Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Ny vaksine i godkjenningsprosess:

Det europeiske legemiddelverket EMA er i gang med prosessen rundt godkjenningen av enda en coronavaksine. Denne vaksinen er utviklet av selskapet Janssen Pharmaceuticals i samarbeid med amerikanske Johnson & Johnson.

Vaksinen er nå under såkalt «rolling review», hvor selskapet leverer kliniske forskningsdata til EMA for kontroll. Etter kontroll kan EMA anbefale at EU-kommisjonen godkjenner vaksinen for bruk i EU og Norge.

EU gjorde en avtale med Johnson & Johnson i oktober, som sikret EU tilgang til 200 millioner doser av vaksinen.

I motsetning til Pfizer- og Moderna-vaksinen trenger man bare én dose med Janssen-vaksinen, for å bli immun mot covid-19, hvis den blir godkjent. Det er ventet at selskapene bak vaksinen skal offentliggjøre hvor effektiv den er i løpet av de neste dagene.

Det er nå bare en annen vaksine som er under rolling review i Europa, det er den som er utviklet av Oxford-universitetet i samarbeid med AstraZeneca.

Til nå er bare Pfizers og Modernas vaksiner godkjent for bruk i EU og Norge.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Mann truet folk med øks:

Vest politidistrikt har natt til mandag pågrepet en mann i slutten av 20-åra etter at mannen skal ha truet personer med en øks.

- Skal ha laget 4-5 huggmerker i en dør med øksen, samt ha knust et rute med en stein, skriver politiet på Twitter.

Hendelsen fant sted i bydelen Arna i Bergen, og ingen personer ble skadd i hendelsen.

Sju biler truffet av stein - én til sykehus:

Politiet rykket søndag kveld ut til Drammen etter melding om at noen hadde kastet stein gjennom frontruta på en bil.

En kvinnelig bilsjåfør er sendt til sykehus etter at en stein gikk gjennom frontruta på bilen hennes og traff henne.

- Steinen hadde truffet sjåføren på en slik måte at det hadde oppstått skader, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Politiet melder seinere at til sammen sju biler har blitt truffet av stein.

- Kun føreren av den første bilen har fått skader. Alle bilene har skader, skriver de.

- Det er sju biler som vi vet at er truffet, men det kan godt være flere ved at noen for eksempel kan ha kjørt hjem, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller at steinene som har blitt kastet er store, og at hendelsene har funnet sted på E18 like før Drammensbrua ved avkjøringen ved Brakerøya.

- Vi ser veldig alvorlig på dette, og det kunne ha gått veldig galt. Det er ganske stor hastighet på stedet, og sjåfører kunne ha blitt skremt og kjørt av veien, sier operasjonslederen.

Han forteller at politiet natt til mandag jobber på stedet med taktisk og teknisk etterforskning.

279 nye smittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 279 coronasmittede i Norge. Det er 41 flere enn dagen før og 73 flere enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til mandag registrert 61 082 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.431 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

135 coronapasienter var søndag innlagt på sykehus. Det var seks flere enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

- Kan bli hardere nasjonale tiltak:

Statsminister Erna Solberg (H) sier at de lokale tiltakene har som mål å utrydde den muterte virusvarianten i Norge. Alternativet er hardere nasjonale tiltak.

- Den tredje bølgen har en mye brattere smittekurve enn de foregående bølgene. I mange land er det nok i stor grad forårsaket av det muterte viruset, sier Solberg til
VG.

- De har sluppet opp etter nedstengingsperioder og så har det eksplodert. Det er faren også i Norge: at vi kommer i en situasjon hvor vi har for mye av det nye viruset og tiltakene må bli mye hardere, sier Solberg.

- Selv om vi er på vei inn i en lysere tid med vaksinering, og hvor vi egentlig tenkte gradvis mer åpning, så må vi tenke på sterkere tiltak for å holde kontroll i innspurten, fortsetter hun.

Ifølge Solberg er knekkpunktet for når man eventuelt innfører mye strengere tiltak nasjonalt når kapasiteten i sykehusene bryter sammen. Det er det hun betegner som «worst case»-scenario og årsaken til at regjeringen har utredet muligheten for å innføre portforbud.

(NTB)

Foto: NTB
Børsenstudio - Guldvog bekymret etter rekord-tall på polet

Børsenstudio - Guldvog bekymret etter rekord-tall på polet

borsen.dagbladet

1,5 millioner rammet:

I alt 25 kommuner i Oslo-området er delvis stengt ned som følge av mutantutbruddet i Nordre Follo. Det rammer 1.552.050 innbyggere.

Ifølge Statistisk sentralbyrå siste befolkningstall bor det så mange mennesker i de kommunene som søndag kveld var rammet av nedstengningen. Tiltakene varer til 31. januar.

Disse ti kommunene har de strengeste tiltakene: Nordre Follo (særskilte lokale tiltak til 27. januar), Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

Disse 15 kommunene har en mindre omfattende nedstengning: Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet. (NTB)

Advarer mot kjeksbedragere:

Flere beboere i Kværnerbyen i Oslo har blitt oppsøkt av falske kjeks- eller kakeselgere, opplyser politiet.

- Vi fikk melding om at en person var utsatt for vold etter at han åpnet døra for noen som sa de skulle selge kaker. Gjerningspersonene hadde forlatt stedet før vi kom dit, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

Personen ble frastjålet mobil, opplyste Oslo politidistrikt på Twitter søndag kveld.

Politiet ønsker tips dersom flere blir oppsøkt. (NTB)

Massesjekker prøver:

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at FHI nå sjekker alle positive coronaprøver siden 15. desember for den britiske mutanten.

Hun forklarer at FHI jobber med å øke kapasiteten for prøveanalyse.

- Analysekapasiteten fikk vi opp i forrige uke, og nå kan vi sende flere gjennom systemet. Samlet vil det gjøre en større kapasitet, og man kan få raskere resultater, sier Vold.

Foto: NTB

Oslo og Nordre Follo blir ikke prioritert:

Tross utbruddet av den engelske muterte virusvarianten og stort smittetrykk, havner verken Oslo eller Nordre-Follo lenger fram i vaksinekøen.

- FHI endrer foreløpig ikke anbefalingene, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) på regjeringens pressekonferanse om utbruddet i Nordre-Follo søndag kveld.

- Men vi vurderer smittepresset i Oslo og kommunene rundt opp mot kommuner i resten av landet, sa Stoltenberg.

Hun understreket at smitteomfanget av den muterte varianten foreløpig er ukjent, og at tilgangen til vaksiner er begrenset.

- Vi vil snart ha et bedre bilde av utbredelsen i Oslo og kommuner rundt. Da kan vi vurdere om endringer er hensiktsmessig, sa Stoltenberg. (NTB)

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Helsedirektoratet presiserer angående hytteturer:

I sin anbefaling til regjeringen søndag kveld, skriver Helsedirektoratet en presisering rundt hvorvidt hytteturer med familiemedlemmer anses som en nødvendig reise.

- I utgangspunktet vil ikke en hyttetur omfattes av begrepet "nødvendig reise", men det vurderes at slike reiser likevel bør kunne gjennomføres uten vesentlig smitterisiko, heter det.

Helsedirektoratet kommer med følgende anbefalinger:
- Personer som er omfattet av forskrift XXX kan benytte egen hytte i annen kommune.
- Bare reise med egen husstand og ikke motta besøk.
- Fortrinnsvis handle inn i egen kommune.
- Kan benytte nærbutikk i hyttekommune, men må da ta særskilte smittereduserende hensyn, gå i butikken utenom de travle tidene.

Helsedirektoratet anbefaler strenge smittetiltak i 15 kommuner:

Helsedirektoratet anbefaler at ytterligere 15 kommuner innfører strengere tiltak i tillegg til de ti som innførte tiltak lørdag.

I Helsedirektoratets anbefaling til regjeringen, skriver de å stenge treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende.

«Når det gjelder serveringssteder, antas det at skjenkestans i seg selv vil virke mobilitetsreduserende.»

Det betyr at de ikke pålegger stengning av serveringssteder, men at de anbefaler en skjenkestopp.

Anbefalingen gjelder følgende kommuner: Aurskog-Høland, Marker, Rakkestad, Skiptvedtm, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier, Horten og Råde.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.