Annonse

Nyhetsstudio

Siste nytt fra Sverige

Klokka 14 holdes det pressekonferanse om corona-situasjonen i Sverige. Onsdag var det registrert 167 coronarelatert dødsfall og 5337 smittetilfeller i Sverige det siste døgnet.

Det er registrert ytterligere 351 nye coronadødsfall i Sverige. Totalt har 10 185 personer mistet livet i covid-19-pandemien i landet, viser ferske tall fra Folhälsomyndigheten.

- Vi forventer dessverre at økningen (i dødsfall, red.anm.) kommer til å fortsette. Det er et stort antall som mister livet per uke akkurat nå, sier avdelingssjef Karin Tegmark Wisell i Folkhälsomyndigheten under pressekonferansen.

Det er registrert 6580 nye smittetilfeller det siste døgnet, og totalen er nå oppe i 518 783 smittede gjennom pandemien.

Wisell viser til at antallet positive tester, blant de som har tatt coronaprøver, har gått ned den siste uka. Samtidig har testantallet økt betraktelig.

Antallet dødsfall har også økt betydelig på globalt nivå.

- Spesielt i løpet av de seineste vinterukene på den nordlige halvkulen, sier Wisell under pressekonferansen og kommer med en klar melding:

- Budskapet er at dette er en sykdom med omfattende smittespredning og et stort antall døde. Vi har døde i alle aldersgrupper, men det er store forskjeller.

Til stede er også avdelningsjef i Socialstyrelsen Thomas Lindén og Svante Werger, rådgiver i myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Siste nytt fra Sverige
Annonse

Poitipatrujle forbikjørt av snøscooter

Da en politipatrulje i Balsfjord i Troms ble forbikjørt av en snøscooter på en vei i nærheten av Storsteinnes, ante de uråd.

Politipatruljen fulgte deretter scootersporene til et hus hvor de traff på den mistenkte føreren, skriver Troms politidistrikt på Twitter natt til lørdag.

Ikke overraskende viste det seg at mannen var alkoholpåvirket, og han ble derfor pågrepet og fremstilt for å ta blodprøve.

(NTB)

Brasil utsetter karnevalsparader

Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

Planen er i stedet å gjennomføre dem slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv».

– Beslutningen ble tatt med respekt for den nåværende situasjonen i Brasil og behovet for, på dette tidspunktet, for å bevare liv og gå sammen for å øke vaksinasjonsgraden i hele landet, heter det i uttalelsen.

(NTB)

Annonse

Ny smitterekord

Det siste døgnet er det registrert 24.958 coronasmittede i Norge. Det er 12.598 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 14.328 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 8.773, så trenden er stigende.

Noe av den voldsomme økningen skyldes en rutineomlegging i rapporteringen inn til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Det gjør at det kan komme etterregistrering av smittetilfeller fra lørdag 15. januar på mellom 5.000-8.000 tilfeller, melder Folkehelseinstituttet. Døgnantallet kan dermed være noe misvisende.

Fredag var 230 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 19 færre enn dagen før.

66 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 46 respiratorbehandling. Det er fire færre på intensiv og fem færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

I alt har 596.613 personer nå testet positivt for corona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1.414 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Forrige døgnrekord for Norge var 21. januar 2022. Da ble det registrert 16.877 smittede.

(NTB)

Planla ekstreme tiltak

Tidligere president Donald Trump laget utkast til en ordre til Pentagon om å beslaglegge valgautomater etter nederlaget i valget i 2020, skriver Politico.

Utkastet er skrevet få uker etter valgnederlaget og er frigitt av USAs nasjonalarkiv i forbindelse med granskingen av stormingen av kongressbygningen for ett år siden.

Dokumentet fremhever de ekstreme tiltakene Trump vurderte for å beholde makten mot flertallet av velgernes vilje, skriver Politico. Politikknettstedet har fått tilgang til et dokument og et utkast til en ordre kalt «Remarks on National Healing».

Det er datert 16. desember 2020 og tar til orde for å opprette et råd som skulle reise tiltale for alle svindelanklager som oppsto på grunn av beslagene. Men ordren ble aldri signert.

(NTB)

Annonse

«Nye» Omikron tar over i Danmark

Den nye varianten av Omikron, BA.2., utgjør nå nesten halvparten av alle nye smittetilfeller i Danmark. Den sprer seg i rekordfart. Dette skriver danske TV 2.

- Vi kan ikke se noen forskjell i innleggelsestall, dødstall og så videre på Omikron og BA.2, så det er ikke noe som bekymrer oss veldig. Men vi er også klar over at vi har veldig kort observasjonstid, sier Anders Fomsgaard, som er overlege og virusforsker hos Statens Serum Institut (SSI).