Annonse

Nyhetsstudio

Stjørdal: 18 av 20 i ambulansen i karantene

18 av 20 ansatte ved ambulansetjenesten i Stjørdal er satt i karantene etter at en medarbeider fikk påvist coronasmitte.

- Alle som er tilknyttet stasjonen har hatt større eller mindre grad av nærkontakt med den som fikk påvist smitte, opplyser Helse Nord-Trøndelag til Trønder-Avisa.

Ambulansemedarbeiderne testes nå for smitte, men de må fullføre karantenen i ti dager selv om testen skulle være negativ.

Ambulansestasjonen er vasket ned og desinfisert. Mannskap fra andre stasjoner og vikarer er satt inn i vaktberedskap.

- Beredskap ivaretas, og situasjonen følges tett kontinuerlig av Klinikk for prehospitale tjenester, ifølge helseforetaket.

Sju pasienter er også i karantene. Av disse er fem innlagt på sykehus, én er pasient ved et distriktsmedisinsk senter og én har karantene hjemme.

(NTB)

Annonse

12646 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 12646 coronasmittede i Norge. Det er 5.042 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 15743 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 9717, så trenden er stigende.

Søndag var 227 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før. 67 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 45 respiratorbehandling. Det er like mange på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 622 596 personer nå testet positivt for corona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1414 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

(NTB)

USA: Ber amerikanere forlate Ukraina

USA beordrer familiene til de ansatte ved ambassaden i den ukrainske hovedstaden Kiev til å forlate landet, skriver nyhetsbyrået ABC.

Det samme gjelder ansatte som ikke regnes som kritisk for driften av den amerikanske ambassaden, og andre amerikanske innbyggere som befinner seg i Ukraina.

Årsaken er at USA frykter at Russland vil gå til angrep på Ukraina.

Det har de siste dagene kommet meldinger om at USA forbereder evakuering av sine borgere fra Ukraina. Søndag sa imidlertid det amerikanske utenriksdepartementet i Washington at dette ikke blir organisert nå, skriver NTB.

– Skulle situasjonen forverres, kan amerikanske borgere forvente at det vil bli evakuering i regi av amerikanske myndigheter. I øyeblikket er det mulig å fly ut med vanlige rutefly, sier en talsperson som ikke vil navngis, ifølge nyhetsbyrået.

Annonse
Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge
Foto: Javad Parsa / NTB

Medlem i Taliban-delegasjonen politianmeldt i Norge

Anas Haqqani, broren til lederen av Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008, er politianmeldt

Det er medieviter og norsk-afghaner Zahir Athari som har levert en politianmeldelse mot Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani.

- Vi har politianmeldt ham for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Athari til NRK.

Anas Haqqani er seniorrådgiver i innenriksdepartementet i Afghanistan og er et av de 15 medlemmene i delegasjonen som i tre dager skal ha forhandlinger på Soria Moria hotell i Oslo.

- Han og nettverket har stått bak de mest dødelige angrepene mot sivilbefolkningen i Afghanistan siden 2001. Det gjør vondt at han kommer som en respektert gjest her i Norge, istedenfor å bli tatt i håndjern til talebenken i menneskerettighetsdomstolen i Haag, sier Athari.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier de ikke hadde innflytelse på hvem Taliban sendte til Norge.

– Vi vet at flere av disse er ettersøkt. Det er derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet, sier hun.

(NTB)

Les hele saken

- Absurd og uhørt

Fjøstak traff bolighus - flere evakuert

Et tak fra fjøs på Sandtorg utenfor Harstad har rast sammen og truffet et bolighus, som har fått skader, melder Troms politidistrikt.

- Det er fire personer i huset, inkludert to barn. Ingen er skadd. De vil ikke gå ut av huset, av frykt for at fjøset kan rase sammen, skriver politiet.

De søkte tilflukt i huset kjeller, og har nå blitt berget ut av brannmannskaper. En hund er også evakuert.

- Krftig vind på stedet, og fjøset har rast sammen. Vanskelige arbeidsforhold for nødetatene, idet løse gjenstander fra fjøset kastes rundt av vinden, opplyser politiet.

Annonse

Støre visste ikke at Haqqani kom til Norge

Statsminister Jonas Gahr Støre visste ikke at Anas Haqqani var et medlem av den afghanske delegasjonen før han leste det i mediene. Det sier han selv til Dagbladet.

- Navnet på de enkelte i delegasjonen så jeg i mediene da de ankom Norge. Vi var klar over at Taliban satt sammen sin egen delegasjon. Dette er folk som har vært ettersøkt og på lister. Nå er det lagt til rette for at de kan reise til slike møter.

- Skulle du ønske at UD hadde informert deg tidligere, før de landet på norsk jord, om at Haqqani er en av deltakerne?

- Det har jeg ikke noe problem med. Som sagt: De satte sammen sin delegasjon, som skulle være representative. Det er riktig for disse samtalene at de kommer på høyt nivå. Hadde kommet på et lavt nivå, hadde de hatt mindre muligheter til å forplikte seg.

Anas Haqqani (27) er lillebror av Sirajuddin Haqqani, som leder Haqqani-nettverket, et underbruk av Taliban.

Sirajuddin Haqqani er etterlyst av FBI for terrorangrepet på Kabul Hotel Serena i 2008, hvor Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) ble drept.


UDs pressevakt Guri Solberg bekreftet lørdag overfor Dagbladet at Anas Haqqani er i Norge.