Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Toppidrettsmann nekter skyld for mishandling og voldtekt:

En toppidrettsmann er tiltalt for grov vold og trusler over en periode på 16 år, fra 2002 til 2018. I tillegg har han ifølge tiltalen voldtatt kona gjentatte ganger i perioden 2016-18, og truet et annet medlem av familien i 2018.

Mannen i 40-åra svarer nei på alle tiltalepunkter i den alvorlige tiltalen under hovedforhandlingen i Nedre Romerike tingrett.

Mishandlings- og voldtektspunktet har hver for seg en strafferamme på opptil 15 års fengsel.

Mannen i 40-åra var aktiv som toppidrettsutøver i hele perioden tiltalen dekker.

Den tiltalte sitter rett overfor ekskona i retten, med ca. fem meters avstand.

Idrettsmannens forsvarer Frode Sulland sier i sitt innledningsforedrag at det er store svakheter ved bevisgrunnlaget.

- Han varsler allerede nå at han vil gi en innledende fri forklaring, sier advokaten.

Sulland forteller at han nylig er blitt gjort oppmerksom på at klienten i en periode ble hemmelig avlyttet av politiet i august og september 2019, i forbindelse med de første avhørene i saken.

- Jeg har bedt om å få utlevert dokumentasjon, sier advokaten.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

506 nye coronasmittede i Norge siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 506 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 121 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 410 nye smittetilfeller daglig. Tilsvarende snitt for sju dager siden var 422.

Til nå har 115 411 personer testet positivt blant de 5,2 millioner coronatestene som er utført her i landet.

I alt 1 430 384 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 417 344 personer har fått andre dose.

Torsdag var 115 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks flere enn dagen før.

Til sammen er 767 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020. 58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall.

(NTB)

Minnesota: Gisselsituasjon under bankran:

Politiet i St. Cloud i Minnesota har fått melding om en gisselsituasjon i forbindelse med et ran mot Well Fargo-banken i byen, melder TV-kanalen KVRR.

Journalisten Danny Spewak skriver på Twitter at beredskapstropper fra politiet sperrer begge inngangene til banken.

Så langt er det ikke kjent om noen er skadd i hendelsen.

- Vi kan bekrefte at det er en gisselsituasjon ved Wells Fargos filial i St. Cloud. Vi samarbeider med lokalt politi og gjør alt vi kan for å assitere myndighetene med etterforskningen. Vi vet at dette er et traumatisk øyeblikk for lokalsamfunnet og våre kolleger. Sikkerheten til våre kunder og ansatte har aller høyeste prioritet, skriver Wells Fargo i en uttalelse.

Vaksinerte to med samme spiss:

To helseansatte i Fauske kommune ble tidligere i år vaksinert med samme sprøytespiss, melder Avisa Nordland. Feilen tas svært alvorlig av kommunen, som mener hendelsen er en alvorlig rutinesvikt, på grunn av smittefaren vaksinemottaker nr. 2 ble utsatt for.

Det foreligger nå en såkalt avviksrapport om hendelsen, som skjedde da en ansatt skulle coronavaksinere to kolleger. Det ble brukt to sprøyter, men vedkommende som satte vaksinen, tok opp igjen sprøyta som nettopp var brukt, og brukte den igjen, ettersom den lå rett ved siden av den ubrukte.

I ettertid er et stort apparat satt i gang. Den ansatte som fikk den brukte spissen i armen, er fulgt opp av fastlegen sin, og har bl.a. avgitt blodprøver.

Vaksinatøren er tatt av oppgaven med å vaksinere, og har fått oppfølgingssamtaler i ettertid, opplyser Fauskes kommunalsjef for helse og omsorg, Torill Mørkhagen.

Corona-mistenkt sparkesyklist kjørte på kvinne:

En mann som mistenkes for å ha brutt coronaisolasjon, kjørte ifølge Oslo-politiet ned en kvinne med elsparkesykkel i kveld.

- Mistenkte forsvant fra stedet før vi ankom, men vi fikk anholdt ham i Vaterlandsparken rett etterpå, skriver operasjonssentralen.

Kvinnen er kjørt til legevakta med lettere skader.

Lyngdal-drapssiktet ikke avhørt i dag:

Mannen som er siktet for å ha drept en eldre kvinne i Lyngdal i Agder, er ikke blitt avhørt i dag. Det opplyser hans forsvarer Berit T. Knudsen til Dagbladet.

- Det har helsemessige årsaker, sier advokaten.

Hun forteller videre at det tas en fortløpende vurdering av hvorvidt klienten kan la seg avhøre.

Den drepte kvinnen ble funnet av en ansatt av kommunen i formiddag. Den siktede mannen, som ifølge politiet har en relasjon til henne, ble pågrepet i samme bolig som hun ble funnet.

Politiet har i dag drevet teknisk og taktisk etterforskning, med åstedsundersøkelser og avhør av vitner. De er foreløpig tilbakeholdne med å gå inn på detaljer i saken, som hva slags relasjon den siktede og avdøde hadde.

Det er uklart når den siktede mannen blir framstilt for varetektsfengsling.

ETTERFORSKNING: Politiet etterforsker drapet på åstedet i Lyngdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Eksplosjon på Maldivene: Høytstående politiker skadd:

Ordstyreren i parlamentet på Maldivene, Mohamed Nasheed, er skadd i en eksplosjon.

Det bekrefter maldivisk politi på Twitter.

Eksplosjonen skal ha skjedd i nærheten av Nasheeds bolig i området Neeloafaru Magu i byen Male.

Eksplosjonen kan ha blitt forårsaket av en bombe, melder lokale medier.

De melder også at eksplosjonen virker å ha vært et målrettet angrep mot Nasheed.

Dagbladet følger saken.

Eirik Jensen klager Norge inn for EMD:

Korrupsjonsdømte Eirik Jensen klager Norge inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Det melder Nettavisen.

Den tidligere politimannen ble i juni i fjor dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og grove narkotikaforbrytelser.

Han har nå besluttet å ta saken videre til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), og har anført brudd på artikkel 6 og 6.3, som omhandler retten til en rettferdig rettergang, skriver Nettavisen.

Dagbladet oppdater saken.

«Uønsket alvorlig hendelse»: Mann brannskadd:

Frøya kommune oppklarer i en pressemelding i dag hva de i går kalte en «uønsket alvorlig hendelse» ved et kommunalt bofellesskap for funksjonshemmede.

Kommunen opplyser at den skadde er en mann i 50-åra, som er innlagt på Haukeland sykehus i Bergen for behandling av brannskader. Skadene ble trolig påført under et bad 27. april.

- Interne undersøkelser tyder så langt på at skadene ikke skyldes en villet handling, understreker kommunen.

Pressemeldingen beskriver et hendelsesforløp der lege og ambulanse ble tilkalt til bofellesskapet 27. april. Mannen ble først sendt til St. Olavs hospital i Trondheim, deretter til Bergen og Haukeland, hvor landets fremste avdeling for behandling av brannskader ligger.

- Kommunen har orientert politiet om hendelsen i dag, 06.05.21. Politiet vil opprette en undersøkelsessak med bakgrunn i henvendelsen, står det i pressemeldingen.

Frøyas ordfører Kristin F. Strømskag (H) bekrefter at det gikk fire dager fra hendelsen, til brannskader ble mistenkt. Først da ble de varslet, og meldte straks ifra til Statsforvalteren og Helsetilsynet.

- Lege og ambulanse som kom til stedet, mistenkte akutt sykdom og ikke brannskader. Det kom først fram på Haukeland, forteller Strømskag til Dagbladet.

Ordføreren opplyser videre at den aktuelle ansatte blir ivaretatt, i likhet med alle andre involverte.

- Det er en vanskelig, trist og traurig situasjon for alle berørte, sier hun.

De siste åra har det i Norge vært flere hendelser der personer med behov for assistanse er blitt badet i altfor varmt vann. Seinest i mars i år ble en kvinne siktet etter at en mann i 50-åra døde i et bofellesskap i Vestfold.

I fjor sommer ble en kvinne i 30-åra dømt til åtte måneders fengsel for uaktsomt drap etter at språkløse Alf Johan Halvorsen (51) døde etter et bad.

Frøya kommune har igangsatt en gjennomgang av alt teknisk utstyr, samt rutiner og prosedyrer. De har løpende dialog med bebore, pårørende og ansatte ved bofellesskapet. Også de andre beboerne og deres pårørende er orientert.

- Frøya kommune tar hendelsen på største alvor og har stort fokus på ivareta alle dem som står i en svært vanskelig situasjon, avslutter kommunen.

Dømt for uaktsomt drap på Alf Johan

Dømt for uaktsomt drap på Alf Johan

dagbladet

Tre kritisk skadd etter frontkollisjon på E39 i Lindesnes:

Tre personer er kritisk skadd i en frontkollisjon på E39 i Lindesnes kommune. Ulykken skjedde ved Reibakken, vest for Mandal.

- Det har vært en front mot front-kollisjon med to kjøretøy. Tre personer er involvert, samtlige er kritisk skadd, sier Børge Tronstad, innsatsleder ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

- To av dem er fraktet til sykehus med luftambulanse, mens én er kjørt til sykehus i ambulanse, forteller Tronstad.

To av dem satt fastklemt, men ble raskt frigjort. Agder politidistrikt fikk melding om ulykken klokken 15.30.

(NTB)

Kan utsette 50 000 andredoser:

De tre neste ukene skal etter planen over 367 000 fullvaksineres. Men i Oslo kan opp mot 50 000 måtte vente fordi kommunen vil sette flere førstedoser, slik Dagbladet skrev i går.

Regjeringen besluttet forrige uke å utvide intervallet mellom første og andre vaksinedose fra 6 til 12 uker.

Dette gjelder imidlertid bare for personer under 65 år uten medisinske risikotilstander.

Helsebyråd Robert Steen åpner nå for å utsette disse timene i ytterligere seks uker. Da vil inntil 50 000 personer kunne få sin første dose raskere enn forespeilet, melder Aftenposten.

- Hvis Oslo kommune ønsker å endre avtalt tidspunkt for dose to, kan de selvfølgelig gjøre det, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til avisa.

(NTB/Dagbladet)

VIL HA RASKERE FRAMDRIFT: Helsebyråd Robert Steen (Ap) vil utsette andredoser til fordel for førstedoser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo ønsker å utsette alle «andredoser»

Oslo ønsker å utsette alle «andredoser»

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.