Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Varsler pressekonferanse mandag:

Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) varsler pressekonferanse om coronasituasjonen mandag klokka 14.

Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, vil også være til stede.

Solberg og Høie vil også redegjøre for håndteringen av coronapandemien på Stortinget mandag klokka 12.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie vil holde pressekonferanse om coronasituasjonen mandag. Foto: Jil Yngland / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Kunstsamler Hans Rasmus Astrup er død:

Den norske skipsmekleren og kunstsamleren Hans Rasmus Astrup er død.

Det melder Astrup Fearnly-museet i en pressemelding.

Astrup ble 82 år gammel, og savnet stille inn natt til 23. april, skriver VG, som først omtalte dødsfallet.

På slutten av 1980-tallet startet han planene med å opprette et museum med utgangspunkt i sin egen samling, og og den 9. oktober 1993 åpnet Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst dørene i Dronningens gate 4 i Kvadraturen.

Dagbladet oppdaterer saken.

Nakstad: - Vil gå riktig vei:

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål om coronaviruset.

- Hva er det vi kan se for oss av smittesituasjon i tiden frem mot sommeren?

- Nå har vi i hvert fall fire gode uker bak oss, hvor smitten har gått ned i det meste av landet, og det er veldig bra. Hvis det fortsetter i fire uker til, vil vi begynne å komme ned på nivåer som var tidlig på høsten i fjor, før vi gikk inn i den andre bølgen. Det betyr i praksis at regjeringens gjenåpningsplan kan følges, sier Nakstad.

At Norge vil få flere vaksiner framover, mener han også har stor betydning.

- Det tredje jeg tror har betydning, er at vi går inn i en varmere årstid. Da er vi mer utendørs. Det er en grunn til at influensasesongen er på vinterstid. Da er vi mer innendørs og smitter hverandre. På sommeren er vi mer utendørs, sier han og fortsetter:

- Det er grunn til å tro at det vil gå riktig vei de neste ukene og månedene. Det er i hvert fall gode muligheter for det, tenker jeg.

- Hvor mye vet vi om smitte i utendørssituasjoner?

- Generelt vet vi veldig lite om hvor folk smittes. Det vi vet er at om du er tett på en person, og snakker med høy stemme eller nyser eller hoster eller puster fælt, fordi du trener for eksempel, er du smittsom. Det er den tette kontakten som er utslagsgivende. Fordelen med å være utendørs er det lettere å holde avstand og det er mer luftutskiftning.

Det er grunnen til at det sannsynligvis er veldig mye mindre smitterisiko utendørs, sier Nakstad.

- Har man god avstand er risikoen nesten neglisjerbar. Det tror jeg forklarer hvorfor vi i fjor sommer klarte å holde så lave smittenivåer som vi klarte gjennom hele sommeren. I tre måneder var smittenivået i snitt under 20 tilfeller per dag.

- Hvordan ser du for deg at høsten blir?

- Det som er avgjørende nå er at vi kommer i mål med vaksinasjonen av den voksne delen av befolkningen, at alle har fått tilbud om vaksine før høsten starter for fullt. Da vil det være mye å vinne på det, sier han og viser til at arbeidsliv og studier kan begynne å fungere mer normalt.

Men det er usikkerhet her, sier Nakstad og trekker fram problemer med vaksineleveranser.

- Det har vært sånn at noen uker får vi beskjed om at det kommer mange doser, mens andre uker er det færre. Det er det som er mest avgjørende og det er ting vi ikke har kontroll på fullt ut.

Kvinne i 40-årene ble funnet død:

Politiet har startet drapsetterforskning etter at en kvinne i 40-årene ble funnet død på Varaldsøy i Kvinnherad torsdag kveld. Kvinnen ble funnet utendørs og foreløpige funn taler for at hun ble drept.

En mann, også han i 40-årene, er pågrepet og siktet for drap.

I en pressemelding skriver politiet at avdøde og siktede betegnes som bekjente og er ikke i slekt eller i nær relasjon til hverandre.

- Politiet ble varslet av AMK om dødsfallet klokka 20.40 torsdag. Lokalt brannvesen og en lokal lege var på stedet, i tillegg til luftambulansen. Kvinnen ble forsøkt gjenopplivet, men ble til slutt erklært død på stedet. Politiet kan ikke på dette tidspunktet si noe om hvilke skader hun var påført, skriver politiet.

Politiet kom til stedet klokka 21.50 og fikk raskt kontroll på siktede.

- Han ble pågrepet i nærheten av stedet der kvinnen ble funnet. Siktede ble i natt fraktet til politihuset i Bergen og vi planlegger å gjennomføre avhør av mannen i løpet av fredagen. Siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling lørdag. Tidspunkt for dette kommer vi tilbake til.

Australia: To regioner i lockdown:

Regionene Peth og Peel går i lockdown i tre dager fra midnatt fredag, opplyser delstatsminister Mark McGowan ifølge ABC News.

Dette innebærer at innbyggerne ikke får forlate regionene, og det er kun et fåtall unntak for å kunne forlate eget hjem.

Ifølge McGowan tas grepet etter at en mann returnerte fra Shanghai. Mannen testet negativt etter karanteneperioden, og oppholdt seg fire dager i Perth, før han seinere testet positivt for viruset i Melbourne. En venn mannen bodde hos har også testet positivt.

- Vi må nå anta at han var smittsom, sier delstatsministeren.

Omfattende smittesproring er iverksatt, og personer som har oppholdt seg på steder mannen har vært, blir oppfordret til å teste seg.

Totalt er det påvist to smittetilfeller i regionen siden 17. april.

Australia og New Zealand har hatt så å si helt stengte grenser siden pandemien brøt ut, og har sluppet billigere unna enn de fleste andre land i verden. Forrige uke åpnet det opp for karantenefri reise mellom de to nabolandene.

Foto: Stock Connection / REX / NTB

Smitterekord i Agder:

De siste sju dagene er det registrert 234 nye smittetilfeller i Agder, melder Fædrelandsvennen. Dette er ny smitterekord for fylket, ifølge avisa.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne posten sto det at smitterekorden på 234 tilfeller var registrert siste døgn, men tilfellene er sammenlagt for de siste sju dagene.

Gudmund Hernes: Coronakommisjonen en mulig sak for riksrett:

Professor i statsvitenskap og tidligere helse- og utdanningsminister Gudmund Hernes mener Erna Solbergs håndtering av coronautbruddet i mars i fjor kan være en sak for riksrett. Det skriver han i Morgenbladet.

Coronakommisjonen slo sist uke fast at regjeringen brøt med Grunnloven da de unnlot å vedta nedstengingen av Norge 12. mars, men i stedet overlot det til Helsedirektoratet.

Statsminister Erna Solberg har svart at det ville tatt lenger tid om de inngripende tiltakene også skulle behandles av regjeringen. Hernes stiller spørsmål ved om dette er riktig.

Riksrett er den strengeste sanksjonen som kan brukes mot regjeringsmedlemmer, og avgjør strafferettslig ansvar for medlemmer av regjeringen, Stortinget eller Høyesterett.

Dette er corona-dommen

Dette er corona-dommen

dagbladet

13 covid-pasienter døde i sykehusbrann:

I alt 13 pasienter som var innlagt med covid-19, døde da det brøt ut brann på et sykehus i utkanten av den indiske byen Mumbai fredag.

I alt var 17 pasienter innlagt på intensivavdelingen ved Vijay Vallabh-sykehuset da det brøt ut brann natt til fredag.

– 13 av dem døde og fire andre pasienter er flyttet til andre sykehus, sier en talsmann for brannvesenet. Sykehusbrannen blir nå etterforsket av politiet.

Brannen skjer bare to dager etter at 22 covid-19-pasienter ved et annet sykehus i samme delstat døde da oksygentilførselen til pasientene sviktet etter en lekkasje.

I mars døde fire pasienter da det brøt ut brann ved et annet, privat, sykehus i Mumbai.

(NTB-AFP)

Morgennytt:

Kvinne funnet drept i Kvinnherad.
En kvinne er funnet drept i Kvinnherad i Vestland fylke. En mann er pågrepet og mistenkt i saken.

Bush droppet Trump - stemte utradisjonelt.
Den tidligere republikanske presidenten, George W. Bush, avslører at han ikke stemte på fjorårets republikanske kandidat i presidentvalget, Donald Trump. I stedet skrev Bush inn navnet på sin egen tidligere utenriksminister, Condoleezza Rice.

Canada forbyr flygninger fra India og Pakistan.
På grunn av høyt smittetrykk forbyr Canada alle passasjerfly fra India og Pakistan de neste 30 dagene.

130 antatt omkommet i forlis:

Redningsarbeidere antar at om lag 130 migranter mistet livet da en gummibåt forliste utenfor kysten av Libya onsdag.

Redningsskipet Ocean Viking var ti timer unna, men rykket ut til området sammen med tre handelsskip etter at det ble sendt ut en nødmelding fra en båt med migranter utenfor kysten av Libya onsdag morgen.

Trolig har ingen overlevd, opplyser organisasjonen SOS Méditerranée etter å ha søkt i sjøen flere timer.

Skipene startet søket i farvannet nordøst for hovedstaden Tripoli. Det ble funnet minst ti døde i vannet, men det skal ha vært om lag 130 mennesker i gummibåten som sank.

Ingen overlevende er funnet i den grove sjøen med bølger opptil 6 meter. Et fly fra EU grensesamarbeidsorganisasjon Frontex fant senere på dagen en ødelagt gummibåt flytende med bunnen opp i sjøen.

Aksjonen onsdag ble satt i verk etter at Ocean Viking dagen før hadde søkt etter en båt som hadde sendt ut nødmelding fra det samme området i Middelhavet. Heller ikke etter dette forliset er det funnet overlevende og SOS Méditerranée melder at skjebnen til om lag 40 mennesker er ukjent.

Så langt i år skal minst 360 migranter ha mistet livet i ulike forlis i Middelhavet, ifølge tall FN har innhentet.

(NTB)

Fagforbundet gir 6,5 millioner til Ap:

Fagforbundet, som er det største forbundet i LO, gir valgkampstøtte i millionklassen til de tre rødgrønne partiene.

De rødgrønne partiene får totalt 11,2 millioner kroner til årets valgkamp fra Fagforbundet. Ap får 6,5 millioner kroner. Av disse er én million kroner en årlig driftsstøtte, og resten til valgkampen, viser tall fra partifinansiering.no.

Dette er det samme bidraget som partiet fikk i de foregående valgene, melder Dagens Næringsliv.

I tillegg får AUF 75.000 kroner i valgkampstøtte. Fagforbundet bekrefter overfor DN at bevilgningene ble klare på tampen av forrige uke.

Ved årets valgkamp øker Fagforbundet støtten til de rødgrønne lillebrødrene, Sp og SV, som får 2,35 millioner kroner hver.

Sp og SV får i likhet med Ap én million kroner i en årlig driftsstøtte, i tillegg får de 1,35 millioner kroner til valgkampen. Dette er 100.000 kroner mer enn ved valget i 2019 og i 2017.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.