Nyhetsstudio

Øystein Andersen

Værkaos: Forsvaret inn i Sundsvall:

Ekstremværet under navnet Frank på norsk side, skaper store problemer også nord i Sverige. Forsvaret rykket torsdag inn med fem beltevogner i Sundsvall etter anmodning fra hjemmetjenesten. Torsdag kveld er også det svenske Forsvaret på vei inn i Sollefteå med mannskap og maskiner, melder Aftonbladet.

Det er store snømengder og strømbrudd som skaper problemene på svensk side. Hjemmesykepleien i Sundsvall har bedt om militær hjelp for å komme fram til gamle som bor hjemme.

Sundsvall har slitt med å få strømmen tibake etter at over 1000 trær falt over strømledninger under et kraftig snøfall i forrige uke.

Ifølge SVT sto et 40-talls vogntog fast i snøkaoset torsdag kveld og det var kilometer lange køer på hovedveien E4.

Studioet fortsetter under annonsen

- Vil støtte Trump:

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sa torsdag at han kommer til å støtte tidligere president Donald Trump om han blir republikanernes presidentkandidat til valget i 2024.

- Partiets nominerte? Absolutt, svarte McConnell kanalen
Fox News
etter å ha blitt spurt om han vil støtte Trump hvis han blir nominert.

McConnell understrekte samtidig at flere andre republikanere også har antydet at de kan komme til å stille til nominasjon som republikanernes neste presidentkandidat.

- Det er mye som skal skje mellom nå og 2024. Jeg har minst fire medlemmer som jeg tror planlegger å stille som presidentkandidat, pluss noen guvernører og andre. Det er ingen sittende så det burde bli et åpent løp og morsomt for dere å dekke, la han til.

Støtteerkæringen står i sterk kontrast til forholdet McConnell og Trump har hatt den siste tida. De har vært i full ordkrig siden McConnell gikk til angrep på Trump etter den siste riksrettssaken mot ham.

Mitch McConnell ønsket ikke å dømme sin tidligere president i riksrettssaken, men kom med en knusende tale der han mente det var bevist over enhver tvil at Donald Trump var «praktisk og morals ansvarlig for å provosere fram» det voldelige angrepet fra Trump-tilhengere mot Kongressen 6. januar.

Tirsdag svarte Trump i en lang uttalelse der han blant annet omtaler McConnell som en «sløv, gretten og humørløs politisk pamp».

De har dermed stått på hver sin side av et splittet Republikansk parti. På den ene står McConnell og hans støttespillere, på den andre Trump og hans følgere som blant andre Marjorie Taylor Greene.

Foto: REUTERS/Yuri Gripas
- Han kommer til å vinne

- Han kommer til å vinne

dagbladet

Reuters: USA har bombet iranske mål i Syria:

Det amerikanske forsvaret utførte torsdag luftangrep mot bygninger som tilhører en iranskstøttet milits i Syria

Angrepet kommer etter flere rakettangrep mot amerikanske mål i Irak, opplyste to kilder til nyhetsbyrået Reuters , som først meldte om det.

Det er det første angrepet som er beordret av president Joe Biden.

– Denne proporsjonale militære responsen ble utført sammen med diplomatiske tiltak, inkludert konsultasjon med koalisjonspartnere, sier Pentagons talsperson John Kirby.

Han sier angrepet sender en klar beskjed om at Biden vil handle for å beskytte amerikanske og allierte styrker.

– Samtidig har vi handlet bevisst med mål om å trappe ned den spente situasjonen øst i Syria og i Irak, sier han.

Det er ikke kjent hvilke ødeleggelser angrepet førte til eller om noen er såret eller drept.

(NTB)

551 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 551 coronasmittede i Norge. Det er 210 flere enn dagen før og 225 flere enn samme dag i forrige uke.

Så mange nye smittede er det ikke registrert på ett enkelt døgn, siden midten av januar.

Ved midnatt natt til fredag er det registrert 70.040 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.216 nye smittetilfeller i Norge. 3,7 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

308.145 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 125.150 personer har fått andre dose.

92 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

Til sammen er 620 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Brann i rekkehus i Narvik:

Politiet i Nordland meldte torsdag kveld at de har fått melding om brann i et rekkehus i Narvik.

Det skal være spredningsfare, og nødetatene er på vei til stedet, opplyste politiet like etter klokka 23.30.

- To personer berget ut av boligen. Ikke oversikt over omfang av brannen enda, skriver de.

Like før midnatt opplyser politiet at brannvesenet har kontroll på brannen, og at brannen skal ha startet på et kjøkken.

Har snakket med Saudi-kongen:

USAs president Joe Biden har snakket med kong Salman, skriver AFP. Det skjer dagen etter at USA offentliggjorde en rapport rundt drapet på journalisten Jamal Kashoggi.

Biden sa i forrige uke at han ønsket å bedre forholdet til Saudi-Arabia, men at han ønsket å ta samtalene via kongen - ikke landets mektige kronprins Mohamed bin Salman.

Dette til tross for at det er kronprinsen som har mest politisk makt i landet og er Saudi-Arabias reelle hersker. Hans regime er omstridt.

Biden skal ha lagt stor vekt på menneskerettigheter under samtalen, skriver AFP.

Biden har allerede stoppet all støtte til Saudi-Arabias offensiv i krigsherjede Jemen. Alt våpensalg til både Saudi-Arabia og UAE, er stoppet.

Stikk til Saudi-prinsen

Stikk til Saudi-prinsen

dagbladet

Fire menn døde etter å ha gått gjennom isen:

Torsdag kveld melder svenske Expressen at fire personer er bekreftet omkommet etter å ha gått gjennom isen i Sävsjö kommune i Sverige.

Nødetatene ble varslet om hendelsen omkring klokka 18.30 da en person på stedet slo alarm. I forbindelse med den storstilte redningsaksjonen ble det utført gjenopplivningsforsøk på stedet, men alle fire ble eklært omkommet.

Avisa skriver at de omkomne er to menn i 60-åra og to menn i 70-åra.

Jordras i Halden sentrum:

Politiet har sperret at deler av bybrua i Halden sentrum etter et jordras torsdag kveld.

– Det har gått et jordras. Per nå har vi ingen indikasjoner på at det er noen fare for personer og bygninger. Vi gjør en løpende vurdering av situasjonen nå. Evakuering av nærliggende bygninger kan bli iverksatt, sier operasjonsleder Kristian Loraas i Øst politidistrikt til Halden Arbeiderblad.

Politiet skriver på Twitter at beboere ved nærmeste adresse er evakuert.

- Cirka 40 meter lang sprekk hvor deler av bryggepromenaden har sklidd ut i elva. Promenaden var avsteng, skriver politiet på Twitter.

(Dagbladet/NTB).

- Kan få vaksinepass før sommeren:

Flere land har de siste ukene lansert at de ønsker å innføre vaksinepass. Dette ble også tema i EU-toppmøtet torsdag.

Etter dagens møter kommer EU med en uttalelse rundt dette. Ifølge Sky News indikerer den at vaksinepass kan bli en aktualitet relativt snart. EU sier at det jobbes med saken, og at de skal komme tilbake til det snart.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel går noe lengre, og sier det kan komme i bruk allerede før sommeren.

Foto: John MACDOUGALL / AFP / NTB

Setter vaksinedose nummer 50 millioner:

President Joe Biden feirer at USA har rullet ut 50 millioner koronavaksiner og sier at landet ligger flere uker foran tidsskjemaet.

- Vi beveger oss i riktig retning til tross for rotet vi arvet, sa Biden da han markerte begivenheten torsdag.

Han viser til at tempoet i vaksineringen har blitt dobbelt så høy i løpet av hans seks første uker som president.

Men han advarer folk mot å slappe av.

- Vi må fortsette å vaske hendene, holde sosial avstand og for guds skyld, for guds skyld, bruk munnbind, sa Biden.

Da Biden overtok i Det hvite hus lovet han at det skulle settes 100 millioner vaksinedoser i løpet av hans 100 første dager ved makten. (NTB)

Kriminalomsorgen mener Kristiansen bør holdes i flere år:

Kriminalomsorgen anbefaler i en rapport at Viggo Kristiansen holdes i forvaring i minst fire år til, skriver VG.

Kriminalomsorgen mener det er fare for at Kristiansen vil begå alvorlig kriminalitet, og at 41-åringen har behov for en gradvis overgang til et fritt liv, heter det i en rapport VG har fått tilgang til.

I den blir gjentakelsesfaren vurdert som «reell og kvalifisert», og Kriminalomsorgen mener en forlenget forvaring er nødvendig av sikkerhetshensyn.

Rapporten viser til at det er rapportert om 30 hendelser med Kristiansen siden han startet soning. Brorparten er fra før 2012 og gjelder stort sett uakseptabel atferd, men han ble i 2009 dømt for drapstrusler mot en betjent i fengselet.

Ingen rapporter er skrevet på ham siden 2016, men det er fortsatt knyttet «betydelige utfordringer» til samhandling og samarbeid, ifølge Kriminalomsorgen. (NTB)

Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.