Annonse

Nyhetsstudio

Norsk vaksineleveranse halvert

Norgesleveransen med Modernas coronavaksine som er utsatt fra uke sju til uke åtte, er redusert til halvparten av det som opprinnelig var planlagt. Det opplyser seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon vaksineforsyning i FHI til Dagbladet.

I utgangspunktet forventet FHI å få levert 43 000 doser neste uke. Norge får i stedet 21 600 doser i uke åtte.

Tirsdag kveld ble det klart at Moderna-leveransene til Sverige blir utsatt og halvert. Bakgrunnen er at Moderna bygger ut produksjonskapasiteten ved sin sveitsiske fabrikk. Det opplyste Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til Dagens Nyheter. I mellomtida påvirkes leveranser til hele verden, ifølge Bergström.

Richard Bergström opplyste onsdag til Dagbladet at Sverige vil få igjen dosene ved en seinere leveranse, slik at totaltallet for første kvartal er det samme som opprinnelig forespeilet.

Assisterende direktør Jasper Littmann for FHIs coronavaksinasjonsprogram sier FHI har fått informasjon om at dette også gjelder Norge.

- Det er den informasjonen vi har fått, men vi kan ikke si noe om når de neste leveransene kommer, eller hvor mange doser det blir. Det har Moderna ikke opplyst ennå, sier han til Dagbladet.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommenterer forsinkelsen slik overfor Dagbladet TV:

- Jeg tror vi må vende oss til at dette med vaksineleveranser vil være uforutsigbart de neste månedene. Vi får noen ganger dårlige nyheter, som denne nyheten, og vi får noen ganger gode nyheter.

Han sier alle slike beskjeder medfører endringer i FHIs vaksinasjonsprogram.

- Det er man veldig klar over, også ute i kommuene, at her vil det kunne komme endringer. Det viktigte er at man kan vaksinere mest mulig jevnt og trutt, og at vaksinasjonssentrene er oppe og går. Og så vet vi heldigvis at når vi nærmer oss påske, april og kanskje mai, vil vi ganske sikkert få mye større leveranser til Norge. Da snakker vi i større grad om massevaksinasjon, og det ser vi alle sammen veldig fram til.

Annonse
Vurderer sanksjoner mot Uganda
Joe Biden sier alle aspekter ved samarbeidet med Uganda inngår i vurderingen av hvordan USA vil reagere på en ny lov som åpner for dødsstraff for homofile handlinger i det afrikanske landet. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB

Vurderer sanksjoner mot Uganda

USAs president sier han vil se på konsekvensene for alle typer samarbeid med Uganda etter en lovendring som åpner for dødsstraff for homofile i landet.

Mandag fordømte Joe Biden den nye loven, som er en av verdens strengeste mot lhbt-personer.

- Denne skammelige loven er den seneste utviklingen i en alarmerende trend av menneskerettskrenkelser og korrupsjon i Uganda, heter det i en uttalelse fra Biden. Han sier USA vil se på alle aspekter ved landets samarbeid med Uganda og hva konsekvensene kan bli for det afrikanske landet.

Ifølge Reuters kan det blir snakk om sanksjoner og visumrestriksjoner. Også bistand knyttet til kampen mot aids vil inngå i amerikanernes vurdering. Dødsstraffen vil gjelde for «serieforbrytere» og for å ha sex med funksjonshemmede av samme kjønn, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Loven har blitt fordømt av FN, vestlige styresmakter, bedrifter og menneskerettighetsorganisasjoner.

Homofili er ulovlig i over 30 afrikanske land, inkludert Uganda.

(NTB)

Annonse
Bro-problemer i Gøteborg

Bro-problemer i Gøteborg

Hisingsbron i Gøteborg har tekniske problemer, ifølge Gøteborgsposten. Hendelsen har ført til lange køer og trafikale utfordringer.

- Det er broklaffen som ikke lar seg stenge. Det er stopp i begge retninger, sier trafikkoordinator Osmal Gyliyev til Aftonbladet.

Annonse

Eksplosjonsfare grunnet garasjebrann

Det er eksplosjonsfare som følge av en garasjebrann i Sør-Odal. Årsaken er at det er acetylflasker i garasjen, skriver NRK.

Garasjen er totalskadd i brannen, som også har spredt seg til hovedhuset.

– Det er acetylflasker i garasjen som gjør at det er en viss eksplosjonsfare. Det er kun brannvesenet på stedet. Nærliggende naboer har fått beskjed om å lukke vinduer og holde seg inne, sier operasjonsleder Atle Bernhoft Von Obstfelder til NRK.

Brannvesenet forsøker å begrense skadene på huset. Det er ikke lenger spredningsfare.

De to som bor på eiendommen, er sendt til sykehus for sjekk etter å ha fått i seg røyk, opplyser politiet.

(NTB)

Annonse