Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

- Dette vi var bekymret for:

Det siste døgnet er det registrert 930 coronasmittede i Norge. Det er 399 flere enn dagen før og det høyeste antallet smittede som er registrert på ett døgn i Norge.

Utviklingen bekymrer helseminister Bent Høie.

- Det var denne utviklingen vi var bekymret for da vi søndag strammet inn. Det er nå veldig viktig at alle med symptomer tester seg og at alle følger råd og regler, skriver Høie i en e-post til Dagbladet.

- Målet med de nye, strenge tiltakene er å bryte en eventuell ny smittebølge. Vaksinen gjør at vi ser lys i tunellen, men vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, legger han til.

I alt var det ved midnatt natt til onsdag registrert 52 180 coronasmittede personer her i landet. Til sammen er 452 coronasmittede personer døde i Norge siden mars.

Les mer her:

HØIE: Helseminister Bent Høie oppfordrer alle med symptomer til å teste seg etter ny smitterekord i Norge. Foto: NTB
- Dette vi var bekymret for

- Dette vi var bekymret for

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

To tatt av snøskred - ført flere hundre meter ned fjell:

Politiet i Troms melder om et snøskred i Ramfjord tirsdag kveld.

- Stort snøskred på vestsiden av Hamperokken, utløst av tre skiløpere. To tatt av skredet og ført 3-400 meter ned fjellsida, skriver politiet på Twitter.

Ingen av de involverte skal ha blitt begravd i skredet, og kom seg selv løs.

- Trolig bruddskade i arm på den ene skiløperen, tar seg selv ned fra fjellet, opplyser politiet.

Skyting i supermarked i USA:

En butikkansatt er drept og to andre personer skadd i en skyteepisode på Long Island i delstaten New York, melder CBS News.

Skytingen foregikk i et supermarked i kjeden Shop & Stop. Gjerningsmannen er på frifot, og kan ifølge politiet være en nåværende eller tidligere ansatt i butikken.

UTRYKNING: Store politistyrker er på plass utenfor Shop & Stop-butikken. Foto: WABC/AP/NTB

Kom i klem under bil - døde:

En mann i 50-åra døde tirsdag ettermiddag etter at han kom i klem under en bil på en privat eiendom i Karlsøy i Troms.

Ifølge Troms politidistrikt reparerte mannen bilen han kom i klem under.

Ulykken skjedde på Hansnes i Karlsøy kommune.

De pårørende er varslet.

(NTB)

Biden: - Bevisene er overveldende:

USAs president Joe Biden sier han ber om at juryen i rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept George Floyd, avgir en korrekt dom.

- Det er overveldende etter mitt syn, sier Biden om bevisene i saken.

Den amerikanske presidenten uttaler seg om dette mens juryen sitter og diskuterer. Dom i saken er ventet tidligst tirsdag kveld norsk tid.

- Jeg ber om at dommen blir korrekt, sier Biden, og understreker at han kun uttaler seg om dette offentlig ettersom juryen nå har trukket seg tilbake, og dermed ikke skal kunne få med seg hva han sier.

Presidenten legger til at han bare kan forestille seg hva familien til Floyd nå går gjennom. Han var i telefonkontakt med dem mandag.

- Det er en god familie, og de ber om fred og ro uansett hva dommen er, sider Biden.

Alarm i Gol: - Vi trenger hjelp:

Det er utløst alarm i Gol etter ny smitte, melder Hallingdølen. En ny person er smittet, og det er mistanke om at i alt fire personer kan ha brutt karantenen og reist over kommunegrensene.

- Smittetilfellet vi fikk i dag var ikke uventet, men siden vedkommende hadde gått ut av karantenen, så utløser det mer sporing, sier ordfører Heidi Granli til avisa.

Kommunen har flere smittede tilknyttet ungdomsmiljøet og festing. Ordføreren sier at de ser at flere vegrer seg til å ta telefonen fra smittesporingsteamet.

Derfor kommer hun med en bønn:

- Vi trenger hjelp. Foreldre må være med og hjelpe oss. Vi trenger at ungdommen står fram og tar telefonen når vi ringer. Nå må vi voksne ta ansvar.

GOL: Gol sliter med smittesporingen. Foto: Jan-Tore Egge / Wikimedia Commons

Johnson & Johnson gjenopptar utrullingen av vaksinen i Europa:

Johnson & Johnson opplyser at de starter opp igjen utrullingen av sin Janssen-vaksine i Europa, etter at EMA ga et betinget grønt lys tirsdag.

Etter at EUs legemiddelbyrå EMA tirsdag ba om at risikoen for bivirkninger med blodpropp og lavt antall blodplater skulle føres opp i pakningsvedlegget, gjenopptas utrullingen, opplyser selskapet.

Produsenten skriver at den vil oppdatere pakningsvedlegget slik EMA ber om.

EMA konkluderte med at vaksinens nytteverdi er større enn risikoen for sjeldne bivirkninger.

(NTB)

Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Boris Johnson vil lansere ny corona-medisin:

Boris Johnson sier på en pressekonferanse tirsdag at ei ny antivirus-gruppe tar sikte på å produsere en ny medisin som skal være klar til høsten. Ifølge statsministeren kan medisinen komme i form av en pille som man kan ta hjemme hvis man har testet positivt for corona.

Medisinen skal forhindre at man blir alvorlig syk av viruset. Johnson spesifiserte ikke om det er satt i gang tester av medisinen allerede.

Statsministeren legger til at britene må forberede seg på å leve med viruset i stedet for å se for seg ei framtid uten corona.

EMA: Mulig forbindelse mellom Johnson & Johnson-vaksinen og blodpropp:

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderer i sin rapport om Johnson & Johnson-vaksinen at det er en mulig sammenheng mellom vaksinen og «svært sjeldne tilfeller av uvanlig blodpropp med lavt antall blodplater».

Rapporten kommer etter et møte i EMAs sikkerhetskomité (PRAC). Den konkluderer også med at en advarsel om disse mulige bivirkningene blir lagt til i brukerveiledningen.

EMA-direktør Emer Cooke opplyser på en digital pressekonferanse i Amsterdam at til sammen åtte tilfeller av alvorlige bivirkninger - blodpropp sammen med lavt blodplate nivå - nå er registrert.

- Jeg må understreke at ingen av disse har forekommet i Europa, sier Cooke.

EMA-direktøren minner om at verden nå har passert 3 millioner coronadødsfall - med påfølgende sorg og lidelse.

PRAC-leder Sabine Straus opplyser at de fleste bivirkningene har forekommet hos kvinner under 60 år, innen tre uker fra vaksinasjonstidspunktet.

- Jeg vil understreke at bivirkningene er svært sjeldne, sier Straus.

Peter Arlett, leder for EMAs legemiddelverk, gjentar at det er registrert åtte tilfeller av blodpropp sammen med lavt blodplatenivå ved Johnson & Johnson-vaksinering.

- For AstraZeneca er antallet 287 over hele verden, hvorav 147 i det europeiske økonomiske området. I tillegg er det registrert 5 tilfeller hver for Pfizer og Moderna, sier Arlett.

EMAs vurdering kommer i kjølvannet av seks meldte tilfeller av nevnte bivirkninger i USA, hvorav ett har endt med dødsfall. Amerikanske myndigheter besluttet å sette bruken av Johnson & Johnson-vaksinen på vent i forrige uke.

Til nå har over 7 millioner personer i USA mottatt Johnson & Johnson-vaksinen - som har fordelen at man bare trenger én dose.

Alt i alt likner EMAs utttalelse svært mye på uttalelsen om AstraZeneca-vaksinen, som det er rapportert liknende bivirkninger for. Som med AstraZeneca tror de medisinske ekspertene at pasientene kan ha fått en reaksjon i immunsystemet som leder til symptomene.

EMA skriver at de vil overvåke Johnson & Johnson-vaksinen nøye, men understreker at tilfellene med alvorlige bivirkninger er svært sjeldne. De ber uansett alle som mottar vaksinen, om å følge nøye med på om de får symptomer.

Irland: Vil gi gratis bind og tamponger:

Lidl i Irland blir den første store dagligvarekjeden som tilbyr gratis bind og tamponger. Det skriver CNN.

Initiativet kommer som et tiltak for å sette fokus på fattigdom og mensen.

Fra 3. mai vil jenter og kvinner i Irland få et tilbud om en kupong for en gratis pakke med bind eller tamponger hver måned gjennom en app.

Dagligvareselskapet sa at de også vil gi donasjoner av menstruasjonsprodukter kvartalsvis til veldedighet for hjemløse for å sikre at folk som opplever hjemløshet, og som kanskje ikke har tilgang til en smarttelefon, kan få tilgang til dem.

-Siden vi lærte mer om det voksende problemet med mensenfattigdom i Irland, har vi lidenskapelig følt at det er i samfunnets beste å støtte unge jenter og kvinner som er berørt av dette problemet, sa Aoife Clarke, leder kommunikasjon for Lidl Ireland, i en uttalelse.

Ifølge en rapport fra Irlands helsedepartement, publisert i februar, kan så mange som 85 000 kvinner og jenter være i fare for mensenfattigdom i Irland.

Foto: NTB

Stor skogbrann i Agder:

Et område på 800 mål brenner i Øvre Førland i Kvinesdal. 110-sentralen i Agder melder på Twitter at de lokale brannmannskapene er forsterket med ti personer fra Sivilforsvaret, sammen med skogbrannhelikopter og mannskaper fra brannsvesenet i Lyngdal.

- Brannfronten her strekt seg til å bli 700-800 meter, og terrenget det brenner i, er veldig ulendt, skriver 110-sentralen.

Det er gress/kratt og gammelt hogstavfall som brenner. Skogbrannhelikopteret starter snart slukking.

Brannvesenet Sør har de siste fem dagene rykket ut på til sammen 13 branner i naturen, skriver de på Facebook. Disse hendelsene er utelukkende knyttet til menneskelig aktivitet og uaktsomhet.

SKOGBRANN: Det brenner over et stort område i Kvinesdal. Foto: Brannvesenet Sør

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.