Annonse

Nyhetsstudio

Nå er alle minkene døde i Danmark

Danske myndigheter besluttet i november at alle mink skulle avlives etter frykt for mutert coronavirus. Torsdag var alle mink på danske minkfarmer avlivet.

De siste minkene ble avlivet på torsdag. Fredag gjennomførte det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, det endelige tilsynet.

- Det har vært en lang prosess, og det har vært mye usikkerhet rundt dette for minkavlerne. Det er godt at vi nå er ved veis ende, sier veterinærsjef Flemming Kure Marker.

Danmark besluttet i november at over 15 millioner mink skulle avlives. Det ble imidlertid etter hvert klart at lovgrunnlaget ikke var på plass. Før jul vedtok regjeringen en ny lov, og 15. januar trådte forbudet mot minkhold i kraft.

(NTB)

Nå er alle minkene døde i Danmark
Foto: Ritzau / NTB

Les hele saken

Skrekkvideo ryster Danmark

Annonse
Anbefaler ny publikumsgrense
Foto: Terje Pedersen / NTB

Anbefaler ny publikumsgrense

Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet på offentlige innendørs arrangementer til 1500 deltakere, med faste tilviste plasser. Det kommer fram i et faglig grunnlag fra helsemyndighetene.

På utendørs arrangementer anbefaler de inntil 3000 deltakere. Det anbefales også maksimalt 50 prosent kapasitet med de faste tilviste plassene.

«Ved økning av antallet, foreslår vi bruk av kohorter. Det foreslås kohorter om 200 personer innendørs og 500 personer utendørs ved offentlige arrangementer med faste tilviste plasser», heter det i grunnlaget.

Det heter videre at anbefalingene forutsetter smittevernfaglig forsvarlig drift av arrangementene, herunder at «alle som er til stede kan holde minst en meter avstand til andre enn de de bor med».

I tillegg framholdes det at lettelser på antallsbegrensninger ved denne typen arrangementer må vurderes opp mot helheten av tiltak og lettelser for andre målgrupper, herunder barn og unge.

I dag kan det være 200 personer innendørs på faste tilviste plasser, og 600 på utendørs arrangementer.

Østerrike innfører vaksineplikt
Arkivfoto: canadastock / Shutterstock / NTB

Østerrike innfører vaksineplikt

De folkevalgte i Østerrike har vedtatt et forslag fra regjeringen om å innføre vaksineplikt for alle over 18 år.

De som nekter å vaksinere seg, må betale høye bøter dersom det ikke foreligger medisinske grunner, eller man har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, ifølge den nye loven.

Forslaget om vaksineplikt ble fremmet av de to regjeringspartiene, høyrepartiet ÖVP og De grønne, og det fikk den nødvendige støtten fra de øvrige partiene i underhuset i nasjonalforsamlingen. Det er ventet at også overhuset vil godkjenne loven, som dermed trolig kan tre i kraft 1. februar.

Det høyrepopulistiske Frihetspartiet har på sin side rettet skarp kritikk mot vaksineplikten.

Bakgrunnen for det strenge tiltaket er blant annet at Østerrike har en lavere andel vaksinerte enn mange andre europeiske land. Ved å pålegge alle å vaksinere seg håper regjeringen å unngå flere nedstenginger.

- Alle eksperter mener vi trenger en høy immunitet i befolkningen til høsten også, sier helseminister Wolgang Mückstein.

Like før behandlingen i parlamentet la regjeringen også fram en pakke med «gulrøtter», som de håper skal gjøre smaken av vaksinepåbudet litt mindre besk. 10 milliarder kroner skal brukes på ulike lokkemidler, blant annet et lotteri der man kan vinne gavekort til butikker og restauranter.

(NTB)

Annonse
6. januar-komiteen vil snakke med Ivanka Trump
Foto: Kevin Dietsch / UPI / Shutterstock / NTB

6. januar-komiteen vil snakke med Ivanka Trump

Donald Trumps datter Ivanka er den siste i rekken av tidligere medarbeidere av Donald Trump som 6. januar-komiteen ønsker å snakke med, skriver CNN.

Komiteen har foreløpig ikke utstedt stevning til den tidligere presidentdattera. I et brev torsdag, ble hun imidlertid oppfordret til å samarbeide med komiteen.

Ivanka Trump har foreløpig ikke kommentert saken.

Rogaland: Eldre mann i elektrisk rullestol påkjørt

Politiet i Sør-Vest skriver på Twitter at de klokka 17.18 fikk melding fra AMK om en trafikkulykke i Rogaland.

- En elektrisk rullestol skal ha blitt påkjørt bakfra. Tilstanden til fører av denne er uavklart. Kriminalteknikere og ulykkesgruppen fra Vegvesenet rykker ut for å bistå politipatruljen, skriver politiet.

Operasjonsleder Brit Randulff ved Sør-Vest politidistriktopplyser til Dagbladet at det er snakk om en eldre mann, og at politiet var på stedet klokka 17.23.

Tilstanden til mannen er fremdeles uavklart. Trafikken dirigeres manuelt forbi ulykkesstedet, opplyser Randulff.

Politiet opplyser på Twitter at mannen får behandling av helsepersonell på stedet. Ulykken skjedde i 80-sone.

Annonse
Frykter krig: - Veldig bekymret
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Frykter krig: - Veldig bekymret

- Jeg er veldig bekymret.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet om situasjonen på grensen mellom Ukraina og Russland.

Han uroer seg for den russiske troppeoppbyggingen.

- Hvis vi ser for oss pluss/ minus 200 000 soldater som samler seg på grensen til et annet land med avanserte våpen og tungt militært materiell, så er det bekymringsfullt.

- En utvikling der den militære handlingen overtar for den politiske dialogen, det er bekymringsfullt.

Tirsdag opplyste generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, at han har invitert Russland til en serie nye møter.

Statsministeren er samtidig tydelig på at Norge ikke har de samme forpliktelsene overfor Ukraina som våre NATO-allierte.

- Ukraina er ikke medlem av NATO, og utlyser ikke det solidariske fellesforsvaret i NATO. Men den type krigføring man kan se for seg, den type militær maktbruk som blir antydet for å løse poliske spørsmål, det er bekymringsfullt, sier Støre.

Les hele saken

Krigsfare: - Svært alvorlig situasjon