Annonse

Nyhetsstudio

17 nye smittede i Drammen

17 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist coronasmitte i løpet av det siste døgnet. 14 av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, opplyser kommunen.

To har fått påvist coronasmitte ved ankomst til Norge og nå har ukjent smittevei. Seks av smittetilfellene som rapporteres i dag, knyttes til utbruddet ved ortopedisk avdeling på Drammen sykehus.

Ved Drammen helsehus er det påvist smitte hos ytterligere fem pasienter. Fire pasienter og ti ansatte settes i karantene. Her pågår smittesporingen fortsatt.

Prøvene som er tatt av de coronasmittede beboerne ved Fjell bo- og servicesenter, er analysert av Folkehelseinstituttet, og nå foreligger analysesvarene. Analysene viser at det er snakk om en virusvariant som er sett flere steder i Norge. Det foreligger ikke nok kunnskap om denne virusvarianten foreløpig til slå fast at den smitter lettere enn andre virusvarianter.

- Men flere steder har denne virusvarianten vist seg å smitte raskt og at den er vanskelig å få kontroll på. Det er altså ikke enestende for Fjell bo- og servicesenter at virusvarianten har spredt seg til mange og at spredningen har vært utfordrende å få kontroll på, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i pressemeldinga.

Tilsvarende situasjon med rask spredning av denne virusvarianten er registrert i Skien, Porsgrunn, Trøndelag og på Ringerike.

Annonse

Manshaus har engasjert Breiviks advokat

Terrordømte Philip Manshaus (24) har byttet advokat. Etter å ha vært representert av Unni Fries og Audun Beckstrøm fra advokatfirmaet Henjum under rettssaken mot ham er det nå Øystein Storrvik som har oppdraget, melder Nettavisen.

Storrvik, som også representerer Anders Behring Breivik, bekrefter oppdraget overfor Dagbladet.

- Det er ikke noe forsvareroppdrag; det er et beslagoppdrag i Høyesterett som henger igjen etter straffesaken hans, som han har bedt meg bistå i, sier Storrvik.

Politiet har opprettholdt beslagene de gjorde under etterforskningen mot Manshaus, noe den terrordømte 24-åringen bestrider. Han har tapt saken i både ting- og lagmannsretten, og Høyesterett gjenstår.

- Vil du fortsette å representere ham?

- Alt annet juridisk ligger langt fram i tid. Vi tar det steg for steg, sier advokaten.

Manshaus ble i juni 2020 dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for drapet på sin stesøster Johanne Ihle Hansen (17) og angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum.

Under Breiviks nylige løslatelsessak kom det fram at 42-åringen ønsker å sone sammen med Manshaus. De to soner for tida forvaringsstraffene sine i forskjellige fengsler - Breivik i Skien og Manshaus på Ila i Bærum.

Manshaus har engasjert Breiviks advokat
TERRORDØMT: Philip Manshaus soner forvaringsdom i Ila fengsel. Her fra et fengslingsmøte i 2019. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet

Les hele saken

Fikk historisk streng straff

Listhaug: - Flaut, pinlig og naivt

UD opplyser til Dagbladet at den estimerte rammen for Talibans besøk i Norge ligger på 7 millioner kroner.

Det får Frp-leder Sylvi Listhaug til å reagere sterkt.

- Det er en meningsløs bruk av skattebetalernes penger å invitere den ekstreme terroristorganisasjonen Taliban på luksustur til Norge. Det er et grelt eksempel på hvordan våre skattepenger sløses bort av regjeringen, skriver Listhaug i en e-post til Dagbladet, og fortsetter:

- Selv om 7 millioner kroner er lite penger for Utenriksdepartementet, som forvalter ufattelige 40 000 000 000 bistandskroner, er det likevel respektløst overfor skattebetalerne. Her er det imidlertid ikke pengene som er hovedproblemet, men at Vedum og Støre har invitert representanter for Taliban som har utallige liv på samvittigheten, også norske, til Norge.

Listhaug parafraserer det som skal være en uttalelse fra en afghansk kvinneaktivist:

- For verden ser det ut som Norge nå er de første som legitimerer terror ved å være vertskap for dette møtet, og det under et falskt dekke av å snakke om den humanitære situasjonen. Det er både flaut, pinlig og naivt!

Annonse

UD: Taliban-besøk estimert til 7 millioner kroner

- Leiekostnaden for privatflyet er ca 3,5 million kroner. Det er omtrent halvparten av den estimerte rammen på 7 millioner. Det har vært nødvendig ut fra sikkerhetshensyn. Vi dekker alle de afghanske deltagernes fly- og reiseutgifter. Øvrige kostnader ved besøket går til sikring, transport, hotell- og møteutgifter, skriver pressevakt Guri Solberg i UD i en e-post til Dagbladet.

NRK omtalte prislappen på privatflyet først.

Togtrøbbel i Agder - 21 passasjerer har sittet fast i flere timer

Søndag ettermiddag forteller pressevakt Thea Rønneberg ved Bane NOR at et tog fra Drammen til Stavanger har stanset på en togstrekning ved Gjerstad stasjon i Gjerstad kommune i Agder.

- Det har oppstått problemer med strømmen på en strekning ved Gjerstad stasjon. Toget har dessverre stått stille i flere timer, men vi jobber med å få løst utfordringene, sier Rønneberg til Dagbladet.

- Hvor lenge har toget stått stille?

- Jeg tror at det har stått stille i omkring fem timer.

- Vi har folk som har forsøkt å finne ut av problemet, men de sliter litt med det. Nå er ei revisjonsvogn på vei til strekningen for å trekke toget inn til stasjonen, slik at vi får passasjerene ut av toget.

Pressevakt Dag Brekkan i Go-Ahead Nordic forteller til Dagbladet at skadene på strekningen er omfattende.

- Det er ikke strøm mellom Gjerstad og Nestlandsvatn, så togene kommer ikke forbi. Derfor tilbyr vi alternativ transport, som buss for tog. Skadene på strekningen er ganske omfattende, så oppdatert prognose for åpning kommer klokka 20.00, sier Brekkan til Dagbladet.

- Det første toget som stanset søndag formiddag har 21 passasjerer om bord. Men dette har fått konsekvenser for alle tog som kjører mellom Oslo og Kristiansand. Dermed er det sannsynligvis noen hundre passasjerer som omfattes av dette.

Brekkan forteller at det også har oppstått utfordringer med å trekke toget til stasjonen.

- Toget som kom først, med 21 passasjerer er om bord, står der ennå. Dette fordi vi har ei revisjonsvogn som skulle trekke toget inn til Gjerstad stasjon, men det har de problemer med å få til. Dermed befinner passasjerene seg på toget ennå, men jeg vil tro at de har det ganske greit, sier Brekkan.

- På Gjerstad stasjon står det busser klare til å frakte passasjerene videre sørover.

Annonse

Knutbypastoren, Helge Fossmo, løslatt

Pastoren i Knutby som i 2004 ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk, Helge Fossmo, er løslatt etter 18 år i fengsel.

En domstol i Örebro reduserte i 2019 livstidsdommen til 26 års fengsel, noe som innebar at han ville bli prøveløslatt etter 18 år.

Det er hans advokat Anton Strand som sier til Expressen at Fossmo kunne gå ut til et liv som fri mann.

Fossmo var pastor i en menighet i Knutby i Sverige. Han ble pågrepet etter at hans kone Alexandra i 2004 ble funnet drept i deres hjem og en annen mann, Daniel Linde, ble funnet alvorlig såret i nabohuset.

En annen kvinne, Sara Svensson, erkjente drapet, men Fossmo ble funnet skyldig i medvirkning til drap og drapsforsøk. Først to år senere innrømmet han at han var involvert i voldshandlingene.

(©NTB)