Annonse

Nyhetsstudio

Varsler ny pressekonferanse

Helsedirektoratet bekrefter lørdag kveld at det vil bli presentert tiltak for kommunene rundt Oslo, som Lillestrøm, Asker og Bærum, søndag ettermiddag.

Denne holdes sammen med regjeringen.

NTB får opplyst fra kilder i regjeringen at planen opprinnelig var å innføre nye tiltak for Oslos nabokommuner lørdag, men at dette ikke vil skje før tidligst søndag. Nordre Follo og ni kommuner, blant dem Oslo, ble plassert i risikonivå 5 lørdag.

Dagbladet har også vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som sier det vil komme ny info i morgen.

Annonse
Tyskland viser støtte
Foto: Brandenburger Tor i Berlin blir badet i regnbuens farger. Her fra en tidligere anledning. Foto: Halvard Alvik / NTB

Tyskland viser støtte

Etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, blir Brandenburger Tor i Berlin badet i regnbuens farger søndag kveld.

- Vår medfølelse går til innbyggerne i Oslo som ble ofre for et homofobisk og homofiendtlig terrorangrep, sa Berlins ordfører Franziska Giffey (SPD) ifølge den lokale kringkasteren RBB24.

Ordføreren sier at som regnbuehovedstad står Berlin side om side med innbyggerne i Oslo og hele Norge, som er i sorg.

- Vi vil alltid kjempe for frihet og stå opp mot fiender av demokratiet og våre verdier, sa Giffey.

Brandenburger Tor vil være opplyst i regnbuefarger fra 22-tiden søndag kveld.

Tysklands største skeive organisasjon tvitrer at det skal holdes en stille minnemarkering foran monumentet klokka 21.30 søndag og oppfordrer til et tallrikt fremmøte.

(NTB)

Inviterer til pride-markering i Oslo mandag

Oslo kommune og Oslo pride arrangerer en stor pride-markering på Rådhusplassen mandag kveld.

Markeringen vil skje klokka 19.30.

- Arrangementet på Rådhusplassen skjer fordi den skeive bevegelsen har et behov for å samles og for å vise at vi står sammen etter de tragiske hendelsene natt til lørdag, begrunner de i en pressemelding.

Natt til lørdag ble to personer drept og 21 skadd da Zaniar Matapour (43) gikk til angrep på homobaren London og nabopuben Per på hjørnet; de drepte satt utenfor sistnevnte utested.

Hendelsen medførte at terrornivået i Norge ble hevet og at Oslo prides opprinnelige parade lørdag ble utsatt.

På arrangementet mandag vil de ulike skeive organisasjonene holde appell. Det vil bli et minutts stillhet, og det vil bli spilt innslag fra artister som representerer bevegelsen, skriver de.

Politiet har gitt tillatelse til arrangementet og står for sikkerheten.

Annonse
Marte (19) og Tor Martin (19) døde i ulykke
OMKOM: To personer omkom i MC-ulykke i Gjesdal. Foto: Carina Johansen / NTB

Marte (19) og Tor Martin (19) døde i ulykke

Det var Marte Lima Espeland (19) og Tor Martin Utvik (19) som omkom i MC-ulykken i Gjesdal i Rogaland natt til søndag.

Navnene frigir i samråd med de pårørende, opplyser Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

Ulykken skjedde på veien mellom Oltedal og Dirdal. Politiet fikk melding om ulykken klokken 1.42 natt til søndag, og årsaken er ikke kjent.

Søndag ettermiddag var det lagt ned roser på stedet der ulykken skjedde, ifølge NTB.

I løpet av helga har fire mennesker mistet livet i trafikken, og vegdirektør Ingrid Dahl Hovland kalte derfor inn til krisemøte tidligere søndag.

Ulykkeshelg på veiene - kaller inn til krisemøte

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland konstaterer nok en alvorlig ulykkeshelg på norske veier, som har krevd fire menneskeliv. Så langt har dødstallene fordoblet seg mot i fjor. Nå kaller hun inn til krisemøte, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

- Jeg er opprørt over disse ulykkene. Dette er mye mer enn tall og statistikk. Det handler om mennesker og skjebner. Om familier og lokalsamfunn som blir berørt og preget, sier Hovland.

Ulykkene det vises til, skjedde på E6 i Bardu (to omkom i bilulykke) og på fylkesvei 450 Rage i Gjesdal (to omkom i MC-ulykke).

Så langt i juni er 14 drept i trafikken mot sju i hele juni i fjor.

- Vi må bryte denne trenden, sier Hovland.

Mandag vil krisemøtet bli avholdt med en rekke aktører innen trafikksikkerhetsfeltet.

Annonse

Statsforvalteren vil undersøke helsehjelpen siktede etter masseskytingen har fått

Statsforvalteren i Oslo og Viken vil mandag starte undersøkelser av helsehjelpen mannen som er terrorsiktet etter masseskytingen i Oslo har fått.

Det fremgår av flere dommer at den terrorsiktede mannen har fått psykiatrisk helsehjelp. Helsehjelpen mannen har fått, kan bli del av en tilsynssak.

– Statsforvalteren i Oslo og Viken vil begynne å innhente informasjon og undersøke saken i morgen, skriver assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Heidi Merete Rudi, til NTB søndag.

– Vi vil undersøke saken nærmere og innhente informasjon om, og i tilfelle hvilken, helsehjelp den siktede har mottatt, sier fungerende avdelingsdirektør Eskil Lobben i statsforvalterens helseavdeling.

(NTB)