Nyhetsstudio

Angelica Hagen

Smitteutbrudd på Ahus:

Flere avdelinger ved Akershus universitetssykehus er rammet av coronasmitte. 18 ansatte og sju pasienter har testet positivt, melder Romerikes Blad.

- Det gjennomføres grundig smittesporing for å ha best mulig oversikt over situasjonen, sier direktør Erik Borge Skei ved Medisinsk divisjon til avisa.

Både nevrologisk, gastromedisinsk og nyremedisinsk avdeling er rammet av smitteutbruddet. Til sammen er 159 ansatte ved Ahus i karantene onsdag. Sykehuset har 37 innlagte coronapasienter, ni av dem ligger på intensivavdelingen, mens seks personer får respiratorbehandling.

35 pasienter med coronasmitte har mistet livet på sykehuset siden utbruddet i mars.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Corona-smitte: 8 av 11 fra utlandet:

Tydelige og illevarslende smittetall fra Horten: 11 personer er registrert med covid-19-smitte i kommunen de siste to ukene. I 8 av tilfellene kommer smitten fra utlandet.

- Tallene bekymrer meg. Vi har vært tydelige overfor statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) at kontrollen med reisende fra utlandet må skje ved grensa, sier kommuneoverlege Niels Kirkhus i Horten til avisa Gjengangeren.

Han har inntrykk av at flyplassen på Torp og havna i Larvik har god kontroll, og at Gardermoen og Svinesund er i ferd med å få det.

Siden nyttår har 330 personer oppgitt ved grensepassering inn i Norge at de skal til Horten. Helsevesenet i kommunen har ikke fått skaffet noen oversikt over hvor mange fra utlandet til Horten som har fulgt opp karanteneplikten denne perioden.

I uke 2 kom 40 prosent av utenlandsreisende til Horten fra Sverige, og 15 prosent hver seg fra Litauen og Polen.

Kommuneoverlegen peker på at det er spesielt viktig med grensekontroll og oppfølging av reisende fra Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika med muterte virus, og fra Polen med generelt høyt smittenivå.

Seks års fengsel etter å ha knust partikontorvindu:

En russisk student er dømt til seks år i fangeleir etter angivelig å ha knust en vindusrute på et partikontor som tilhørte regjeringspartiet Forent Russland.

Doktorgradsstudenten i matematikk ble mandag funnet skyldig i hærverk i en domstol i Moskva.

Mannen skal ha oppfordret vennene sine til å knuse vinduet med en hammer og kaste en røykbombe inn i lokalet. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass er han ansvarlig for skadeverk for drøyt 5.500 kroner.

Mannens advokat hevder dommen er politisk motivert og sier han vil anke. To medtiltalte i saken fikk betingede dommer. (NTB)

Unngår regjeringskrise:

Med seks stemmers margin stemte det italienske Deputertkammeret for å gi statsminister Giuseppe Contes regjering tillit. Tirsdag går saken videre til Senatet.

Det skriver flere italienske medier, deriblant avisa La Repubblica.

Contes regjering fikk støtte fra 321 av Deputertkammerets 630 representanter.

Italia Viva, partiet til tidligere statsminister Matteo Renzi, trakk seg grunnet uenighet om hvor mye coronastøtte landet skal be EU om og hvordan pengene skal brukes. Det utløste behov for et tillitsvotum i nasjonalforsamlingens to kamre. Mandagens tillitsvotum i Deputertkammeret, det italienske underhuset, er den første av to slike voteringer.

Conte må fortsatt overbevise Senatet om at hans regjering fortjener å bli sittende, en debatt som finner sted tirsdag. Dersom Conte taper denne voteringen, går det mot nyvalg i Italia. (NTB)

Opposisjonen enige om krisepakke:

Dagbladet erfarer at Ap, SV, Sp og Frp er enige om 20 punkter som skal presenteres i løpet av mandag kvelden, ifølge sentralt plasserte kilder.

Enigheten gjelder mer enn bare permisjonsordningen som ble meldt tidligere i kveld, blir Dagbladet fortalt. Det skal være snakk om en mer helhetlig liste av politikkområder som de fire opposisjonspartiene har funnet flertall for.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og FrP er i kveld enige om:

1. Stortinget ber regjeringen utvide permitteringsperioden til 01.10.2021

2. Stortinget ber regjeringen forlenge forhøyet sats for dagpenger, 80 prosent av dagpengegrunnlag opp til 3G, til 01.10.2021

3. Stortinget ber regjeringen vurdere utsette arbeidsgiverperiode II til 1. juli 2021

4. Stortinget ber regjeringen oppheve ventetid på tre dager for motta dagpenger til 01.10.2021

5. Stortinget ber regjeringen forlenge maksimal periode for mottak av dagpenger til 01.10.2021, også for de tilfeller som gikk ut over maksimal periode fra 1. november til datoen endringen er implementert

6. Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og frilansere til 01.10.21 med sammenlikningsgrunnlag 2019.

7. Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for lærlinger (også for nye tilfeller) fram til 01.10.2021

8. Stortinget ber regjeringen forlenge midlertidige regler for sykepenger til arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende til 01.07.2021

10. Stortinget ber regjeringen videreføre veilederen om avhending av bolig eller andre eiendeler for innvilget sosialhjelp til 01.10.2021

11. Stortinget ber regjeringen raskest mulig opprette en krisestøtteordning for studenter som har opplevd inntektstap grunnet coronapandemien i vårsemesteret 2021. Ordningen skal være mer tilgjengelig og ha en høyere stipendandel enn ordningen våren 2020 og ta utgangspunkt for en ramme hvor stipendene utgjør 1 mrd. kroner.

12. Stortinget ber regjeringen sørge for at delvis permitterte drosjesjåfører må på meldekort kunne registrere den tid man faktisk har hatt kjøring, ikke all ventetid mellom oppdrag

13. Stortinget ber regjeringen styrke mulighetene for at bedriftsintern opplæring kan bli et reelt alternativ til permitteringer, også for store industribedrifter.

14. Stortinget ber regjeringen i tiltakspakken som er varslet i januar fremme forslag om en pakke på minimum 1 mrd. med forsterkede arbeidsretta tiltaksplasser for arbeidsledige og permitterte, økte ressurser til oppfølging og veiledning av permitterte og arbeidsledige, samt styrking av midlene til bedriftsintern opplæring og partsstyrte kompetansetilbud

15. Stortinget ber regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet, seinest i løpet av februar, fremme forslag om en ny modell for inntektsstøtte slik at folk kan holdes i jobb framfor være permittert

16. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om forlenge den generelle kompensasjonsordningen fram til 1. juli 2021 med kompensasjonsgrad p 85%.

17. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om inkludere myndighetspålagt vedlikehold og tilsyn i kompensasjonsordningen for faste utgifter

18. Stortinget ber regjeringen foreslå tilpasninger i støtteordningene som bidrar til at bedrifter med egne ansatte/som eier egne driftsmidler likebehandles med bedrifter som leier personell/leaser utstyr

19. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om videreføre og styrke ordningen med tilføre midler til kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet slik som ble gjort i ny salderingen av statsbudsjettet 2020. Denne ordningen skal særlig komme bedrifter som er rammet av lokale eller nasjonale smittevernstiltak eller nedstengninger, til gode.

20. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke omstilllingsordningen som går via Innovasjon Norge til reiseliv, eventbransjen, serveringsbransjen og andre bransjer som rammes hardt av smitteverntiltakene, innenfor en ramme på 1 mrd.

21. Stortinget ber regjeringen sikre at støtteordningen for publikumsåpne arrangement videreføres fram til 1. juli 2021 og at grensen for størrelse på arrangement reduseres og tilpasses smittevernsbegrensning

22. Stortinget ber regjeringen opprette en søknadsbasert tilskuddsordning (ventilordning) for bedrifter som ikke i tilstrekkelig grad omfattes av eller faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen.

23. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utsette krav om innbetaling av mva, arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt til 1. juli 2021.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp er i tillegg enige om:

24. Stortinget ber regjeringen opprette en kompensasjonsordning for flyselskaper med norsk driftstillatelse, som har drevet over tid i Norge. Formålet med ordningen skal være å sikre det norske rutetilbudet, trygge norske arbeidsplasser i luftfarten, og det skal stilles krav som sikrer at støtten ikke går til selskapenes kreditorer og aksjonærer. Støtten skal bidra til å sikre faste og direkte ansettelser med norske lønns- og arbeidsvilkår i luftfarten.

Brann i tank - oppretter sikkerhetssone:

I Kragerø i Vestfold og Telemark har det brutt ut brann i en tank hos en bedrift, melder Sør-Øst politidistrikt.

- Det er opprettet en sikkerhetsavstand på 300 meter. Politiet har sperret veien på stedet, skriver politiet.

Det er ikke meldt om personskader.

Totalt er åtte personer evakuert og brannvesenet jobber med å få slukket brannen.

Ville tine veien med bensin og lighter:

Politiet i Øst melder på Twitter mandag kveld at de tok grep og stoppet en mann i ferd med å fjerne snø på veien med bensin og lighter.

- Han ønsket å tine opp veien, skriver politiet på Twitter.

Hendelsen skjedde på Fjellhamar, skriver politiet. Mannen fikk pålegg om å bruke spade og skuffe.

Operajsonsleder Tom Sandberg opplyser at politiet fikk inn melding om mannen fra noen som hadde observert ham.

- De syntes det så merkelig ut. Han helte bensin på bakken og tente på for å få vekk isen, så han kunne salte på bar bakke, sier Sandberg til Dagbladet.

Han sier den polske mannen skal ha holdt på med dette på et sted der han ikke var til fare for noe eller noen.

Vil forlenge permitteringsordningene:

Opposisjonspartiene er enige om å overkjøre regjeringen og forlenge permitteringsordningene helt fram til 1. oktober, opplyser Frp til VG.

- Det ligger an til at flertallet stiller seg bak en videreføring av forsterket permitteringsordning og tiltakene for bedriftene, sier Hans Andreas Limi (Frp) til VG klokken 19 mandag kveld.

Opposisjonspartiene Ap, SV og Sp har med støtte fra Frp flertall i Stortinget. De startet i helgen samtaler om å fremme felles forslag med mål om å pålegge regjeringen å forstørre og forlenge de gjeldende krisepakkene. (NTB)

Dagens nyheter:

Døde i hyttebrannen
Luise (40), Henning (15), Hedda (10), Gustav (12) og Mogens (15) døde i branntragedien.

Dette er coronatiltakene
Statsminister Erna Solberg lettet mandag litt på det stramme grepet som har vært gjeldende etter jul- og nyttårsfeiring.

Nordmann etterlyst for drap på Kreta
En norsk borger er mistenkt for drap i Chania

Forbereder monsterbud på Haaland
Det skriver den anerkjente nettavisa The Athletic.

Døde i arbeidsulykke:

Nødetatene har rykket ut til en arbeidsulykke i Gamvik havn. Det melder politiet i Finnmark på Twitter.

Der jobbes det nå med å hente en person ut fra en lekter på stedet. Skadeomfanget er ukjent.

- Vi har grunn til å tro at personen ikke er ved bevissthet, sier operasjonsleder Eirik Pedersen til Dagbladet.

Klokka 21.25 er mannen bekreftet omkommet, melder politiet. Mannen er i 20-åra.

Operasjonsleder Eirik Pedersen sier at dødsfallet etterforskes videre, men at det ikke skal være snakk om noe fall.

Den omkomne er hjemmehørende i Troms, opplyser Pedersen.

Tromsø: Leting etter skiløper fortsetter:

Letingen etter den savnede skiløperen i 50-årene i Tromsø, fortsetter med helikopter tirsdag. Mandag ble leteaksjonen innstilt tidlig ettermiddag på grunn av vanskelige værforhold med tåke og nedbør.

- Yr.no melder bedring i været tirsdag, og det blir trolig et ambulansehelikopter som drar på rekognoseringstur i området rundt Skittentinden. Skredfare gjør at det ikke er aktuelt å sette inn bakkemannskap, sier operasjonsleder Per Arve Aas i Troms politidistrikt til Dagbladet.

Det var natt til søndag at den fjellvante mannen ble meldt savnet av samboeren. Han dro ut ved 18-tiden lørdag, sa han skulle i retning Skittentinden i det populære turområdet Kattfjordeidet.

Han trodde han ville være hjemme igjen ved 23-tiden samme kveld.Det er registrert flere snøskred i turområdet utenb nattlys.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.