Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Huseier anmeldt for brudd på smittevernloven:

Politiet i Øst melder fredag kveld at de har vært på Lørenskog etter melding om fest.

- Flere personer løp fra stedet når politiet ankom. Huseier vil bli anmeldt for brudd på smittevernloven, da det har vært over 10 personer på steder, skriver politiet.

De opplyser at to personer også er anmeldt for hindring av politiets arbeid.

Studioet fortsetter under annonsen

Smittehopp i Alta - truer med nedstengning:

Denne helgen har Alta kommune registrert 15 nye smittetilfeller. Kommunen truer med nedstenging dersom smitten ikke går ned.

Kommunen skriver på sine hjemmesider at deres største bekymring akkurat nå er at de kjenner til at mange går i dagevis, opptil i flere uker, med symptomer uten å teste seg.

- Folk er på skole, jobb og andre steder med symptomer. Dette kan ikke fortsette, skriver kommunen.

De skriver også at dersom de ikke får kontroll på smitten, og det stadig dukker opp nye smitteutbrudd, utgår også festivaler og turneringer som er planlagt i Alta de nærmeste månedene. I verste fall kan man oppleve et nedstengt Alta i sommerferien.

- Vi har hatt samtaler med FHI angående situasjonen vår og deres klare anbefaling er at vi må forberede oss på å ikke være med på den nasjonal gjenåpning del 3 som er planlagt 17. juni, skriver kommunen.

- Hvis får et til utbrudd nå i tillegg til de vi har, er vi nødt til å innføre strengere tiltak, sier ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap) til NRK.

Totalt har kommunen 22 personer med aktiv smitte og 237 personer i karantene.

- Vi ser at Alta ikke kan være med på den gjenåpningen som Norge står foran nå. Vi er nødt til å holde mer igjen her, til vi har mer oversikt og kontroll, sier Nielsen.

(NTB)

Ordfører Monica Nielsen foran Alta Rådhus. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kjedekollisjon på E18:

Tre biler har kjedekollidert på E18 ved Sandvika i Bærum, i retning Oslo, melder Oslo politidistrikt.

- Bilene står i venstre felt. Ingen opplysninger om personskader, skriver politiet.

I en oppdatering klokka 20.27 skriver politiet at arbeidet på stedet er ferdig, og at E18 er åpnet igjen.

- Partene løser dette med skademelding, opplyser de.

Israels nye regjering er godkjent:

Med 60 mot 59 stemmer ble den nye israelske regjeringen godkjent av nasjonalforsamlingen Knesset søndag ettermiddag.

Naftali Bennett, som leder det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, er dermed Israels nye statsminister. Han erstatter Benjamin Netanyahu, som har vært statsminister siden 2009.

Det er 120 medlemmer i Knesset, men kun 119 stemte. Ett medlem av det arabiske partiet Ra'am avsto fra avstemningen, skriver Times of Israel.

Debatten før voteringen var svært opphetet og varte i flere timer. Bennett brukte lang tid på å komme gjennom talen sin fordi han stadig vekk fikk tilrop fra Netanyahus tilhengere.

Bennett skal nå lede en regjering med støtte fra til sammen åtte ulike partier fra hele det politiske spekteret – deriblant Ra'am.

Tusenvis av israelere strømmet ut i gatene i Tel Aviv søndag kveld der de feiret at Israel har fått ny regjering. Mange ropte «forandring» mens de lo og danset og klemte hverandre.

USAs president Joe Biden har sendt gratulasjoner til Israels nye statsminister Naftali Bennett.

– Jeg ser fram til å jobbe med statsminister Bennett for å styrke alle aspekter av det nære og varige forholdet mellom våre to nasjoner. Israel har ingen bedre venn enn USA. Båndene som forener våre folk, er beviser på våre felles verdier og tiår med tett samarbeid. USA står også støtt i vår støtte til Israels sikkerhet, sier Biden i en uttalelse.

(NTB)

Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB

Vurderer å utvide skjenketida i Oslo:

Oslos byråd vil i neste uke vurdere å tillate flere deltakere på arrangementer, flere gjester i private hjem og om skjenketida kan utvides.

- Vi vil nok vurdere veldig tidlig i neste uke om det er steg fra trinn to som fortsatt sliter med å komme i gang. Så vil vi også se om vi kan ta inn ting fra trinn fire, sier Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) til VG.

Fra 26. mai ble det åpnet for at Oslos skjenkesteder, kafeer, restauranter, treningssentre og svømmehaller igjen kunne ta imot besøkende og gjester. I tillegg kunne kino, teater og konsertsteder åpnes for inntil 20 personer om gangen innendørs på faste tilviste plasser.

Etter et smittehopp blant russen i forrige uke, utsatte Oslo den videre gjenåpningen med én uke. Siden da har smitten igjen sunket, og nå vurderer byrådet å komme med ekstra lettelser i neste uke.

- Det som ligger i trinn fire, er i hovedsak smittevernbegrensninger i det som allerede er åpnet. Vi har åpnet en del der det er strenge begrensninger, som arrangementer innendørs og utendørs, gjester i private hjem og skjenkestopp klokken 22. Vi vil vurdere om det kan lettes på disse områdene, sier Steen.

Helsebyråden tror Oslo kan være på det nasjonale tiltaksnivået i løpet av første halvdel av juli.

(NTB)

Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gassflaskene i Øygarden er senket i havet:

Gassflaskene som lørdag tok fyr ved Coast Center Base -anlegget på Ågotnes i Øygarden, er nå senket i havet. I tillegg er sikkerhetssonen på 300 meter opphevet.

Det opplyser Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen til Bergensavisen.

– Hele kassen ble senket til 14 meters dyp ved hjelp av en kran. Der kommer de til å stå i to døgn, sier Hartvigsen. Det gjøres fordi flaskene da får god tid til å kjøle seg ned.

– I tillegg, skulle noe skje, blir skaden mindre om de står i vann, sier Hartvigsen.

Det var klokken 16.25 lørdag at det ble meldt om brann i flasker med acetylengass på kaia til Coast Center Base i Øygarden kommune. Som følge av brannen ble det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt brannstedet på grunn av eksplosjonsfare.

Ingen ble skadd og ingen bolighus ble evakuert som følge av brannen.

(NTB)

19-åring døde etter knivstikking i Sandefjord:

En 19 år gammel mann døde etter å ha blitt funnet med stikkskader i Sandefjord natt til søndag, opplyser Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 04:07 natt til søndag. På adressen fant de én mann med det som fremstod som stikkskadet.

- Innledningsvis ble ikke skadene vurdert som livstruende, men blodtapet som følge av stikkskadene førte til at mannen dessverre døde på sykehuset, opplyser jourhavende jurist Pernille Nordendal.

Politiet har pågrepet to personer som er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Kripos bistår politiet på åstedet.

Gutt på sykkel krasjet med bil:

En gutt på sykkel har kollidert med en bil i Sandefjord i Vestfold og Telemark, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Gutten ble kastet over frontruta på bilen. Han brukte ikke hjelm, men er våken og bevisst. Han fraktes til Tønsberg sykehus, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ikke ytterligere informasjon om hendelsesforløp og skadeomfang.

- 1 milliard ekstra doser:

Ifølge et dokument avisa Bloomberg har fått tilgang på, har G7-landene blitt enige om å skaffe til veie en millard ekstra coronavaksinedoser.

Dokumentet skal være det endelige komunikeet fra det pågående toppmøtet mellom de sju industrilandene i England.

G7 skriver i kommunikeet at de allerede har stått for to milliarder doser, i tillegg til den varslede ekstra milliarden, som ifølge AP er øremerket for fattige land; USA skal stå for halvparten av dosene, mens Storbritannia skal gi 100 millioner.

Men WHO har utfordret G7 til å hjelpe til med å vaksinere minst 70 prosent av verdens befolkning innen neste toppmøte til neste år. Til det trengs 11 millarder doser, ifølge FN-organisasjonen.

Tidligere Labour-statsminister har uttalt at årets toppmøte vil bli husket som «en sjanse som glapp», og har anklaget de sju statslederne for «utilgivelig moralsk fiasko» når det gjelder å levere vaksiner til resten av verden.

Storbritannias statsminister og vert Boris Johnson tilbakeviser anklagene.

- G7 har full gass, og vi produserer vaksiner så raskt vi kan, og fordeler dem så raskt vi kan, sier han ifølge Sky News.

Landene - Canada, Storbritannia, Tyskland, Japan, USA, Italia og Frankrike - stiller seg samtidig bak en grundig gransking av coronavirusets opprinnelse. Av andre punkter fordømmer de Russland for «destabiliserende» oppførsel.

TOPPMØTE: Toppmøtet i G7 foregår i Cornwall. Foto: Patrick Semansky / Reuters / NTB

Full fyr i enebolig - hunder døde:

Det brenner kraftig i en enebolig i Brumunddal, og brannvesenet jobber for fullt for å få kontroll på brannen.

Fem nærliggende hus er evakuert grunnet stor røykutvikling, melder politiet i Innlandet.

Det skal ikke være personer inne i huset, men ifølge huseier skal sju hunder ha vært på innsida da brannen startet rundt klokka 13:20. Fire hunder er reddet ut.

- Det brenner fortsatt godt. Brannvesenet har ikke kontroll, sier operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder til Dagbladet like etter klokka 14:30.

- Det er så høy varmeutvikling og mye røyk at røykdykkerne ikke har klart å komme seg inn, sier han.

Det skal ikke være spredningsfare i forbindelse med brannen.

To katter, som var i et bur bak huset, ivaretas nå av veterinær, etter å ha fått i seg røyk.

Politiet melder samtidig om mange skuelystne, som bes om å ikke parkere eller oppholde i den aktuelle veien, og på den måten hindre nødetatene i sitt arbeid.

I en oppdatering en knapp time seinere, melder politiet på Twitter at brannvesenet har kontroll på brannen. Det er gjort funn av tre døde hunder inne i huset.

Det er foreløpig ukjent hvordan brannen startet. Operasjonsleder von Obstfelder forteller at politiet jobber med teknisk og taktisk etterforskning på stedet for å finne ut hva som kan ha skjedd.

Foto: Stian Bye Høgsveen / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.