Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Forlenger restriksjoner i Danmark:

Den britiske virusmutasjonen sprer seg i Danmark, opplyser den danske helseministeren Magnus Heunicke på en pressekonferanse.

Derfor forlenges coronarestriksjonene i landet i tre uker. I tillegg oppfordrer danske myndigheter alle som fysisk er på jobb, til å teste seg for corona en gang i uka. Det gjelder også de som ikke har symptomer.

- Den engelske varianten sprer seg i Danmark, og har spredd seg ytterligere siden siste stikkprøve, sier Heunicke, ifølge den danske avisa BT.

- 134 personer var funnet tidligere. I dag har vi funnet 208. Det vil si en økning på 55 prosent på få dager, sier helseministeren.

Den britiske varianten ser ut til å være mer smittsom enn tidligere versjoner av coronaviruset, men gir trolig ikke mer alvorlig sykdomsforløp.

Studioet fortsetter under annonsen

Funnet omkommet i skred:

En person er funnet omkommet etter at det har gått et skred i Vassfjellet i Trondheim lørdag.

Det er snakk om personen som er meldt savnet i området lørdag. Det bekrefter operasjonsleder Rune Strandmo i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Hans pårørende er varslet.

Politiet fikk beskjed om at han var savnet klokka 19.00 i dag.

To skadd etter knivstikking:

To personer i 80-åra er skadd etter knivstikking i Bjørnevatn i Finnmark, opplyser politiet på Twitter. Den ene av dem alvorlig.

- Den ene framsto som alvorlig skadd og er fraktet til sykehus. Den andre har mindre kuttskader og må sy, sier operasjonsleder Gunnar Øvregaard til Dagbladet.

En mann i 50-åra er pågrepet. Det skal være snakk om en familierelasjon mellom den pågrepne og de skadde. Operasjonslederen ønsker ikke å utdype relasjonen nærmere.

- Vi er nå i startfasen av saken. Vi har pågrepet en person og startet etterforskning, sier Øvergaard.

Ifølge Øvregaard var det en av de fornærmede som selv meldte fra til politiet om hendelsen.

Varsler ny pressekonferanse:

Helsedirektoratet bekrefter lørdag kveld at det vil bli presentert tiltak for kommunene rundt Oslo, som Lillestrøm, Asker og Bærum, søndag ettermiddag.

Denne holdes sammen med regjeringen.

NTB får opplyst fra kilder i regjeringen at planen opprinnelig var å innføre nye tiltak for Oslos nabokommuner lørdag, men at dette ikke vil skje før tidligst søndag. Nordre Follo og ni kommuner, blant dem Oslo, ble plassert i risikonivå 5 lørdag.

Dagbladet har også vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som sier det vil komme ny info i morgen.

Ber bedriftene unngå Oslo-reiser:

Ifølge Adresseavisen har Trondheim kommune og Næringsforeningen bedt alle bedrifter i byen om å unngå å reise til kommunene i Oslo-området som er berørt av virusmutasjonen.

Kommunen stopper også alle sine reiser inntil videre, skriver avisa.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

USA fordømmer behandlingen av demonstranter i Russland:

USA kommer med en kraftig irettesettelse til russiske myndigheter for den harde fremferden mot demonstranter som krever at Aleksej Navalnyj løslates.

– USA fordømmer sterkt bruken av harde taktikker mot demonstranter og journalister denne helgen i byer over hele Russland, sier utenriksdepartementets talsperson Ned Price i en uttalelse.

– Vi ber om at russiske myndigheter løslater alle dem som ble arrestert for å ha brukt sine universelle rettigheter, samt at Aleksej Navalnyj løslates umiddelbart og betingelsesløst, tilføyer Price.

Den russiske regimekritikeren er varetektsfengslet i Russland for brudd på meldeplikten. Over 2.600 mennesker ble lørdag pågrepet under demonstrasjoner i en rekke russiske byer, ifølge aktivister.

(NTB).

Omtrent 60 ungdommer bortvist:

Oslopolitiet melder at de har bortvist rundt 60 ungdommer fra Furuset t-bane.

- Ungdommene skal ha hatt tilhold på stedet over tid. Tidvis noe amper stemning, melder politiet.

På grunn av liten respekt for smittevernbestemmelser ble de bortvist, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til Dagbladet.

- Det er ikke ønskelig at så mange unge velger å overse bestemmelsene som gjelder. Denne gjengen var i all hovedsak mindreårige rundt 17 år. De burde ha muligheten til å vite det, sier Iversen.

Det ble lørdag innført svært strenge smittevernregler for å prøve å slå ned mutantsmitten i Osloområdet.

- De var mange og oppholdt seg tett. Det var ikke munnbind på alle, for å si det forsiktig. Da valgte vi å bortvise alle sammen, sier Iversen.

Han sier den ampre stemningen dreide seg om litt småknuffing.

Løp til skogs ved svenskegrensa:

Øst politidistrikt melder på Twitter at en svensk bil på vei inn i Norge bråstoppet i veien ved Aremark ved 18.30-tida i kveld.

- Føreren løper til skogs når han ser en politibil, opplyser politiet.

Politiet kom etter hvert i kontakt med mannen, og sjekker videre hvorfor han løp fra bilen. Kort tid etter kom han tilbake, opplyser Terje Marstad, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

- Det er bra for ham, at han gjorde det. Han fikk nok besinnet seg litt. Han skulle inn, men fikk nok litt for dårlig samvittighet. Men det er vanskelig å unngå å se skiltinga, sier Marstad.

Mannen blir nå anmeldt for ulovlig grensepassering og bortvist. Han kan vente seg noen tusenlapper i bot, bøtene for slike forseelser er på opp mot 10 000 kroner.

Aurskog: Fire av fem ulver skutt:

En ulv i det såkalte Aurskog-reveriet ble skutt lørdag. Dermed er fire av fem dyr i dette ulvereviret skutt, melder avisa Raumnes på Romerike.

Også fredag ble det skutt en ulv i området.

Miljøverndepartementet vedtok like før jul at hele Aurskog-flokken skal tas ut. Den første ble skutt 12. januar.

Rekordfå trodde på smittespredning:

Denne uken var det kun tre av ti som trodde på økt smitte i Norge i tida framover. Det var før utbruddet av mutert virus og nedstenging av Oslo-regionen.

I Opinions siste coronaundersøkelse svarte kun tre av ti at de trodde antallet nye tilfeller av coronasmitte ville øke i tida framover. 36 prosent trodde det ville bli færre, mens 34 prosent så for seg at smittetrykket ville stå på stedet hvil.

86.800 nordmenn ble spurt. Men de ble spurt før nyheten om utbruddet i Nordre Follo som i helgen førte til at det ble innført nedstenging av Oslo-regionen.

- Folks tro på økt smitte fremover stupte de siste ukene og til laveste nivå under hele pandemien, men nyheten om mutert villsmitte blir en game changer. Samt ikke minst en blytung beskjed for mange, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

(NTB)

Foto: Torstein Bøe/NTB

Flere titalls samlet til fest: Ber foreldre ta ansvar:

I Fredrikstad har politiet måttet løse opp grupper med flere titalls ungdommer på to steder lørdag kveld.

- Det er snakk om altfor store grupper. De er veldig unge, det drikkes alkolhol og etter alle solemerker er det inntatt også andre rusmidler, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Ungdommene er i alderen 14 til 17 år, ifølge politiet. Ei jente på 14 år var så beruset at hun måtte bæres ut av skogen.

- Da er det ikke kontroll. Når disse ungdommene ikke klarer å tenke fornuftig selv, da må foreldrene på banen og sørge for at sine håpefulle kommer hjem, sier operasjonslederen.

- Dette er da sannsynligvis barn som har jugd om hvor dem er. Jeg tviler på at det er noen som lar barna dra ut på sånne ting. Det er nå all mulig grunn for foreldrene til å sjekke hvor barna er og ta ansvar. Dette er ikke tida for slike samlinger.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.