Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Coronabot til tenåringer etter «harrytur»:

To tenåringsgutter er ilagt 20 000 i bot hver etter brudd på karanteneplikten. Det melder Halden Arbeiderblad.

De to ble stanset av politiet på grensen på vei tilbake fra Sveige 5. januar, og fikk beskjed om at de var pålagt 10 dagers karantene, skriver avisa.

Dagen etter skal de ha dratt tilbake til Sverige, og ble på nytt stanset av politiet ved grenseovergangen på Holten i Enningdalen.

Studioet fortsetter under annonsen

524 nye smittet:

Det siste døgnet er det registrert 524 coronasmittede i Norge. Det er 27 færre enn dagen før, men 241 flere enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til lørdag er det i alt registrert 70.564 coronasmittede personer her i landet siden utbruddet startet for ett år siden. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.457 nye smittetilfeller i Norge. 3,8 millioner coronatester er til nå utført her i landet.

318.722 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 149.622 personer har fått andre dose.

93 coronapasienter var fredag innlagt på sykehus. Det er én mer enn dagen før.

Til sammen er 622 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

VAKSINERES: Smittetallene går opp, men det gjør også tallet på vaksinerte. Rundt 150.000 personer her i landet har nå fått begge vaksinendosene. Nesten 320.000 har fått første dose. Foto: Heiko Junge / NTB

FDA gir ny vaksine grønt lys:

Coronavaksinen til Johnson & Johnson anbefales til bruk i USA av en gruppe uavhengige rådgivere. Det åpner for at vaksinen kan bli godkjent innen kort tid.

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA er ventet å raskt følge anbefalingene, og en godkjenning kan komme så snart som lørdag, ifølge New York Times.

Etter en dag med diskusjoner, stemte FDA-rådgiveren enstemmig for at fordelene ved vaksinen oppveier risikoen for voksne.

Det blir den tredje covid-19-vaksinen som får nødgodkjenning i USA. Så snart vaksinen er godkjent, kan fem millioner doser være klar så tidlig som mandag,

Vaksinen til Johnson & Johnson, som det kun trengs én dose av, gir effektiv beskyttelse mot korona, kunngjorde FDA onsdag. Vaksinen ses som et enklere og effektivt middel i kampen mot koronapandemien i landet.

(NTB)

Mistenker skyting i Oslo:

Fredag kveld opplyser oppdragsleder Alexander Østerhaug i Oslo politidistrikt til Dagbladet at de mistenker at det har blitt avfyrt skudd på Tøyen i Oslo.

- Vi mistenker at noen har benyttet skytevåpen, men vi har ikke fått inn meldinger om skadde, og har heller ikke funnet skadde personer i forbindelse med våre innledende søk i området, sier Østerhaug til Dagbladet.

Politiet ble varslet omkring klokka 22.50.

- Vi ble varslet av flere innringere som fortalte at de hadde hørt høye smell, samt at noen hadde observert mulig bruk av skytevåpen. Vi er på stedet nå og tar vitneavhør. Vi søker også etter noen biler som skal ha blitt sett kjørende fra stedet.

MISTENKER SKYTING: Politiet mistenker skyteepisode i Oslo. Foto: Ida Bergersen

To funnet etter leteaksjon:

Fredag kveld opplyser politiet i Finnmark at to personer, en far og en sønn, ble funnet i forbindelse med en leteaksjon i Karasjokk.

Det var tidligere fredag kveld at nødetatene ble varslet om at to personer ikke hadde kommet ned fra fjellet etter en hyttetur. Både HRS, politi og frivillige letemannskaper deltok i leteaksjonen. Også redningshunder ble inkludert i søket.

Etter at personene ble funnet, opplyser politiet at de skal ha kjørt en snøskuter som stanset i området NjoammelCearru. Personene er nå fraktet til Karasjokk med helikopter for å gjennomføre helsesjekk.

Siktet etter kongresstormingen:

NBC skriver fredag kveld at Christopher Moynihan fra Poughkeepsie i New York er siktet etter kongresstormingen. 30-åringen ble arrestert torsdag.

Arrestasjonen bekreftes også av FBI.

Moynihan skal ha gått rundt i Senatet, gått gjennom senatorenes pulter og uttalt "det må være noe her vi kan bruke mot de jævla drittsekkene".

Moynhian skal ha blitt identifisert av to kollegaer, som meldte ham inn. På videobilder går han rundt i Kongressen mens han bruker mobiltelefonen.

Foto: DOJ

31 smittet ved Oslo international school:

Minst fire lærere og 27 elever er smittet av covid-19 ved Oslo International School i Bærum. Situasjonen er uoversiktlig, sier kommuneoverlegen til NTB.

- Det er til sammen 31 tilfeller i mange ulike klasser, og jeg har mistanke om at det kommer flere tilfeller, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Omkring halvparten av elevene kommer fra andre kommuner enn Bærum, og derfor er det vanskelig å gi helt eksakte tall ennå, sier Nilsen til NTB.

Det er meldt om 36 nye smittetilfeller i Bærum det siste døgnet, opplyser kommunen. De stammer blant annet fra utbrudd ved flere skoler og barnehager. (NTB)

Besøkte skisenter, lekeland, bybad og cafe:

En person med antatt mutert virus besøkte både et skisenter, et lekeland, et bybad og en cafe i Spjelkavik og Ålesund mellom 20. og 23. februar. Det skriver Fjord kommune på sine nettsider.

Personen er nærkontakt av en person som tidligere har fått påvist mutert virus. Vedkommende fikk symptomer først etter å ha besøkt disse stedene.

Fjord kommune ber derfor alle som har vært i Stordal alpinsenter 22. og 23. februar om å teste seg.

USA-rapport: Saudi-Arabias kronprins godkjente drapet på Khashoggi:

En amerikansk etterretningsrapport konkluderer med at drapet på den saudiarabiske skribenten Jamal Khashoggi ble beordret at den saudiarabiske kronprinsen.

Rapporten ble laget like etter at Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, men er først nå offentliggjort.

Den har tidligere vært unntatt offentligheten, og tidligere president Donald Trump ønsket ikke at funnene skulle bli kjent.

(NTB).

AMKLAGES I RAPPORT: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB

Norge har kjøpt «Trump-medisin»:

Norge har besilt et begrenset antall doser med antistoff-medisinen Regeneron til bruk på norske sykehus. Det bekrefter Helsedirektoratet overfor VG.

Stoffet er det samme som det tidligere president Donald Trump fikk da han ble behandlet for coronaviruset i oktober i fjor.

Da Dagbladet snakket med daværende direktør John Arne Røttingen i Forskningsrådet i oktober i fjor, opplyste han at legemiddelet på det tidspunktet ikke var godkjent.

Siden den tid har imidlertid Det europeiske legemiddelbyrået tatt i bruk en unntaksbestemmelse som medfører at medisinen kan tas i bruk, selv om den den europeiske godkjenningen ennå ikke har kommet på plass, skriver VG.

Tre mindreårige har tatt overdose: Politiet advarer:

Sjef ved Bergen sentrum politistasjon, Lars Morten Lothe, advarer overfor BA mot noen ukjente tabletter ved navn Ksalol. dette skal ha kommet inn i flere ungdomsmiljøer i Bergen den siste tida.

Tre ungdommer har tatt overdose de siste dagene. Lothe kaller det alvorlig.

- Det er ikke norske piller, og vi vet ikke hva de inneholder. Dette er skumle episoder, og det er bare de episodene vi vet om, sier han til avisa.

Politiet advarer også om at pillene i tatt i kombinasjon med andre rusmidler øker faren for overdose.

De understreker også at for ungdom med lav toleransegrad, kan disse tablettene være livsfarlige tatt alene. Tablettene skal ha en angstdempende og beroligende effekt på kroppen.

Ifølge Velferdsetaten i Oslos tjeneste Rustelefonen, inneholder Ksalol det beroligende stoffet Alprazolam. Stoffet finnes også i tableter som Xanor og Xanax.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.