Nyhetsstudio

Angelica Hagen

18 nye smittede i Trondheim:

Onsdag ble det konstatert 18 nye smittede av covid-19 i Trondheim, opplyser kommunen.

De smittede består av 16 menn og to kvinner som har følgende alderssammensetning:

Tre i alderen 0-10
Én i tenårene
To i 20-årene
Tre i 30-årene
To i 40 årene
Fire i 50-årene
Én i 60-årene
Én i 70-årene
Én i 80-årene

Studioet fortsetter under annonsen

Beklager etter fest:

Kommunedirektør Ola Morten Teigen har fått kritikk for en fest på rådhuset i Hadsel.

I en pressemelding beklager han nå hendelsen, og skriver følgende:

«Lørdag 23. januar inviterte jeg noen kollegaer til en mindre markering i kantina på rådhuset. Totalt i løpet av kvelden var det ni personer til stede.
Selv om hensikten var å sikre at arrangementet skulle være lovlig og helt i tråd med de gjeldende smittevernreglene, ser jeg likevel at det i ettertid fremstår som et unødvendig arrangement som kunne vært utsatt.

Derfor ønsker jeg å beklage hendelsen.

Jeg vil beklage til alle dere som i 10 måneder nå har vært tilbakeholdne med sosial omgang, unngått arrangementer og folkesamlinger, og som har bidratt til dugnaden som gjør Nord-Norge til et av de tryggeste områdene i verden under pandemien. Jeg vil samtidig få understreke, for å unngå misforståelser, at arrangementet kun var mitt ansvar og at ingen sektorsjefer, ansatte eller ledere fra verken helsetjenestene eller oppvekstsektoren deltok på arrangementet.»

Ordfører Lena Arntzen sier i pressmeldingen at hun er glad for at kommunedirektøren har beklaget arrangementet og at han sender en uforbeholden beklagelse til alle som har vært med i dugnaden og bidratt så positivt til de lave smittetallene.

- Det har ikke forekommet brudd på noen lovverk i forbindelse med selskapet, men vi er enige om at det var uheldig at selskapet fant sted og at det ikke burde funnet sted, sier ordfører Lena Arntzen.

- Det er veldig tillitsvekkende at kommunedirektøren går ut og beklager på denne måten. Vi kan alle gjøre feilvurderinger og jeg har fortsatt full tillit til han i den viktige og krevende jobben han gjør som kommunedirektør, sier Arntzen.

FEST: Det ble arrangert fest i kantina på rådhuset i Hadsel i helga. Foto: Vesterålen Online
Rådmann gikk på fest på rådhuset

Rådmann gikk på fest på rådhuset

dagbladet

Coronavaksine: Studenter må trolig vente til oktober:

Folkehelseinstituttet (FHI) anslår at studenter vil få tilbud om coronavaksine i oktober, dersom dagens vaksinasjonstempo holder seg.

Første sprøyte med coronavaksine ble satt 27. desember i fjor. Eldre og folk i risikogruppen var først ut, mens studenter ser ut til å måtte smøre seg med tålmodighet, skriver Universitas.

-⁠ Det kan senere bli aktuelt å anbefale vaksinasjon også for yngre, altså ned i studentalder. Det avhenger av epidemiens utvikling og vaksinenes virkninger, opplyser overlege Preben Aavitsland i FHI.

Han bekrefter at de fleste studenter vil være blant de siste som vaksineres, ettersom hovedprioriteringen er basert på alder.

- Dersom det blir gitt en anbefaling for folk i studentalderen, vil vaksinasjon skje rundt oktober, sier Aavitsland. Han legger til at dersom det blir tilgang på flere vaksiner, kan det skje tidligere.

(NTB)

MÅ VENTE: Studenter ser ut til å måtte smøre seg med tålmodighet. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Mutert virus påvist på sykehjem i Oslo:

Syv personer har fått påvist den engelske virusmutasjonen på Smestadhjemmet i Oslo. Det opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

Sykehjemsetaten ba fredag om at ti prøver fra Smestadhjemmet skulle analyseres for den engelske mutasjonen.

- Den dagen ble vi ble kjent med at en covid-19 syk medarbeider har en direkte link inn mot utbruddet som pågår i Nordre Follo. Medarbeideren testet positivt for covid-19 den 6. januar, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten i en pressemelding.

Fem beboere og to andre medarbeidere har testet positivt på samme avdeling.

- Vi har fått bekreftet mutert virus på syv av de smittede, men antar at alle ble smittet med det muterte viruset. Det tyder ikke på at det er spredning til andre beboere eller medarbeidere utover den ene avdelingen, sier Jagmann.

Det ser ut til at man har klart stoppe videre spredning av viruset, opplyser de.

Frigir navn etter brann i Ålesund:

Politiet frigir navnene på de to kvinnene som ble funnet omkomne etter brannen i Ålesund lørdag den 23. januar.

Det var Hildur Peggy Svendsen og Sonja Anita Søvik som døde. De to kvinnene var søstre, og begge var hjemmehørende i Ålesund kommune.

Navnene er frigitt etter samråd med de pårørende.

- Krimteknikere har nå fullført sine undersøkelser på selve branntomta i Steinvågvegen 43 B, sier politiadvokat Sander Brink i Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding.

- Vi har ikke mistanke om at brannen skyldes noe kriminelt og fortsatt er det for tidlig å si noe konkret om hvor eller hvorfor brannen startet. Politiet arbeider videre med teknisk og taktisk etterforskning og dette må påregnes å ta noe tid, sier han.

Regjeringen med siste nytt:

Helseminister Bent Høie og kunnskapsminister Guri Melby holder pressekonferanse med siste nytt om coronasituasjonen i landet.

Camilla Stoltenberg fra Folkehelseinstituttet og Bjørn Guldvog fra Helsedirektoratet er også på plass.

Helseministeren tror mange mistet motet etter forrige helg, da utbruddet i Nordre Follo ble kjent. Han omtaler alle kommunene som nå har felles tiltak for «ring 1»-kommunene. De 15 kommunene i randsonen av ring 1, kalles Høie «Ring 2»-kommunene.

- Hensiktet med de strenge tiltakene i ring 1- og ring 2-kommunene er å slå ned smitten. Dette er ikke ment som langvarige tiltak, sier han.

Innen søndag skal regjeringen bestemme seg for hvilke tiltak som kan fjernes, og hvilke som må videreføres.

- Hvis det nå viser seg at den nye virusvarianten har spredd seg så mye at vi ikke klarer å slå det ned, så vil vi måtte vurdere nye tiltak i både ring 1- og ring 2-kommunene, sier Høie.

Tiltakene vil alltid tilpasses til de lokale forholdene, om de må innføres i andre områder enn noen av ring-kommunene.

- Vi tror fortsatt at det er mulig å slå ned utbrudd av den nye virusvarianten, men vi kan komme til et punkt hvor dette ikke lenger er mulig. Vi må da bremse den, sier Høie.

Han tror likevel ikke at den kan elimineres helt.

Han sier også at man fikk en negativ vaksinenyhet fra AstraZeneca, nemlig at e har et produksjonsproblem som gjør at de ikke kan levere like mange doser som planlagt.

- Nyheten fra AstraZeneca kan gjøre at vaksineringen blir en til to måneder forsinka, sier Høie.

Nesten alle beboere på norske sykehjem er nå vaksinert, opplyser Høie.

- De tiltakene vi innførte i helga, var kanskje det siste mange av oss ønsket oss, sier kunnskapsminister Guri Melby.

Hun sier at mange unge hadde gledet seg til å møte venner og liknende, men sånn ble det ikke for mange elever.

Totalt har nå er det påvist 69 tilfeller av den britiske coronavarianten, som kalles B117. De er oppdaget blant tidligere påviste coronatilfeller, det er alså ikke snakk om nye smittetilfeller.

- Ikke ment som langvarige tiltak

- Ikke ment som langvarige tiltak

dagbladet

Arbeidstilsynet åpner tilsyn mot Helsedirektoratet:

Arbeidstilsynet åpner tilsyn mot Helsedirektoratet også, skriver TV 2. Tidligere tirsdag meldte samme kanal at tilsynet skulle granske Folkhelseinstituttet.

Årsaken er høy overtidsbruk og høyt arbeidspress i både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i 2020.

- Vi har over tid hatt en økende bekymring for det høye arbeidspresset ledere og medarbeidere i både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har stått i gjennom pandemien, skriver avdelingsdirektør Stig Magnar Løvås til TV 2.

Ytterligere 242 coronadødsfall i Sverige:

Svenske myndigheter holder pressekonferanse om coronasituasjonen i landet klokka 14. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen og Myndigheten for beredskap skal delta.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Det er registrert 242 coronadødsfall i Sverige. Det er totalt registrert 11 247 coronadødsfall i landet siden pandemiens start.

192 700 er vaksinert, opplyser statsepidemiolog Anders Tegnell under pressekonferansen. Han sier at smitteutviklingen går i «riktig retning».

- Dette er ikke over på noen måte, men det går i alle fall i riktig retning, sier han.

- Vi har muligens passert toppen av kurven og er på vei ned. Som alltid er forutsetningen at vi holder oss til tiltakene, sier Tegnell.

Det er registrert 95 tilfeller av den britiske virusvarianten og tre tilfeller fra Sør-Afrika. Tegnell sier at alle har en klar forbindelse med reising.

Han opplyser at alle reisende fra Storbritannia, Sør-Afrika, Brasil og Norge må være hjemme i minst syv dager uavhengig av symptomer, unngå kontakt med andre i løpet av perioden og teste seg så snart som mulig etter ankomst.

Det finnes imidlertid unntak, for eksempel for arbeidspendlere.

Det er registrert 556 289 smittede med coronavirus siden pandemien startet i Sverige. 267 pasienter får intensivbehandling på grunn av covid-19.

Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB

Coronadødsfall ved Bærum sykehus :

En eldre pasient ved Bærum sykehus er død etter å ha fått påvist covid-19. Det melder Budstikka.

– Det er et coronarelatert dødsfall på en eldre person, det er alt vi kan si, sier Dag Strøm ved kommunikasjonsavdelingen på Vestre Viken Helseforetak til avisa.

Til Dagbladet opplyser Strøm at dødsfallet inntraff mandag.

Funnet fire tilfeller av mutert virus:

Det er nå funnet fire nye tilfeller av det muterte coronaviruset blant tilfellene i Nordre Follo, skriver kommunen i en pressemelding.

Det muterte viruset er funnet ved at man har analysert gamle coronaprøver.

Virusvarianten fra Storbritannia kalles også B117.

- Alle fire positive tilfeller kan knyttes tilbake til utbruddet ved Langhus bo- og servicesenter / Tussestien barnehage, skriver kommunen.

De avventer nå svar på rundt 100 prøver som er sendt til analyse. De eldste prøvene er fra midten av desember.

Vaksinering kan bli forsinket:

På grunn av et problem med produksjonen av AstraZeneca-vaksinen kan vaksineringen i Norge havne én til to måneder bak skjema.

AstraZeneca-vaksinen er fortsatt ikke godkjent for bruk i Norge, men det er den vaksinen Norge skal kjøpe flest doser av.

- Det betyr en betydelig forsinkelse i vaksinasjonsprogrammet. Det betyr at mange i risikogruppene blir vaksinert i april og mai i stedet for februar og mars, skriver overlege Preben Aavitsland i FHI i en e-post til VG.

AstraZeneca. Foto: Owen Humphreys / PA / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.