Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Smitten økte med 19 prosent:

Det er så langt meldt 4 589 tilfeller i uke 1 (157 per 100 000 innbyggere for uke 53 og 1 samlet). Dette er en økning på 19 % sammenlignet med uke 53 da det ble meldt 3 851, skriver FHI i sin ukesrapport for uke 1 - altså forrige uke.

I uke 1 var det rekordmange personer (182 140) som har testet seg, en oppgang på 70 % fra uke 53. Andelen positive blant de testede gikk ned fra 3,6 % i uke 53 til 2,5 % i uke 1.

Ifølge FHI er det foreløpig for tidlig å vurdere den fulle effekten av de nasjonale smitteverntiltakene som ble innført 4. januar.

Reproduiksjonstallet, altså hvor mange en smittet person smitter videre, kan se ut til å være nær 1, ifølge FHI. I Oslo, Rogaland, Trøndelag og Viken er R-tallet beregnet til å ligge over 1. Oslo ligger høyest, med et R-tall på 1,48.

Det har vært en økning i antall meldte tilfeller fra alle landets fylker siste uke med unntak av Trøndelag og Innlandet. Oslo har igjen høyest forekomst med 265 meldte tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 53 og 1 samlet. Ytterligere tre fylker har 14-dagers insidens over 200; Trøndelag (205), Rogaland (202) og Viken (201). Agder har fortsatt lavest forekomst med 47 tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 53 og 1 samlet.

Antall innleggelser på sykehus holder seg relativt stabil, med mellom 75 og 93 nye innleggelser per uke. I uke 1 er det foreløpig meldt om 81 nye innlagte coronapasienter.

- Det har vært en stigende trend i antall covid-19 assosierte dødsfall de siste fire ukene, og det er foreløpig meldt om 32 dødsfall i uke 1. Dette er det høyeste antallet siden april 2020, skriver FHI.

I uke 1 var det flere testede personer i alle aldersgrupper.

- Andelen positive var høyest i aldersgruppen 0–5 år (5,72 %) og 6–12 år (4,20 %) og lavest blant personer 60–79 år (1,71 %).

Antall meldte tilfeller økte i alle aldersgrupper med unntak av personer 60–79 år. Det høyeste antall meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet i uke 1 ble observert i aldersgruppene 20–39 år (132 per 100 000) og 13–19 år (128 per 100 000).

Andelen positive prøver blant testede var høyest i Oslo i uke 1 (4,02 %), mens den var høyest i Viken i uke 53 (5,52 %).

I uke 1, blant de 4183 smittede med kjent fødeland, var det 39 % som er født utenfor Norge. Dette tilsvarer 1 629 tilfeller, skriver FHI. Blant de utenlandsfødte var det flest personer som er født i Polen (306).

Studioet fortsetter under annonsen

243 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 243 coronasmittede i Norge. Det er 223 færre enn dagen før og 200 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til søndag registrert 58.445 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.526 nye smittetilfeller i Norge. Til nå er det utført 3,1 millioner coronatester her i landet.

150 coronapasienter var lørdag innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Til sammen er 517 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Mulig bilbombe i Danmark:

Det er funnet en mulig bilbombe i den danske kommunen Gladsaxe utenfor København, skriver Københavns Vestegns politi i en pressemelding, ifølge den danske storavisa BT.

Politiet har vært tallsterkt tilstede i kommunen i flere timer, og har blant annet søkt med bombehunder og droner, skriver avisa.

- Det er en alvorlig situasjon. Derfor har vi utkommandert et stort antall politifolk og evakuert borgere som bor i nærheten av stedet, hvor den mulige bilbomben er funnet, skriver sjefspolitiinspektør Knud Stadsgaard i pressemeldinga.

Forsvaret skyter mot antatt bilbombe

Forsvaret skyter mot antatt bilbombe

dagbladet

Person omkommet i trafikkulykke i Arendal:

En person er omkommet etter å ha kjørt i en fjellvegg i Arendal, bekrefter politiet overfor Fædrelandsvennen og Agderposten.

Politiet meldte om hendelsen klokka 19.48. Personen ble kjørt til sykehus.

Klokka 20.45 får Fædrelandsvennens frilanser på stedet opplyst at sjåføren er død. Dette bekrefter også politiets operasjonsleder overfor Agderposten.

Store styrker fra nødetatene rykket ut til stedet, flere politibiler, ambulanse og brannbil. Veien er stengt, men det er gode omkjøringsmuligheter. (NTB)

Krimteknikere har ankommet Andøy:

Lokale krimteknikere har for en liten stund siden ankommet den nedbrente hyttetomta i Andøy.

Det melder Dagbladets reporter på stedet.

- Krimteknikerne er akkurat på plass, og har startet arbeidet med å finne de fem savnede. Vi antar at de er i brannruinene, sier innsatsleder Jørn Karlsen til TV 2 rett etter klokka 18.30.

Kripos skulle opprinnelig ha blitt fløyet inn med helikopter i ettermiddag. I en pressebrief sier innsatsleder Karlsen at de ikke har vært mulig å fly inn med helikopter, som følge av været.

I stedet er de to personene fra ID-gruppa i Kripos nå på vei med leiebil fra Svolvær, og ligger dermed litt bak skjema. Det er ventet at Kripos vil jobbe på åstedet gjennom natten.

Krimteknikeren som er på plass, er lokale krimteknikere fra Bodø, forteller innsatslederen.

Det er politiet som har bedt om og fått bistand fra Kripos i etterforskningen. Det ble tidligere i dag varslet om at arbeidet på branntomta vil starte opp så snart den er tilstrekkelig kjølt ned, og at dette antakelig ville skje allerede i løpet av ettermiddagen.

Ordføreren: - Tårene rant

Ordføreren: - Tårene rant

dagbladet

Sør-Afrika-variant påvist i Danmark:

Det første tilfellet av den sørafrikanske varianten av coronaviruset er påvist i Danmark.

Statens Serum Institut, som tilsvarer norske FHI, skriver i en pressemelding at funnet av denne varianten settes i sammenheng med en reise til Dubai.

Det er påvist ett tilfelle av den sørafrikanske varianten i Norge. Dette var på en reisende fra Sør-Afrka, har FHI opplyst.

Fredag ble det kjent at regjeringen følger FHI og helsedirektoratets råd om innføre strengere tiltak for reisende fra Sør-Afrika.

Alle som ankommer fra Sør-Afrika etter 15. januar, blir nødt til å ta to tester. Den første så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst, og de kan kun teste seg med PCR-test. Andre test tas tidligst sju døgn etter ankomst, og resultatet må foreligge før karantenen avsluttes etter tidligst ti døgn.

Firehjuling gjennom isen i Kragerø:

Brannvesenet skriver på Twitter at en snøscooter har gått gjennom isen i Kragerø. 20 minutter seinere skriver politiet at det dreier seg om en firehjuling.

- Fører hadde kommet seg opp av vannet, sammen med andre som var til stede, skriver politiet.

Totalt hadde seks personer vært ute på isen med to firehjulinger og en moped. Den ene av firehjulingene gikk gjennom isen og sank, skriver politiet.

Tankbil med gass veltet:

En tankbil som frakter brannfarlig NOS-gass har veltet i nærheten av Repparfjord.

Brannvesenet sliter med å få sjåføren ut av bilen, skriver politiet på Twitter.

- Sjåføren sitter ennå i bilen. Vanskelig å få han ut. Brann og helse jobber med å få sjåføren til sikkert område, skriver politiet.

Klokka 18.35 skriver politiet at sjåføren er hentet ut av bilen.

- Sjåføren er ute av bilen og tatt med i ambulanse. Vil bli fløyet til Kirkenes sykehus i helikopter. Skadeomfang ukjent, skriver politiet.

Sjåføren er skadd, men det er uklart om det er alvorlig.

Det skal ha blitt oppdaget en liten fra tankbilen, skriver politiet. Derfor er det nå opprettet sikkerhetssone på hundre meter rundt bilen. Tankbiler er sent fra Hammerfest for å tappe ut innholdet.

Person antatt omkommet etter dykkerulykke:

Politiet i Finnmark melder at én person skal være savnet etter en dykkerulykke fra en båt i Vadsø lørdag ettermiddag.

Meldingen om ulykken kom inn klokka 13.17. Lørdag kveld gikk redningsaksjonen over i en ny fase. Politiet søker nå etter en antatt omkommet person.

Lørdag kveld avsluttes imidlertid søket på grunn mørket.

- I løpet av kvelden vil det bli planlagt søk fra i morgen tidlig. I tillegg skal det drives etterretning og avhør av vitner slik at politiet får mest mulig informasjon før søket igangsettes, skriver politiet på Twitter.

Hovedredningssentralen lette etter vedkommende med store styrker lørdag. Politi, brannvesen og helse var også involvert.

- Det er ganske mye ressurser på stedet. Vi har et redningshelikopter fra Banak, luftambulanse fra Kirkenes og redningsdykkere, sa redningsleder Tommy Edvardsen ved Hovedredningsentralen (HRS) til Dagbladet.

Person skadet i forbindelse med trefelling:

"Lilledrange. Person skadd i forbindelse med trefelling. Person kjørt til sykehus i Flekkefjord. Ukjent skadeomfang", melder politiet i Agder på twitter.

Person skadet i forbindelse med trefelling:

Person skadet i forbindelse med trefelling. Person kjørt til sykehus i Flekkefjord. Ukjent skadeomfang

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.