Nyhetsstudio

Flere personer skutt i Borlänge i Sverige - en død

Det melder svenske Aftonbladet. To personer skal være skutt, og en av dem kritisk skadd. Den ene døde som følge av skadene natt til lørdag.

- Begge er i 25-årsalderen. En av dem er død, opplyser operasjonsleder Olle Lund.

Han opplyser overfor avisa at politiet sendte alle tilgjengelige ressurser til stedet. Åtte ambulanser og et ambulansehelikopter er sendt til stedet. Ifølge lokalavisa Dalarnas Tidningar skjedde skytingen utenfor et eldrehjem.

Lund sier at politiet er på stedet for å sikre bevis og avhøre vitner. Tidlig lørdag morgen var ingen pågrepet i saken. Hendelsesforløpet er for politiet fortsatt uklart.

Saken etterforskes nå som drap og drapsforsøk.

Borlänge er en by i Dalarna som har drøyt 40 000 innbyggere.

Dagbladet følger saken.

Studioet fortsetter under annonsen

Gravemaskin i sjøen i Narvik

En person er kjørt til legevakta for sjekk etter å at gravemaskinen han førte, havnet i sjøen i Narvik.

Hendelsen fant sted ved kai 7, men politiet har per nå ingen formening om hva som var årsaken til ulykken.

Det var klokka 09.55 at politiet ble varslet om hendelsen. Føreren av gravemaskinen kom seg ut av maskinen og opp av vannet på egen hånd.

Han ble tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet, før han ble sendt videre til legevakta.

- Han ser ikke ut til å være alvorlig skadd, så det ser ut som om dette har gått bra, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen, til Dagbladet.

Fyrverkeri på Oslo-skole - igjen

Oslo-politiet har nok en gang måtte rykke ut til en skole i hovedstaden etter melding om at det er skutt fyrverkeri inne.

Det melder Oslo politidistrikt på Twitter.

Hendelsen fant sted på Lofsrud skole, men politiet har ikke fått noen meldinger om at noen skal være skadde.

- Eksplosjon og brann på universitet i Lyon

Det har vært en kraftig eksplosjon på toppen av en bygning som tilhører universitetet i den franske byen Lyon, opplyser øyenvitner.

Ifølge avisen Libération samt bilder lagt ut på Twitter brenner det kraftig på taket av en bygning på Université Claude-Bernard-Lyon 1. Tykk svart røyk velter opp fra taket, og andre bilder viser voldsomme flammer etter en angivelig eksplosjon.

Twitterkontoen til universitetsbiblioteket på lærestedet melder at bygningen er evakuert «på grunn av en sikkerhetssituasjon».

Årsaken til brannen og eksplosjonen er foreløpig ikke kjent. Det er heller ikke kjent om noen personer har kommet til skade.

Verken nødetatene eller franske myndigheter har så langt kommentert saken.

(NTB)

Har mottatt 1040 tips i bortføringssaken

I en oppdatering fra politiet torsdag morgen kommer det fram at de har mottatt 1040 tips i saken om den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen (68).

- Tipsene omhandler personer, kjøretøy, mulige skjulesteder og andre observasjoner, sier politioverbetjent Christian Berge.

De to personene som er fanget opp av overvåkningskameraene ved Futurumbygget, er fortsatt ikke identifisert.

- Alle tipsene vi mottar vurderes, prioriteres og bearbeides. Mange av dem settes ut som konkrete oppgaver til etterforskere i saken.

Det opplyses om at politiet ikke har mulighet eller kapasitet til å gi tilbakemelding til dem som kommer med tips om hvordan opplysningene vurderes eller behandles videre.

I går omtalte mange medier at FBI - USAs føderale etterforskningsbyrå - er koblet inn i den antatte bortføringen. I dagens pressemelding ønsker politiet å avdramatisere denne kontakten.

- FBI er orientert om saken, og vi har blant annet forhørt oss om de har kunnskap om tilsvarende saker, sier Berge.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Det siste livstegnet fra kvinnen er en telefonsamtale klokka 09.14 samme dag. Hun er gift med investor Tom Hagen. I boligen ble det funnet en skriftlig beskjed med trusler og et løsepengekrav. Politiet etterforsker saken som grov frihetsberøvelse og antar motivet er økonomisk vinning.

Politiet oppfordrer fremdeles publikum til å komme med tips på tlf 64 81 95 99 eller på politiet.no/straffesak.

Gutt (16) døde i snøscooter-ulykke

En 16 år gammel gutt fra Balsfjord mistet livet i en snøscooter-ulykke onsdag kveld. Det melder Troms politidistrikt i en pressemelding.

Ulykken ble meldt inn til politiet klokka 20.38 onsdag.

- Den omkomne var en del av et følge på til sammen fem personer som var på tur i området Litslettfjellet i Balsfjord, skriver politiet.

Gutten ble erklært død på stedet.

De pårørende er varslet og de fire i turfølget blir ivaretatt. Et kriseteam fra kommunen er også involvert i saken.

- De (turfølget) har status som vitner og vil bli avhørt av politiet for å klarlegge hendelsesforløpet.

Letingen gjenopptas i Tamokdalen

Arbeidet med å hente ut de tre siste omkomne fra Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms fortsetter torsdag.

- Vi forventer bedre forhold enn i går, og at vi kan holde på lengre og med større innsats. To av de omkomne er ganske nøyaktig lokalisert. Den siste har vi en cirkaposisjon på, sier lensmann Andreas Nilsen i Midt-Troms lensmannsdistrikt til NRK.

Han sier de regner med å ha gravd fram den første av de tre ved 12-tiden og sier værutsiktene er bedre torsdag enn onsdag.

Onsdag tok letemannskapene seg inn til området i Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms der de fire skikjørerne ble tatt av snøskred.

Tre timer etter at gravearbeidet kom i gang, ble én av de omkomne funnet. Vedkommende ble fraktet ned fra fjellet i helikopter og sendt til Tromsø i bårebil.

Det er de finske skiløperne Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) som omkom i skredet, som gikk onsdag 2. januar. De fire var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

(NTB)

Vil utvide USAs romforsvar

Trump-administrasjonen vil torsdag være til stede på presentasjonen for et utvidet romforsvarssystem som kan overrumple våpensystemene til Russland og Kina.

Administrasjonen hevder teknologien er nødvendig for å oppdage, spore og ødelegge fiendtlige missiler. USAs Missile Defence Agency (MDA) har fremhevet kappløpet om hypersoniske missiler, som Kina og Russland også jobber med å utvikle, som et bekymringsmoment.

Slike våpen flyr flere ganger lydens hastighet og endrer retning raskere, noe som gjør missilene vanskelige å spore.

MDA vil derfor utvikle en rombasert avskjæringssystem som kan kontre slagkraften i slike våpen.

President Donald Trump er ventet å besøke Pentagon for å overvære gjennomgangen av strategien.

(NTB)

WSJ: USA etterforsker Huawei

USA etterforsker anklager om at Huawei har stjålet handelshemmeligheter, ifølge Wall Street Journal. De skal ha kommet langt i etterforskningen.

Ikke navngitte kilder opplyser til avisen at USAs justisdepartement ser på anklager om tyveri av handelshemmeligheter utført av Huawei mot USAs handelspartnere, inkludert en robotenhet utviklet av T-Mobile som brukes til å teste smarttelefoner.

Verken justisdepartementet eller Kina ønsker å kommentere saken.

Huawei er verdens nest største produsent av smarttelefoner og den største produsenten av telekommunikasjonsutstyr. I flere år har de vært i USAs søkelys for deres angivelige bånd til Kinas regjering, men Huaweis vanligvis medieskye grunnlegger, Ren Zhengfei, framholdte tirsdag at selskapet hans ikke spionerte på vegne av Kina.

Etter flere måneder med pågående handelskrig mellom USA og Kina, har spenningen mellom landene økt som følge av USAs arrestordre mot Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, som 1. desember ble pågrepet under en mellomlanding i Canada. Hun var etterlyst i USA for bankbedrageri og brudd på landets sanksjoner mot Iran.

(NTB)

Danmark stanser våpeneksport til Emiratene

Danmark har besluttet å stanse våpeneksporten til Emiratene, som er involvert i krigen i Jemen. Samtidig fortsetter Norges militæreksport til føderasjonen.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen (LA) kunngjorde beslutningen til det danske Folketinget onsdag.

Utenriksdepartementet i Danmark har i tillegg bedt Rigspolitiet om å trekke tilbake eksportavtaler som allerede er utstedt til De forente arabiske emirater, såfremt det lar seg gjøre. Nyheten gleder Amnesty International.

- Det er veldig positivt. Danmark skal altså ikke lenger eksportere våpen til et land som er involvert i en konflikt der voldsomme overgrep, og sannsynligvis krigsforbrytelser, har blitt begått mot sivilbefolkningen, sier generalsekretær Trine Christensen til danske Information.

Danmark har tidligere stanset våpeneksporten til Saudi-Arabia, som også er i krigen i Jemen.

Emiratene, som er det landet i koalisjonen som har flest bakkestyrker i Jemen, får fortsatt kjøpe militært materiell fra Norge på bakgrunn av eksisterende kontrakter. Redd Barna har kalt kontraktene «en skam», mens Kirkens Nødhjelp har kalt de «urovekkende».

(NTB)

FBI stanset planlagt angrep mot Det hvite hus

FBI kunngjør at de har pågrepet en mann for å ha planlagt et angrep mot Det hvite hus.

Føderale myndigheter opplyste onsdag om pågripelsen av Hasher Jallal Taheb (21) fra Atlanta i delstaten Georgia. FBI opplyser at de slo til kort tid etter at Taheb byttet bilen sin mot våpen.

FBI startet etterforskningen allerede mars 2018, da politiet i Atlanta ble kontaktet av en lokal beboer som mistenkte at Jaheb ble radikalisert. En FBI-informant tok kontakt med Jaheb, som da skal ha avslørt at han ønsket å gjennomføre «hijra», en et begrep ofte brukt i IS-miljøer om å reise til IS-kontrollerte områder.

Han meddelte også til informanten at han ønsket å angripe Det hvite hus og Frihetsgudinnen i New York. Ifølge rettspapirer hadde Jaheb egne skisser av «West Wing» – vestfløyen i Det hvite hus hvor kontorene til presidenten og hans stab befinner seg, skriver journalist Scott MacFarlane i NBC Washington på Twitter.

Mannen planla å bruke missiler og hjemmelagede bomber, ifølge statsadvokat Byung J. Pak, som beskriver planen som et selvmordsangrep. Taheb er siktet for planer om å skade eller ødelegge en statlig bygning ved bruk av skytevåpen og eksplosiver.

Faren er nøytralisert, ifølge FBI, som mener mannen ikke hadde medsammensvorne.

(NTB)

Jesper Nordahl Finsveen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.