Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Etterlyser mann etter grovt ran:

Politiet i Trøndelag melder om at det har vært et ran på en bensinstasjon i Stjørdal.

Politiet har bevæpnet seg og leter nå etter raneren.

- Gjerningspersonen har truet til seg penger ved hjelp av et våpen. Gått fra stedet til fots. Ingen personer er fysisk skadet, skriver politiet på Twitter.

I en pressemelding ca 22.45 skriver politiet at den antatte gjerningsmannen er rundt 1,65 meter høy, trolig mørkhudet, ikledd mørk bukse, mørk hettejakke, mørk lue og lyse sko.

Politiet omtaler hendelsen som et grovt ran, og ber om tips.

Foto: Politiet
Studioet fortsetter under annonsen

De omkomne i Andøy-brann identifisert:

De fem som mistet livet i brannen i Andøy i Vesterålen sist helg, er nå endelig identifisert. Alle var hjemmehørende i Vågan kommune i Lofoten.

De pårørende er varslet om identifiseringen, opplyser Nordland politidistrikt i en pressemelding.

De fem som omkom var Luise Marie Bang (40 år), Henning Christian Bang Johansen (15 år), Hedda Madell Bang Winther (10 år), Gustav Rane Krogh Hovde (12 år) og Mogens Pareli Krogh Hovde (15 år).

Navnene ble offentliggjort sist mandag i samråd med pårørende.

(NTB)

306 nye smittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 306 coronasmittede i Norge. Det er 66 færre enn dagen før og 160 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til lørdag registrert 60 565 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.363 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

131 coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var seks flere enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

FHI vil vurdere Oslos krav om å trappe opp jakten på mutert virus:

Folkehelseinstituttet varsler at de vil vurdere Oslos krav å sjekke alle positive prøver i jakt på mutert virus, men at det ikke er ubegrenset analysekapasitet.

Etter at det fredag ble kjent at Nordre Follo har et ukontrollert utbrudd av den britiske koronavarianten, gikk Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) ut og krevde at alle positive prøver i hovedstadsregionen må analyseres for å se hvilken virusvariant det er.

- FHI har ikke ubegrenset kapasitet til analyser av koronaprøver, og det tar flere dager å få svar. Vi har fått en betydelig økning i kapasitet etter en etablering av en ny og raskere test og ligger langt fremme i analysekapasiteten i forhold til resten av Europa, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Det tar normalt to uker fra FHI mottar prøvene til de er ferdiganalysert i det vanlige rutineløpet. Vold forklarer at laboratoriene som står for koronaprøvene, rutinemessig sender et utvalg positive prøver til vurdering.

- Vi må innrette ressursene inn mot hva det er hensiktsmessig å bruke denne kapasiteten til nasjonalt. Vi skal vurdere forslaget fra Oslo og gi en rask tilbakemelding om dette, sier Vold.

Ifølge Robert Steen i Oslo analyseres rundt 5 prosent av de nasjonale prøvene.

- For mitt vedkommende hadde jeg 110 positive prøvesvar i går. Når jeg ser på de tallene, er det jeg er nysgjerrig på, nettopp hvor mange som er den britiske varianten, sier Steen til NTB.

- Etter den situasjonen som har oppstått i Nordre Follo, ber vi regjeringen sørge for at alle prøver analyseres for å se om det er den muterte varianten. Hvis vi kan gå 14 dager tilbake i tid også, tenker jeg at vi har ganske god kontroll, sier han.

(NTB)

Deichman stenger alle bibliotekene:

Stengingen gjelder Deichman Bjørvika og alle andre Deichmanbiblioteker i Oslo. Det opplyses i en pressemelding seint fredag kveld.

- Deichman stenger fordi pandemisituasjonen nå er så uavklart, etter utviklingen i Nordre Follo, at vi anser stenging som et nødvendig og viktig bidrag for å hindre smittespredning, sier biblioteksjef Knut Skansen.

Foto: NTB

11 personer anmeldt for brudd på smittevern:

11 personer er anmeldt for brudd på smittevernreglene etter en fest i Gjettum i Bærum. Politiet opplyser at de fikk klager om festbråk og opplysninger om mulig brudd på smittevernbestemmelsene.

Det var snakk om personer i slutten i tenåra som var samlet, opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Per Ivar Iversen, til Dagbladet.

- Det har ikke vært mange slike hendelser. Stort sett er folk flinke, men noen unntak er det jo alltid, sier Iversen.

Personene er altså anmeldt.

I forrige uke ble bøtene for overtredelse av forbudet mot privat sammenkomst med flere enn ti deltakere doblet fra 10 000 til 20 000 kroner for arrangør, og fra 5000 til 10 000 kroner for deltaker.

Mann død etter fall i fjellet:

En mann er funnet død som følge av skader etter et fall på Blålitinden på Vestvågøy, opplyser politiet i Nordland.

Det var tidligere fredag meldt om en redningsaksjon i fjellet, da en kvinne hadde meldt at hun hadde skadet en fot og trengte hjelp.

Den skadde kvinnen er fraktet ned fra fjellet og fraktet til sykehus.

Dagbladet kommer med mer.

55 smittet med britisk mutant:

55 tilfeller av den britiske mutasjonen av coronaviruset er registrert i Norge siden desember, melder FHI på sine sider fredag kveld.

Onsdag opplyste FHI at det var registrert 33 tilfeller av den britiske mutasjonen i Norge.

NTB: Stenger kjøpesentre:

Lørdag legger regjeringen fram nye tiltak for Oslo-regionen etter utbruddet i Nordre Follo. Etter det NTB erfarer får kun essensielle butikker holde åpent.

Det legges fram flere konkrete tiltak for nabokommunene til Nordre Follo, som grenser til blant annet Oslo. Etter det NTB har grunn til å tro har tiltakene som ble innført i Nordre Follo fredag ligget til grunn for tiltakene nabokommunene får.

Et tiltak fra Nordre Follo som etter det NTB forstår vil gjelde også i resten av Oslo-regionen, er at alle butikker unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner blir stengt.

I Nordre Follo er skoler og barnehager også stengt. Det er imidlertid ikke sikkert det blir tilfellet i nabokommunene. (NTB)

Foto: NTB

Nye tiltak kommer 09 i morgen:

De nye tiltakene i møte med den eskalerende coronasmitten i Norge kommer først i morgen tidlig.

Dette får Dagbladet bekreftet fra regjeringen fredag kveld.

Det vil bli innkalt til en digital pressekonferanse kl 09 lørdag morgen fordi helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er på Vestlandet i helgen.

På grunn av omfanget av de nye tiltakene, behøver regjeringen kvelden og natten på å berede grunnen, blir Dagbladet fortalt.

Etter at en mutert virusvariant ble oppdaget i Nordre Follo tidligere i dag, har myndighetene sett behov for å komme med ytterligere innstramminger i tiltakene.

Rådene til Bent Høie og co. fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er samstemt, etter hva Dagbladet forstår. Regjeringen jobber nå på spreng i kveld og i natt med å omgjøre disse rådene til konkrete tiltak.

Lavere AstraZeneca-leveranse i februar:

FHI har blitt informert om at Norge får et volum fra AstraZeneca som er betydelig lavere enn tidligere prognoser, skriver FHI i en pressemelding.

- Det er en skuffelse at vi ikke får de dosene Norge ble forespeilet og som vi forberedte oss på å fordele. Dette bekrefter at vaksineproduksjon og distribusjon under pandemien er forbundet med betydelig usikkerhet. Vi har likevel tro på at antall vaksinedoser til Norge vil øke fremover, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

FHI jobber nå med å avklare de konkrete volumene Norge vil motta, og forventer å motta i underkant av 200 000 doser i løpet av februar, med ytterligere leveranser i mars og framover. Opprinnelig var vi forespeilt en leveranse i februar på 1 120 000 doser. Reduksjonen gjelder for hele Europa.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.