Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Frykter London-situasjon:

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier til Dagbladet at folk i de ti kommunene hvor det nå innføres strenge smittetiltak, må avstå fra å reise ut av hjemkommunen. Lørdag innførte regjeringen nye tiltak for å slå ned utbruddet av den britiske mutasjonen av corona.

- Hvis denne mutasjonen får fotfeste, så vil den skape så mye problemer for oss i Norge, sier Nakstad.

Med det som bakteppe falt valget på å ta ned mobiliteten blant de drøye 900.000 innbyggerne i de ti kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Innbyggerne oppfordres til å ikke forlate sin kommune, med mindre det er helt nødvendig. I tillegg blir alle arrangementer utenfor hjemmet forbudt, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

- Når vi fikk svar på analysene fra Nordre Follo, så vi at det var utbrudd av det muterte viruset på gang, og det har trolig spredt seg i noen uker, sier Nakstad.

Frykten er nå at tiltakene som har vært innført tidligere ikke lenger skal være nok, fordi mutasjonen smitter lettere enn den tidligere varianten.

- Vi risikerer en situasjon som er mye vanskeligere å slå ned, dersom den muterte varianten begynner å spre seg, sier Nakstad.

På spørsmål om hvor ille situasjonen nå kan gå, svarer den assisterende direktøren:
- Det er områder i London hvor en av 15 nå er smittet, og i Stor-London er det snakk om en av 30. Det er så høye tall at helsevesenet går i knestående. Det medfører også at mange personer blir borte fra nødvendige jobber og samfunnsmaskineriet begynner å stoppe opp. Kan man unngå en slik situasjon, er det uten tvil det beste. Men klarer vi ikke det, så er vi fort i en situasjon slik vi ser i en del europeiske land nå, sier Nakstad.

Flere butikker, blant dem Vinmonopolet, er pålagt å holde stengt i de ti kommunene de neste sju dagene.

- Vi er ganske åpne på at dette ikke kan fortsette i all evighet. I første omgang er det ut måneden, men vi må ta fortløpende vurdering underveis. Man kan raskt avvikle tiltakene, dersom man ser at det bare er smitte i enkelte kommuner. Kanskje har vi full kontroll 31. januar, eller så kan det være vi må ha strenge tiltak ytterligere noen dager. Det er nok ikke mulig å opprettholde dette nivået veldig lenge, det skjønner alle. Og da vil vi få et stort problem, dersom viruset er i ferd med å spre seg, sier Nakstad.

Foto: Fredrik Hagen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Twitter med vaksine-advarsel:

Twitter vil begynne å merke meldinger som inneholder potensiell misvisende informasjon om vaksiner knyttet til covid-19, opplyser selskapet.

Én misledende melding vil ikke få konsekvenser. To brudd fører til midlertidig utestengelse, mens brukere som publiserer fem eller flere villedende Twitter-meldinger risikerer å bli permanent utestengt fra plattformen.

Avgjørelsen bunner i bekymring for spredning av antivaksinasjonsmateriale på sosiale medier, og skjer etter at Facebook innførte samme prosedyrer i starten av februar ifølge The Guardian.

Facebook begynte å merke misvisende innlegg om coronavaksiner i starten av februar.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Morgennytt:


Høyeste smittetall i Norge siden januar
Det siste døgnet er det registrert 729 coronasmittede i Norge. Det er det høyeste daglige smittetallet siden starten av januar.

Solberg hevder hun ikke kjente til Molde-ordførerens utspill
Byrådsleder Raymond Johansen krever svar etter nyheten om at Erna Solbergs statssekretær hadde kontakt med Molde-ordføreren før VG-intervjuet. - Jeg kjente ikke til saken, hevder statsministeren.

Ny kvinne står fram med anklager mot New York-guvernøren
En tredje kvinne står fram med anklager om seksuell trakassering mot New York-guvernør Andrew Cuomo (63). Delstatens justisminister har satt i gang gransking av anklagene.

Tredje kvinne står fram med anklager mot Cuomo:

En tredje kvinne står fram med anklager om seksuell trakassering mot New York-guvernør Andrew Cuomo (63). Delstatens justisminister har satt i gang gransking av anklagene.

Kvinnen står fram i New York Times mandag kveld, og forteller om en «ubehagelig hendelse» da hun traff Cuomo for første gang i et bryllup i New York i september 2019.

De to kom i kontakt, og han la hånden sin på korsryggen hennes, som var bar. Da hun fjernet hånden, sa han at hun virket «aggressiv», og la hendene på ansiktet hennes i stedet og spurte om et kyss, forteller hun.

- Jeg var så forvirret, sjokkert og flau. Jeg vendte hodet bort og hadde ikke ord i det øyeblikket, sier 33-åringen til avisa.

En venn av kvinnen bekrefter hendelsen til New York Times, som har publisert et bilde av henne og guvernøren i det som skal være øyeblikket som blir beskrevet.

Kvinnens historie kommer etter at to kvinner den siste tiden har stått fram med anklager mot den populære demokratiske guvernøren for upassende berøring og kommentarer.

Cuomo, som ikke har vært å se siden onsdag, erkjente søndag for første gang at noe av hans opptreden kan ha vært «for ufølsom og for personlig», og at han vil samarbeide med granskingen.

Han insisterte på at han aldri tok på noen på en upassende måte, eller forsøkte å innlede noe forhold. Men han sa han hadde ertet folk i et forsøk på å være «leken».

Til de nye anklagene mandag kveld, viser en talsperson for Cuomo til de tidligere uttalelsene søndag.

Justisminister Letitia James sier hun fikk et brev fra guvernørens kontor mandag som ga henne myndighet til å etterforske de to innledende anklagene. Det er foreløpig ikke kjent om den nye kvinnens anklager omfattes av etterforskingen.

I brevet blir James gitt myndighet til å engasjere et utenforstående advokatkontor til å gjennomføre granskingen, med full rett til å innkalle vitner. Resultatet vil bli offentliggjort, sier hun.

Foto: Reuters / NTB

137 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 137 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 27 færre enn gjennomsnittet den siste uken, men 22 flere enn dagen før.

Det er to mer enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 135 smittede per dag.

Samme dag forrige uke ble det registrert 115 smittetilfeller.

Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 480 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Alna bydel har andreplassen med 456 og Grorud er på tredjeplass med 455 smittede per 100 000.

Det laveste smittetrykket finner vi i Ullern og Nordre Aker med 136 og 141 smittede per 100 000 innbyggere.

Totalt er 20.267 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, om lag 4850, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år. Folk under 30 år står for 43 prosent av smittetilfellene i hovedstaden.

(NTB)

Senator slått bevisstløs i fallulykke:

Den republikanske senatoren Mitt Romney fra Utah ankom mandag Kongressen forslått, med et blått øye.

Ifølge CNN ble han slått bevisstløs, kjørt til sykehus og måtte sy flere sting etter en fallulykke på besøk hos barnebarna i Boston i helga.

- Jeg har det bedre nå, sa han til pressen da han ankom Kongressen.

Han spøkte videre med den konservative CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) søndag, der USAs tidligere president Donald Trump talte for første gang etter endt presidentperiode, og gikk ut mot de 17 republikanerne som støttet riksrettssaken mot ham.

Blant dem var Romney, som også stemte for domfellelse.

- Herregud. Jeg dro på CPAC, og det var et problem, sa Romney til pressen.

Jonathan Ernst / Reuters / NTB

Melding om trusselsituasjon i Askøy kommune:

Politiet fikk klokka 23.30 mandag melding om en mulig trusselsituasjon i Askøy kommune utenfor Bergen.

- Politiet kom til stedet og fikk kontroll på fire personer. Ingen fremstår som skadd, men det er tatt beslag i diverse økser og kniver, skriver Vest politidistrikt på Twitter klokka 02.36 natt til tirsdag.

Ingen personer er pågrepet, men flere har fått pålegg etter episoden, legger politiet til.

CNN: Trump og Melania fikk coronavaksine i januar:

USAs tidligere president Donald Trump og førstedame Melania fikk coronavaksine i Det hvite hus i januar, skriver CNN, som siterer en Trump-rådgiver.

Opplysningene kommer etter at Trump talte på den årlige konservative CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) 28. februar.

- Det var ikke vondt i det hele tatt, så alle sammen: Gå å ta vaksinen, sa han fra talerstolen.

Det er første gang det kommer frem at det tidligere presidentparet har tatt coronavaksine, og Trump har fått annen behandling mot viruset enn medikamentene han fikk i oktober, etter å ha blitt smittet med viruset.

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris fikk begge vaksinen på direktesendt TV i desember. Det samme gjorde de tidligere presidentene Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton.

CNN betegner de nye opplysningene og Trumps oppfordring til å ta vaksinen på CPAC-konferansen, som et «bemerkelsesverdig skifte», og peker på hans gjentatte underdrivelser av viruset, unngåelse av sosial distansering og maskebruk.

Det er ikke kjent hvilken vaksine eller hvor mange vaksinedoser det tidligere presidentparet har tatt.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Grønt lys for Cardona i Senatet:

Senatet i USA har bekreftet Miguel Cardona som Joe Biden-administrasjonens nye utdanningsminister.

45-årige Cardona, en tidligere lærer fra det offentlige utdanningssystemet som senere ble utdanningssjef i Connecticut, ble godkjent med 64 mot 33 stemmer i avstemningen i Senatet mandag.

Han overtar ledelsen for utdanningsdepartementet i en tid der det er motsetninger mellom amerikanere som mener elever trygt kan returnere til klasserommene, mens andre mener risikoen fortsatt er for stor som følge av koronapandemien.

Stillingen som utdanningsminister gir Cardona begrenset handlingsrom til å tvinge skoler til å gjenåpne, men han kommer til å bli bedt om å spille en stor rolle i arbeidet med å oppnå Bidens mål om at et flertall av grunnskolene skal være åpne fem dager i uken innen Bidens første 100 dager som president er over.

(NTB)

729 nye coronasmittede i Norge siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 729 coronasmittede i Norge. Det er 549 flere enn dagen før og 503 flere enn samme dag i forrige uke.

Det daglige smittetallet har ikke vært så høyt siden 7. januar, viser Folkehelseinstituttets oversikt. Da ble det registrert 735 nye tilfeller. Flest registrerte smittetilfeller kom 4. januar.

Ved midnatt natt til tirsdag er det registrert til sammen 71 735 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert 2977 nye smittetilfeller i Norge, og 3,8 millioner coronatester er til nå utført i landet.

Til sammen er 623 coronasmittede personer døde i Norge siden mars i fjor, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

(NTB)

Brann i industribygg - oppretter sikkerhetssone:

Mandag kveld melder Vest politidistrikt om en brann i et industribygg ved Eikelandsosen.

- Det er observert åpne flammer, skrev politiet i 22.40-tiden.

Rundt ti minutter senere melder politiet at brannvesenet er på stedet og har iverksatt slukking.

- Vi har fått bekreftet at det er gassflasker i bygget, som er et verkstedbygg. Det er opprettet en sikkerhetssone på 300 meter på grunn av faren for eksplosjon, sier vaktkommandør Ole Jacob Hartvigsen ved 110-sentralen til Bergensavisen.

Klokka 23.30 har brannvesenet tatt ut én gassflaske, skriver Bergens Tidende.

- Brannvesenet har kontroll på brannen, og går over i etterslukkingsfase, melder 110 Vest ti minutter senere.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.