Annonse

Nyhetsstudio

Ny variant: - Betydelig risiko for resmitte

Den muterte coronavirusvarianten fra Sør-Afrika øker betraktelig risikoen for å bli coronasmittet på nytt, viser ny forskning.

Funnene fører til bekymring for at vaksinene kan være mindre effektive mot mutasjonen, viser tidlige resultater fra studien lagt fram onsdag.

Andre studier har vist at vaksinene trolig vil virke effektivt mot den muterte varianten fra Storbritannia.

Forskere i Sør-Afrika har testet den muterte varianten – 501Y.V2 – mot blodet til friskmeldte coronasmittede personer. De oppdaget at varianten er motstandsdyktig til antistoffene fra sykdommen.

- Dette indikerer at nye varianter som 501Y.V2 utgjør en betydelig risiko for å bli smittet på nytt, konkluderte forskerne.

(NTB)

Annonse

Blinken om sabotasje-anklager: - Absurd påstand

Putin kom med anklagen i forbindelse med at han fredag kunngjorde annektering av fire russisk-okkuperte områder i Ukraina.

– Jeg har egentlig ingenting å si om denne absurde påstanden fra president Putin, om at vi eller andre partnere eller allierte på en eller annen måte har ansvaret for dette, sier Blinken.

Kort tid etter fulgte president Joe Biden opp og anklaget Russland for å spre massiv desinformasjon om sabotasjen mot rørledningene, som russiske Gazprom er hovedeier av.

– Det var en bevisst sabotasjehandling, og russerne pumper ut desinformasjon og løgner. Vi vil samarbeide med våre allierte for å komme til bunns i dette og finne ut nøyaktig hva som skjedde, sier han.

– Når tiden er inne og ting har roet seg litt, kommer vi til å sende ned dykkere for å finne ut hva som skjedde. Det vet vi ennå ikke, sa Biden.

– Vi skal dele informasjonen straks vi har den, men jeg vil ikke foregripe etterforskningen, sier Blinken.

(NTB)

Trekker ikke kontroversiell forskningstillatelse
TOKT: Akademik Sergey Vavilov, her fra et tokt i Antarktis i 2013. Foto: lobal Warming Images / REC / NTB

Trekker ikke kontroversiell forskningstillatelse

Utenriksdepartmentet vil ikke trekke tilbake forskningstillatelsen til det russiske forskningsfartøyet «Akademik Sergey Vavilov» - som har lov til å drive forskning på norsk kontrinentalsokkel fram til 22. oktober.

Det opplyser statssekretær Eivind vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartmentet overfor Dagbladet fredag kveld.

Dagbladet har omtalt tillatelsen i flere saker.

Flere politikere, herunder tidligere utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og Frp-leder Sylvi Listhaug har stilt seg kritiske til tillatelsen.

- Vi står i en helt spesiell sikkerhetspolitisk situasjon. Regjeringen følger nøye situasjonen i våre nærområder. Vi er fullt klar over risikoen fra utenlandsk etterretning og påvirkning, og at aktivitet som i utgangspunktet er lovlig, kan bli utnyttet til formål som kan skade vår nasjonale sikkerhet, sier Vad Petersson til Dagbladet.

Skipet ligger for tiden ved havn i den russiske enklaven Kaliningrad.

- Toktet med det russiske forskningsfartøyet Akademik Sergey Vavilov omfatter oseanografiske, sedimentære og klimarelaterte undersøkelser. Det skal foregå utenfor norsk territorialfarvann, det vil si lengre ut fra norsk kyst enn 12 nautiske mil.

Ifølge Vad Petersson setter havretten - nedfelt i FNs havrettskonvensjon - rammer for myndighetenes behandling av søknader om forskningstokt.

- Ifølge havretten kan hvem som helst seile og drive aktivitet som er i henhold til havretten og ikke er i strid med kyststatens rettigheter i økonomisk sone og på kontinentalsokkelen. På grunn av havretten har vi begrenset handlingsrom til å avslå søknader utenfor vårt territorialfarvann, sier Vad Petersson.

Tillatelsen står foreløpig ved lag, men kan trekkes tilbake ved brudd på vilkårene.

- Vi vurderer samtidig fortløpende situasjonen. Samtykket vil kunne bli trukket dersom fartøyet bryter vilkårene som er satt, opplyser statssekretæren.

Annonse
Ukraina får tale i Sikkerhetsrådet
Foto: Sipa/NTB

Ukraina får tale i Sikkerhetsrådet

Ukraina har bedt om å få taletid under fredagens møte i FNs sikkerhetsråd. Ukraina vil få ønsket innvilget, ifølge kilder til Dagbladet.

Dagbladet er på plass i New York.

Det betyr at Ukrainas FN-ambassadør vil få en anledning til å gi sin reaksjon på Russlands forsøk på å annektere områder direkte til Russland, som er fast medlem i FNs sikkerhetsråd.

Det var Russland som ba om møte i Sikkerhetsrådet fredag. Bakgrunnen for møtet et gasslekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen denne uka.

Biden: Putin sliter
Foto: AP

Biden: Putin sliter

Vladimir Putins handlinger er «et tegn på han sliter», sa USAs president Joe Biden fredag.

Fredag signerte den russiske presidenten papirene som offisielt innlemmer de ukrainske områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja i Russland. Det har møtt fordømmelse fra Nato, EU og en rekke land, deriblant Norge.

- USA og våre allierte lar seg ikke skremme, fortsatte Biden.

Han talte i utgangspunktet om orkanen Ian, som har forårsaket massive ødeleggelser i Florida denne uken. Mot slutten av seansen tok han likevel opp den betente Russland-Ukraina konflikten.

- Vi er klare til å forsvare våre allierte og hver eneste centimeter av Natos territorium.

Presidenten tok også opp den antatte sabotasjen mot de to russiskeide Nord-Stream-rørledningene i Østersjøen.

- Det var en bevisst handling for å sabotere.

Annonse

BT: Etterforsker «hendelse» ved trafostasjon

Bergens Tidende melder fredag kveld at uniformert politi og krimteknikere etterforsker en «hendelse» ved en trafostasjon i Bergen.

Krimteknikere skal ha vært på stedet i flere timer, melder avisa.

Det er foreløpig uklart hva hendelsen innebærer - og politiet har ikke villet presisere dette overfor avisa.

Personell fra BKK - som er ansvarlig for strømforsyningen på Vestlandet - er også på stedet, melder BT.

Ifølge politiatvokat John Lode Roscoe skal det ikke være tegn til skade på personer eller infrastruktur.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med politiet i Bergen for en kommentar til etterforskningen.