Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Sverige: 167 nye dødsfall:

Det er rapportert 167 nye coronadødsfall i Sverige. Totalt er 9 834 døde av coronaviruset.

Statsepidemiolog Anders Tegnell og sosialminister Lena Hallengren har hasteinnkalt til pressekonferanse klokka 15.00 i dag. Temaet er vaksine, opplyses det.

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Store trafikale problemer:

Øst politidistrikt melder om store trafikale problemer flere steder i disktriktet på grunn av snøværet.

- Det er krevende føre. Det anbefales at man lar bilen stå om det ikke er nødvendig å kjøre, opplyser politiet på Twitter.

Vegtrafikksentralen melder blant annet at det er redusert framkommelighet på riksveg 204 i Halden, på grunn av et vogntog som ikke kommer seg fram. På E16 ved Vestby retning Oslo er også ett felt stengt på grunn av et trafikkuhell.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: Maja Walberg Klev/Dagbladet

Savnet skiløper i Troms antas omkommet:

Søket etter skiløperen som har vært savnet i Tromsø siden lørdag, er så langt uten resultat. Politiet har nå gått over til søk etter en antatt omkommet person.

- Basert på medisinskfaglige vurderinger har vi i dag måttet konkludere med at det ikke lenger er håp om å finne personen i live. Politimesteren i Troms har derfor besluttet at aksjonen går over i en fase der vi søker etter en antatt omkommet, skriver politiet i en pressemelding.

Leteforholdene etter mannen i 50-årene har vært vanskelige på grunn av vær og mørke. Det er stor skredfare i området, og det er observert flere skred. Politiet har arbeidet med utgangspunkt i flere hypoteser om hva som kan ha skjedd med turgåeren, med håp om å finne den savnede personen i live.

- Politiet vil i samarbeid med frivillige og andre samvirkeaktører planlegge det videre søket. Det vil primært dreie seg om å søke igjennom skred i området.

Foto: Politiet

Ni nye tilfeller av britisk mutant:

Ifølge FHI er det registrert ni nye tilfeller av den britiske varianten av coronaviruset i Norge den siste uka. Totalt har dermed 33 personer fått påvist viruset, som skal være mer smittsomt enn den orginale varianten. Mutasjonen skal imidlertid ikke føre til mer alvorlig sykdom.

Fylker der viruset er påvist:

* Oslo: 11
* Viken: 6
* Vestland: 7
* Rogaland: 6
* Innllandet: 1
* Agder: 2

Helte maling over eldre dame:

Vest politidistrikt er på jakt etter ungdommer som tirsdag ettermiddag helte maling over en eldre dame som ventet på bussen, skriver Fanaposten.

- Dette er noe vi ikke synes noe om, og vi ønsker å få tak i den eller de som står bak, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord til avisa.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 13.56 tirsdag. Ifølge melderen var det snakk om en gjeng med ungdommer i alderen 15 til 20 år, som helte et spann med maling over kvinnen. Ifølge politiet er kvinnen i 70-årene.

Arbeiderpartiet mistet over 5000 medlemmer i 2020:

Medlemstallet i Arbeiderpartiet falt med hele 10 prosent i fjor.

Ved utgangen av året sto Ap med 44 918 medlemmer, ned 5149 fra 50 067 medlemmer i 2019.

- Framover skal vi styrke oss, jobbe for å mobilisere alle medlemmer i en veldig viktig valgkamp og sikre regjeringsskifte til høsten, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

STUPER: Medlemstallet i Arbeiderpartiet falt med hele 10 prosent i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

132 coronapasienter på sykehus:

Tirsdag var 132 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 21 pasienter fra dagen før.

20 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

105 av koronapasientene er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, 16 er innlagt i Helse vest, ni er innlagt i Helse Midt-Norge og to er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 59.034 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB).

Kamala Harris: - Klar for jobben:

- Landet vårt står fremdeles overfor utfordringer, fra coronapandemie til, økonomisk tilbakegang, fra klimakrisa til et oppgjør med rasisme som burde kommet for lenge siden - og om å helbrede og styrke demokratiet vårt. Men vi er klare for å ta fatt på jobben.

Det sier påtroppende visepresident Kamala Harris i en video postet til hennes Twitter-side.

Foto: Tasos Katopodis / AFP / NTB

Siste nytt fra Gjerdrum:

Letingen etter de tre savnede i skredområdet på Ask i Gjerdrum fortsatte tirsdag, etter at hunder gjorde markeringer i området mandag.

Politiet kommer klokka 15 med siste nytt.

- Siden siste så har det foregått mye arbeid nede i gropa. USAR-mannskapene våre graver og holder på i samspill med hundeekvipasjene som er ute og fortsatt gir oss markeringer innimellom, sier innsatsleder Mari Stoltenberg.

- Det er fortsatt veldig krevende søkeforhold. Det varierer fra tæle til kvikkeleire som fortsatt er flytende, så det varierer veldig.

Innsatslederen sier kvikkleiren er funnet i begrensede områder.

- Slik sett ikke noe utfordrende og farlig.

- Vi har ikke gjort noen funn enda, men vi bruker hundene aktivt og der vi får markeringer fra dem, der graver vi, forteller Stoltenberg.

- Vi ser at enkelte områder her ute vil kreve at vi benytter oss av maskiner. Per i dag ikke noe tema, vi har kommet til der vi ønsker, men framover er det noe vi må vurdere.

Det vurderes blant annet å benytte gravemaskiner, forteller innsatslederen. Hun er imidlertid klar på at det ikke er aktuelt å sette dem inn i arbeide enda.

NVE opplyser at det har vært bedre forhold tirsdag.

- Det har vært stabile forhold. Ingen nye etterskred eller avskallinger og en god utvikling sett med vår øyne, sier regionsleder Toril Hofshagen i NVE.

Det benyttes også droner i søket.

- De gir oss gode bilder. Vi har ikke hatt noen problemer med å fly dronene i dag, sier innsatsleder for brannvesenet.

Trump beordrer skulpturpark:

Mandag, to dager før Joe Biden tas i ed, beordret avtroppende president Donald Trump byggingen av en «nasjonal hage for amerikanske helter» - en skulpturpark til ære for amerikanske nasjonalhelter.

Det kommer fram i en presidentordre fra Det hvite hus.

Hensikten med parken er å «reflektere den fantastiske prakten som er vår nasjons tidløse fremragenhet», heter det i presidentens egne ord.

- Det vil være et sted hvor våre borgere, unge og gamle, kan fornye sin forestilling om storhet, og møte utfordringen jeg ga alle amerikanere i min første tale til Kongressen: Tro på deg selv, tro på fremtiden, og tro, nok en gang, på USA, fortsetter han.

Parken er en reaksjon på demonstrasjoner hvor statuer av historiske amerikanske personer har blitt utsatt for hærverk. Bakgrunnen for flere av disse hendelsene er at personene statuene avbilder knyttes til sørstatssiden av borgerkrigen, og støtte til slaveriet.

- Den nasjonale parken er USAs svar på dette uforsvarlige forsøket på å fjerne våre helter, våre verdier og hele vårt levesett. Her skal øyeblikkets ødeleggelse og uenighet bekjempes med kjærlighet for vårt land og varig patriotisme, skriver Trump.

24. juni i fjor rev demonstranter en statue av norsk-amerikanske Hans Christian Heg i parken ved Capitol i Madison i Wisconsin. Han kjempet imidlertid for Nordstatene under borgerkrigen.

- De siste månedene og åra har troen på USAs storhet og godhet kommet under angrep fra en farlig anti-amerikansk ekstremisme, som har som mål å ødelegge vårt lands historie, grunnloven, og vår identitet, skriver presidenten, og henviser til flere konkrete tilfeller av hærverk mot statuer - deriblant Heg.

Parken skal etter presidentens plan inneholde statuer av personer som har gjort «viktige bidrag til USAs offentlige liv, eller på andre måter har hatt en vesentlig effekt på amerikansk historie».

Ordren avsluttes med en lang liste over personer parken skal inneholde statuer av. Den inkluderer historiske personer som borgerrettsforkjemper Martin Luther King jr., den døvblinde forfatteren Helen Keller og president John F. Kennedy - men også Apple-grunnlegger Steve Jobs og basketballspiller Kobe Bryant.

Hvorvidt parken faktisk blir bygget når Biden inntar Det hvite hus, er imidlertid usikkert.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB

268 nye dødsfall i Sverige:

Ytterligere 268 coronadødsfall er registrert i Sverige siden forrige oppdatering fredag. Dermend er det nå totalt bekreftet 10 591 coronarelaterte dødsfall i løpet av pandemien.

Siden fredag har også ytterligere 9779 personer fått påvist coronaviruset. Ifølge Svenska intensivvårdregisteret er det tirsdag 346 personer innlagt på intensivavdelinger med coronasmitte.

- Vi ligger fortsatt veldig nær grensen for hva vårt helsevesen tåler, så det er viktig å huske på smittevernreglene, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

Videre sier Tegnell at det kan se ut til at Sverige har nådd toppen for smittespredningen, men at det avhenger av at alle bidrar og følger anbefalningene.

Så langt har rundt 147 000 personer blitt vaksinert mot coronaviruset i Sverige, viser tall fra landets folkehelseinstitutt, skriver NTB.

Tallet er basert på opplysninger fra landets regioner til og med søndag 17. januar, opplyste Folkhälsomyndigheten tirsdag ettermiddag.

Ifølge instituttet har ingen regioner meldt om problemer i forbindelse med gjennomføringen av vaksinasjonene, skriver Aftonbladet.

Senere tirsdag legger tilsynet fram tall for hver region.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.