Nyhetsstudio

Jørgen Gilbrant

Listhaug stiller spørsmål:

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier i en kommentar til Dagbladet at det er bra regjeringen griper inn og forsøker å få kontroll over utbruddet av det muterte viruset.

- Men samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved om vi hadde vært i en annen situasjon dersom det hadde blitt innført obligatorisk testing på grensene tidligere, sier Listhaug.

Frp foreslo obligatorisk testing allerede i august, men regjeringen avviste forslaget på grunn av at de mente det ikke var praktisk gjennomførbart og hadde i stedet obligatorisk karantene.

Regjeringen gjennomførte tiltaket på nyåret - etter at det muterte viruset var påvist i Norge.

Studioet fortsetter under annonsen

E6-ulykke: Siktet for drapsforsøk - tvangsinnlagt:

Mannen i 30-åra som torsdag ble siktet for drapsforsøk etter å ha kollidert med en annen bil på E6 i høy hasitghet på Grålum, har fortsatt ikke blitt avhørt og skal være tvangsinnlagt.

Det bekrefter mannens forsvarer, Harald Otterstad, til Fredriksstad Blad:

- Han er defitivt ikke i form til å kunne avhøres. Han ligger på psykiatrisk avdeling, og der tror jeg nok han blir værende en stund fremover.

Mannen er siktet for drapsforsøk på kona, som satt i samme bil som ham, og for et tilfelle av grov kroppsskade.

Foto: Freddie Larsen
E6-ulykke: Siktet for drapsforsøk på kona

E6-ulykke: Siktet for drapsforsøk på kona

dagbladet

Baneheia-saken til Borgarting lagmannsrett:

Høyesterett har bestemt at Baneheia-saken skal behandles av Borgarting lagmannsrett. Det opplyser politiet i en pressemelding tirsdag.

- Høyesteretts ankeutvalg finner enstemming at gjenåpningssaken bør behandles av Borgarting lagmannsrett.

Det er opp til Riksadvokaten å avgjøre om det blir en full ny rettsbehandling av saken eller om det skal avsies frifinnende dom.

Det var torsdag 18. februar at Gjenopptakelseskommisjonen av straffesaker besluttet at forvaringsdømte Viggo Kristiansen (41) får en ny sjanse i rettsystemet.

Kristiansen ble i 2002 dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i tur- og badeområdet Baneheia i Kristiansand.

SV-Kaski: - Erna må beklage til Oslos befolkning:

Kari Elisabeth Kaski er førstekandidat for SV i Oslo i høstens stortingsvalg. Hun er selv bosatt på Veitvet i Groruddalen, et av Norges mest smitteutsatte områder.

I går meldte NRK at det var kontakt mellom Statsministerens kontor (SMK) og Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) før han gikk ut i VG og kritiserte Oslos coronahåndtering - og Oslo-folks etterlevelse av smittevernreglene.

- Det er naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sa ordføreren i intervjuet.

Kaski mener Solberg skylder Oslos befolkning en unnskyldning.

- Erna Solberg må gå ut og beklage til Oslos befolkgning. Her har altså SMK vært involvert i et angrep på Oslos befolkning samtidig som vi har fått beskjed om enda en nedstengning. Folk er allerede på bristepunktet. Det er ekstremt dramatisk og noe vi ikke har sett maken til i en nasjonal krise. Det må Erna Solberg beklage og rydde opp i, sier Kaski.

Erna Solberg har understreket at hun ikke var kjent med hva som skulle komme i VG før hun selv leste intervjuet med Dahl. Tirsdag gjentar Solberg det hun sa i går da hun omtalte saken som et «sidespor».

Kaski etterlyser mer informasjon om hvordan angrepet på Oslo kom til.

- Det er fortsatt spørsmål vi mangler svar på. Vi må få all fakta på bordet om hva som har foregått, sier Kaski.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

FHI: Anbefaler flere vaksiner til Oslo:

Analyser og matematisk modellering taler for en geografisk målretting av vaksinasjon over en periode for områder som har hatt høyt smittetrykk over tid, ifølge en ny vurdering gjort av Folkehelseinstituttet.

Det skriver FHI i en pressemelding.

- Det er betydelige dilemmaer knyttet til denne utredningen. Og det har vært vanskelig for FHI å gi en klar anbefaling som er basert på målene med vaksinasjon og på vår smittevernfaglige vurdering, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI i pressemeldingen.

FHI opplyser at en skjevfordeling innebærer en anbefaling om at noen kommuner og bydeler i Oslo skal få 20 prosent mer enn planlagt,

- Konkret vil en slik løsning innebære at Oslo-bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss tildeles 20 prosent flere doser i en periode, sier Stoltenberg i pressemeldingen.

Dosene vil i henhold til den beskjedne geografiske målrettingen hentes fra en reduksjon i tildelingene på 3 % til hver av de 330 kommuner/bydeler som har hatt fire eller færre innleggelser siste halvår, opplyser FHI.

- I sum mener vi at det er flere argumenter som taler for en geografisk målretting av fordeling av vaksiner for en periode, og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor en endring av vaksinestrategien som reflekterer dette, sier Stoltenberg.

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI. Foto: NTB

Mennskelige levninger funnet i svensk nasjonalpark:

Mennskelige levninger er blitt funnet i Tyresta nasjonalpark i Sverige. Store mengder politi og tekniker jobber nå på stedet for å fastslå personens identitet.

Det melder Expressen.

Kripos kobles inn etter storbrann:

Kripos kobles inn i etterforskningen av brannen i Risør sentrum forrige uke, melder NRK.

Det var forrige onsdag at en brann oppstod i et næringslokale i Risør sentrum, hvor det også er en god del privatboliger. Tre hus brant før brannvesenet fikk kontroll på situasjonen.

Ingen personer ble skadd som følge av brannen. Politiet har foreløpig ikke fastslått brannårsak.

Foto: Hans Petter Gruber Bjerva / Aust Agder Blad / NTB
Flere bygninger i brann i Risør

Flere bygninger i brann i Risør

dagbladet

Strammer inn i Tønsberg etter smitterekord:

Kriseledelsen i Tønsberg kommune innfører nye coronatiltak etter at det ble satt ny smitterekord i Tønsberg.

Tiltakene trer i kraft fra og med onsdag 3. mars.

De nye tiltakene innebærer påbud om munnbind, og forbud mot arrangementer - med unntak av begravelser og bisettelser, samt toppidrettsarrangementer. Seriespill er forbudt, også innenfor toppidretten.

Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Kommunen utarbeider nå en forskrift som beskriver tiltakene, som gjelder fram til 15. mars.

- Smittesituasjonen lokalt har blitt kraftig forverret fra torsdag i forrige uke og frem til nå. Dette fører til at vi nå innfører nye tiltak for å forebygge og begrense smitte så godt som mulig, sier ordfører Anne Rygh Pedersen i pressemeldingen.

TØNSBERG: Strammer inn etter smitterekord. Foto: NTB
Nyhetsstudio - Smitterekord i Tønsberg

Nyhetsstudio - Smitterekord i Tønsberg

dagbladet

Svalbardposten: Mann angrepet av isbjørn:

En mann ble angrepet og skadd av en isbjørn i Mohnbukta på østsiden av Spitsbergen tirsdag morgen.

Det melder Svalbardposten.

Isbjørnen skutt og drept, og Sysselmannens helikopter er på vei til stedet med lege om bord.

- Vedkommende er nå fraktet til sykehus og undersøkes av helsepersonell. Han skal kun ha pådratt seg lettere skader, sier kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen, til Dagbladet like før klokka 12.

Det var to personer i turfølget.

- Det skal ikke dreie seg om turister, men hvrovidt vedkommende er fastboende eller var på Svalbard av andre grunner, har vi ikke oversikt over ennå.

Tre skadd etter knivstikking i Stavanger:

Natt til i dag, klokken 03.16, fikk politiet melding om at en/flere personer var blitt knivstukket utendørs i Stavanger. Politiet rykket ut, og påtraff tre skadde personer.

- Alle tre ble overtatt av helse. Samtlige personer var bevisste, men skadeomfanget er ukjent, opplyser politiadvokat Marita Hagen i en pressemelding.

Politiet søkte i området med patruljer og hunder, og noen timer seinere ble to personer pågrepet.

– De er nå siktet for grov kroppsskade. Politiet skal avhøre dem i dag. Vi kan foreløpig ikke utelukke at det har vært flere personer involvert i hendelsen, forklarer Hagen.

De siktede er under 18 år, ifølge politiet.

Årsaken til hendelsen, relasjonen mellom de involverte og fornærmedes skadeomfang er foreløpig ikke kjent.

Ut mot Molde-ordfører: - Hjerteløst:

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) går ut mot Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) etter Dahls angrep på måten Oslo kommune og byrådsleder Raymond Johansen har håndtert coronapandemien.

- Jeg vil be om at Molde-ordføreren kommer med en uforbeholden unnskyldning til Oslos befolkning. Hans angrep på Oslos befolkning er både sårende, hjerteløst og vitner om stor kunnskapssvikt, sier Borgen til Dagbladet.

- Oslos befolkning har tatt et stort ansvar under pandemien, og har levd med restriksjoner i lang tid. Jeg er utrolig stolt over den innsatsen som Oslos befolkning har tatt, og mener Oslos tiltak også har hatt stor betydning for resten av landet, fortsetter Borgen overfor Dagbladet.

Hun mener Oslos innbyggere fortjener støtte.

- De fortjener støtte og en klapp på skulderen. Ikke det politiske spillet som Molde-ordføreren har startet. Jeg er opprørt over det politiske spillet hans utsagn har startet, og mener det er både farlig og splittende.

Borgen sier at hun ikke har sett et liknende angrep tidligere.

- Jeg reagerte sterkt og trodde nesten ikke det jeg leste i helga, legger hun til.

Torgeir Dahl har ikke besvart Dagbladets henvendelser tirsdag morgen og formiddag.

NTB meldte tidligere tirsdag at Molde-ordføreren Dahl sier han hadde fire telefonsamtaler på til sammen 28 minutter med statssekretær Peder Weidemann Egseth (H) lørdag og søndag.

- Om det er riktig det som har kommet fram i media er det også veldig alvorlig. Da har også regjeringen bidratt til en splittende og farlig dreining, sier Oslo-ordføreren til Dagbladet.

Erna Solberg har ikke besvart Dagbladets henvendelser tirsdag morgen og formiddag.

Mandag sa Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen at ingen i partiets kommunikasjonsavdeling hadde vært i dialog med Dahl før utspillet. Egseth er en del av regjeringsapparatet, ikke Høyres kommunikasjonsavdeling.

Ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV). Foto: Terje Pedersen / NTB
Molde-ordfører: Hadde fire samtaler med statssekretær

Molde-ordfører: Hadde fire samtaler med statssekretær

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.