Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

372 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 372 coronasmittede i Norge. Det er 59 færre enn dagen før og 82 færre enn samme dag i forrige uke.

I alt var det ved midnatt natt til fredag registrert 60 259 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2523 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for coronavirus her i landet.

125 coronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var én flere enn dagen før.

Til sammen er 544 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Lørenskog følger Oslo - strammer inn:

Lørenskog innfører de samme strenge coronatiltakene som i Oslo. Dermed stenges butikker, servingssteder, treningssentre og de fleste arrangementer.

Tiltakene vil gjelde fra onsdag klokka 12. Beslutningen ble fattet av formannskapet samme dag og er i tråd med kommunedirektørens innstilling.

Matbutikker, apotek, Vinmonopolet og enkelte andre virksomheter får holde åpent. Det samme gjelder fritidsaktiviteter for barn og unge. Takeaway er fortsatt lov.

Både innendørs- og utendørsarrangementer forbys. Det gjøres visse unntak, eksempelvis for begravelser og vielser.

Tirsdag ble det klart at Lørenskog og andre områder med høyt smittetrykk får flere vaksinedoser.

(NTB)

Lørenskog rådhus. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Lillestrøm innfører Oslo-tiltak:

Formannskapet i Lillestrøm har vedtatt å innføre de samme strenge koronatiltakene som Oslo, blant annet ved å stenge butikker og serveringssteder.

Beslutningen ble tatt under et møte onsdag morgen. Frps Anette Elseth gikk imot kommunedirektørens anbefaling og ønsket å videreføre de tiltakene som allerede er satt inn.

- Jeg mener det blir feil å komme med nye tiltak overfor dem som faktisk følger dem, sa hun under møtet.

Også Lørenskog skal ta en beslutning om coronatiltak onsdag.

Ifølge Romerikes Blad der det rapportert om 61 nye smittetilfeller på Romerike siste døgn.

(NTB)

Lillestrøm rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Eksplosjon ved coronasenter i Nederland:

Det har vært en eksplosjon på en coronateststasjon i kommunen Bovenkarspel i Nederland, opplyser politiet.

Ifølge avisa De Standaard er var eksplosjonen en «målrettet handling».

Politiet skriver på Twitter at ingen skal være skadd, men at flere vinduer er ødelagt.

Kommunen der eksplosjonen skjedde har de siste ukene har hatt en kraftig økning i antall smittetilfeller, skriver den nederlandske kringkasteren NOS.

NOS hevder at det var en rørbombe som gikk av.

Raketter mot flybase i Irak:

Flere raketter har rammet en flybase i Irak der norske soldater er stasjonert, bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter, som opplyser at de er i god behold.

Det var onsdag flere ubekreftede meldinger på sosiale melder om rakettangrepet mot Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen i Vest-Irak. FOH bekrefter rakettangrepet overfor NTB.

- Vi har fått melding om at alle norske er gjort rede for og i god behold, sier pressevakt major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB onsdag morgen.

Det er om lag 30 norske soldater ved basen i dag, opplyser FOH.

Nyhetsbyrået Reuters siterer ikke navngitte sikkerhetskilder som bekrefter at flere raketter traff flybasen.

Foreløpig er det ikke meldt om noen drepte eller sårede, ifølge kildene.

Talsmannen for den USA-ledede koalisjonen opplyste senere til nyhetsbyråene AP og AFP at minst ti raketter ble skutt mot basen. Norske soldater har vært stasjonert ved dronebasen Ain al-Asad, som ligger 200 kilometer fra grensa til Syria, siden 2017. De deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

En ny kontingent norske soldater ankom i februar basen, der oppdraget er å bidra med vakt og sikring, ifølge Forsvaret.

I januar i fjor utførte Iran et større missilangrep mot basen som svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fem dager tidligere.

Over 100 soldater fikk mindre hodeskader som følge av angrepet, ifølge USAs forsvarsdepartement.

(NTB)

Ti milliarder til gigantisk veiprosjekt:

Regjeringen bevilger nesten ti milliarder kroner til å utbedre den såkalte «flaskehalsen» på E6 i Sørfold i Nordland, skriver NRK.

- Så vidt jeg vet er dette kanskje det største samferdselsprosjektet på vei, som Nord-Norge har sett noensinne. Her skal det bygges i 5–8 år framover. Det kommer til å bety mye for kommunen, regionen men også for Norge, sier Krf-nestleder Ingelin Noresjø til kanalen.

Veiprosjektet har blitt utsatt flere ganger, men nå settes det av midler i Nasjonal transportplan.

En av mange tunneler på E6 i Sørfold. Foto: Google maps

Stockholm: Smitteøkning på 100 prosent:

Smitteøkningen har økt kraftig i Stockholm-regionen i Sverige den siste tida, skriver Aftonbladet.

- De siste tre ukene har antallet nye smittetilfeller økt med 100 prosent, sier fungerende helse- og sykehusdirektør Johan Bratt, i en pressemelding onsdag morgen.

Regionen registrerer også en liten økning i antall i innlagte coronapasienter.

- Helsevesenet sikrer nå at alle som har behv for akutt og nødvendig behandling skal få det selv om antall covidpasienter øker igjen, sier han videre.

Bilde fra Stockholms gamleby. Foto: Oleksiy Mark / Shutterstock / NTB

Morgennytt:


499 nye coronasmittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 499 coronasmittede i Norge. Det er 230 færre enn dagen før og 109 flere enn samme dag i forrige uke.

Ny coronamedisin tas i bruk i Sverige
Sverige har gitt deres første pasient coronamedisinen Balmanivimab.
Medisinen er en ny syntetisk antistoffbehandling mot coronaviruset, og ble tillatt for bruk i landet etter først å ha blitt hastegodkjent i USA i november.

Sterke reaksjoner på Texas' gjenåpning
Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde tirsdag kveld at han gjenåpner delstaten «100 prosent». Det går ikke ubemerket hen, og flere reagerer sterkt på beslutningen.

Cuomo fratas makt til å ta egne coronabeslutninger:

I mars i fjor fikk New York-guvernør Andrew Cuomo fullmakt til å ta egne, store nødbeslutninger for å bekjempe coronapandemien. Nå har han blitt fratatt makten.

Det kom de to kamrene i delstatens lovgivende forsamling til enighet om natt til onsdag norsk tid, skriver New York Times.

- Jeg tror alle ser hvordan vi står nå i forhold til i mars. Vi ser absolutt behovet for en rask respons, men vi ønsker samtidig et system med økt tilsyn og gjennomgang. Publikum fortjener oversikt, sier delstatssenatets flertallsleder Andrea Stewart-Cousins i en uttalelse.

- Ett år inn i pandemien, og nå som befolkningen i New York mottar vaksinen, har krisemaktene tjent sitt formål. Det er på tide å oppheve makten deres, sier speaker Carl E. Heastie.

Avgjørelsen kommer etter en turbulent tid for Cuomo. Den siste tiden har tre kvinner stått fram med anklager om seksuell trakassering mot ham.

New Yorks justisminister Letitia James' kontor ble mandag gitt myndighet av guvernørens kontor til å etterforske to av dem. Begge har jobbet for den populære toppdemokraten og anklager ham for upassende berøring og kommentarer. Den tredje anklagen kom etter at myndigheten ble gitt.

Cuomo erkjente søndag for første gang at noe av hans opptreden kan ha vært «for ufølsom og for personlig», og han lovet å samarbeide med etterforskerne.

Cuomo, som ikke har vært å se siden onsdag, insisterer på at han aldri har tatt på noen på en upassende måte, eller forsøkt å innlede noe forhold. Men han sier at han har ertet folk i et forsøk på å være «leken».

Som en følge av anklagene, krever også stadig flere partifeller og politiske rivaler guvernørens avgang.

- Tiden har kommet. Cuomo må trekke seg, har den demokratiske kongresskvinnen Kathleen Rice skrevet på Twitter.

I en lang uttalelse har den demokratiske delstatssenatoren Alesseandra Biaggi krevd det samme. Også New York-ordfører Bill de Blasio har bedt Cuomo om å trekke seg hvis anklagene stemmer.

Foto: Seth Wenig / AP / NTB

214 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 214 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 46 flere enn gjennomsnittet den siste uken og 77 flere enn dagen før.

Det er 78 mer enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 136 smittede per dag.

Samme dag forrige uke ble det registrert 154 smittetilfeller.

(NTB)

Over 100 000 nordmenn utsatt for ID-tyveri:

De siste to årene har mer enn 100 000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser en undersøkelse. Folk mellom 45 og 59 år og de under 30 år er mest utsatt.

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på vegne av Skatteetaten og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Den viser at 3,6 prosent av de spurte oppgir å ha fått misbrukt sin identitet de to siste årene.

- Fortsatt opplever altfor mange å få ID-en sin misbrukt, og det må vi gjøre noe med, sier Marianne Henriksen, fagdirektør for ID-forvaltningen i Skatteetaten.

De fleste tilfellene av ID-tyveri skjer i forbindelse med netthandel. I nær halvparten, 47 prosent, av tilfellene har det skjedd ved at noen har kjøpt en vare i deres navn på internett.

I tillegg oppgir 22 prosent at deres identitet er blitt misbrukt ved kjøp av en tjeneste eller abonnement på internett.

- Samtidig er det godt å se at ID-misbruket ikke har skutt i været selv om året vi har lagt bak oss har vært preget av corona og langt mer netthandling enn tidligere, sier Henriksen.

Seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i NorSIS mener bruk av BankID eller andre totrinnspålogginger er årsaken til at ikke flere svindles. I tillegg har folk flest blitt mer bevisst på å ikke dele personopplysninger ukritisk, påpeker han.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.