Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

To dødsfall blant vaksinerte i Norge :

To dødsfall har inntruffet blant coronavaksinerte i Norge. Legemiddelverket og FHI undersøker saken. Det melder NTB.

I en pressemelding fra Legemiddelverket kommer det fram at de sammen med Folkehelseinstituttet undersøker to meldte dødsfall nøye for å vurdere om det er en sammenheng med coronavaksinen.

Legemiddelverket og FHI overvåker bivirkninger som meldes fortløpende, og reagerer raskt ved mistanke om uventede, nye eller alvorlige bivirkninger, kan man lese i pressemeldingen.

Tirsdag 5. januar har Legemiddelverket mottatt to meldinger om dødsfall som skjedde noen dager etter vaksinering.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen sier følgende i pressemeldingen:

- Nå vaksineres de aller svakeste og mest utsatte, som har alvorlige sykdommer. Da vil det sannsynligvis skje dødsfall tett opp til vaksinasjonstidspunktet.  Vi må da vurdere om det er vaksinen som er årsaken til dødsfallet, eller om det er en tilfeldighet at det skjer så kort tid etter vaksinering.

Om lag 400 personer dør på norske sykehjem hver uke. Helsemyndighetene og Legemiddelverket følger nå nøye med på om dette tallet endrer seg ettersom sykehjemsbeboere vaksineres.

Legemiddelverket skriver at studiene som ligger til grunn for den midlertidige godkjenningen av vaksinene ikke inkluderer personer over 85 år.

- Derfor vet vi lite om hvordan eventuelle bivirkninger vil påvirke de aller eldste. Vi antar at eventuelle bivirkninger vil være de samme hos de eldste som i yngre aldersgrupper

Studioet fortsetter under annonsen

Tolv anmeldt etter fest:

Tolv personer er anmeldt etter at politiet måtte stanse en fest i en studentleilighet i Hønefoss natt til søndag.

Politiet rykket ut til studentleiligheten natt til søndag etter melding om feststøy. Elleve personer var til stede på selve festen, men tolv er anmeldt, ifølge politiet.

– De er anmeldt for brudd på covid-19-forskriften som regulerer antall personer til stede og at man ikke har overholdt avstandsregler. Samtlige skal avhøres og ta stilling til om de er villige til å vedta en bot for forholdet, sier seksjonsleder for etterforskning hos politiet i Hønefoss, Bent Øye, til Ringerikes Blad.

(NTB)

Like mange innlagt:

Mandag var 135 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er like mange pasienter som dagen før.

26 av pasientene får respiratorbehandling. Det er tre flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

107 av koronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 16 er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge og fire er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 61.082 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Rekordmange vil flytte til hytta:

Fra 2019 til i fjor var det nesten en dobling i antall nordmenn som ønsket å flytte til hytta, skriver NRK.

- Det er liten tvil om at det med corona og hytteforbudet som ble innført en periode i 2020, har vært med på å sette fokus på det med bostedsadresse, sier seksjonssjef Roar Sellevoll i Skatteetaten.

I 2020 mottok Skatteetaten 2.033 søknader fra folk som søkte om å flytte til fritidsbolig. I 2019 mottok de 1.190 søknader.

I mars alene kom det inn 345 søknader om å flytte til hytta.

(NTB)

Foto: Berit Roald / NTB

Siste nytt fra Nordre Follo:

Klokka 12 kommer Nordre Follo kommune med siste nytt om smittesituasjonen.

Følg sendingen på Dagbladet TV.

- Det er gjort et nitidig arbeid med smittesporing, sier ordfører Hanne Opdan innledningsvis.

- Vi har håp om å stanse videre smittespredning, men vi må forvente at personer som allerede er satt i karantene, kan få positive prøvesvar.

Hun takker videre FHI for deres bidrag.

Tidligere mandag ble det kjent at det er påvist åtte nye tilfeller av det muterte viruset i Nordre Follo. Det opplyste kommunen i en pressemelding.

Videre opplyste kommunen at det har kommet resultater på rundt 120 av prøvene fra Nordre Follo kommune som var sendt inn til analyse hos FHI.

Åtte av disse er altså bekreftet å være UK-varianten av viruset. Sju av tilfellene har direkte tilknytning til Langhus bo- og servicesenter og Tussestien barnehage.

Kommuneoverlegen ønsker ikke å utdype mer rundt de nye positive, men understreker at dette var forventede positive prøver. Enkelte av disse er fortsatt i isolasjon, mens andre er ferdige med isolasjonen.

- Det er også forgreninger ut i andre deler av samfunnet, opplyser kommuneoverlegen under pressekonferansen.

Det siste tilfellet av det muterte viruset vil kreve mer arbeid å spore, opplyser kommunen.

- Det er to spor vi jobber med. Hvor kom denne smitten fra og hvordan kan vi jobbe videre med smittesporingen. Vi har kommet litt nærmere hvordan denne smitten kan ha oppstått, sier kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold.

Det er fortsatt ukjent hvordan smitten kom inn på Langhus bo- og servicesenter.

Kommuneoverlegen forventer svar på flere prøver i løpet av mandag.

- Jeg opplever det som positivt at så mange av prøvene som var til analyse hos FHI ikke er det muterte viruset. Ethvert tilfelle av UK-varianten er selvsagt alvorlig, men vi kunne risikert at det var flere tilfeller av UK blant disse prøvene, sier Myhrvold.

Selv om ordføreren og kommuneoverlegen understreker at de har kontroll på smittesituasjonen på sykehjemmet, understreker kommunen at de ikke kan si å ha kontroll på smittespredningen i kommunen generelt. Derfor er det også viktig å opprettholde de strenge smitteverntiltakene.

Nordre Follo fortsetter å kartlegge omfanget av smitteutbruddet. Flere innbyggere kan bli bedt om å ta ny test for å avklare om de har mutantviruset.

Kommuneoverlegen sier at de tror smitteutbruddet startet allerede i romjulen, og at mange av tilfellene dermed ligger noe tilbake i tid.

- Det vil medføre at en del av innbyggerne vil bli kontaktet for å avlegge ny test selv om de eventuelt nettopp har kommet ut av karantene, sier kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold.

Kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ni gruvearbeidere bekreftet omkommet i Kina:

Ni av gruvearbeiderne som var fanget i en kollapset gruve i Shandong-provinsen, er døde. Én er fortsatt ikke gjort rede for.

Skjebnen til de ni har fram til nå vært ukjent, ettersom det ikke var mulig å kontakte dem i løpet av de to ukene de var innestengt.

– Fra søndag ettermiddag til i kveld har redningsarbeidere søkt uten stans og fant ytterligere ni innestengte gruvearbeidere som alle dessverre var døde, sier ordfører Chen Fei i byen Yantai mandag.

Gruva ble rammet av en eksplosjon 10. januar, og en gruppe på til sammen 22 personer ble fanget flere hundre meter under bakken. Eksplosjonen førte til at kabelvognen som frakter folk inn og ut, ble skadd. Mat og medisiner er blitt fraktet gjennom en sjakt som ble boret av redningsmannskaper.

Elleve gruvearbeidere ble hentet opp i live.

(NTB)

Elleve gruvearbeidere ble hentet opp i live søndag. Ni andre er nå bekreftet døde. Foto: Chen Hao/Xinhua via AP/NTB

- En meter er ikke nok:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier mandag morgen til VG at Helsedirektoratet nå arbeider med å se på rutinene for blant annet avstand etter at det muterte coronaviruset har blitt påvist uten kjent smittevei i Norge.

- Det med avstand er vesentlig når det gjelder dette muterte viruset. Det ser ut som én meter ikke er nok, sier Nakstad.

Siden pandemien kom til Norge har meteren vært et av de viktgste våpnene mot smitte. Rådet om én meter har ingen sluttdato, og varer inntil videre, heter det på Helsedirektoratets nettsider.

Rådet gjelder både innendørs og utendørs.

Foto: Berit Roald / NTB
Dette er tiltakene

Dette er tiltakene

dagbladet

Nytt coronadødsfall i Bergen:

En person har dødd på sykehjem i Bergen med coronaviruset, skriver BT.

Ifølge avisa skal dødsfallet ha skjedd ved Slettebakken menighets eldresenter. Beboeren døde med familien rundt seg.

- Vi føler alle sorg over at pandemien rammet en av våre beboere på denne måten, sier daglig leder Janneke Eide ved sykehjemmet i en pressemelding, ifølge avisa.

Tobias (24) omkom i arbeidsulykke:

Det var 24 år gamle Tobias Alfredsen som døde i en arbeidsulykke i Gamvik i Finnmark 18. januar, skriver politiet i en pressemelding.

Alfredsen bodde i Troms, skriver politiet.

Politiet i Finnmark etterforsker ulykken og det er foretatt stedsunderskelser, samt vitneavhør. Det er forelpig for tidlig si noe mer om årsaken til ulykken, skriver politiet.

Ulykken skjedde mens han jobbet på en lekter, opplyste politiet til Dagbladet dagen det skjedde.

Åtte nye tilfeller av mutert virus:

Mandag er det påvist åtte nye tilfeller av det muterte viruset i Nordre Follo. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Videre opplyser kommunen at det har kommet resultater på rundt 120 av prøvene fra Nordre Follo kommune som var sendt inn til analyse hos FHI.

Åtte av disse er bekreftet å være UK-varianten av viruset. Sju av tilfellene har direkte tilknytning til Langhus bo- og servicesenter og Tussestien barnehage.

Det siste tilfellet av det muterte viruset vil kreve mer arbeid å spore, opplyser kommunen.

Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold forventer svar på flere prøver i løpet av mandag.

- Jeg opplever det som positivt at så mange av prøvene som var til analyse hos FHI ikke er det muterte viruset. Ethvert tilfelle av UK-varianten er selvsagt alvorlig, men vi kunne risikert at det var flere tilfeller av UK blant disse prøvene, sier Myhrvold.

Derfor tror hun de har kontroll

Derfor tror hun de har kontroll

dagbladet

Nordre Follo informerer klokka 12:

Nordre Follo kommune holder pressekonferanse om coronautbruddet klokka 12.00. Den var egentlig planlagt til klokka 11, men har blitt flytta til 12.

Kommunen har et pågående coronautbrudd som følge av den britiske virusvarianten.

Ordfører Hanne Opdan sa tidligere mandag morgen at kommunen nå opplever at de har kontroll på utbruddet.

Ifølge NTB vil kommunen nå blant annet snakke om de 250 til 300 coronatestene de avventer svar på.

- Føltes veldig annerledes

- Føltes veldig annerledes

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.