Annonse

Nyhetsstudio

Rettssaker over hele landet stoppet

Domstoler over hele landet er rammet av tekniske problemer, slik at digital overføring ikke er mulig. Dette lammer de fleste pågående rettssaker.

- Det er en fortvilt situasjon. Vi er ikke tilfreds med tingenes tilstand, sier Yngve Brox, informasjonssjef i domstoladministrasjonen, til Dagbladet.

Ordningen med digital overføring skjer som følge av smitteverntiltak under coronapandemien. Dette er i tråd med domstolloven, som sier at alle rettsmøter (med unntak av familie- og barnevernssaker) i utgangspunktet er åpne for offentligheten.

Mens noen få hovedforhandlinger tillater begrenset fysisk oppmøte, går de fleste rettssaker for tida digitalt for tilhørerne. Dette betyr at det er full stopp for alle de heldigitale forhandlingene.

Dette har Dagbladet selv erfart i rettssaken mot toppidrettsmannen som er tiltalt for mishandling og voldtekter i Nedre Romerike tingrett. Retten opplyser at den tiltalte mannens forklaring er utsatt til de tekniske problemene er løst. Dersom dette ikke skjer, vurderer retten å la utvalgte medlemmer av pressen få fysisk tilgang.

Informasjonssjef Brox opplyser at den kritiske feilen oppsto i går ettermiddag, og har vært forsøkt utbedret siden.

- Det er leverandøren vår, Atea, som har kjempestore problemer. De vet dessverre ikke når problemene er løst, sier han.

Domstoladministrasjonen har nå sendt ut varsel til alle domstolene om at de må belage seg på ikke å få brukt den digitale løsningen resten av dagen.

Ateas kommunikajsonsdirektør Christian Brosstad opplyser til NTB at de har funnet feilen, og at de forventer å ha løst problemene i løpet av dagen i dag. Han avviser at det har skjedd et hackingangrep mot selskapet.

- Det er snakk om et rent maskinvareproblem, sier han.

Oslo tingretts informasjonssjef Irene Ramm opplyser til Rett24 at bare 16 av 27 planlagte rettsmøter har kunnet starte som planlagt i dag.

Les hele saken

- Hun skal ødelegge meg

Annonse

Morgennytt

Kvinne knivstukket på Notodden: Trolig tilfeldig offer
En kvinne ble knivstukket flere ganger i Notodden søndag kveld. En mann i 20-åra er pågrepet og siktet.

Russiske medier: Stanset ukrainsk offensiv
Russiske styrker har stanset en ukrainsk storoffensiv sør i Donetsk-regionen, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

Snart 60? Unngå pensjonsfella: - 112 000 ekstra
Kristin Ruud (58) bekymrer seg for om hun får nok å leve av som pensjonist. Ett grep kan gi langt mer penger i pensjonspotten.

Annonse

Kvinne knivstukket på Notodden: Trolig tilfeldig offer

En kvinne ble knivstukket flere ganger i Notodden søndag kveld. En mann i 20-åra ble pågrepet og siktet. Politiet sa til VG ved 1.30-tida at de ikke kunne utelukke at det var feil person.

Ved 5.30-tida mandag morgen opplyser politiet at mistanken mot den siktede er styrket og at det trolig var et tilfeldig overfall.

- Etterforskning og undersøkelser som er blitt gjort etter at han ble innbrakt, styrker mistanken. Men det er fortsatt mange etterforskningsskritt som skal gjøres, så vi konkluderer ikke, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud ved Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Mannen sitter i arresten, og det er gjort tekniske undersøkelser.

- Det er ingen relasjon mellom den siktede og kvinnen, sier Johnsrud.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 22.09 søndag. Et større område ble sperret av ved Notodden skysstasjon i sentrum.

Kvinnen i 30-åra ble fløyet til Ullevål sykehus med det som ble beskrevet som alvorlige skader.

- Det er ingen ny status på henne, og slik jeg tolker det går det da bra med henne. Men hun hadde flere skader, og vi er forsiktig med å si noe om skadegrad, sier Johnsrud.

Annonse

Togtrøbbel mellom Oslo og Lillestrøm

Togreisende i hovedstadsområdet blir mandag morgen rammet av forsinkelser og innstillinger på grunn av signalfeil.

Bane Nor opplyser at det er signalfeil mellom Oslo S og Lillestrøm, og at det jobbes med å rette opp feilen, men at man foreløpig ikke vet hvor lang tid dette vil ta.

Feilen fører til at det er færre spor i bruk og at togene vil kjøre i kø, melder Vy.

Signalfeilen rammer både Flytoget, lokaltog, regionstog og fjerntog på Kongsvingerbanen, Hovedbanen, Dovrebanen, Gardermobanen, og Vestfoldbanen.

(NTB)

Annonse