Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Portugal stenger ned igjen:

Den portugisiske regjeringen har beordret en nasjonal nedstenging, lik den som fant sted for nærmere ett år siden, på grunn av økende smittetall.

Folk får kun lov til å forlate hjemmene sine for å handle, jobbe eller for legeavtaler, ifølge de nye restriksjonene som trer i kraft fredag.

I utgangspunktet skal nedstengingen vare i én måned, men tiltakene blir evaluert om 15 dager, sier statsminister Antonio Costa til TV-kanalen RTP. Han ber folk om å ikke tenke på unntak fra reglene men å holde seg hjemme.

Skolene holder derimot åpent, i motsetning til forrige nedstenging. Fotball på profesjonelt nivå fortsetter også, men kampene spilles for tomme tribuner.

Smittetilfellene i Portugal har steget kraftig i det siste med 10.566 nye tilfeller og 156 dødsfall registrert onsdag. Det er de høyeste tallene siden pandemien ble erklært, ifølge avisen Publico.

Så langt har over 500 000 av landets 10,3 millioner innbyggere blitt smittet og 8.236 har dødd av eller med covid-19, ifølge oversikten til Worldometers.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

466 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 466 coronasmittede i Norge. Det er tolv flere enn dagen før, men 218 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til lørdag registrert 58.202 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.726 nye smittetilfeller i Norge. I alt er nå gjennomført omlag 3,1 millioner coronatester her i landet, siden pandemien kom til Norge for snart ett år siden.

158 coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

Til sammen er 517 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

NRA er konkurs:

USAs store våpenlobbyorganisasjon National Rifle Association (NRA) begjærer seg konkurs og varsler flytting til Texas.

Kunngjøringen om at NRA har søkt konkursbeskyttelse i en domstol i Dallas, ble lagt ut på organisasjonens hjemmeside fredag.

For noen måneder siden ble organisasjonen anmeldt av delstaten New York for å ha brukt titalls millioner dollar ulovlig på luksusliv for ledelsen og andre tvilsomme utgifter.

NRA er med sine 5 millioner medlemmer USAs sterkeste lobbyorganisasjon mot alle typer begrensninger på retten til å ha våpen.

(NTB)

Strengere tiltak i vente for reisende fra Sør-Afrika:

Både Helsedirektoratet og FHI anbefaler strengere tiltak for reisende fra Sør-Afrika for å hindre spredning av en ny virusvariant. Regjeringen følger nå rådet.

Fra og med 15. januar innføres nye krav om testing også for innreisende fra Sør-Afrika, opplyser regjeringen fredag kveld.

Alle som ankommer fra Sør-Afrika etter 15. januar, skal blir nødt til å ta to tester. Den første så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst, og de kan kun teste seg med PCR-test. Andre test tas tidligst sju døgn etter ankomst, og resultatet må foreligge før karantenen avsluttes etter tidligst ti døgn.

Den første testen skal så langt som mulig skje på flyplassen eller annen grensestasjon, hvis ikke må de reisende ta kontakt med kommunen eller annen teststasjon for å bestille testing.

Det nye testkravet gjelder alle som har oppholdt seg i Sør-Afrika i løpet av de siste 14 dagene før ankomst. Testkravet gjelder ikke for barn under tolv år.

Samtidig fjernes eller skjerpes flere av unntakene fra karantenekravene for personer som før ankomst til Norge har oppholdt seg i Sør-Afrika de siste to ukene. Det innføres blant annet testkrav for personer som reiser i forbindelse med samvær med barn eller delt bosted. Unntak for internasjonale idrettskonkurranser er ett av unntakene som oppheves.

De nye kravene omfatter ikke personer som kan dokumentere at de har vært coronasmittet i løpet av de siste seks månedene. (NTB)

Tatt med machete i Oslo:

Politiet i Oslo har fått meldinger om folk med machete sentralt i Oslo. Ingen skal ha blitt skadet.

- Gjerningsmennene forsvant fra stedet i en bil vi nå har tatt kontroll på, skriver politiet på Twitter.

Joe Biden: - Vi er inne i en mørk vinter:

Kommende president Joe Biden legger fram sin plan for distribusjon av coronavaksine.

- Vi kom ikke inn i denne situasjonen over natta og vi vil ikke komme ut av den over natta heller, sier Biden.

Han sier videre at landet er inne i en mørk vinter. Flere tester positivt på viruset enn noen gang og landet har daglig mellom 3000 og 4000 coronarelaterte dødsfall.

- Vi vil ikke spare på noe for å få denne befolkningen vaksinert, sier Biden.

Han sier at vaksinasjonen i USA så langt har vært dårlig, og at de nå vil gjøre endringer for å forbedre vaksinasjonen i landet.

- Vi vil jobbe med stater for å utvide vaksinasjonen av risikogrupper. I dag vet mange ikke hvem som blir vaksinert. Det står tusenvis av ubrukte vaksinedoser i kjølelager i dette landet. Vi vil tilrettelegge slik at disse blir brukt på flere. De må bli tilgjengeliggjort, og vi skal jobbe med statene for å få gjennomført dette.

Ifølge Biden skal dette blant annet gjøres ved å sette opp store vaksinasjonssenter i samarbeid med både offentlige og private institusjoner. Han sier også at de skal anskaffe mer personell til å sette vaksiner, også her ved hjelp av offentlige og private institusjoner.

Han sier videre at administrasjonen har et mål om å sette 100 millioner doser i løpet av 100 dager.

- Nasjonens helse står praktisk talt på spill.

Biden understreker at alle beslutninger omkring vaksine skal være vitenskapelig forankret og transparente. Han advarer også mot vaksineskepsis og at det allerede finnes store kampanjer som forsøker å fortelle befolkningen at vaksinene ikke er trygge. Han sier han vil møte denne skepsisen med vitenskap og forskning.

Han drar også opp motstand mot munnbind og sier at det er en patriotisk handling å bære disse. Han trekker fram at svært mange blant mobben som stormet Kongressen i forrige uke, ikke hadde munnbind.

- Hva faen er galt med dem. Voks opp! Ha på deg munnbind, om ikke for deg selv, så for dem du er glad i, sier Biden.

Tirsdag ble det kjent at Trump-administrasjonen fra nå av vil anbefale alle over 65 år å ta coronavaksinen den nærmeste tida.

De anbefaler også at alle voksne med underliggende sykdommer tar vaksinen nå. Tidligere har vaksinedosene vært forbeholdt mennesker med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom og død av coronaviruset, og inkluderer eldre som bor på sykehjem og helsearbeidere.

På pressekonferansen tirsdag ble det opplyst at Trump-administrasjonen gjør denne endringen fordi USA har kommet langt i vaksineringen. Det ble også opplyst også om at leveransene er så stabile at det ikke er noen grunn til å tro at dose to ikke vil kunne bli levert og satt til planlagt tid.

Aviser som New York Times og Washington Post skrev på sin side at endringen skjer som følge av de skyhøye smittetallene i landet.

Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Spania strammer grepet etter smitteøkning:

En økning i antallet smittetilfeller etter juleferien gjør at flere spanske regioner fredag skjerper tiltakene mot smittespredning.

I hovedstaden Madrid blir portforbudet utvidet slik at det nå er gjeldende fra klokken 23, ikke midnatt. Dermed må restauranter og utesteder stenge en time tidligere fra mandag.

For 19 områder i hovedstadsregionen innføres det nye reiserestriksjoner. Ingen vil kunne dra inn eller ut av de aktuelle områdene uten å dokumentere at reisen er nødvendig.

Lignende tiltak innføres i Aragon i den nordøstlige delen av landet. Zaragoza og to andre store byer sperres av, og befolkningen bes om å holde seg hjemme så mye som mulig.

Det ble fredag meldt om 40.197 nye smittetilfeller i Spania, det høyeste tallet så langt i pandemien.

(NTB)

STRAMMER INN: En coronastengt restaurant i sentrum av Barcelona fredag. Foto: Emilio Morenatti/AP/NTB

Varsler pressekonferanse mandag:

Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) varsler pressekonferanse om coronasituasjonen mandag klokka 14.

Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, vil også være til stede.

Solberg og Høie vil også redegjøre for håndteringen av coronapandemien på Stortinget mandag klokka 12.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie vil holde pressekonferanse om coronasituasjonen mandag. Foto: Jil Yngland / NTB

Anmelder brudd på smittevernregler:

Lyngdal kommune har anmeldt en person for brudd på innreise- og karantenebestemmelsene. Anmeldelsen er knyttet til det siste smittetilfellet i kommunen.

Lyngdal kommune opplyser at de torsdag besluttet å konsekvent politianmelde alle avdekkede brudd på covid-19-forskriften. Fredag ettermiddag ble den første anmeldelsen utferdiget, opplyser kommunen i en pressemelding fredag.

Der kommer det fram at anmeldelsen er knyttet til det siste smittetilfellet i Lyngdal, hvor en person med bostedsadresse et annet sted i landet valgte å reise til Lyngdal etter hjemkomst fra utlandet.

«Denne personen overholdt ikke 24-timers regelen for testing, og har i tillegg heller ikke overholdt karantene-bestemmelsene ved innreise til Norge» står det i meldingen.

«Etter å ha fått positivt resultat på første test, som ble tatt ved luftveisklinikken i Lyngdal, ble heller ikke isolasjonsbestemmelsene overholdt» skriver kommunen.

Nå risikerer vedkommende en klekkelig bot.

- Jeg kan ikke uttalte meg konkret om denne saken, men en vanlig reaksjon på brudd på karantenebestemmelsene er normalt 20.000 kroner, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, John Repstad, til Fædrelandsvennen.

(NTB)

RISIKERER BOT: Lyngdal kommune har anmeldt en person for brudd på innreise- og karantenebestemmelsene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Første valgene i Palestina på 15 år, varsler Abbas:

Det skal avholdes valg i de palestinske områdene i mai og juli, for første gang på 15 år, opplyser den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Presidentens kontor opplyser fredag at det blir parlamentsvalg 22. mai og presidentvalg i slutten av juli.

Abbas' Fatah-parti og Hamas ble i fjor høst enige om å holde valg i 2021. Siden valget i 2005 har Hamas kontrollert Gazastripen, mens den mer sekulære Fatah-bevegelsen leder de palestinske myndighetene på den okkuperte Vestbredden.

Valget i 2005 var det forrige presidentvalget i de palestinske områdene. Året etter ble det avholdt et parlamentsvalg som ble vunnet av Hamas. (NTB)

AVHOLDES VALG: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas opplyser at det skal avholdes valg for første gang på 15 år. Foto: NTB / REUTERS / Yana Paskova

Innskrenker evakueringsområdet i Gjerdrum:

Politiet har fredag godkjent NVEs anbefalinger om innskrenkning av evakueringsområdet i Gjerdrum. Evakueringen av delområde C oppheves fredag kveld.

«Basert på grunnundersøkelser og geoteknisk vurdering anbefaler Multiconsult og NGI at evakuering av delområde C kan oppheves, og at området kan tas i bruk», skriver NVE i sin anbefaling.

Evakueringen av dette området oppheves fredag kveld, og kommunen varsler beboerne om dette, opplyser Gjerdrum kommune på sine nettsider.

Anbefalingen bygger på resultater fra utførte felt- og laboratorieundersøkelser, som viser at det ikke er påvist kvikkleire i borpunktene langs fylkesvei 120 på strekningen fra avkjøring til Hønsigutua og til rundkjøringen med avkjøring til Fjælstadgrenda.

NVE anbefaler at vestre del av rundkjøringen holdes stengt, for å begrense allmenn trafikk inn i et område som ligger nært selve skredkanten.

Leirskredet på Ask i Gjerdrum kommune gikk natt til 30. desember. 31 boenheter, fordelt på ni bygg, ble tatt av skredet. Over tusen personer ble evakuert.

Sju personer er funnet omkommet i skredområdet, mens tre personer er antatt omkommet og fortsatt ikke funnet. (NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.