Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Ny variant: - Betydelig risiko for resmitte:

Den muterte coronavirusvarianten fra Sør-Afrika øker betraktelig risikoen for å bli coronasmittet på nytt, viser ny forskning.

Funnene fører til bekymring for at vaksinene kan være mindre effektive mot mutasjonen, viser tidlige resultater fra studien lagt fram onsdag.

Andre studier har vist at vaksinene trolig vil virke effektivt mot den muterte varianten fra Storbritannia.

Forskere i Sør-Afrika har testet den muterte varianten – 501Y.V2 – mot blodet til friskmeldte coronasmittede personer. De oppdaget at varianten er motstandsdyktig til antistoffene fra sykdommen.

- Dette indikerer at nye varianter som 501Y.V2 utgjør en betydelig risiko for å bli smittet på nytt, konkluderte forskerne.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Stort snøskred utenfor Voss:

Vest politidistrikt melder at det har gått et større snøskred i Myrkdalen, et populært hytte- og skiområde utenfor Voss.

- Nødetater og frivillige er på vei. Ingen er meldt savnet per nå, men det er skispor i området, skriver operasjonssentralen på Twitter.

Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge deltar i arbeidet med et redningshelikopter fra Florø, opplyser vakthavende redningsleder Jan Lillebø.

- Tre luftambulanser er også på vei, men har problemer med å komme inn; det er fint vær i området rundt, men mye snø i innflygingsområdet, opplyser han.

Ifølge Lillebø er skredet ca. 150 x 150 meter stort.

Også Norske redningshunder opplyser at de er på vei til skredområdet, med sju hunder.

Dagbladet følger saken.

Avslutter regionale tiltak for sju kommuner:

Regjeringen gir lørdag lettelser for sju kommuner på Haugalandet. Kommunene Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord har regionale tiltak til og med søndag 11. april.

Etter anbefaling fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalter avsluttes de regionale tiltakene fra og med midnatt, natt til mandag 12. april.

- Smittesituasjonen er stabilisert i regionen, og det derfor ikke lenger behov for strenge regionale tiltak. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalter anbefaler at de regionale tiltakene avsluttes. Regjeringen har fulgt anbefalingen og kommunenes eget ønske, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

De syv kommunene har hatt tiltaksnivå A, som er det strengeste tiltaksnivået.

Foto: Berit Roald / NTB

Politiet inn mot Sian-demonstrasjon i Drammen:

Politiet har anholdt flere motdemonstranter som hadde møtt opp da Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) holdt appeller i Drammen.

Da motdemonstrasjonen mot Sian i Drammen tok overhånd, grep politiet inn og anholdt flere lørdag formiddag. Stemningen på Strømsø torg utviklet seg til å bli veldig amper da politiet grep inn og anholdt to ungdommer.

- Politiet grep inn fordi det var uromomenter langs gjerdene og veldig mye eggkasting. Men vi har kontroll på stedet, sier operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB.

Operasjonslederen kommenterer at det er kastet flere kilo egg inn mot den lovlige demonstrasjonen.

Sian hadde på forhånd søkt om, og fått godkjent, å holde demonstrasjon på torget i Drammen. Mange nysgjerrige og andre som ville vise sin motstand mot Sian, hadde møtt fram.

- Hvis de forstyrrer eller hindrer folk i å uttrykke sine meninger, må politiet gripe inn, sier operasjonslederen.

(NTB)

DEMONSTRERTE: SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), demonstrerer på Strømsø Torg i Drammen lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Person fløyet til sykehus etter båtbrann i Steigen:

En person er fløyet med redningshelikopter til sykehus etter en brann i en fritidsbåt i Steigen kommune i Nordland.

- En person er plukket opp av redningshelikopter fra Bodø og brakt til sykehus, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge på Twitter lørdag ettermiddag.

Redningsskøyta Odd Fellow og brannvesenet i Salten ivaretar havaristen, opplyser politiet videre.

Kystvaktskipet Nordkapp ble sendt mot havaristen med røykdykkere klare om bord på et NH90-helikopter.

(NTB)

Varsler snø Østafjells:

Meteorologisk institutt opplyser at snøen vil melde sin ankomst flere steder på Østlandet de neste dagene. Det er sendt ut gult farevarsel for snø Østafjells, fra søndag kveld til natt til tirsdag.

- Lokalt kan det komme 10-20 cm snø på 24 timer, skriver de på Twitter.

Meteorologisk institutt oppfordrer til å kjøre etter forholdene.

280 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus:

Lørdag var 280 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på én pasient fra dagen før.

57 av pasientene får respiratorbehandling. Det er fire færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag.

241 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 30 er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.

Siden februar i fjor har 102 719 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser lørdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(NTB)

Syklist påkjørt - Mercedes etterlyst:

Politiet leter etter en Mercedes etter at en syklist i 12.30-tida ble påkjørt i Kolbotn utenfor Oslo, melder Øst poltidistrikt.

- Syklisten blir kjørt til Oslo legevakt for sjekk, skriver politiet på Twitter.

Den aktuelle Mercedesen skal være en blå C180-modell, og stakk altså fra stedet.

Dagbladet følger saken.

Trøbbel på veiene i Trøndelag: - Det snør tett:

Tett snøfall har ført til trafikale problemer på veiene i Trøndelag lørdag.

- Det er meldt dårlig vær i hele dag. Det har snødd tett i hele Trøndelag egentlig, sier operasjonsleder Håvard Høyem i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Han opplyser at politiet har rykket ut til flere trafikkmeldinger som følge av snømengdene, deriblant en ulykke på Byåsen i Trondheim. Et kjøretøy hadde satt seg fast i det vanskelige vinterføre.

Da passasjeren skulle ut for å dytte bilen, begynte den å gli.

- En person fikk foten i klem mellom bakken og døra, og begynte å blø. Personen kom seg løs før vi kom fram. Det var bare lettere personskade, sier Høyem.

Operasjonslederen opplyser at ingen foreløpig har blitt alvorlig skadet som følge av det tette snøfallet i distriktet.

- Foreløpig har det gått bra, i hvert fall med personskader, sier han.

Fv. 6650 Granåsen. Foto: Statens Vegvesen Webkamera

Presenterer AstraZeneca-funn: - Ekstremt alvorlige:

Klokka 11 holder norske medisinske forskere en digital pressekonferanse. Temaet er funn om sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og de alvorlige antatte bivirkningene som er sett hos norske pasienter.

- Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng [mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet], sier forskningsteamets leder, overlege og professor Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Studien - et samarbeidsprosjekt mellom OUS og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) - er publisert i prestisjetunge The New England Journal of Medicine, og påviser en sammenheng mellom den omstridte vaksinen og det observerte uvanlige og alvorlige sykdomsbildet, med blodpropp, lave blodplater og blødninger.

I Norge har seks personer fått påvist tilstanden, fire har dødd. AstraZeneca er for tida satt på vent, i påvente av flere data.

Undersøkelsen opererer med fem pasienter og tre døde, ettersom man ikke er helt sikre på hvorvidt en avdød vaksinert helsearbeider på Tynset skal regnes med.

- Felles hos alle pasientene var svært høyt nivå av antistoffer mot trombocytter (blodplater). Vi mener det er direkte årsak til en sterk immunreaksjon, sier Holme.

På spørsmål fra Dagbladet om hvor alvorlige det norske teamets funn er, svarer Holme:

- Funnene er ekstremt alvorlige. Jeg kan ikke tenke meg mer alvorlige bivirkninger - de har hatt fatalt utfall, og tre av fem er døde, svarer overlegen.

På spørsmål om hva teamet mener bør skje med AstraZeneca-programmet i Norge, er svaret at de overlater beslutningen til Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket.

Overlege Ingvild Hausberg Sørvoll ved UNN sier hennes lag raskt visste hva de skulle gjøre da de fikk oppdraget, på grunn av tiligere erfaringer.

- Vi kunne som noen av de første i verden gå i gang med testene, sier hun.

Overlegen forklarer at de utførte to tester: den første skulle påvise antistoffene; den andre skulle avdekke om de var farlige.

- Det er ikke helt uvanlig å gå rundt med antistoffer, men vanligvis har de ikke evnen til å klumpe sammen blodet, sier hun.

Allerede ved den første testen kom forskerne over oppsiktsvekkende funn.

- Vi fant et skyhøyt nivå av antistoffer - vi har aldri sett så høye nivåer, i litteraturen har det aldri vært beskrevet slike nivåer i forbindelse med vaksinering tidligere, sier Sørvoll.

Hun forteller videre at den andre testen «helt klart» viste at antistoffene kan gi plateaktivering og klumping.

- Det var veldig heldig at vi kunne komme raskt på banen, konstaterer hun.

FORSKER: Overlege og professor Pål André Holme leder det norske forskerteamet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Slik var sykdommen

Slik var sykdommen

dagbladet

Tysk sykehus frykter at tredje bølge blir verre enn den forrige:

Tysklands største universitetssykehus, Charité i Berlin, frykter krise etter en kraftig økning i antall coronainnleggelser de to siste ukene.

- Hvis antallet alvorlig syke covid-19-pasienter overstiger det vi erfarte under den andre bølgen, vil vi være i en kritisk situasjon, sier Martin Kreis, som er styremedlem ved sykehuset.

I begynnelsen av året nådde antall alvorlig syke coronapasienter ved sykehusets intensivavdeling maksgrensen. Sykehuset måtte da slutte å ta imot pasienter fra andre deler av Tyskland.

Kreis sier at sykehuset fortsatt vil gjøre hva det kan for å ta hånd om pasienter fra Berlin-området.

Blant pasientene som er blitt innlagt med alvorlig covid-19 de to siste ukene, er mange mellom 30 og 60 år ettersom det i denne gruppen er færre som er vaksinert enn blant de eldre.

De fleste ansatte ved sykehuset er nå vaksinert, men mange lider av utmattelse og traumer som følge av de mange coronarelaterte dødsfallene, ifølge Kreis.

Det er den såkalte britiske virusvarianten som nå dominerer smittespredningen i Tyskland.

Lørdag opplyste folkehelseinstituttet Robert Koch at det er registrert 24 097 smittetilfeller og 246 dødsfall i Tyskland det siste døgnet.

De siste sju dagene er det registrert 120,6 smittede per 100 000 innbyggere.

(NTB)

VAKSINERES: Heribert Heimer for AstraZeneca-vaksinen i Rheinbach i Tyskland. Mange av dem som nå får intensivbehandling i Tyskland, er personer under 60 år som ennå ikke er vaksinert. Foto: Oliver Berg / dpa via AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.