Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Siste nytt fra Sverige:

Klokka 14 holdes det pressekonferanse om corona-situasjonen i Sverige. Onsdag var det registrert 167 coronarelatert dødsfall og 5337 smittetilfeller i Sverige det siste døgnet.

Det er registrert ytterligere 351 nye coronadødsfall i Sverige. Totalt har 10 185 personer mistet livet i covid-19-pandemien i landet, viser ferske tall fra Folhälsomyndigheten.

- Vi forventer dessverre at økningen (i dødsfall, red.anm.) kommer til å fortsette. Det er et stort antall som mister livet per uke akkurat nå, sier avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten under pressekonferansen.

Det er registrert 6580 nye smittetilfeller det siste døgnet, og totalen er nå oppe i 518 783 smittede gjennom pandemien.

Wisell viser til at antallet positive tester, blant de som har tatt coronaprøver, har gått ned den siste uka. Samtidig har testantallet økt betraktelig.

Antallet dødsfall har også økt betydelig på globalt nivå.

- Spesielt i løpet av de seineste vinterukene på den nordlige halvkulen, sier Wisell under pressekonferansen og kommer med en klar melding:

- Budskapet er at dette er en sykdom med omfattende smittespredning og et stort antall døde. Vi har døde i alle aldersgrupper, men det er store forskjeller.

Til stede er også avdelningsjef i Socialstyrelsen Thomas Lindén og Svante Werger, rådgiver i myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Studioet fortsetter under annonsen

Viste seg på TV:

Den styrtrike kinesiske Alibaba-gründeren Jack Ma har vist seg offentlig for første gang på to måneder. Han deltok på statlig TV i et digitalt møte med lærere.

Ma har ikke vært sett offentlig siden han holdt en tale i Shanghai i slutten av oktober, der han anklaget kinesiske myndigheter for å hindre den teknologiske utviklingen.

Forsvinningen hans har fått stor oppmerksomhet, og det er blitt spekulert om hvorvidt han straffes av kinesiske myndigheter.

Onsdag viste han seg igjen på statlig TV i et digitalt møte med 100 lærere fra rundt om i landet.

- Vi møtes igjen etter at pandemien er over, sa han ifølge Global Times.

Jack Ma, her fotografert i 2018, har vist seg igjen etter å ha vært forsvunnet fra offentligheten i to måneder. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Morgennytt:


Trump skal ha diskutert å starte nytt parti
President Donald Trump har diskutert muligheten for å starte et nytt parti med flere personer de siste dagene, melder flere amerikanske medier.

Trump kommer til å benåde Bannon, ifølge CNN
Trump har bestemt seg for å benåde sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon. Bannon er siktet for å ha svindlet til seg store summer fra kampanjen «We Build the Wall».

422 nye coronasmittede i Norge
Det siste døgnet er det registrert 422 coronasmittede i Norge. Det er 39 flere enn dagen før, men 290 færre enn samme dag i forrige uke.

CNN: Kommer til å benåde Bannon:

President Donald Trump har bestemt seg for å benåde sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon, melder CNN og Bloomberg.

Bannon er, sammen med tre partnere, siktet for å ha svindlet til seg store summer fra kampanjen «We Build the Wall», der pengene skulle gå til bygging av grensemur mot Mexico.

Flere hundre tusen givere donerte til sammen 25 millioner dollar – over 220 millioner kroner – til kampanjen. Ifølge påtalemyndigheten havnet pengene rett i lomma til Bannon og partnerne.

Bannon ble pågrepet 20. august og løslatt mot en kausjon på 5 millioner dollar samme dag. Han nekter straffskyld.

Det er ventet at Trump benåder et hundretall personer før han trer ut av Det hvite hus onsdag. Blant dem han formentlig skal benåde, er hvitsnippforbrytere og rappere.

Natt til onsdag melder Reuters at rapperne Lil Wayne og Kodak Black har fått straffereduksjon av Trump.

Wayne (38), hvis egentlige navn er Dwayne Carter, erkjente seg i fjor skyldig i ulovlig våpenbesittelse. FBI rykket ut etter tips om at det var våpen og marihuana om bord rapperens privatfly 23. desember i 2019.

Black (23), hvis egentlige navn er Dieuson Octave, ble i fjor pågrepet for ulovlig besittelse av våpen.

Den endelige listen er foreløpig ikke offentliggjort.

- Politisk leiemord

- Politisk leiemord

dagbladet

Avis: Trump har diskutert å starte nytt parti:

President Donald Trump har diskutert muligheten for å starte et nytt parti med flere personer de siste dagene, sier kilder til Wall Street Journal.

Avisa understreker at det er uvisst om Trump virkelig mener alvor med planene. Det å starte et rivaliserende parti vil kreve mye innsats og vil møte stor motstand fra republikanerne. Tredjepartier har historisk sett slitt i USA.

Ifølge flere personer nær Trump har imidlertid muligheten for å stifte et parti med navnet «Patriotpartiet» vært noe presidenten har diskutert med rådgivere og andre i sin omgangskrets de siste dagene.

Det skjer mens forholdet mellom Trump og Det republikanske partiet har surnet etter kongressopprøret. Tirsdag sa senatslederen Mitch McConnell at Trump har skylda for den dødelige stormingen av Kongressen.

(NTB)

Youtube blokkerer Trump i en uke til:

Videotjenesten Youtube sperrer president Donald Trumps konto i ytterligere en uke på grunn av regelbrudd.

Trumps personlige Youtube-konto ble sperret etter det Youtube har omtalt som flere regelbrudd i kjølvannet av den voldelige kongresstormingen i Washington.

Youtube eies av Alphabet, Googles eierselskap. De varsler tirsdag at Trumps utestengelse gjelder i minst en uke til.

- Det gjøres på grunn av bekymring for den pågående risikoen for vold, heter det fra Alphabet ifølge Reuters.

Trump brukte for øvrig Youtube-kontoen til Det hvite hus for å legge ut en video med sin avskjedstale tirsdag.

(NTB)

Trump frigjør Russland-dokumenter:

President Donald Trump har gitt ordre om å frigjøre store mengder FBI-dokumenter knyttet til Russland-etterforskningen, som søkte å avdekke russisk innblanding i presidentvalget i 2016, skriver Reuters.

Opphevelsen av hemmeligstemplingen av dokumentene er blant det siste Trump gjør ved embetet, før han trekker seg tilbake til Florida allerede i morgen.

Amerikansk etterretning har bekreftet at Russland forsøkte å påvirke valget i Trumps favør, noe han selv benekter. Han har brukt ord som «heksejakt» og «bløff» om etterforskningen.

Guatemala sender tilbake tusener av migranter:

Guatemalske myndigheter har sendt tilbake tusener av honduranske migranter som hadde blitt stanset av politi og soldater på vei til USA.

Gruppen med migranter, som det har blitt anslått var på rundt 4000, ble brutt opp av sikkerhetsstyrker i den guatemalske landsbyen Vada Hondo.

Mange av dem har blitt returnert til grensebyen El Florido mellom Honduras og Guatemala. Mexico, som migrantene fra Mellom-Amerika må passere for å komme seg til USA, stengte grensen for migrantene og har sendt busser for å hjelpe dem hjem.

Gruppen ble stanset på lørdag i Vada Hondo i sørøstlige Guatemala, der de ventet på å komme seg videre. De sov utendørs og blokkerte en hovedvei, noe som skapte trafikkaos.

På mandag slo politiet til etter en dialog med migrantene som ikke ga resultater. Det ble brukt tåregass for å bryte opp folkemengden og klargjøre veien, og flere migranter og politifolk ble skadd i sammenstøtene.

Migrantene, som reiser nordover i håp om bedre vilkår for dem i USA under påtroppende president Joe Biden, reiser fra fattigdom, vold og arbeidsløshet i Mellom-Amerika.

(NTB)

422 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 422 coronasmittede i Norge. Det er 39 flere enn dagen før, men 290 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til onsdag registrert 59 456 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2841 nye smittetilfeller i Norge. 3,1 million personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

132 coronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det var 21 færre enn dagen før.

Til sammen er 525 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,8 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Italias regjering overlevde andre tillitsvotering:

Italias statsminister Giuseppe Conte fortsetter inntil videre. Det er klart etter at han vant tirsdagens tillitsvotering i det italienske Senatet.

Conte fikk imidlertid ikke et flertall av senatorene med seg. Han ble reddet av en rekke avholdende stemmer.

Voteringene skjedde etter at Italia Viva, partiet til tidligere statsminister Matteo Renzi, trakk seg fra regjeringen. Dermed forsvant også Contes parlamentariske grunnlag. Mandag fikk han fornyet tillit i Deputertkammeret, mens Senatet fulgte tirsdag. Det var ventet å bli en vanskeligere oppgave, ettersom Contes posisjon er betydelig svakere der.

Statsministeren talte til Senatet i flere timer tirsdag. Resultatet kom i 22-tiden tirsdag kveld.

For statsministeren er det uaktuelt å ta Renzi inn i varmen igjen.

- Det er ikke mulig å gjøre om på det som har skjedd og gjenopprette det nødvendige tillitsforholdet, sa Conte i nasjonalforsamlingen mandag.

Bruddet med Renzi kom etter at Italia Vivas to ministre ikke ville stille seg bak regjeringens plan om hvordan de skulle bruke støtten fra EU til å gjenreise økonomien etter coronakrisen.

VANT TILLITSVOTERING: Italias statsminister Giuseppe Conte fortsetter inntil videre. Foto: Tiziana FABI / AFP

Svinesund: Den første positive testen kom raskt:

Etter å ha fått kyndig opplæring fra sykepleiere, var soldater tirsdag i gang med å coronateste folk som krysset grensen på Svinesund.

Halden kommune har fått forsterkninger fra Forsvaret etter at testing på alle grensepasseringer ble obligatorisk fra mandag.

Sanitetssoldat Pål Eriksen var tirsdag allerede satt i arbeid. Han synes det er både interessant og godt å få hjelpe til.

- Jeg tok ikke mange tester i dag før jeg fikk den første positive testen. Det var litt gøy, men litt skummelt også å se at det kan finnes smitte så nært, sier Eriksen til NTB.

Alle som krysser grensa, må inn til teststasjonen. Der blir de registrert, får tatt en hurtigtest, og svaret kommer etter 20 minutter.

- Er den positiv, kommer en telefon fra oss. Ellers kan man bare kjøre videre og deretter være i karantene, sier Eriksen.

Forsvaret har sendt 60 sanitetssoldater og soldater fra førstegangstjenesten for å bistå Halden kommune med testingen. Bistanden gjelder i første omgang til 1. februar, men kan bli forlenget.

(NTB).

FORSTERKNING: Personell fra Hæren nå på plass for å bidra med testing på Svinesund av personer som er på vei inn i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.