Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Utbrudd på omsorgsboliger: Setter krisestab:

Sigdal melder at det har vært utbrudd av covid-19 i kommunen. 14 smittetilfeller er påvist etter massetesting.

Utbruddet knyttes primært til brukere og ansatte ved kommunens omsorgsboliger i Prestfoss, skriver kommunen i ei pressemelding. 14 personer har testet positivt for corona, av dem er sju brukere og sju ansatte. Det er igangsatt smittesporing.

Prestfoss legesenter holder stengt fra og med onsdag og inntil videre, som konsekvens av den uavklarte smittesituasjonen.

- Det er sannsynlig at antall smittetilfeller kan øke, skriver kommunen, og jobber fortløpende med å få kontakt med nærkontakter.

Utbruddet ble avdekket etter at omfattende testing ble iverksatt i tjenesten på grunn av ukjent smittevei ved et smittetilfelle meldt den 9. januar. Kommunen har satt krisestab og gjennomfører nå en rekke tiltak for å slå ned utbruddet så raskt som mulig og få kontroll på situasjonen.

Det er blant annet innført besøksforbud på Sigdalsheimen, Eldresenteret i Eggedal og omsorgsboligene «Heimtun» og «Prestfosstun» i Prestfoss inntil videre.

Regjeringen advarer: - Vær forberedt

Regjeringen advarer: - Vær forberedt

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Göteborg: Lærere får visir:

Lærere i Göteborg kommune får nå utlevert visir og munnbind - dersom de vil. Det melder grunnskolenemnda i kommunen i dag, ifølge GT/Expressen.

- Personell som føler uro, tilbus i første omgang visir og i andre omgang munnbind under pandemien, skriver grunnskolenemndas leder Axel Darvik på Twitter.

Endringen skjer etter påtrykk fra fagforeningen Lärarförbundet overfor kommunen.

- Bekymrede medarbeidere er negativt for skolen, derfor justerer vi reglene, sier Darvik til GP.

Sistnevnte avis har tidligere omtalt en lærer som risikerte å få sparken fordi hun ikke ville komme på jobb uten munnbind. Lärarförbundet mener det er brudd på arbeidsmijøloven ikke å tilby verneutstyr.

Illustrasjonsfoto: Tikhonova Jana / Shutterstock / NTB

Nordland går imot forslag om portforbudlov:

Regjeringens forslag om å innføre portforbud som virkemiddel for å hindre virusspredning er nå ute på høring.

Nordland går imot forslaget.

Det skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

- Portforbud vil være et svært inngripende tiltak, og står etter fylkesrådets vurdering i strid med bestemmelsene i bestemmelser i Grunnloven, den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) og Barnekonvensjonen, sier nestleder i fylkesrådet, Svein Eggesvik, i pressemeldinga.

Fylkeskommunen peker også på at FHI i sin vurdering har skrevet at den smittevernmessige nytten av et portforbud vil være liten, men at ulempene vil være betydelige.

AstraZeneca trekker seg ikke fra møte:

Tidligere onsdag formiddag meldte nyhetsbyrået Reuters at legemiddelselskapet AstraZeneca kom til å trekke seg fra et møte med EU-kommisjonen om vaksineleveranser.

Det stemmer ikke, opplyser AstraZeneca til NRK.

– Vi er med på møtet med EU-kommisjonen senere idag, vår Europa-sjef deltar der blant annet, sier direktør i Sverige Jacob Lund til NRK.

Selskapet er blitt sterkt kritisert av EU etter å ha varslet en dramatisk reduksjon i de lovede leveransene.

En kilde i EU-kommisjonen omtaler hendelsen som del av en eskalerende krangel mellom EU og selskapet, ifølge Politico. Den kommer i etterkant av et intervju med AstraZenecas leder Pascal Soriot tirsdag kveld, der han slo fast at vaksineselskapet ikke er juridisk bundet til å følge en bestemt tidsplan.

– Det er ikke en forpliktelse vi har overfor Europa. Ifølge kontrakten har vi sagt at vi skal gjøre vårt beste, sa han.

EU-kommisjonen undertegnet i august en kontrakt med selskapet på levering av 400 millioner doser.

(NTB)

FHI jobber intensivt med Danmark-grep:

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de er i kontakt med FHIs søsterinstitutt i Danmark, Statens Serum Institut (SSI), om en løsning hvor man kan påvise tilfeller av den britiske virusvarianten (B.1.1.7) ved å justere PCR-tester, som er de vanlige coronatestene.

SSI opplyser til Dagbladet at de har utviklet testen selv, og at de snakker med sine kolleger i Folkehelseinstituttet, og andre, om det.

Videre opplyser de at denne løsningen utgjør en kjempeforskjell for dem, fordi det samlede antallet smittede faller, mens antallet personer smittet med B.1.1.7-varianten stiger. De mener at jo hurtigere de klarer å identifisere disse tilfellene, jo raskere klarer de å stoppe smitten.

Til slutt opplyser SSI til Dagbladet at de mener at den aktuelle løsningen er det som «står mellom dem og en tredje bølge med mange smittede».

Stoltenberg forklarer at SSIs metode går ut på at man legger til et komponent i de vanlige coronatestene, slik at dersom man tester positivt på en slik test, så kan man også få svar på om det dreier seg om den britiske virusvarianten.

- Når kan dere ha denne løsningen på plass?

- Det kan jeg ikke svare på helt sikkert. Det jobbes intensivt med det akkurat nå, og vi har vært i kontakt med Danmark om den løsningen, sier Stoltenberg.

DIREKTØR: Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Foro: Stian Lysberg Solum / NTB

22 prosent ukjent smittevei i Oslo:

22 prosent av alle som fikk påvist koronasmitte i Oslo i uke 3, hadde ukjent smittested, viser den siste statusrapporten fra Oslo kommune.

I alt testet 678 Oslo-innbyggere positivt på covid-19 i uke tre. Av disse hadde 152 ukjent smittevei, ifølge rapporten.

Av de med kjent smittested var «Husstand» klart mest vanlig med 280 tilfeller.

Oversikten viser også at tallet på smittede har falt fra uke 2 til uke 3 i aldersgruppene 10–19 og 20–29 år. Derimot har tallet økt i aldersgruppen 30–39 år.

I uke 3 ble 90 prosent av de registrerte smittetilfellene smittet i Oslo, 3 prosent i innlandet utenfor Oslo, og 4 prosent i utlandet.

(NTB)

Trafikkulykke i Bergen:

Det har vært en trafikkulykke utefor Bergen sentrum. En varebil har kjørt inn i en lastebil bakfra, skriver politiet.

Det er store materielle skader, og veien er stengt på stedet.

Både fører av lastebil og varebil er kjørt til sykehus for undersøkelser, melder politiet.

Flere døde i bølge to:

Flere har nå dødd av covid-19 i smittebølgen som startet i fjor høst, enn i bølgen våren 2020.

Allerede før smittetallene for uke 3 legges fram av Folkehelseinstituttet (FHI) onsdag ettermiddag, viser tallene at 268 coronasmittede personer er døde siden første uke i november i fjor, da dødstallene begynte å ta seg opp i den andre smittebølgen.

Til sammenligning døde 260 personer i perioden fra mars og fram til slutten juli, da smittetallene var på sitt laveste og man fikk første uke uten dødsfall siden pandemien startet.

I de 15 ukene fra 20. juli til 1. november var dødstallene svært lave, med mindre enn halvannet dødsfall i snitt i uken. I denne perioden døde 22 personer.

Totalt er det registrert 550 coronarelaterte dødsfall i FHIs registre.

NRK felt i PFU:

Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte onsdag NRK for Folkeopplysningen-episoden «Make Lillestrøm great again», skriver NTB.

Episoden handlet om hvor lett det var å manipulere valg ved hjelp av falsk informasjon.

Les mer:

NRK felt i PFU

NRK felt i PFU

dagbladet

Pfizer inngår samarbeid med fransk legemiddelprodusent:

Legemiddelselskapet Pfizer har inngått et samarbeid med det franske selskapet Sanofi om å produsere mer enn 100 millioner vaksinedoser i år.

Pfizer produserer koronavaksiner i samarbeid med utvikleren Biontech. De var de første til å få godkjent en koronavaksine i EU.

I år vil Sanofi hjelpe Pfizer med å produsere mer enn 100 millioner vaksinedoser i selskapets fabrikk i Frankfurt i Tyskland, opplyser administrerende direktør Paul Hudson i et intervju med avisen Le Figaro.

(NTB)

Finland stenger grensa mot Norge:

Finske myndigheter har bestemt seg for å stenge grensa mot Norge, skriver den finske TV-kanalen YLE.

Grensa har vært åpen for nordmenn som bor i kommunene som grenser mot Finland, men nå stenges grensa helt, skriver kanalen.

Fra og med onsdag vil det bare være «nødvendige» grensepasseringer som er tillatt. I denne omgang vil grensene være stengt i 30 dager.

I tillegg stenges grensa mot Sverige, og det innføres skjerpede testrutiner på flyplasser og liknende.

Årsaken er tilfellene av mutert virus på Østlandet. Totalt er det nå funnet 135 tilfeller av virusvarianten, opplyser FHI.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.