Nyhetsstudio

Marlene Lundberg Holm

Nytt Boeing-fly med motortrøbbel i USA:

Et Boeing 757-fly på vei fra Georgia til Seattle måtte mandag nødlande etter motortrøbbel. Motorene var fra samme produsent som på de omtalte 777-maskinene.

Under flygingen fikk flygerne advarsel om motortrøbbel, selv om den ikke syntes å være skadd etter nødlandingen, som skjedde i Salt Lake City. Flyet tilhører selskapet Delta Airlines.

Motoren er fra motorprodusenten Pratt & Whitney, som også har produsert motoren til Boeing 777-flyene som gikk i stykker i helgen.

To hendelser har de siste dagene vekket oppsikt etter at lignende motorer plutselig har gått i oppløsning i luften. Deler av motoren fra et Boeing 777-fly drysset ned over en forstad i Denver i Colorado i helgen. Det samme skjedde også over den nederlandske byen Meerssen, hvor to mennesker ble skadd etter at motordeler falt ned fra himmelen.

Boeing har anbefalt at flyselskaper i resten av verden også slutter å bruke flyene fram til motorene er sjekket.

- Vi jobber med tilsynene i de aktuelle landene mens de sikrer at flyene blir stående på bakken i påvente av kontrollører fra Pratt & Whitney, sier Boeing i en uttalelse.

Nærmere 130 fly er nå satt på bakken verden over, blant annet i USA, Japan, Sør-Korea. Verken SAS eller Norwegian har den aktuelle flytypen i sin flåte.

(NTB)

En flypassasjer tok bilde av den brennende motoren på et Boeing 777-fly i helgen. Deler av motoren drysset over en forstad til Denver i Colorado. Mandag opplevde nok et Boeing-fly, denne gang en 757-maskin, motortrøbbel. Foto: Chad Schnell / AP / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Coronadødsfall i Bergen:

Helse Bergen melder om om nytt coronadødsfall.

Dødsfallet ble meldt inn 4. mars skriver BT.

- Den avdøde var i aldersgruppen 18-64 år opplyser kommunikasjonsrådgiver i Helse Bergen, Camilla Leinebø til Dagbladet.

Hun vil ikke opplyse om den avdøde er en mann eller kvinne.

- Personen døde på Haukeland sykehus, sier Leinebø.

Foto: NTB

Lappen beslaglagt på stedet:

En bilist i Halden har fredag fått førerkortet beslaglagt etter å ha kjørt med en nediset frontrute, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

- Det er veldig alvorlig når bilister kjører uten tilstrekkelig utsyn, sier operasjonsleder Svein Walle til Dagbladet og fortsetter:

- Du må kunne se ut av bilen. I dette tilfellet gjorde ikke sjåføren det, og så ikke engang politiets blålys.

Politiet har foreløpig ikke oversikt over hvor langt sjåføren har kjørt med den nedisete ruta.

- Vedkommende blir anmeldt og førerkortet ble beslaglagt på stedet, sier Walle.

Foto: Øst politidistrikt

Vind på fjelloverganger: - Reis søndag:

Meteorologisk institutt melder om mye vind på flere fjelloverganger i Sør-Norge denne helga. Vinden vil øke fredag kveld, og lørdag blir preget av ruskete vær med snø, vind og snøfokk.

- Skal du hjem fra vinterferie på fjellet? Da er det best å legge hjemreisen til søndag, skriver meteorologene på Twitter.

Leteaksjon etter savnet reindriftsutøver:

En reindriftsutøver i 20-årene er savnet i Tanadalen i Finnmark. Ingen har hørt fra mannen siden torsdag ettermiddag. Det er svært kaldt i området.

Politiet i samarbeid med Hovedredningssentralen Nord-Norge satte i verk en leteaksjon etter at de fikk melding om den savnede klokken 19.20 torsdag kveld.

- Det var pårørende som meldte fra til oss. De hadde sist kontakt med ham i 17-tiden. Da ringte han og fortalte at han ikke visste hvor han var, forteller operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Temperaturen i leteområdet er mellom minus 15 og minus 20 grader, ifølge politiet.

Reinpolitiet, frivillige fra Røde Kors og Sivilforsvaret og to helikoptre fra luftambulansen og Hovedredningssentralen bistår i søket fredag formiddag.

(NTB)

12 nye tilfeller i Bodø:

Det siste døgnet er det registrert 12 nye tilfeller av covid-19 i Bodø. For to av dem er foreløpig ikke smitteveien kjent.

Ti av tilfellene er smitte ved nærkontakt der personene allerede var i karantene, opplyser helseleder Stian Wik Rasmussen i Bodø kommune.

Det forrige døgnet ble det registrert sju nye smittede. Torsdag innførte kommunen med noen få unntak rødt nivå på skoler.

(NTB)

Bodø: Alle smittet av Sør-Afrika-virus

Bodø: Alle smittet av Sør-Afrika-virus

dagbladet

Danmark endrer AstraZeneca-anbefaling:

Danske helsemyndigheter godkjenner AstraZeneca-vaksinen også for personer over 65 år, skriver BT.

Dermed føyer landet seg i rekka over land som har godkjent vaksinen for bruk også for eldre.

Norge holder foreløpig fast ved godkjenningen som sier at den kan benyttes av personer mellom 18 og 65 år.

Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB

Telia-trøbbel:

En rekke Telia-kunder melder om problemer fredag morgen.

Telia bekrefter overfor Dagbladet at de har problemer, og at de undersøker saken.

- Vi opplever for tiden problemer med flere av våre tjenester. Vi jobber med å kartlegge feilen og kommer tilbake med mer informasjon snarlig. Vi beklager veldig til alle våre kunder, skriver informasjonssjef Daniel Barhom i Telia i en SMS til Dagbladet.

- Dette påvirker også nettsidene våre, samt muligheten til å kontakte kundeservice, skriver Telia på nettsidene sine.

Kunder i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Ålesund, Kristiansand og deler av Oslo-området skal være rammet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Trafikkdirigent påkjørt av bil:

Vest politidistrikt rykker fredag morgen ut til Damsgård i Bergen hvor en bil har kjørt på en fotgjenger.

- En mann i 30-åra har blitt påkjørt av en bil. Vedkommende blir tilsett av helse og fraktes til Haukeland sykehus i ambulanse, sier operasjonsleder Stine Mjelde til Dagbladet.

Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med trafikkdirigering på stedet.

- Mannen som ble påkjørt var i arbeid på stedet og drev med trafikkdirigering.

Føreren av bilen, en mann i 40-åra, er mistenkt for ruspåvirket kjøring, opplyser politiet.

Kastet 31 feilfrie vaksiner - ingen ville ha dem:

Ved Sydvestjysk sykehus i den danske byen Esbjerg ble det kastet 31 feilfrie coronavaksiner i løpet av uke 8.

Årsaken skal være at det ikke var mulig å finne noen som ønsket vaskinene - og som kunne få dem - på kort varsel, skriver danske TV 2.

Medisinsk direktør ved sykehuset, Anna-Marie Bloch Münster, beklager hendelsen overfor kanalen.

- Jeg synes det er veldig uheldig, for jeg tror vi vanligvis er så nøyaktige, noe som vår veldig lave avfallsprosent også viser, men denne uka var den bare ikke god nok.

Den siste tida har det vært lang ventetid på coronatelefonen i Syd-Danmark. Ifølge Münster førte det til at flere eldre over 85 år ikke kom gjennom for å bestille time, noe som resulterte i at sykehuset endte opp med for mange vaksiner.

- Vi gjorde en enorm innsats for å informere folk i målgruppen om å bestille time, sier direktøren og legger til at personalet på vaksinasjonsklinikken ringte en rekke menensker på beredskapslisten for å tilby dem de resterende vaksinene.

Av nærmere 70 samtaler var det kun fire som takket ja, ifølge kanalen. De fleste var allerede vaksinert eller hadde en annen timeavtale til vaksinasjon.

Foto: Shutterstock / NTB

USA: Vedtar forslag til George Floyd-lov:

Representantenes hus har med knapt flertall vedtatt et forslag til omfattende politireform som forbyr halsgrep og raseprofilering.

Vedtaket fulgte i stor grad partilinjene og ble vedtatt med 220 mot 212 stemmer. Én republikaner stemte for lovforslaget. To demokrater stemte imot.

Lovforslaget sendes dermed videre til Senatet. Der er dets skjebne mer uviss, siden Senatet er delt 50–50 mellom demokrater og republikanere. En utvannet versjon kan derfor ha større sjanse for å nå fram til president Joe Bidens skrivebord for signering. Biden selv sa onsdag at han støtter fullt ut demokratenes forslag i sin opprinnelige form.

Forslaget ble behandlet også i fjor, men ble stanset i det da republikanskdominerte Senatet. Demokratene fremsatte derfor forslaget på nytt i Representantenes hus i forrige uke, med håp om at det blir vedtatt denne gang.

Lovforslaget er oppkalt etter George Floyd, som døde 25. mai i fjor etter å ha blitt presset av en politimanns kne mot halsen i nesten ni minutter. Hendelsen ble filmet på video og utløste massedemonstrasjoner.

Behandlingen av lovforslaget onsdag fant sted fem dager før rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept Floyd, skal starte.

(NTB)

- Ble kvalt av fire politibetjenter

- Ble kvalt av fire politibetjenter

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.