidet til agentene, men tirsdag var de svært konkrete i beskrivelsene, melder blant annet CNN.

Nedstengningen er inne i sin andre måned, og et tosifret antall anonyme FBI-ansatte har i et uvanlig utspill delt sine erfaringer om hvordan det har påvirket arbeidet deres. Rapporten ble lagt fram tirsdag.

(NTB)

Foto: AP

USA og Taliban i fredsforhandlinger

USA bekrefter tirsdag at landets utsending er i Qatar for å møte Taliban i et forsøkt på å framforhandle en fredsavtale for Afghanistan, tross nye angrep.

- Vi kan bekrefte at spesialutsending Zalmay Khalilzad og en tverrsektoriell delegasjon er i Doha i dag, og snakker med representanter for Taliban, sa en talskvinne i USAs utenriksdepartement tirsdag.

Samtalene skal etter planen gå over to dager.

Khalilzad har flere ganger vært i dialog med Taliban, men det er første gang at USA har bekreftet slike møter så åpent.

Møtet gjennomføres til tross for at Taliban har påtatt seg ansvaret for et angrep mot en militærforlegning i Wardak-provinsen mandag der minst 65 personer ble drept. Angrepet skjedde da en selvmordsbomber kjørte en bil inn på basen og detonerte bomben da han krasjet inn i hovedbygningen. Deretter angrep fire andre angripere soldatene med skytevåpen.

Afghanske tjenestemenn sier at dødstallet er 65, men det er frykt for at langt flere ble drept. Lokale myndigheter i Wardak-provinsen mener at langt over 100 mistet livet.

Samme dag kunngjorde en talsperson for Taliban at de hadde hatt et nytt møte med amerikanske utsendinger i Qatar. Et døgn etter kom USAs bekreftelse.

President Donald Trump har beordret at halvparten av de 14.000 amerikanske soldatene i Afghanistan skal hjem. Han ivrer etter å avslutte USAs lengstvarende krig, som startet i 2001 etter angrepene 11. september.

Afghanskfødte Khalilzad var en viktig amerikansk strategiker for samtalene med Taliban og staket ut veien allerede under tidligere president George W. Bush.

(NTB)

Niagara Falls har frosset til is

Niagara Falls i Canada er blant verdens mest kjente fossefall. Nå har det frosset til is, som følge av at vinterkulda har gjort sitt inntog på det amerikanske kontinent.

Flere steder har rett og slett fossene frøset til is.

Foto: Moe Doiron/Reuters

Bekrefter utleveringsplaner for Huawei-topp

USA bekrefter tirsdag planene om å begjære Huawei-sjefen Meng Wanzhou som ble pågrepet i Canada, utlevert. Kina har bedt USA droppe saken.

Meng ble pågrepet i Canada 1. desember på oppfordring fra USA, som anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

- Vi vil fortsette å jobbe for en utlevering av frøken Wanzhou, og vil møte alle frister som er fastsatt i utleveringstraktaten mellom USA og Canada, sier justisdepartementets talsmann Marc Raimondi.

Fristen for å levere en begjæring utløper 30. januar. Deretter har Canada 30 dager på seg til å igangsette utleveringsprosessen, som igjen kan ta måneder og til og med år.

Meng ble løslatt forrige tirsdag mot kausjon, mens hun venter på å eventuelt bli utlevert til USA.

Pågripelsen har ført til en diplomatisk krise mellom Canada og Kina og vanskeliggjort forholdet mellom USA og Kina ytterligere. Tidligere tirsdag krevde Kina, ved talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying, at USA dropper arrestorden mot Meng og ikke kommer med en formell begjæring til Canada om utlevering.

(NTB)

Buzzfeed slår tilbake mot Trump-advokat

Donald Trumps advokat hevder i et nytt intervju at det aldri forelå planer eller tegninger for byggeprosjektet i Moskva. Buzzfeed svarer med å dokumentere alt.

Nettstedet Buzzfeed har fulgt saken rundt presidentens engasjement i å bygge et Trump Tower i Moskva tett, og hevder at det var Donald Trumps drøm i 30 år å utvide eiendomsimperiet sitt til Russland.

I et intervju med New yorker sier Trumps advokat Rudy Giuliani derimot at det aldri forelå noen planer om «Trump Tower Moscow», det var bare på tankestadiet og kom aldri lenger enn en ikke-bindende intensjonsavtale.

- Ingen penger ble noen ganger betalt, ingen planer ble laget. Det var ingen skisser. Ingenting i mappa. Det skjedde aldri noe med det, sier Giuliani om prosjektet.

Buzzfeed News legger tirsdag kveld fram dokumenter som tyder på noe annet. De sitter på flere hundre sider med forretningsdokumenter, eposter, tekstmeldinger og arkitekttegninger, samlet inn gjennom et år med graving i saken. Tegningene viser at Trumps bygg i Moskva skulle bli Europas høyeste bygning, en konstruksjon i glass, med luksusleiligheter og et eget spa oppkalt etter datteren Ivanka.

Ifølge Buzzfeed har Trump skrevet i sin egen bok «The Art of the Deal» om drømmen om å utvide til Russland, og om hvordan han så muligheten åpne seg da han var der i 2013.

Verken The Trump Organization, Giuliani, Ivanka Trump eller Det hvite hus har svart på Buzzfeeds henvendelser i forbindelse med saken.

(NTB)

Mueller bestrider påstander om at Trump ba Cohen lyve

Mueller bestrider påstander om at Trump ba Cohen lyve

dagbladet.no

Dronetrøbbel på Newark

Nyhetskanalen NBC melder at Newark flyplass utenfor New York tirsdag kveld stoppet alle flyankomster, da det skal ha blitt observert droner i området.

To droner skal ha blitt observert ved 3500 fots høyde (omtrent 1000 meter) i nærheten av Teterboro i New Jersey. Newark ligger sørøst for Teterboro i samme stat.

Foto: Julio Cortez/AP

Jakter drone-piloten: Åpnes for begrenset trafikk etter 32 timer

Jakter drone-piloten: Åpnes for begrenset trafikk etter 32 timer

dagbladet.no

Melding om eksplosjon i Stockholm

Redningstjenesten er på plass i bydelen Kista i Stockholm etter melding om minst en eksplosjon i en pizzarestaurant. Meldingen kom inn klokka 22.01, skriver Aftonbladet.

Vitner forteller at flere gjerningsmenn angivelig skal ha løpt fra pizzarestauranten etter å ha knust en rute med en stein, for så å ha kastet inn en eksplosiv gjenstand. Andre vitner forteller at gjerningsmennene forsvant i bil, skriver avisa.

- Det ser ut til at det er én eksplosjon og ikke flere, sier Mikael Pettersson ved politiet.

Det er flere leiligheter i bygården der pizzarestauranten ligger, og ifølge TT er det også knust vinduer i disse.

Ingen skal være skadd.

Politiets bombegruppe er på stedet og forsøker å fastslå hva som kan ha skjedd, skriver NTB.

Ifølge Aftonbladet er ikke politiet kjent med at det fins et trusselbilde mot restauranten. Avisa erfarer at innehaveren i avhør har sagt at han ikke har noen fiender.

Dagbladet følger saken.

EKSPLOSJON: Tirsdag kveld kom meldingen om en eksplosjon i bydelen Kista i Stockhom. Det skal være i denne pizzarestauranten at eksplosjonen fant sted. Foto: Claudio Bresciani / TT

Snømangel kan gi rekordhøye strømpriser

Snømangel i fjellet kan de gi de høyeste strømprisene noensinne, advarer Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Strømprisene steg til nye rekordnivåer i Sør-Norge mandag denne uken. Selv om økte priser på kull og gass i Europa er viktige årsaker til dette, kan snømangelen i norske fjell presse strømprisen ytterlige opp, skriver Dagens Næringsliv.

– Foreløpig mangler vi en seksdel av den snøen vi pleier å få i løpet av vinteren, sier seniorrådgiver Martin Andreas Vik i NVE.

Dersom prisene på kull og gass holder seg høye, og dersom snømangelen fortsetter, kan dette sammen føre til at strømprisene blir uvanlig høye i andre kvartal.

– Snømengden pleier å ha mest å si for kraftprisene i andre kvartal. Vi pleier å få et fall i kraftprisene når snøsmeltingen står på for fullt, men det er mindre sannsynlig at vi får et slikt prisfall i år, sier Vik.

Snømengdene forandrer seg imidlertid raskt, og snømagasinene kan fylle seg opp de neste to månedene, understreker han.
(NTB)

Mann tiltalt for seksuelt misbruk av flyktning

En forretningsmann i 60-årene er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å oppnå seksuell kontakt med 17 år gammel flyktning.

Ifølge tiltalen ble den 17 år gamle gutten lovet en jobb i firmaet mannen eier. Mannen skal deretter ha misbrukt sin stilling som sjef til å skaffe seg seksuell kontakt med gutten, skriver Agderposten.

To og et halvt år senere dro forretningsmannen fra Aust-Agder sammen med flyktningen til en annen norsk by på opplæringstur. Også her skal han ifølge tiltalen ha misbrukt tillitsforholdet for å oppnå seksuell kontakt med gutten på hotellet de begge bodde på.

Mannen er også tiltalt for å ha vist pornografisk materiale på kontoret sitt til en annen flyktning uten at vedkommende hadde samtykket til dette.

(NTB)

Forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo

Tirsdag ettermiddag opplever Ruter forsinkelser på T-bane og trikk.

- Dette skyldes en stans på Storo tidligere. Alle linjene er i gang, men det er forsinkelser på noen avganger, sier Ruters pressevakt, Cathrine Myhren, om forsinkelsene på T-banen.

Tidligere i dag rykket nødetatene ut til Storo T-banestasjon der en person hadde blitt påkjørt av T-banen. Vedkommende ble fraktet til Ullevål sykehus med kritiske skader. Myhren bekrefter at dette er årsaken til forsinkelsene.

- Vi håper å få kjørt inn forsinkelsene etterhvert, og vi oppdaterer fortløpende på Ruter.no og i appen.

Det er også forsinkelser på trikkelinjene 11, 12, 13 og 17.

- Dette skyldes en kort stans tidligere i dag i Brugata. Trikkene er også i gang med å kjøre seg inn igjen.

- Vi beklager til kundene våre for at det blir noen forsinkelser. Men alle linjer kjører, forsikrer Myhre.

Marthe Ihle

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.