Nyhetsstudio

Studioet fortsetter under annonsen

Fem anholdt i coronademonstrasjon i Danmark:

Fem personer er anholdt av politiet i en demonstrasjon i København mot den danske regjeringens coronarestriksjoner.

Rundt 1000 personer deltok i demonstrasjonene, som startet fredelig ved 18-tiden lørdag. Men senere på kvelden oppsto det bråk.

Demonstranter kastet gjenstander mot politiet, og en dukke som skulle forestille statsminister Mette Frederiksen, prydet med ordene «hun må og skal aflives!", ble hengt opp og satt fyr på, melder Danmarks Radio.

Demonstrasjonen ble arrangert av gruppen Men in Black.

Men in Black har også tidligere arrangert demonstrasjoner som har endt med sammenstøt.

(NTB)

Ungdommer anmeldt - tok seg inn i evakuert område i Gjerdrum:

To mindreårige ungdommer er anmeldt etter at de tok seg inn på det evakuerte området på Gjerdrum natt til lørdag.

Det skriver Romerikes Blad lørdag kveld.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Terje Skaftnes, bekrefter overfor avisa at de natt til lørdag fikk en melding av vekterne som hadde ansvaret for vaktholdet rundt skredområdet i Gjerdrum.

- Meldingen kom inn til oss klokka 00.04 natt til lørdag. Vekterne på stedet varslet da om at det var observert bruk av lommelykt inne på en adresse innenfor det avsperrede området, sier operasjonslederen til avisa.

Politiet opplyser at de to ungdommene løp fra området da politiet så dem, men at de raskt fikk kontroll på dem.

- Det er snakk om to mindreårige ungdommer. De blir anmeldt for brudd på oppholdsforbud etter politiloven, sier Skaftnes til avisa.

Han forteller at de to ungdommene ble kjørt hjem til foreldrene sine, og understreker viktigheten av at ingen tar seg inn i det evakuerte området.

- Det er en grunn til at området er avsperret. Vi ønsker ikke aktivitet i det evakuerte området, sier han til avisa.

238 nye smittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 238 coronasmittede i Norge. Det er 68 færre enn dagen før og fem færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til søndag registrert 60 803 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2358 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

129 coronapasienter var lørdag innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Funnet omkommet i skred:

En person er funnet omkommet etter at det har gått et skred i Vassfjellet i Trondheim lørdag.

Det er snakk om personen som er meldt savnet i området lørdag. Det bekrefter operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Hans pårørende er varslet.

Politiet fikk beskjed om at han var savnet klokka 19.00 i dag.

To skadd etter knivstikking:

To personer i 80-åra er skadd etter knivstikking i Bjørnevatn i Finnmark, opplyser politiet på Twitter. Den ene av dem alvorlig.

- Den ene framsto som alvorlig skadd og er fraktet til sykehus. Den andre har mindre kuttskader og må sy, sier operasjonsleder Gunnar Øvregaard til Dagbladet.

En mann i 50-åra er pågrepet. Det skal være snakk om en familierelasjon mellom den pågrepne og de skadde. Operasjonslederen ønsker ikke å utdype relasjonen nærmere.

- Vi er nå i startfasen av saken. Vi har pågrepet en person og startet etterforskning, sier Øvergaard.

Ifølge Øvregaard var det en av de fornærmede som selv meldte fra til politiet om hendelsen.

Varsler ny pressekonferanse:

Helsedirektoratet bekrefter lørdag kveld at det vil bli presentert tiltak for kommunene rundt Oslo, som Lillestrøm, Asker og Bærum, søndag ettermiddag.

Denne holdes sammen med regjeringen.

NTB får opplyst fra kilder i regjeringen at planen opprinnelig var å innføre nye tiltak for Oslos nabokommuner lørdag, men at dette ikke vil skje før tidligst søndag. Nordre Follo og ni kommuner, blant dem Oslo, ble plassert i risikonivå 5 lørdag.

Dagbladet har også vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som sier det vil komme ny info i morgen.

Ber bedriftene unngå Oslo-reiser:

Ifølge Adresseavisen har Trondheim kommune og Næringsforeningen bedt alle bedrifter i byen om å unngå å reise til kommunene i Oslo-området som er berørt av virusmutasjonen.

Kommunen stopper også alle sine reiser inntil videre, skriver avisa.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

USA fordømmer behandlingen av demonstranter i Russland:

USA kommer med en kraftig irettesettelse til russiske myndigheter for den harde fremferden mot demonstranter som krever at Aleksej Navalnyj løslates.

– USA fordømmer sterkt bruken av harde taktikker mot demonstranter og journalister denne helgen i byer over hele Russland, sier utenriksdepartementets talsperson Ned Price i en uttalelse.

– Vi ber om at russiske myndigheter løslater alle dem som ble arrestert for å ha brukt sine universelle rettigheter, samt at Aleksej Navalnyj løslates umiddelbart og betingelsesløst, tilføyer Price.

Den russiske regimekritikeren er varetektsfengslet i Russland for brudd på meldeplikten. Over 2.600 mennesker ble lørdag pågrepet under demonstrasjoner i en rekke russiske byer, ifølge aktivister.

(NTB).

Omtrent 60 ungdommer bortvist:

Oslopolitiet melder at de har bortvist rundt 60 ungdommer fra Furuset t-bane.

- Ungdommene skal ha hatt tilhold på stedet over tid. Tidvis noe amper stemning, melder politiet.

På grunn av liten respekt for smittevernbestemmelser ble de bortvist, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til Dagbladet.

- Det er ikke ønskelig at så mange unge velger å overse bestemmelsene som gjelder. Denne gjengen var i all hovedsak mindreårige rundt 17 år. De burde ha muligheten til å vite det, sier Iversen.

Det ble lørdag innført svært strenge smittevernregler for å prøve å slå ned mutantsmitten i Osloområdet.

- De var mange og oppholdt seg tett. Det var ikke munnbind på alle, for å si det forsiktig. Da valgte vi å bortvise alle sammen, sier Iversen.

Han sier den ampre stemningen dreide seg om litt småknuffing.

Løp til skogs ved svenskegrensa:

Øst politidistrikt melder på Twitter at en svensk bil på vei inn i Norge bråstoppet i veien ved Aremark ved 18.30-tida i kveld.

- Føreren løper til skogs når han ser en politibil, opplyser politiet.

Politiet kom etter hvert i kontakt med mannen, og sjekker videre hvorfor han løp fra bilen. Kort tid etter kom han tilbake, opplyser Terje Marstad, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

- Det er bra for ham, at han gjorde det. Han fikk nok besinnet seg litt. Han skulle inn, men fikk nok litt for dårlig samvittighet. Men det er vanskelig å unngå å se skiltinga, sier Marstad.

Mannen blir nå anmeldt for ulovlig grensepassering og bortvist. Han kan vente seg noen tusenlapper i bot, bøtene for slike forseelser er på opp mot 10 000 kroner.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.