Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Forslag om portforbud:

Regjeringen foreslår at portforbud skal kunne gjelde i inntil 21 dager. Forslaget om endringene i smittevernloven ble fredag sendt på høring.

I høringsforslaget foreslås det at et portforbud skal gjelde i inntil 21 dager og kan forlenges med inntil 14 dager om gangen.

- Portforbudet skal innrettes slik at det ikke stenger for et minimum av menneskelig kontakt for den enkelte. Videre må det gis unntak blant annet for å sikre ivaretakelsen av kritiske og viktige samfunnsfunksjoner, og det må tilrettelegges for at barn og andre sårbare grupper blir ivaretatt, heter det.

Justisdepartementet understreker i høringsnotatet at portforbud bare er aktuelt i ekstreme tilfeller, og bare der alle andre aktuelle tiltak er forsøkt eller vurdert som utilstrekkelig. Det kan heller ikke gjelde i et større geografisk område eller i større omfang enn strengt nødvendig.

Fristen for å sende inn høringssvar er 31. januar 2021.

Frp sier på sin side blankt nei til forslaget. Det kommer fram i en uttalelse til Dagbladet fredag ettermiddag.

- Portforbud er et særdeles inngripende tiltak som utfordrer grunnloven og borgernes fundamentale menneskerettigheter. Regjeringen burde heller prioritere en langt bedre kontroll av landets grenser, sier stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen.

- Å innføre et portforbud er også å vise en direkte mistillit til befolkningen. Men den norske befolkningen har i det store og hele oppført seg eksemplarisk og fulgt de anbefalinger og påbud som har kommet. Vi har tillit til at de vil gjøre det fremover, fortsetter Amundsen.

(NTB/Dagbladet)

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Adriana (12) skutt og drept - ny pågripelse:

En etterlyst mann er pågrepet etter drapet på den svenske 12-åringen Adriana, som ble truffet av en kule som trolig var ment for noen andre.

Det var under en luftetur med hunden natt til 2. august i fjor at hun havnet midt i et gjengopprør utenfor en bensinstasjon i Botkyrka i Stockholm. Ifølge svenske medier skjøt to unge menn, iført skuddsikre vester, med maskingevær fra en hvit Audi. En av kulene traff 12-åringen som ble liggende igjen på bakken mens gjerningsmennene forlot stedet.

Ifølge Aftonbladet har den nylig pågrepne mannen vært mistenkt for alvorlig våpenforbrytelse i tilknytning til drapet.

- Han ble tatt i en rutinekontroll, sier etterforskningsleder Lukas Molander til avisa.

Fra før har to 22 år gamle menn blitt pågrepet i saken, den ene mistenkt for drap og den andre mistenkt for å ha skjult en kriminell på rømmen.

Begge er senere blitt løslatt.

Foto: Familien / TV 3 Efterlyst

Anneks totalskadd etter lynnedslag:

Et anneks i tilknytning til en hytte er totalskadd etter et lynnedslag i Frogn natt til fredag, melder Øst politidistrikt på Twitter.

Politiet fikk melding om en brann i bygget klokka 02.27. Nødetatene har rykket ut og eieren er varslet.

Leteaksjon etter antatt svømmer i Asker:

Politipatruljer, en redningsskøyte, to brannbåter og en båt fra Røde Kors leter natt til fredag etter en mann som er meldt savnet i området Hyggenvika i Røyken i Asker.

- Vi har grunn til å tro at mannen har vært i området for å svømme, skriver politiet i Oslo på Twitter.

Hovedredningssentralen (HRS) er også varslet.

Én drept og flere såret i skyting i Arizona:

Én person ble drept, tre såret og ni fikk mindre skader etter flere skyteepisoder i løpet av halvannen time i tre byer vest for Phoenix i Arizona.

En mistenkt er pågrepet, men myndighetene sier det er uklart om den ene personen er ansvarlig for alle skyteepisodene.

Det ble skutt fra en passerende bil i de i alt åtte ulike skyteepisodene. Politiet i Peoria, Surprise og Glendale etterforsker skyteepisodene sammen med delstatspolitiet.

Fire personer ble behandlet for skuddskader, og en av dem døde, opplyser politiet i Peoria. De andre ofrene hadde andre skader, inkludert splintskader.

Politiet i Surprise melder at to personer ble skutt midt på dagen torsdag. Vitner ga en beskrivelse av en bil, og føreren av denne ble senere pågrepet i byen.

(NTB)

Synkehull sperrer felt på E18:

Et kjørefelt på E18 i retning Drammen er sperret på grunn av et synkehull i veibanen ved Strand i nærheten av Stabekk i Bærum.

Politiet meldte om synkehullet ved 1.30-tiden natt til fredag. Hullet er 30 ganger 30 centimeter, men inntil 2 meter dypt, ifølge politiet.

- Det har vært mye regn, men om dette er årsaken vet vi ikke. Det er heldigvis lite trafikk, og hullet ble sikret før noen kjørte over, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Vegtrafikksentralen opplyser like før klokken 3 at de er i gang med utbedring på stedet, men dette arbeidet vil ikke være avsluttet før utpå formiddagen fredag.

(NTB)

Meldinger om oversvømmelser i Oslo:

- Vi mottar flere meldinger om oversvømmelser, vannlekkasjer, tette sluk og underganger, skriver Oslos 110-sentral på Twitter like før klokka 01.00 natt til fredag.

De oppfordrer alle til å sikre egne verdier, holde sluk åpne og ferdes forsiktig.

Det ventes kraftige regnbyger på Sør- og Østlandet torsdag kveld og natt til fredag. Det er fare for overvann i tettbygde områder, samt stengte veier, varslet Meteorologisk institutt, som sendte ut gult farevarsel i forkant.

Varselet gjelder for kraftige regnbyger i områdene Oslo, Viken og Agder, samt Vestfold og Telemark.

Meteorologene gjorde samtidig oppmerksom på at været kan endres raskt. Samtidig ba de om at man holder seg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannoverføring.

219 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 219 coronasmittede i Norge. Det er ni flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 174 coronasmittede per dag Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 208, så trenden er fallende.

I alt har 128 898 personer testet positivt for covid-19 i Norge siden februar i fjor. Nesten 6 millioner coronatester er gjennomført.

Til nå har 2 069 012 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1 407 328 personer har fått andre dose.

Torsdag var 43 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 58,2 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Helikopterstyrt i Telemark:

Torsdag kveld opplyser Sørøst politidistrikt at et helikopter har styrtet i Telemark. Politiet opplyser at helikopteret har fløyet inn i en høyspentlinje og styrtet i området ved Lannerheia.

Politiet ble varslet om hendelsen klokka 22.56.

Nødetatene har delvis ankommet området. Politiet opplyser at det er uavklart hvor mange personer som er involvert i hendelsen.

Nye israelske luftangrep mot Gazastripen:

For andre gang siden Israel og Hamas inngikk en våpenhvile etter en elleve dager lang krig, har Israel gjennomført nye luftangrep mot Gazastripen.

Luftangrepene ble gjennomført torsdag kveld etter at palestinske aktivister sendte brannstiftende ballonger over grensen til Israel for tredje dag på rad.

Det er ikke blitt meldt om drepte eller sårede så langt.

Israel gikk også til angrep onsdag morgen. Ifølge israelske myndigheter var de rettet mot Hamas-bygninger. Ingen skal ha blitt drept eller såret.

(©NTB)

Drammen: Vei har rast ut:

Sør-Øst politidistrikt melder på sin Twitter-side at de torsdag kveld klokka 21.40 fikk melding om at en vei hadde raskt ut og truffet et hus.

- Ikke personskade. Politiet og brann er på stedet. Veitrafikksentralen er varslet i og med dette en fylkesvei. Hele veien er ikke rast ut men veien er sperret, skriver politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.