Annonse

Nyhetsstudio

Utbruddet på byggeplass: Totalt 37 testet positivt

Onsdag kveld kom nyheten om et større smitteutbrudd på en byggeplass i Oslo. Da var 34 personer bekreftet smittet og 146 satt i karantene. Sent onsdag kveld kom beskjeden om at ytterligere tre personer har testet positivt for covid-19. Altså er 37 personer bekreftet smittet.

Det bekrefter prosjekt- og utbyggingsdirektør Trond Erik Sveen hos Aspelin Ramm, som er byggherre for prosjektet, overfor Dagbladet torsdag formiddag.

- I går kveld fikk vi informasjon om at ytterligere tre personer har testet positivt i forbindelse med test nummer to. De aktuelle personene har vært i karantene, så dermed har de ikke vært i kontakt med andre etter at karantenetiden inntraff, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Flere på byggeplassen har bosted i Nordre Follo, skrev NTB i går. Kommunen har foreløpig 69 tilfeller at den britiske mutasjonen av coronaviruset.

- Det er klart vi er bekymret for at dette kan være den engelske mutasjonen, da det er så mange som er smittet, sier Sveen.

Les mer her:

Les hele saken

Totalt 37 smittet etter utbrudd på byggeplass

Annonse

Snøkaos: Full stans på E18

Trafikken står stille på E18 øst for Brokelandsheia ved grensa mellom Agder og Telemark, melder NRK.

Sørlandet ble tirsdag kveld rammet av et kraftig uvær. Det førte til dårlige kjøreforhold og flere vogntog kjørte seg fast på E18 ved Tvedestrand.

- Det kan være så mye som opptil 2500 biler involvert. Dette er veldig mye, og vi må innse at arbeidet vil ta tid. Av den grunn samarbeider vi med sivilforsvaret for å få ut tepper, varm drikke og mat til de berørte, sa politimester Kjerstin Askholt til Dagbladet klokka 01.15 natt til onsdag.

Treningssenter og flere skoler omikron-berørt i Bærum

Budstikka melder at flere skoler i Bærum onsdag er berørt av omikron. Også ett av kommunens treningssentre skal være tilknyttet nye smittetilfeller.

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen sier til avisa at de fleste smittetilfellene så langt har vist seg å være nærkontakter til deltakere på det mye omtalte julebordet på Aker Brygge.

Annonse
- Omikron sprer seg mye raskere
Foto: Shutterstock / NTB

- Omikron sprer seg mye raskere

Omikronvarianten av coronaviruset har også fått fotfeste i Storbritannia, og statsminister Boris Johnson opplyser nå at den nye mutanten sprer seg «mye raskere» enn tidligere virusvarianter.

Epidemiolog Neil Ferguson tror mutanten vil overta for delta innen kort tid.

- Omikron vil sannsynligvis bli dominerende før jul, men akkurat når det skjer er vanskelig å si, sier Ferguson, ifølge The Guardian.

Han påpeker at det fremdeles er et relativt lavt antall bekreftede omikrontilfeller.

- Men innen ei uke eller to vil vi sannsynligvis se at dette antallet øker betraktelig.

Det er foreløpig bekreftet 437 tilfeller av omikron i Storbritannia, ifølge avisa.

Varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika i slutten av november. Eksperter over hele verden har uttrykt bekymring knyttet til den nyoppdagede mutanten, som trolig er den mest overførbare virusvarianten verden har sett til nå under pandemien.

I Norge er det bekreftet 33 tilfeller av omikron.

Mistanke om omikron - skoleklasse i karantene

En skoleklasse er satt i karantene i Åsnes kommune etter mistanke om omikron-smitte. Det melder kommunen på sine nettsider.

Ifølge kommunen har en av dem som har fått påvist corona i kommunen en nærkontakt ved Solør videregående skole. Nå mistenkes det at denne personen har fått omikron-varianten.

- Vi må gå ut fra at det dreier seg om omikron også i dette tilfellet. En klasse ved denne skolen må derfor ut i 10 dagers karantene, skriver kommunen.

Per 7. desember var det ni personer i isolasjon i Åsnes. To personer er innlagt på sykehus, og det er høy testaktivitet. De siste 14 dagene er det blitt påvist Covid-19 hos 51 personer i kommunen i Innlandet.

Annonse

FHI: Smitten økte med 42 prosent

Coronasmitten økte med 42 prosent i forrige uke, noe som er en åttedobling siden midten av oktober, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

I forrige uke ble det registrert 26 271 smittetilfeller av covid-19 i Norge, noe som er en økning på 42 prosent fra uka før, ifølge FHIs ukesrapport.

Ifølge instituttet er insidens av sykehusinnleggelser og dødsfall samlet de siste ukene betydelig høyere for de uvaksinerte enn fullvaksinerte. Men sist uke økte den i begge grupper.

Blant personer 65 år og over er insidensen klart lavere i gruppene som har fått tre doser. Det var en nedgang i insidensen for fullvaksinerte over 65 år sist uke, trolig på grunn av oppfriskningsdoser, skriver FHI.

Det har vært en nedgang i antall ukentlige dødsfall siste to uker. Det er foreløpig registrert 39 covid-19 assosierte dødsfall i uke 48 etter 42 i uke 47.