Nyhetsstudio

Argentina: Beordres til å bli hjemme etter utbrudd av musepest

85 innbyggere i et tettsted i Patagonia i Argentina er blitt beordret om bli hjemme i 30 dager på grunn av et hantavirus-utbrudd som har krevd ni liv.

Det er innbyggere i Epuyén, en liten landsby på grensa til Chile vest i Argentina, som har vært i kontakt med personer som har testet positivt for viruset, som har blitt beordret av en domstol å være hjemme.

Som følge av virusutbruddet har lokale myndigheter avlyst en rekke sammenkomster som skulle ha vært arrangert i landsbyen, inkludert begravelser.

Rundt om i landsbyen, som har rundt 3.000 innbyggere, henger det plakater med informasjon om viruset. Flere går med masker når de beveger seg i offentligheten.

Minst 26 personer har blitt syke av hantaviruset siden starten av desember. Så langt har ni personer omkommet.

Hantavirus fører til lungesykdom og er en gruppe virus som kan overføres til mennesker gjennom smågnagere. Viruset finnes i urin, avføring og spytt av smittede gnagere. Mellommenneskelig kontakt kan også føre til smitte.

Siden 2013 har 111 personer omkommet av viruset i Argentina.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Astrup blir digitaliseringsminister

Nikolai Astrup (H) blir digitaliseringsminister i den utvidede regjeringen. Det melder både NRK og TV2.

Ifølge NRK utvider Erna Solberg i morgen regjeringen med en digitaliseringsminister. Nikolai Astrup og Linda Helleland ble tidligere i dag omtalt som kandidater til stillingen som blir underlagt kommunaldepartementet og som Høyre har lagt beslag på.

Valget av Astrup betyr trolig at Helleland blir vanlig stortingsrepresentant igjen.

Dagbladets kilder bekrefter at Ingvil Smines Tybring-Gjedde bekler den andre av to helt nye statsrådsposter i Solbergs-regjeringen.

Etter et ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag klokka 11, vil statsminister Erna Solberg presentere hele den utvidede regjeringen.

Saken oppdateres!

STATSRÅD: Nikolai Astrup (H). Foto: AFP / NTB Scanpix

Frp nektet å gi fra seg statsråder til KrF: Erna svarer med å dele justisdepartementet i to

Frp nektet å gi fra seg statsråder til KrF: Erna svarer med å dele justisdepartementet i to

dagbladet.no

Gir seg på Stortinget hvis KrF fortsetter i regjering

KrF-topp Geir Jørgen Bekkevold sier han ikke tar gjenvalg til Stortinget dersom KrF går til valg på fortsatt regjering med Høyre, Frp og Venstre i 2021.

- Jeg kan ikke drive valgkamp for denne regjeringen. Da får noen andre ta min plass fra Telemark. Det skal utrolig mye til for at KrF kan gå ut av regjeringen igjen, vi har ikke lyst til å fortelle velgerne at det er et mislykket prosjekt, sier Bekkevold under innspilling av podcasten Kristiansen & Kolve på Lorry i Oslo sentrum.

Bekkevold understreker at han kommer til å jobbe for gjennomslag for KrFs politikk fra Stortinget selv om han aldri ønsket seg et regjeringssamarbeid med Frp.

- Jeg må være så ærlig å si at dette kan bli min siste periode på Stortinget.

KrF-toppen sier videre at han ikke mener partiet fikk store nok gjennomslag i regjeringsplattformen. Dette er stikk i strid med oppfatningen til flere andre røde KrF-ere, som endte med å si ja til plattformen forrige torsdag.

- Kjell Ingolf kan være mannen som samler partiet igjen. Men han har en stor jobb framfor seg. I øyeblikket er KrF et splittet parti, sier Bekkevold.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Regn i minus 7 grader i Trøndelag. Venter problemer i trafikken

Vegtrafikksentralen midt advarer om at det kan bli vanskelige kjøreforhold i Steinkjer-området, fordi det regner mens det er mellom minus 7 og 9 grader i lufta.

Entreprenøren er ute og gjør tiltak på E6. Fra Skaugen til Verdal legges tørrsalt, skriver de.

- Det stemmer. Det regner faktisk i Steinkjer-området, og også på Hitra og Frøya, sier politiets operasjonsleder Ole Petter Hollingen til Dagbladet.

Hollingen opplyser at politiet har fått en rekke meldinger om mindre trafikkuhell som kan relateres til været og føret.

- Det er vogntog som har kjørt ut eller kjørt seg fast, blant annet. Men så langt ingen store hendelser, sier han.

Han forteller videre at trafikken på E6 ved Verdal går trått - rundt 50 km/t.

Bil har kjørt i autovernet på E6 i Oslo

En bil har kjørt i autovernet på E6 nordfra ved Karihaugen, melder politiet på Twitter.

Nødetatene har rykket ut til stedet, men det er ikke meldt om alvorlig personskade.

Det er uvisst hvilke følger uhellet får for trafikkavviklingen, men trafikken er vanligvis tett på strekningen på dette tidspunktet.

Vegtrafikksentralens kart viser kødannelse i begge retninger på den aktuelle strekningen.

May legger fram «plan B»

Mandag ettermiddag legger Storbritannias statsminister, Theresa May, fram «plan B» for brexit i Parlamentet. Samtidig tas det til orde for utsettelser.

Storbritannia skal etter planen starte prosessen med å forlate EU 29. mars. Enkelte parlamentsmedlemmer tar til orde for å utsette datoen til etter 29. mars, for at de stridende politikerne i Parlamentet skal kunne greie å nå en enighet.

May startet med å fortelle at hun - siden hennes forslag til brexit-avtale ble nedstemt forrige uke - har hatt samtaler med ledere i opposisjonen.

Hun uttrykker også motstand mot å utsette datoen for når Storbritannia skal starte prosessen med å forlate EU. Hun vil legge press på å få en brexit-avtale godkjent, og vil ha flere samtaler med regjeringen og opposisjonen før hun snakker med EU igjen.

Mays «plan B» ser altså ut til å være å fortsette å arbeide for enighet om en brexit-avtale.

Verken May eller leder for Labour Party, Jeremy Corbyn, tror at det er flertall i Underhuset for en ny folkeavstemning.

- Jeg mener det ikke er flertall i dette huset for en slik kurs, sa May og uttrykte bekymring for at en ny folkeavstemning om brexit vil undergrave tilliten til demokratiet.

May synes heller ikke det virker å være lurt å forlate EU uten en avtale, som også har vært et nevnt alternativ.

For en knapp uke siden gikk May på et knusende nederlag i Underhuset. Hun trengte 318 stemmer for å få gjennom brexit-avtalen hun har framforhandlet med EU.

202 stemte ja, mens 432 stemte nei.

LEGGER FRAM: Storbritannias statsminister Theresa May legger fram «plan B» for brexit i Parlamentet. FOTO: Mark Thomas / Shutterstock / NTB Scanpix

Nederlagets ansikt

Nederlagets ansikt

dagbladet.no

Utvider trolig regjeringen med en digitaliseringsminister

Ifølge NRK utvider Erna Solberg i morgen regjeringen med en digitaliseringsminister. Det er ventet at Nikolai Astrup eller Linda Helleland er aktuelle til stillingen som blir underlagt kommunaldepartementet og som Høyre har lagt beslag på.

Dagbladets kilder bekrefter at Ingvil Smines Tybring-Gjedde bekler den andre av to helt nye statsrådsposter i Solbergs-regjeringen.

Statsminister: Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix / Adnan Abidid / Reuters

Frp nektet å gi fra seg statsråder til KrF: Erna svarer med å dele justisdepartementet i to

Frp nektet å gi fra seg statsråder til KrF: Erna svarer med å dele justisdepartementet i to

dagbladet.no

Ber om frifinnelse for sjubarnsmor

Forsvaret la mandag ned påstand om frifinnelse av den drapstiltalte 43 år gamle kvinnen i Kristiansand tingrett.

Aktoratet la i forrige uke ned påstand om 21 års forvaring, mens forsvarer Olav Sylte altså mener at hans klient må frifinnes.

- Vi legger ned påstand om at tiltalte frifinnes for samtlige forhold, sa Sylte ifølge NRK.

Hans kollega Katja Hakvaag Kristiansen overtok så forsvarets sluttinnlegg og tok for seg straffeutmålingen.

I sin del av prosedyren kom Sylte inn på det han mente var en urettferdig rettergang.

- Det mangler så fatale brikker i etterforskningen, at det er en «unfair trial». Det er mer sannsynlig at hun er uskyldig, enn skyldig. Hun må frifinnes. Retten kan ikke dømme tiltalte her, hevdet Sylte og la fram sju punkter han mente underbygger denne påstanden.

Rettssaken har pågått siden 12. november i fjor. Ankesaken er allerede forhåndsberammet til 19. mars i år i Agder lagmannsrett.

Tiltalen endret til overlagt drap

Tiltalen endret til overlagt drap

dagbladet.no

Minst 100 drept i bombeangrep i Afghanistan

Minst 100 personer av den afghanske sikkerhetsstyrken er drept etter at Taliban utførte et bombeangrep mot en militærbase i Maidan Wardak-provinsen like utenfor hovedstaden Kabul mandag, opplyser en afhgansk forsvarsminister ifølge Reuters.

- Vi har informasjon om at 126 personer har blitt drept i eksplosjonen i det militære treningsanlegget. Åtte spesialkommandoer er blant de døde, sier han.

En talsmann for innenriksdepartementet, Nasrat Rahimi, sier angrepet begynte med en selvmordsbombe etterfulgt av at opprørerne åpnet ild mot afghanske styrker.

Minst to medlemmer av Taliban skal ha blitt ble drept av afghanske soldater.

Flere av de sårede fikk alvorlige skader, og er sendt til sykehus i Kabul, opplyser tjenestemann Salem Asgherkhail i de lokale helsemyndighetene.


Foto: Reuters

MDG-topp ut mot Ropstad

Talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne reagerer på at Kjell Ingolf Ropstad blir ny barne- og familieminister, slik flere medier har brakt i erfaring.

På Facebook slår han fast at en familieminister burde gå fremst i Pride-paraden. KrF-nestlederen har tidligere uttalt at det ikke er naturlig for han å gå i Pride-paraden.

- Skal vi nå få en barne- og familieminister som «skal slippe støy knyttet LHBT+ og abortspørsmål»? Homopolitikk er ikke «støy». Hvis ikke Ropstad ønsker å jobbe for alle familier og alle barn, så kan han ikke være barne- og familieminister, skriver Hermstad.

- Jeg tror kanskje ikke jeg hadde gått i Gay Pride. Jeg tenker at det å gi støtte til homofile og deres menneskeverd er kjempeviktig, men trenger ikke nødvendigvis å gå i et tog for å vise det, sa Ropstad til rikskanalen i 2017.

Etter det Dagbladet erfarer blir ansvaret for likestillingspolitikken overført til Kulturdepartementet og Trine Skei Grande, mens Ropstad får ansvaret for livssynspolitikken i retur.

- Jeg tror kanskje ikke jeg hadde gått i Gay Pride. Jeg tenker at det å gi støtte til homofile og deres menneskeverd er kjempeviktig, men trenger ikke nødvendigvis å gå i et tog for å vise det, uttalte Ropstad til NRK i 2017.

Kamala Harris stiller til USAs presidentvalg

Den demokratiske California-senatoren Kamala Harris har meldt seg inn i kampen om å bli USAs neste president, melder Reuters.

Harris, som blant annet er kjent for å være en stor kritiker av president Donald Trumps innvandringspolitikk, lanserte sin 2020-kampanje for Det hvite hus i et intervju på programmet Good Morning America på tv-kanalen ABC mandag.

Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP

Ralf Lofstad

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.