Nyhetsstudio

Angelica Hagen

Oslo-politiet har registrert 360 coronasaker:

Under pandemien har Oslo politidistrikt registrert 360 coronasaker. 161 av dem siden hovedstaden innførte sosial nedstenging i november.

170 saker gjelder brudd på karantene eller isolasjon, viser Aftenpostens oversikt. I 30 saker har personer truet med å coronasmitte politifolk eller andre.

To anmeldelser gjelder brudd på coronarestriksjoner på serveringssteder, mens det er over 70 bedragerisaker som omhandler mistanke om misbruk av økonomisk coronastøtte.

De øvrige sakene gjelder hjemmefester eller arrangementer i lokaler med for mange personer til stede.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt om coronasituasjonen:

Helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland kommer med siste nytt om coronasituasjonen i Norge på en pressekonferanse klokka 14.30.

Foto: Lise Åserud / NTB

Mindreårig siktet i overgrepssak :

22. september fikk Sør-Vest politidistrikt melding om at en jente i barneskolealder skulle ha blitt utsatt for overgrep i Time kommune i Rogaland.

- Vi har nå siktet en gutt i ungdomsskolealder, som er under den kriminelle lavalder, for seksuell handling med barn under 16 år, sier politiadvokat Cathrine Tanberg i en pressemelding onsdag.

206 nye coronadødsfall i Sverige:

206 coronarelaterte dødsfall er rapportert i Sverige siste døgn. Det melder SVT.

Fem tiltalt etter dobbeltdrap i Bergen:

Til sammen fem menn er tiltalt etter et dobbeltdrap på et hospits i Bergen for et år siden. Det melder Bergens Tidende.

Mens tre er tiltalt for å ha medvirket til selve drapet, er to tiltalt for å ha skjult spor.

En 29-årig kvinne og en 42-årig mann ble funnet drept ved foten av Gullfjellet øst i Bergen kommune i begynnelsen av januar i fjor. Begge hadde stikkskader.

Drapene ble etter hvert sporet til et hospits i sentrum, og politiet går ut fra at de drepte ble fraktet ut til turområdet i bil og dumpet der.

De siktede er fra 20-årsalderen til 50-årsalderen.

Ifølge Bergensavisen tar Statsadvokaten i Hordaland, Sogn og Fjordane forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for en av de tiltalte.

– Det er veldig tøft for ham

– Det er veldig tøft for ham

dagbladet

Fraråder «Geiloturen for russ»:

Russen i Bergens-området drar hvert år på «Geiloturen for russ» på slutten av januar. Politiet fraråder nå på det sterkeste å gjennomføre turen i år, på grunn av coronapandemien og smittefaren.

- Turen og festingen oppleves å komme i konflikt med nåværende anbefalte smitteverntiltak, skriver politiet i Bergen, Askøy og Øygarden på Facebook.

Politiet har solid empirisk grunnlag for frarådingen, ettersom de vanligvis er med på togturen til vintersports- og hyttebygda, hvor de har vært vitne til «høyt inntak av alkohol og festing».

- Festingen på Geilo har tidligere år ført til flere uheldige hendelser, og festene har til tider gått helt over styr, skriver politiet - og sikter til at russ bl.a. er blitt anmeldt for bruk og besittelse av narkotika.

De oppfordrer nå russeforeldre til å ta en «god samtale med sine ungdommer» om turen.

Politiet på Geilo på sin side opplyser at det ikke arrangeres noen russearrangement i bygda den aktuelle helga 28.-31. januar. Også de fraråder russen å gjennomføre den årvisse turen.

FHI oppjusterer dødstallet:

FHI øker tallet på coronadødsfall med 18.

De understreker at økningen ikke innebærer at det har vært 18 nye dødsfall siste døgn.

- Økningen skyldes en kombinasjon av dødsfall de siste dagene, etterregistrering av dødsfall og oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret, skriver instituttet.

Statistikken de siste ukene: 36 dødsfall i uke 1, 29 i uke 2, 10 hittil i uke 3.

Til sammen har FHI nå registrert 525 dødsfall blant coronasmittede personer i Norge.

124 coronasmittede pasienter innlagt:

Onsdag var 124 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

21 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

99 av coronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 14 er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge og tre er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 59 456 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Forlenger sosial nedstenging i Oslo:

Byrådsleder Raymond Johansen orienterete klokka 13.00 om coronasituasjonen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo framover.

- Mange europeiske land står nå i en svært krevende situasjon, med
galopperende smitte og et helsevesen som står i fare for å knele. Jeg er glad for åkunne si at vi fortsatt har god kontroll i Oslo. Vi ser at tiltakene våre virker. Likevel har smittetallene vært høye på starten av året, og vi er derfor nødt til å videreføre den sosiale nedstengingen, sier Johansen under pressekonferansen.

- Samtidig er jeg glad for å kunne åpne noe opp for barn,og vi kommer til å vurdere ytterligere lettelser framover dersom smittetallene går ned, fortsetter han.

Han forteller at byrådets beslutning innebærer at innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn innendørs kan gjennomføres fra torsdag 21. januar klokken 12. Også fritidsklubbene i Oslo kan holde åpent med maks 20 til stede samtidig, i tillegg til ansatte.

Ungdomsskoler og videregående skoler skal fortsatt være på rødt nivå, men
dersom den nedadgående smittetrenden fortsetter vil byrådet vurdere å gå til
gult nivå for ungdomsskoler og åpne fritidsaktiviteter også for
ungdomsskoleelever.

Tiltakene er i utgangspunktet videreført til 4. februar, men byrådet vil vurdere
smittesituasjonen og eventuelle lettelser allerede neste uke.

Johansen sier at skjenkstoppen i Oslo videreføres.

- Når vi åpner opp vil vi først prioritere barn og unge, sier byrådslederen.

Han sier at så snart det er forsvarlig, vil det lettes på tiltak i Oslo. Han sier videre at ingen tiltak skal vare for lenge eller være strengere enn nødvendig.

Det siste døgnet er det registrert 117 smittede i hovedstaden, som er fem færre enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 122 smittede per dag.

Tallet er 18 lavere enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var 135 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 14 flere enn dagen før. Samme dag i forrige uke ble det registrert 199 smittetilfeller.

- Er det noe som kjennetegner denne pandemien er det uforutsigbarhet, usikkerhet, sier Johansen, og viser til Irland, der det i desember ble lettet på mange tiltak.

- Resultatet ble det statsministeren har kalt en smitte-tsunami. Vi vil for all del unngå det i Oslo, sier Johansen.

Han sier at byrådet allerede til neste uke vil vurdere om de kan lette på noen tiltak, om smittesituasjonen tillater det.

På spørsmål fra pressen om antall personer man kan ha på besøk, svarer Johansen at ti-regelen gjelder, og vil fortsette å gjelde i Oslo.

Ifølge helsebyråd Robert Steen har Oslo kommune kapasitet til å sette 110 000 vaksiner i uken, og er nå godt igang med å vaksinere de som bor hjemme.

- Vi er veldig nære å få vaksinert alle sykehjemsbeboere to ganger. Derfor må vi klare å holde smittetrykket nede på sykehjemmene. Samtidig har vi svært god kapasitet til å vaksinere svært mange i befolkningen for øvrig, men er selvsagt avhengig av at vi får tilgang til nok vaksiner. Dette kappløpet må vi vinne – særlig når vi nå ser oppløpssiden av et maraton som har vart over 10 måneder, sier Steen (Ap).

Pfizer/Biontech-vaksinen effektiv mot britisk virusmutasjon:

Coronavaksinen utviklet av Pfizer og Biontech er trolig like effektiv mot virusvarianten som først dukket opp i Storbritannia, skriver Financial Times.

Laboratorietester viser at den muterte versjonen kjent som B117 blir nøytralisert av antistoffer i blodet til dem som har fått vaksinen, skriver avisen. Blodet er hentet fra 16 pasienter, som alle er over 55 år gamle og som har fått vaksinen.

Det er «ingen vesentlig forskjell i nøytraliseringen», heter det i en artikkel som ikke er fagfellevurdert ennå.

B117 har flere mutasjoner, noe som har ført til bekymring for om vaksinen ville gi like god beskyttelse mot den nye varianten.

(NTB)

Laboratorietester viser ingen vesentlig forskjell i hvordan den britiske virusmutasjonen nøytraliseres hos personer som har fått vaksinen fra Pfizer/Biontech. Illustrasjonsfoto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB

Solberg avlyser lettelser:

Statsminister Erna Solberg varsler nå at det neppe kommer lettelser i corona-tiltakene i neste uke, slik hun opprinnelig varslet på mandag. Det melder VG.

Grunnen er at regjeringen ble pålagt av flertallet i Stortinget å tillate skjenking av alkohol i kommuner med lav smitte.

- Jeg ser ingen grunn til å vurdere lettelser i neste uke nå, sier Solberg til VG.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er de nye tiltakene

Dette er de nye tiltakene

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.