Annonse

Nyhetsstudio

Svensk kriseteam forlater Gjerdrum

Et svensk USAR-team fra Vest-Sverige, bestående av et mannskap på 14, forlater lørdag leteaksjonen i Gjerdrum.

Et USAR-team ble sendt til Gjerdrum fra Trondheim fredag ettermiddag. Da annonserte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at de ikke trengte forsterkninger fra Sverige lenger.

- Det har vært vanskelige omstendigheter og et komplisert redningsarbeid, men samarbeidet med den norske redningsledelsen har fungert veldig bra. Denne typen innsats og samarbeid gir mange leksjoner og erfaringer som vi vil ha stor nytte av i fremtiden, sier Kent Kockum, NUSAR-teamleder i Greater Göteborg redningstjeneste, i en pressemelding.

I pressemeldingen heter det at det svenske teamet er forberedt på å kunne sende ytterligere forsterkninger til Norge dersom det er nødvendig.

Les hele saken

Trapper opp søket

Annonse

Dataangrep mot Røde Kors

Et sofistikert cybersikkerhetsangrep mot dataservere som er vert for informasjon til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble oppdaget denne uka, melder organisasjonen på sin egen hjemmeside.

Informasjon om over 515 000 personer skal være på avveie etter angrepet. Sårbare mennesker som er skilt fra familiene sine grunnet konflikt, migrasjon og katastrofer, skal være blant de som er rammet.

- Et angrep på dataene til personer som er savnet gjør kvalen og lidelsen for familier enda vanskeligere å tåle. Vi er alle rystet og fortvilet over at denne humanitære informasjonen er angrepet og kompromittert. Dette cyberangrepet setter sårbare mennesker, de som allerede trenger humanitær hjelp, i ytterligere risiko, sier generaldirektør Robert Mardini i en uttalelse.

Reidar Webster er død
Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død. Her avbildet i 2004. Foto: Knut Fjeldstad / NTB .

Reidar Webster er død

Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død, opplyser Riksmekleren på sin hjemmeside.

«Vi har mottatt det triste budskapet om at tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster har gått bort. Webster var Norges riksmeklingsmann fra 1988 til 2004, og er den som har ledet embetet lengst. Webster huskes som en svært dyktig mekler, og var en enestående brobygger mellom partene i arbeidslivet. Våre tanker går til familien i denne tunge stunden», heter det på hjemmesida.

Webster ble 87 år.

Annonse
Ber Nato styrke sitt nærvær
Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018. Foto: AP / NTB

Ber Nato styrke sitt nærvær

Litauens forsvarsminister Arvydas Anusauskas ber de øvrige Nato-landene trappe opp sitt militære nærvær i Baltikum.

Anusauskas viser til det spente forholdet mellom Russland og Ukraina, og han gir også uttrykk for bekymring over at russiske styrker nå deltar i en militærøvelse i Hviterussland. Dette virker ikke bare destabiliserende, men det utgjør også en direkte trussel mot Litauen, skriver han på Facebook.

Den spente situasjonen krever at Nato styrker sitt nærvær i øst og at USA sender flere styrker til Europa, mener Anusauskas.

Nato besluttet i 2016 å styrke sitt militære nærvær i Latvia, Litauen, Estland og Polen, og Norge har siden 2017 bidratt i en bataljonsstridsgruppe i Litauen.

Siden 2019 har Norge bidratt med en mekanisert kompanistridsgruppe på drøyt 120 soldater, vekselvis fra Telemark bataljon og Panserbataljonen.

(NTB)

Budstikka: Asker vil tilby coronavaksine til 5-åringer fra februar

Det opplyser kommunen i en oppsummering fra kriseledelsen, ifølge lokalavisa Budstikka.

Vaksinene tilbys til barn i alderen fem til elleve år, med foresatte som ønsker barna vaksinert.

Regjeringen besluttet å åpne for coronavaksine til barn i den aktuelle aldersgruppen, samt andre dose til 12-15-åringer, 14. januar. Det skjedde etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Annonse

Trafikkulykke

Trafikkulykke med mulig personskade i Bangsund i Namsos, melder politiet. To biler med til sammen to personer involvert. Nødetatene rykker ut.