Nyhetsstudio

Angelica Hagen

Oslo: 1 av 9 i karantene siden juni:

Ifølge tall fra Helseetaten er det nå rundt 1 av 9 personer i Oslo som har blitt plassert i karantene som nærkontakt siden i sommer, skriver Nettavisen.

- Fra 1. juni har vi registrert 77 217 nærkontakter som har blitt satt i karantene i Oslo, sier Kjartan Sverdrup Dall-Larsen i Helseetaten til Nettavisen.

Ifølge Oslo kommunes egne tall er det siden 1. juni registrert drøyt 12 700 personer med covid-19-smitte. Det betyr at hver smittede i snitt har utløst karantene for seks personer.

Studioet fortsetter under annonsen

279 nye smittet:

Det siste døgnet er det registrert 279 coronasmittede i Norge. Det er 46 flere enn dagen før og 143 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til onsdag registrert 61.594 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.138 nye smittetilfeller i Norge. 3,3 millioner coronatester er til nå utført i landet.

122 coronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

Til sammen er 550 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,7 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

HURTIGTESTER: Hurtigtesten gir svar 15-20 minutter etter at prøven er tatt. Én strek, som i dette tilfellet, viser at testen er negativ. To streker betyr positiv test. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vil lage påfyll-vaksine mot mutasjoner:

Pfizer sier tirsdag at de, sammen med BioNTech, jobber med å lage en påfyll-vaksine som skal beskytte mot ulike varianter av coronaviruset. Det skriver Reuters.

- Vi legger allerede grunnsteinene for å kunne respondere raskt hvis en variant av SARS-CoV-2 viser tegn til å kunne unngå immunitet fra vår vaksine, skriver selskapet i en e-post.

Moderna uttalte mandag at de skal teste en påfyll-vaksine mot Brasil-varianten.

Kjøper 200 millioner vaksiner:

President Joe Biden holder nå pressekonferanse om coronasituasjonen.

Han går nå til innkjøp av 200 millioner Pfizer/Moderna-vaksinedoser - 100 millioner doser av hver vaksinetype. Disse er ventet levert i løpet av sommeren.

Han redegjør for at de skal øke vaksineringsprosessen betraktelig. USA kan dermed vaksinere nesten hele befolkningen før høsten.

- Millioner av amerikanere vil bli vaksinert tidligere enn antatt, sier presidenten.

- Dette er bare starten. Målet er å slå ned covid-19.

Han understreker at det viktigste nå framover er å bruke munnbind. Biden trekker fram de nye virusmutasjonene, og påpeker at testing på flyplasser og karantene er viktige tiltak for å begrense spredningen av de nye variantene.

Biden sier at de nå skal ha daglige oppdateringer om covid-situasjonen.

Feilvaksinerte 28 sykehjemsbeboere:

VG melder at 28 beboere på Orkerød sykehjem i Moss fikk nesten dobbelt dose med Pfizer/Biontech-vaksinen tirsdag.

- Vi har blandet feil. Vi skal alltid blande inn noe væske og de som skal sette vaksinene har tilsatt for lite, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til VG.

Dermed ble det gitt mellom 1,5 til 1,8 for stor dose av vaksinen, ifølge avisa.

Omsorgs-streik stanset av tvungen lønnsnemnd:

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd mot streikene innen privat omsorg. Helsetilsynet mener opptrappingen truet liv og helse ved en institusjon.

Konfliktene mellom NHO og Fagforbundet/FO og Parat/Delta har pågått siden 9. januar. Vel 100 arbeidstakere i en rekke behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg og noen barnehager har vært tatt ut i streik.

- Helsetilsynet har vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken onsdag morgen, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

Institusjonen det er snakk om, er et heldøgns botilbud som følger opp særlig sårbare og utsatte personer med sammensatte behov.

(NTB)

100 millioner smittede i verden:

Nå har 100 millioner mennesker vært smittet av coronaviruset på verdensbasis, ifølge Johns Hopkins University.

Mistenkt mutantsmitte i flere kommuner:

Tirsdag er det påvist et smittetilfelle med mistanke om mutert coronavirus i Frogn. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Tilfellet kan knyttes direkte til Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo. Prøven er sendt videre til Folkehelseinstituttet (FHI).

- Det mistenkte tilfellet testet positivt i dag. Informasjon fra smittesporingen gjør at vi har stor grunn til å anta at dette er den muterte virusvarianten som er påvist i Nordre Follo. I håp om å få kontroll på eventuell smitte, ønsker vi derfor å gå tydelig ut med melding om at mulig smittede melder seg til testing, sier kommuneoverlege Merete N. Hvistendahl.

Også Øvre Eiker kommune har mistanke om at en innbygger er smittet av den britiske virusvarianten via Nordre Follo.

FHI har meldt til kommunen om tre tidligere smittetilfeller som trolig er smittet av den britiske varianten. I en pressemelding opplyser Øvre Eiker kommune at den ene av disse sannsynligvis er smittet av en nærkontakt som bor i Nordre Follo.

Alle tre har vært i karantene siden de testet seg og går nå over i isolasjon. Ingen av dem eller deres nærkontakter har tilknytning til barnehager, skoler eller helseinstitusjoner i Øvre Eiker, ifølge Bygdeposten.

I Modum kommune har smittesporing vist at en coronasmittet innbygger er nærkontakt med en person som har fått påvist den britiske mutanten. Kommunen regner derfor med at vedkommende også er smittet av mutanten. Nærkontakten holder til i en annen kommune, uten at det sies hvilken.

(NTB / Dagbladet)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

To smittet i barnehage i Nordre Follo:

To personer har fått påvist covid-19 i Siggerud gård barnehage i Nordre Follo. 45 ansatte med tilknytning til barnehagen er satt i karantene.

Det opplyser Nordre Follo kommune på sine nettsider tirsdag.

Antall smittede de to siste ukene er 145, mandag ble det meldt om fem coronasmittede.

Det er tidligere påvist smitte ved en rekke skoler og barnehager i kommunen. Både skoler og barnehager er er stengt denne uka på grunn av utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo.

(NTB)

Smitte på Nortura-slakteriet i Tønsberg:

Slakteavdelingen ved Nortura-anlegget i Tønsberg stenger ned etter at fem ansatte har fått påvist coronasmitte.

Fabrikksjef Therese Ryan sier til Tønsbergs Blad at de stenger hele avdelingen for å være føre var.

- Situasjonen er uklar. Vi velger derfor å stenge hele slakteavdelingen, der de fem med påvist smitte jobber. I første omgang blir avdelingen stengt ut denne uken, sier Ryan.

Hun sier avdelingen blir stengt til flere tester er gjennomført, og at det er god oversikt over situasjonen.

- Vi har et godt samarbeid både med smittesporingsteamet i Tønsberg og kommuneoverlegen, og har en god dialog om videre fremdrift, sier fabrikksjefen.

Det jobber rundt 30 ansatte i slakteavdelingen.

(NTB)

Tegnell advarer mot mutasjonen:

Den britiske virusvarianten har fått fotfeste i en rekke land, inkludert Norge. I London-området står virusmutasjonen for 97 prosent av alle coronatilfellene.

Virusmutanten omtales som mer smittsom, og potensielt mer dødelig.

Ifølge Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell er den nye varianten på vei til å bli den mest vanlige coronavarianten, skriver Dagens Nyheter.

- Den britiske varianten tar over. Det er den tydelige forskjellen. Kanskje kommer det til å være den som dominerer om ikke så lenge.

Han mener, at av alle virusvariantene, er det den britiske vi bør være mest bekymret for.

- Det er den som sprer seg raskest her i Europa.

ADVARER: Anders Tegnell advarer om den britiske varianten. Foto: Pontus Lundahl / AFP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.