Nyhetsstudio

Line Brustad

Beijing stenges delvis ned:

Kinesiske myndigheter innførte onsdag en nedstenging av fem nabolag i Beijing etter at det ble registrert en håndfull nye coronatilfeller i byen.

Alle 1,6 millioner innbyggere i Daxing-distriktet må holde seg hjemme og har fått forbud mot å forlate byen uten spesialtillatelse og negativ coronatest.

Onsdag ble det registrert sju nye smittetilfeller i Beijing. Ytterligere 46 ble registrert i Jilin-provinsen, 16 i Heilongjiang på grensen til Russland og 19 i Hebei, ifølge myndighetene.

Koronaviruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan mot slutten av 2019. Landet har registrert 88 557 smittetilfeller og 4.635 coronarelaterte dødsfall, men de reelle tallene antas å være høyere.

(NTB)

Fem nabolag i Beijing får strengere coronatiltak i tiden fremover. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie: - Jeg er bekymret for de høye smittetallene:

Smittetallene stiger både nasjonalt og i hovedstaden. Økningen bekymrer helseminister Bent Høie (H).

- Jeg er bekymret for de høye smittetallene, sier han til NTB.

- Vi har hatt store lettelser de siste ukene nasjonalt og lokalt for barn og unge. Det har kanskje ført til at mange også har oppfattet at andre tiltak er lettet på, sier han videre.

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 210 flere enn dagen før og 225 flere enn samme dag i forrige uke.

Så mange nye smittede er det ikke registrert på ett enkelt døgn, siden 13. januar. Hele 231 av de coronasmittede er registrert i Oslo. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden siden 19. november i fjor.

BEKYMRET: Smittetallene stiger både nasjonalt og i hovedstaden. Økningen bekymrer helseminister Bent Høie (H). Foto: Lise Åserud / NTB

Holder fast ved strenge tiltak:

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til VG at han er bekymret for økt smitte i hovedstaden.

- Det er ingen tvil om at import av de muterte variantene av viruset har gitt økt smittespredning i befolkningen. Det ser vi resultatene av gjennom stigende smittetall. Derfor ligger byrådets linje med strenge tiltak over tid fast, sier Johansen til avisa.

Han gjentar videre oppfordringen om at folk bør teste seg når de kommer hjem fra vinterferie.

Det er registrert 231 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste smittetallet på over tre måneder.

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

«Trafikkaos» på E6 etter ulykke:

Det har vært en trafikkulykke på E6 ved Malvik utenfor Trondheim, skriver politiet på Twitter.

- Ikke meldt om personskade, men trafikkaos på stedet, skriver politiet.

Det skal bare ha vært en bil involvert i ulykken. Nødetatene er på vei.

Guldvog: - Ikke overraskende:

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 210 flere enn dagen før og 225 flere enn samme dag i forrige uke.

Så mange nye smittede er det ikke registrert på ett enkelt døgn, siden 13. januar.

På NRKs «Nyhetsmorgen» sier helsedirektør Bjørn Guldvog at smitteutviklingen ikke er overraskende.

- Vi er naturligvis litt lei oss for at det skjer nå. Men nå har de nye virusvariantene fått etablert seg i større grad - cirka én tredjedel av smitten er med de nye variantene, tror vi, sier Guldvog.

Det blir vanskeligere å ta smitten ned nå, sier han. Det kan blant annet innebære mer inngripende tiltak.

- Nå forsøker vi aller først å bruke det vi kaller en forsterket TISK, sier Guldvog. TISK-strategien er testing, isolering, smittesporing og karantene.

Dersom TISK-strategien ikke lykkes, vil det bli aktuelt med kraftigere tiltak, opplyser han.

- Dette er krevende, men jeg tror at i de neste par månedene må vi ha som mål om å ha kontroll på smitten, så når vi kan begynne å lette mer og når flere er vaksinert, så gjør vi det ut ifra et relativt lavt utgangspunkt, sier han og legger til:

- Da er det å se på de tiltakene vi er kjent med allerede for å unngå mobilitet i samfunnet, og så håper vi at vi klarer å håndtere det uten at det går for mye utover barn og unge.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Advarer: - Svært glatt:

Politiet i Troms rykket fredag morgen ut til et vogntog som hadde kjørt av veien på E6 i Storfjorden. To personer ble tatt hånd om av helsepersonell på stedet, og sendt videre til legevakt.

- Det meldes om svært glatte kjøreforhold på stedet, skriver politiet på Twitter.

Nakstad: - Veldig vanskelig situasjon:

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 210 flere enn dagen før og 225 flere enn samme dag i forrige uke.

Så mange nye smittede er det ikke registrert på ett enkelt døgn, siden midten av januar.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier til
NRK at han er bekymret.

- Vi står i en veldig vanskelig situasjon med stadig større spredning av mer smittsomme virusvarianter og flere utbrudd som kommunene sliter med å slå raskt ned, sier Nakstad til kanalen.

Overfor kanalen peker han spesielt på smittesituasjonen i Oslo og Agder.

- I Agder og Oslo er det tegn til at smitten sprer seg i flere ledd før den stanses og en del av smitten kan ikke spores tilbake til en kilde. Det betyr at mørketallene også vil øke etter hvert og bidra til nye lokale utbrudd. På den måten får man en selvforsterkende negativ utvikling som presser smittetallene videre oppover fra uke til uke, sier Nakstad til kanalen.

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2216 nye smittetilfeller i Norge. 3,7 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

Foto: NTB
Høyeste smittetallet siden midten av januar

Høyeste smittetallet siden midten av januar

dagbladet

Morgennytt:

551 nye smittede siste døgn - høyeste siden midten av januar
Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 210 flere enn dagen før og 225 flere enn samme dag i forrige uke. Så mange nye smittede er det ikke registrert på ett enkelt døgn, siden midten av januar.

McConnell åpen for å støtte Trump i 2024
Forholdet mellom Donald Trump og Mitch McConnell har vært alt annet enn strålende. Nå snur McConnell, og sier at han er åpen for å støtte Trump om han blir republikanernes neste presidentkandidat.

45 evakuert etter jordras i Halden
Deler av bryggepromenaden i Halden sentrum raste torsdag kveld ut i vannet. 45 personer er evakuert, men ingen har kommet til skade. Natt til fredag ble mesteparten av arbeidet på stedet innstilt, men brannvesenet har flydd med droner over elva.

231 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 231 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden på over tre måneder.

Det er 80 flere enn dagen før, og dobbelt så mange som snittet den siste uken, som var på 115 smittede per dag. Samme dag forrige uke ble det registrert 105 smittetilfeller.

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 387 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Alna bydel har andreplassen med 345 og Grorud er på tredjeplass med 310 smittede per 100.000.

Det laveste smittetrykket finner vi i Ullern og Nordre Aker med 115 og 118 smittede per 100.000.

Totalt er 19.660 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, nesten 4.800, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år.

(NTB)

Advarer: - Ikke tida for å slappe av:

USAs president Joe Biden feiret torsdag kveld at USA har rullet ut 50 millioner coronavaksiner.

- Vi beveger oss i riktig retning til tross for rotet vi arvet, sa Biden, som viste til at de nå ligger flere uker foran tidsskjemaet.

Samtidig advarte presidenten folk mot å slappe av, ifølge The Guardian.

- Dette er ikke tida for å slappe av, sa Biden, og la til:

- Det verste vi kan gjøre nå er å slippe ned «guarden».

Han pekte på at amerikanerne fortsatt må være flinke til å vaske hendene, holde avstand, og bruke munnbind.

USAs president Joe Biden advarer amerikanerne mot å slappe av. Foto: NTB

Ber om at guvernøren etterforskes:

New York-ordfører Bill de Blasio ber om en uavhengig etterforskning av anklagene mot guvernøren i New York, Andrew Cuomo.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Cuomo anklages av sin tidligere assistent, Lindsey Boylan, for å ha seksuelt trakassert henne i årevis. Cuomo nekter for anklagene.

Boyland jobbet for Cuomo-administrasjonen fra mars 2015 til oktober 2018.

Ordfører de Blasio omtaler Boylans påstander som «virkelig urovekkende», og mener de må etterforskes.

- Når en kvinne står fram med slike spesifikke anklager må de tas på alvor. Vi trenger en grundig og uavhengig etterforskning. Jeg understreker - uavhengig, sier ordføreren ifølge nyhetsbyrået.

New York-ordfører Bill de Blasio sammen med New York guvernør Andrew Cuomo. Foto: NTB
Nyhetsstudio - New York-guvernør anklaget for seksuell trakassering

Nyhetsstudio - New York-guvernør anklaget for seksuell trakassering

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.