Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Barn akte mot toget - måtte nødbremse:

Politiet i Trøndelag melder om at barn har laget en akebakke mot togsporet i Verdal torsdag kveld.

- Lokføreren av et tog som passerte oppdaget barn som akte rett mot togskinnene, og måtte nødbremse. Vedkommende oppfattet hendelsen som særdeles farlig, og politiet rykket derfor ut til området, sier operasjonsleder Håvard Høyem til Dagbladet.

Da politiet ankom stedet var det ingen barn i akebakken.

- Banemannskap er nå på vei til området for å se om de kan forhindre at det gjentar seg, sier Høyem.

Studioet fortsetter under annonsen

Falsk hat-SMS fra Sian avslørt:

Oslo-politiet opplyser i en pressemelding at de har avslørt en falsk hat-SMS-som har sirulert foran kommende organisasjoner i regi av den innvandrings- og muslimkritiske grupperingen.

- Forrige uke ble det masseutsendt en sms som beskrev muslimer som voldelige, og hvor avsender så ut til å være Sian.

Etter mange tips valgte Oslo politidistrikt å igangsette etterforskning etter straffeloven §185 om hatefulle ytringer. Etterforskningen til nå har vist at SMS-ene ikke kommer fra organisasjonen Sia, skriver kommunikasjonsstaben i meldingen.

Politikvinne knivstukket og drept i Frankrike:

En politikvinne er knivstukket og drept i Rambouillet utenfor Paris, melder en rekke franske medier, deriblant NewsTV.

- Angriperen ble skutt og såret. Politikvinnen er død, melder kanalen.

Knivstikkingen skjedde på politistasjonen i Rambouillet.

Varsler oppdatert vaksinekalender :

Fredag kom nyheten om at AstraZeneca-vaksinerte i Norge vil få tilbud om vaksine fra Pfizer eller Moderna som dose to.

Om lag 135 000 doser med AstraZenecas coronavaksine er satt i Norge, ifølge FHI.

Når mottakerne av disse dosene får tilbud om mRNA-vaksiner som dose to, innebærer det at opptil 135 000 førstedoser utgår.

FHI vet foreløpig ikke om dette vil medføre forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet.

- Vi jobber med å kartlegge hvilke forsinkelser som vil oppstå. Vi regner ikke med at det vil ha stor effekt, sier assisterende direktør Jasper Littmann for FHIs coronavaksinasjonsprogram til Dagbladet.

Littmann opplyser at FHI jobber med en oppdatert vaksinekalender, som vil ta høyde for endringene. Den vil være klar neste uke.

Ber Agder-russen utsette feringen :

Fra 15. til 22. april ble det registrert 234 smittetilfeller i Agder, et rekordhøyt tall. Nå ber fylkeslegen i Agder russen om å utsette russefeiringen.

- Det var et møte mellom russepresidenter, kommuneoverleger og fylkeslegen i går. Her ga russen tilbakemelding om at de starter sin feiring 30. april. Det er ikke mer enn én uke til og gitt den smittesituasjonen som er i vårt fylke nå, så må jeg si at det bekymrer oss, sier fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen til Agderposten.

Både fylkeslegen og kommuneoverlegen har bedt russen om å utsette oppstarten av russefeiringen til 12. mai, som følge av at smitten er ute av kontroll.

– Da har vi forhåpentligvis fått kontroll over smittesituasjonen igjen, sier Syvertsen, som understreker at kommunelegene nå skal ta den videre dialogen med russen om dette.

Også i Arendal er det gått ut en klar oppfordring til russen om å utsette feiringen.

– Det blir galt å starte opp en slik feiring midt i et pågående smitteutbrudd. Det håper jeg russen tar til seg og at de derfor utsetter feiringen, sier kommuneoverlege Helene Rakeie i Arendal.

Der skal det være nye møter mellom russen og kommunen mandag.

(NTB)

Tegnell innrømmer feil om dødsfall:

I Sverige har de valgt å fortsette vaksineringen med AstraZeneca for personer over 65 år. 13. april fikk statsepidemiolog Anders Tegnell spørsmål om hvordan man hadde kommet fram til denne vurderingen.

Tegnell svarte da at det ikke var rapportert om alvorlige tilfeller som følge av vaksinen, hos personer over 65 år, ifølge Aftonbladet.

- Ja, vi har det grunnlaget at vi vet at alle de rapporterte tilfellene som finnes i Europa og hele verden hittil, at ingen av dem har vært over 65 år, sa Tegnell, ifølge avisa.

BBC meldte imidlertid om dødsfall etter blodpropper og lavt antall blodplater allerede 7. april.

- Den informasjonen hadde da ikke nådd meg. Jeg vet ikke hvorfor det var sånn. Jeg kan bare svare for det jeg vet og det var jeg også veldig tydelig på, sier Tegnell til avisa fredag.

AstraZeneca-vaksinerte får Pfizer eller Moderna:

AstraZeneca-vaksinerte får tilbud om vaksine fra Pfizer eller Moderna som dose to, melder regjeringen.

- Det er behov for en avklaring om dose to før Vorland-utvalget skal levere sin rapport. Derfor vil de som har fått én dose av AstraZeneca-vaksinen få tilbud om at andre dose blir Pfizer-BioNTech eller Moderna, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Rundt 130 000 personer i Norge har fått én dose av AstraZeneca-vaksinen i Norge.

Et regjeringsoppnevnt utvalg skal se på bruken av AstraZeneca og Janssen, som er såkalte virusvektorvaksiner, og levere sin rapport 10. mai.

Vaksinene fra Pfizer og Moderna er basert på en annen teknologi, kalt mRNA.

For å sikre likebehandling og forutsigbarhet for dem som har fått første dose AstraZeneca, gjelder beslutningen om at dose to blir en mRNA-vaksine for alle, skriver regjeringen.

Folkehelseinstituttet anbefaler at en mRNA-vaksine gis ved 12 uker for å sikre beskyttelse.

Flere land, blant andre Danmark, Finland, Frankrike og Tyskland, gir allerede tilbud om mRNA-vaksine som andre dose til dem som har fått første dose med AstraZeneca.

Kvinne funnet død i Kvinnherad: Erkjenner ikke straffskyld:

En mann i 40-årene er siktet for drap etter at en kvinne i 40-åra ble funnet død på Varaldsøy i Kvinnherad torsdag kveld. Han erkjenner ikke straffskyld, melder BT.

Avdøde og siktede betegnes som bekjente og er ikke i slekt eller i nær relasjon til hverandre. Begge er bosatt på Varaldsøy.

Navalnyj avslutter sultestreiken:

Den fengslede russiske opposisjonslederen og aktivisten Aleksej Navalnyj avslutter sultestreiken.

Det opplyser Navalnyj selv i en oppdatering på Instagram.

I uttalelsen skriver Navalnyj at helsetilstanden hans er forverret, og at han har fått beskjed fra legene om at det snart ikke vil være noen igjen å behandle.

Navalnyj avslutter dermed sultestreiken etter 24 dager.

Han begynte å streike for å få helsehjelp. Nå, etter mange konsultasjoner, mener han at han har oppnådd det han ønsket.

Onsdag demonstrerte tusenvis igjen til støtte for den fengslede aktivisten, som sitter fengslet for det Navalnyj, hans støttespillere og Vesten anser for å være en politisk domfellelse.

Bolkesjø-etterlatte klager på avgjørelsen:

De etterlatte til mannen som døde etter å ha blitt skutt av politiet på Bolkesjø, anker Spesialenhetens avgjørelse.

Det opplyser bistandsadvokat Tollef Skobba til Dagbladet.

Han reagerer kraftig på Spesialenhetens avgjørelse.

- Først og fremst reagerer vi på henleggelseskoden, at Spesialenheten mener det er intet straffbart forhold bevist. I prinsippet sier de at dette er en grei måte å håndtere liknende saker i framtida på. At man ikke finner noe grunn til kritikk mot polititjenestepersonene som utførte oppdraget, er merkelig, sier Skobba.

- Hva vil dere gjøre videre?

- Nå skal vi lese ordentlig gjennom rapporten fra Spesialenheten og sammenholde de med saksdokumentene. Så vil vi antakeligvis også begjære noen etterforskningsskritt i saken, det kan typisk være en rekonstruksjon. Og så skal jeg skrive en klage, og sende den videre.

Bistandsadvokat Tollef Skobba. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.