Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Ruter: Unngå kollektivreiser i helga:

Ruter oppfordrer nå Oslo-borgere om å ikke bruke kollektivtransport i helga med mindre de virkelig må.

- I årets første helg var det mange som ville ut i marka på helgetur. I kombinasjon med svært mange feilparkerte biler og busser som ikke kom fram opplevde mange at det ble trengsel i kollektivtrafikken, skriver selskapet i en pressemelding.

Ruter skriver at det er flere årsaker til at det blir trengsel, noe de omtaler som «svært uheldig» når det pågår en pandemi.

De skriver videre at det vil være vektere til stede på sentrale holdeplasser der det er risiko for mange reisende, og at de vil følge trafikkbildet tett.

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Johnson & Johnson pauser vaksinetesting:

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson opplyser i en pressemelding at de setter all vaksinering i studiene av deres coronavaksine på pause mens de oppdaterer retningslinjene for etterforskere og deltakere.

- Sikkerheten og helsen til menneskene som bruker våre produkter, er vår førsteprioritet. Vi er klar over ekstremt sjeldne sykdomstilfeller av blodpropp i kombinasjon med lave blodplater hos et lite antall individer som har mottatt vår covid-19-vaksine, heter det i pressemeldingen.

Selskapet viser videre til at legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC har anbefalt en slik pause av bruken i USA mens de gransker de aktuelle tilfellene.

Johnson & Johnsons avgjørelse kommer etter at de tidligere tirsdag opplyste at de utsetter innføringen av sin vaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfellene.

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater. Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

Av de seks tilfellene er én person er død, og én av dem er i kritisk tilstand, opplyste myndighetene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

739 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 739 coronasmittede i Norge. Det er 91 flere enn dagen før, men 161 færre enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til onsdag var det registrert 105 008 coronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 4859 nye smittetilfeller i Norge. 4,8 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

(NTB)

Syklist alvorlig skadd etter trafikkulykke:

En syklist er alvorlig skadd etter å ha blitt påkjørt av en bil.
Hendelsen fant sted ved Kroer i Ås kommune rundt klokka 20-tida tirsdag kveld.

Det opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

Operasjonsleder Øst politidistrikt, Ronny Samuelsen, sier til Dagbladet at hendelsesforløpet er ukjent og at politet nå er på stedet for å gjennomføre undersøkelser av ulykkesstedet.

Syklisten skal ifølge Samuelsen være en mann i 60-årene.

Vedkommende er fløyet til Ullevål sykehus med luftambulanse.

I en oppdatering på Twitter skriver politiet at personbilen skulle svinge av til venstre og trolig ikke har sett syklisten som kom i mot.

Politiet har opprettet en anmeldelse og ttt midlertidig beslag i bilførerens førerkort. Sjåføren skal også være i 60-årene.

0,07 prosent av vaksinerte smittet:

Totalt har 0,07 prosent av de vaksienerte i Norge, fått påvist coronasmitte. Det skriver FHI i en pressemelding.

- Vaksiner gir aldri 100 % beskyttelse mot smitte eller sykdommen det vaksineres mot. Det betyr at selv om en person er fullvaksinert mot coronavirus, kan coronaviruset (SARS-CoV-2) påvises, forklarer avdelingsdirektør Karianne Johansen ved FHIs smittevernregistre i pressemeldinga.

Totalt er nå 296 141 fullvaksinert i Norge. Av disse har 199 personer blitt coronasmittet.

Rødt nivå i Stavanger:

Barnahager og skoler i Stavanger settes på rødt nivå, melder Stavanger Aftenblad.

Skolene holdes stengt onsdag for å planlegge for rødt nivå, før det innføres fra onsdag til 30. april.

Årsaken er økning i smitte den siste uka, og at smitteutbruddene i byen har rammet mange skoler og barnehager.

Nord-Jæren viderefører også de stenge tiltakene sine, og vurderer fortløpende om det kan bli aktuelt å stramme inn ytterligere.

Trekker styrker fra Afghanistan:

En beslutning om amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan vil ifølge Washington Post bli kunngjort onsdag.

Bidens forgjenger Donald Trump inngikk i februar i fjor en avtale med Taliban og lovet amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan innen 1. mai. Den tidsfristen akter ikke Biden å rette seg etter, men kommer ifølge Washington Posts kilder til å kunngjøre tilbaketrekning innen 11. september.

Datoen er symbolsk og sammenfaller med 20-årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

(NTB)

Solberg om vaksine-pausen: - Har en betydning:

- Skal det vise seg at vi ikke kan bruke Johnson & Johnson-vaksinen så har det en betydning, det må vi være tydelige på. Jo færre vaksiner, jo mer betydning vil de andre parameterne ha å si, men likevel tror jeg ikke at vi skal ta bekymringene på forskudd. La oss heller glede oss over at vi kan åpne litt, også håper jo vi at vi har god tilgang på vaksiner.

Solberg ville ikke si noe om hvordan pausen vil påvirke en eventuell forsinkelse i gjenåpningsprosessen.

- Når vi ser at vi har en nedgående trend, så tyder det på at vi er på riktig vei, men det er jo klart at en vaksine har en betydning.

Line Wold i FHI, sier at det i utgangspunket skal komme i underkant av en million doser av vaksinen i juni.

- Det vil føre til en betydelig forsinkelse, som gjør at vi ikke kan se for oss at alle over 18 år er vaksinert før om åtte til tolv uker, men vi skal vente og se på de prosessene som nå foregår, før vi begynner å grue oss for forsinkelser.

- Det som er viktig med denne vaksinen er at sluttdatoen er mye kortere da man kun trenger en dose, la Solberg til.

Hun understreket at vaksinen også hadde et viktig internasjonalt perspektiv.

Krever full gjennomgang:

Riksadvokaten vil ha full gjennomgang av ransaking i narkotikasaker.

Det skriver riksadvokaten i en pressemelding.

Gjennomgangen kommer etter at Dagbladet avslørte at politiet i lang tid kan ha brutt loven gjennom ulovlige ransakinger.

Allerede på fredag varslet riksadvokaten at man så behov for en gjennomgang av rutinene til politiet ved ransaking i narkotikasaker.

Nå ber riksadvokaten om at statsadvokaten gjennomgår disse rutinene.

Politiet kan ha ransaket personer ulovlig i «alle år»

Politiet kan ha ransaket personer ulovlig i «alle år»

dagbladet

FHI: Janssen-doser allerede i Norge:

Første leveranse med Janssens coronavaksine er allerede i Norge. De ankom tirsdag - en dag før tiden.

Det opplyser seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon vaksineforsyning i FHI til Dagbladet. Han viser videre til uttalelser gitt til Dagbladet tidligere:

- FHI jobber fram til torsdag med å vurdere hvordan Janssen-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet. Dette arbeidet er pågående, og dermed er det ikke endelig avklart når vaksinedosene kan sendes ut, opplyste Jønsrud til Dagbladet mandag.

Tirsdag ble det klart at Janssen utsetter utrullingen av vaksinen i Europa.

Siste corona-nytt fra regjeringen:

Tirsdag ettermiddag holder regjeringen pressekonferanse med siste nytt om coronasituasjonen.

Det er ventet at statsminister Erna Solberg vil si mer om hvordan man nå ønsker å gjenåpne landet. Helsedirektoratet har tidligere i dag varslet at de anbefaler å igangsette første trinn gjenåpningsplanen fra 16. april.

- Vi er nå der at vi kan reversere de tiltakene vi innførte påske, sier statsministeren etter påske. Smittetallene er nå lavere og tiltakene vi innførte før påske ser derfor ut til å hjelpe.

Det vil bli gjort flere lettelser, blant annen innen utdanning.

I tillegg oppheves den nasjonale skjenkestoppen og det blir igjen tillatt med skjenking fram til 22.


Solberg understreker at det fortsatt er lokaale tiltak som gjelder, og at de kan være noe strengere enn de nasjonale dialoger.


Dagbladet og Dagbladet TV følger pressekonferansen direkte her.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.