Annonse

Nyhetsstudio

Forlenger restriksjoner i Danmark

Den britiske virusmutasjonen sprer seg i Danmark, opplyser den danske helseministeren Magnus Heunicke på en pressekonferanse.

Derfor forlenges coronarestriksjonene i landet i tre uker. I tillegg oppfordrer danske myndigheter alle som fysisk er på jobb, til å teste seg for corona en gang i uka. Det gjelder også de som ikke har symptomer.

- Den engelske varianten sprer seg i Danmark, og har spredd seg ytterligere siden siste stikkprøve, sier Heunicke, ifølge den danske avisa BT.

- 134 personer var funnet tidligere. I dag har vi funnet 208. Det vil si en økning på 55 prosent på få dager, sier helseministeren.

Den britiske varianten ser ut til å være mer smittsom enn tidligere versjoner av coronaviruset, men gir trolig ikke mer alvorlig sykdomsforløp.

Annonse
Rekordstor svart diamant under hammeren
VERDIFULL: En ansatt i auksjonshuset Sotheby's i Dubai viser fram The Enigma, som ifølge Guinness World Record er verdens største slipte diamant. Foto: AP / NTB

Rekordstor svart diamant under hammeren

Verdens største slipte diamant, som er svart, skal nå selges på auksjon. Den ventes å innbringe over 40 millioner kroner.

Diamanten, som er døpt The Enigma, er på 555,55 karat og er nå utstilt i Dubai. Det er ikke kjent hvem som eier den, men den skal ha hatt samme eier de siste 20 årene.

Diamanten antas å ha blitt til da en meteoritt eller en asteroide traff jorda for over 2,6 millioner år siden, opplyser auksjonshuset Sotheby's. De har fått i oppdrag å selge det som ifølge Guinness World Record er verdens største slipte diamant.

Etter først å ha blitt vist fram i Dubai, skal Enigma vises fram i Los Angeles og London. 3. februar går startskuddet for en sju dager lang nettauksjon.

NTB

Moderna satser på kombivaksine

Den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna håper å kunne få ferdig en vaksine som virker mot både corona og influensa innen utgangen av 2023.

Vaksinen skal kunne beskytte mot covid-19, influensa og RS-virus, og den kan komme på markedet i 2024 dersom det går slik legemiddelprodusenten håper.

– Vårt mål er å kunne utvikle en enkelt, årlig påfyllingsdose slik at vi unngår situasjoner der folk må ha to eller tre doser hver vinter men i stedet kan nøye seg med én, sa Moderna-sjef Stephane Bancel på en digital rundebordskonferanse under Verdens økonomiske forum mandag.

(NTB)

Annonse

Ny drone over svensk atomkraftverk

Svensk politi bekrefter at det mandag på nytt ble observert en drone over atomkraftverket Forsmark.

– Personell fra politiet har sett dette fra bakken og konkluderer med at det var en drone, sier politiets pressetalsperson Jonas Eronen.

Alarmen gikk ved 16.30-tida mandag, men ved 21-tida var det fortsatt uklart hvor dronen kom fra eller hvem som sto bak.

Flere droner ble sett rundt Stockholm mandag kveld.

Politiet søker med helikopter og flyvningene blir sett på som et brudd på luftfartsloven, melder Aftonbladet.

- Vi samler nå informasjon. Hva vi gjør utover dette, er taushetsbelagt, sier Daniel Wikdahl i politiet til Aftonbladet.

Også fredag ble det meldt om en drone i luftrommet over Forsmark-anlegget, og det kom også meldinger om droner over atomkraftverkene i Oskarshamn og Ringhals.

Heller ikke disse er det kjent hvem som står bak, men saken etterforskes nå av svensk sikkerhetspoliti (Säpo).

Tidligre mandag skrev Aftonbladet at dronen som var blitt observert fredag, var en militær drone med to meters vingespenn.


NTB / Dagbladet

Fløyet til sykehus etter ATV-ulykke

En kvinne er fløyet til Ullevål sykehus etter å ha blitt skadd i en ATV-ulykke på et jorde i Askim mandag kveld.

- Politiet vet lite om hendelsesforløpet, men det var et vitne på stedet som vi håper kan gi oss informasjon om hva som har skjedd, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Håkon Hatlen, til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ingen informasjon om skadeomfanget.

- Helse var raskt på stedet og ga vedkommende behandling før luftambulansen kom. Mer enn det vet vi ikke nå, sier operasjonslederen.

Annonse
Raser mot Johnson: - Han løy!
Dominic Cummings. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB

Raser mot Johnson: - Han løy!

Boris Johnsons eksrådgiver, Dominic Cummings, hevder statsministeren lyver om hva han visste om den mye omtalte hagefesten i Downing Street i mai i fjor.

I et blogginnlegg skriver Cummings at han forsøkte å advare Johnson da det ble stilt spørsmål ved om hagefesten 20. mai i fjor var i strid med smitteverntiltakene, skriver Sky News. På den tiden var Storbritannia under strenge coronarestriksjoner.

Johnson og hans stab har fått mye kritikk for denne hagefesten og andre fester som har blitt holdt i 10 Downing Street.

I spørretimen i Parlamentet forrige uke sa Johnson at han først trodde det var snakk om et arbeidsrelatert arrangement, og at han ikke forsto at det var en fest.

I blogginnlegget anklager Cummings Johnson for å lyve og sier statsministeren visste det dreide seg om en fest der deltakerne ble oppfordret til å ta med sin egen alkohol.

– Statsministeren visste om invitasjonen, han visste det var en drikkefest, han løy til Parlamentet, skriver Cummings på Twitter.

Dominic Cummings var en av Boris Johnsons nærmeste og mest fortrolige rådgivere fram til november 2020 da han falt i unåde og fikk sparken. Siden da har han flere ganger vært i åpen krangel med statsministerens kontor.

(NTB)