Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Pårørende ber om fortgang i letearbeidet:

Tre personer som er antatt omkomne etter Gjerdrum-skredet, er fremdeles savnet. Pårørende ønsker fortgang i letearbeidet.

Politiet sa onsdag at det trolig ikke blir noen leting i skredmassen før neste uke.

Odd Steinar Sørengen skulle ønske at letearbeidet fortsatte med samme trykk som før. Han savner sin samboer Ann-Mari og deres datter Victoria etter skredet.

– I går fikk jeg høre, av politiet, at det kan ta én, to, tre eller fire uker før letearbeidet etter de savnede gjenopptas. Det er ikke til å leve med. Ventetiden og usikkerheten er helt uutholdelig. Det eneste jeg og andre pårørende ønsker er å få tilbake de savnede, slik at vi kan få en grav å gå til, sier Sørengen til Romerikes Blad.

– Hvis jeg ikke får tilbake jentene mine, kommer jeg aldri til å bli folk igjen, fortsetter han.

Lensmann Karl-Vidar Solberg i Ullensaker lensmannsdistrikt har forståelse for de etterlattes ønske og krevende situasjon.

– Men for å kunne gjennomføre nye, målrettede søk må vi legge en plan for at søket kan gjennomføres på en trygg og forsvarlig måte for letemannskapene. Dette er fortsatt et rasutsatt område, og vi ønsker ikke ytterligere tap av menneskeliv, sier han.

Den tredje savnede er 49 år gamle Rasa Lasinskiene. Sju personer er funnet omkommet i skredet, som gikk onsdag 30. desember.

(©NTB)

Søk i Gjerdrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Dropper 8. mars-markering:

Kun en drøy uke før kvinnedagen kunngjorde byrådet i Oslo nye, strenge koronatiltak. Den tradisjonsrike 8. mars-markeringen er blant arrangementene som ryker.

- Vi kan ikke møtes så mange mennesker ute, dessverre, sa byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), til NTB etter kunngjøringen av de nye koronatiltakene søndag kveld.

De nye tiltakene innføres etter at det er meldt om høye smittetall i hovedstaden den siste tiden.

Byråden opplyste at flere personer ble koronasmittet som følge av fjorårets tog.

- Så det er absolutt ikke mulig å ha store forsamlinger, sa hun.

- Men det man kan gjøre, det er å bidra med alt vi har av kreativitet i sosiale medier, la hun til. (NTB)

Bergen: Politi stanser fest med 50 deltakere :

Søndag klokka 19.00 fikk politiet melding om full fest og høy musikk som skal ha vart i ett døgn, skriver Bergens Tidende.

Da de ankom stedet, møtte de 50 festdeltakere, skriver avisa.

Oslo i SMS: - Tungt :

I en SMS sendt ut til byens innbyggere skriver Oslo kommune:

- Kjære Oslo! Dette er tungt for oss alle, men igjen trenger vi en ekstra innsats for å slå ned pandemien. Hold avstand, treff få mennesker og bli hjemme når du er syk. Test deg, test er gratis, skriver kommunen, som avslutter med:

- Tusen takk! Gjør det for O slo.

Oslo: 82 personer på arrangementer:

Oslo-politiet har kommet over to arrangement med til sammen 82 personer, skriver de på Twitter.

- Ansvarlige for de to lokaler blir anmeldt. Lokalet blir tømt for personer.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Sven Christian Lie, sier til Dagbladet at i det ene lokalet ble det spilt kort, mens i det andre ble det vist fotballkamp.

- Vi har gitt tydelig informasjon om hvilke regler som gjelder i Oslo, sier Lie.

Byrådsleder Raymond Johansen frarådet søndag kveld at folk går på besøk eller samles. Nasjonalt er taket på ti personer.

Nittedal til rødt nivå på videregående skoler:

Nittedal kommune har et møte i kriseledelsen i kommunen mandag, etter at smitten øker i nabokommunen Oslo. Fungerende ordfører Inge Hallgeir Solli sier til Dagbladet at de vet allerede nå at de innfører rødt nivå i videregående skole.

- Vi har allerede en lokal forskrift med ganske strenge tiltak, denne blir sannsynligvis forlenget, muligens med noen endringer, sier Solli til Dagbladet.

Nittedal kommune har hatt noen utbrudd de siste ukene, som de nå har kontroll på.

- Vi får en del smittetilfeller fra Oslo kommune, knyttet til folks jobb og familiære forhold. Tiltakene de gjennomfører, vil føre til en bedre smittesituasjon i Nittedal, sier Solli.

Fengselsstraff for brudd på smittevernregler

Fengselsstraff for brudd på smittevernregler

dagbladet

15 anmeldt for treff i Oslo:

15 personer er anmeldt etter å ha blitt oppdaget sammen i et lokale på Grønland i Oslo, melder politet.

- Samtlige blir anmeldt, og lokalet tømmes for folk, skriver operasjonssentralen.

Operasjonsleder i Oslopolitiet, Sven Christian Lie, sier til Dagbladet at det er snakk om et forsamlingslokale, og at politiet vurderer om alle skal få bot, eller bare arrangøren. En klubb skal ha vært samlet på stedet.

Raymond svarer Molde-ordfører :

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kritikk mot Oslo-byrådsleder Raymond Johansens (Ap) håndtering av smittesituasjonen i hovedstaden har skapt storm søndag.

Etter søndagens pressekonferanse kommenterer Johansen debatten overfor Dagbladet:

- Nei, dette er et Høyre-utspill, og dette må man kanskje regne med. Jeg er opptatt av kunnskap, det skal være kunnskapsrettede tiltak. Hadde jeg hatt mulighet, skulle jeg invitert ham, vist hva vi gjør og hvilken enorm innsats Oslo-folk har gjort. Hvilken enorm jobb vi har gjort og hvor viktig jobb vi har gjort. Jeg synes ikke han har god nok kunnskap. Jeg ville invitert ham, men det er ingen god idé å reise hit nå.

Under søndagens pressekonferanse fikk Johansen spørsmpl om det samme fra Avisa Oslo.

- Jeg tror ikke at vi kan peke på noe vi skulle gjort annerledes. Det vi kanskje kunne gjort, hvis det var mulig, hadde vært å invitere ordfører Dahl fra Molde, for å vise ham rundt i bydelen. Hvordan bydelsmødrene går og banker på dørene, hvordan vi har mobile teststasjoner, hvordan vi driver informasjonsarbeid mot de ulike gruppene. besøkt og sett på alle stedene som står tomme, sett på bybildet og alle om bærer munnbind. Kanskje lære noe av den forskjellen mellom Oslo og Molde.

Byrådslederen fortsetter:

- I lys av disse tingene fra professor... nei, ikke professor Dahl, men ordfører Dahl... Hadde det kommet tidligere, da det var mulig å faktisk invitere ham, ser jeg at det er en feil at jeg ikke fikk gjort det på et tidligere tidspunkt. Jeg visste ikke han var så kunnskapsrik og så interessert i alle detaljene rundt Oslos håndtering.

Strengere skoletiltak i Oslo:

Ingen Oslo-elever i videregående skole skal møte til fysisk undervisning mandag eller tirsdag kommende uke. Dette er for å gi skolene tid til å innføre rødt nivå.

- Vi må bremse smitten blant barn og unge. Derfor vil vi, sammen med Utdanningsetaten, se på muligheten for å innføre ytterligere tiltak på skolene, for eksempel massetesting, og vurdere muligheten for å begrense antall kontakter for eleven. Dette vurderer vi uavhengig av hvilket tiltaksnivå vi skal ha i skolen fremover, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (Sv) i en pressemelding.

Under søndagens pressekonferanse sier hun at vi nå går inn i "den siste og mest krevende fasen av pandemien".

- Vi er nødt til å stramme inn på videregående skole. Vi ser at smitten har femdobla seg i aldersgruppa 16 til 19 år de to siste uken. Vi ser også at en økende andel av smittetilfellene spores tilbake til skoler, sier Thorkildsen.

Rødt nivå innbærer mindre elevgrupper, og en kombinasjon av fysisk og digital undervisning, men ikke stengte skoler.

Tiltaket gjelder i første omgang fram til 15. mars. Da vil byrådet foreta en ny vurdering.


Vil straffe smittevernbrudd på byggeplasser med fengsel:

Oslo kommune innfører egne forskriftsfestede regler for smittevern på byggeplasser.

Kommunen har hatt dialog med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene om de nye reglene.

- Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av smittevernsregler på byggeplasser skal kunne styraffes med fengsel i inntil seks måneder, sier Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse søndag.

Reglene kombineres med målrettet og forsterket testing på byggeplasser, opplyser byrådslederen.

Ordfører med nytt Oslo-spark:

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde mener Oslo bør skjevfordele vaksine internt mellom bydelene før det ropes etter doser fra resten av landet.

Dahl har søndag høstet storm for sin kritikk av coronainnsatsen i Oslo.

Men Høyre-ordføreren viker ikke. Tvert imot kommer han nå med et nytt angrepspunkt.

I et intervju med NTB reagerer Dahl nemlig kraftig på hvordan byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjentatte ganger har gått ut og bedt om mer vaksine til Oslo, på bekostning av resten av landet, når byrådslederen ikke har gjort en tilsvarende skjevfordeling selv.

– Det som er interessant, er at Johansen faktisk ikke har gjort en slik skjevfordeling internt i Oslo mellom de ulike bydelene. Det hadde vært naturlig at han prioriterte bydelene med høyest smittetrykk, sier Dahl til NTB.

– Hvis han mener at dette skal være basert på smittetrykket lokalt, så bør det første være at Oslo selv gjør det, i stedet for å rope på vaksine fra resten av landet. Det henger ikke sammen, sier han.

Byrådet i Oslo har lenge ment at hovedstaden bør prioriteres i vaksineringen fordi det er der smittetrykket har vært høyest over tid.

Folkehelseinstituttet har så langt stått imot, men skjevfordeling ut fra smittetrykk er blant spørsmålene som nå vurderes i forbindelse med en større revisjon av vaksineplanen.

(NTB).

NYTT OSLO-SPARK: Ordfører Torgeir Dahl (H, til høyre i bildet) langer ut igjen. Foto: Vidar Ruud / NTVG

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.