Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Kristiansand strammer inn:

Skjenkestopp og stengte treningssentre var blant tiltakene Kristiansand vedtok tirsdag for å begrense coronasmitten i kommunen.

Tiltakene gjelder fra natt til onsdag og gjelder i første omgang til 4. mars.

- Alle ser at nå er det alvor, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) ifølge NRK.

Formannskapet vedtok blant annet å innføre full skjenkestopp og stenge treningssentre, svømmeanlegg, underholdnings- og fritidsaktiviteter.

I tillegg skal servingssteder registrere kontaktopplysninger til gjester før servering, og det anbefales å bruke munnbind i offentlige rom innendørs der man ikke kan overholde en meters avstand.

Skolesvømming og organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år får fortsatt holde åpent. Det samme gjelder rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør.

Det har vært registrert 315 smittetilfeller i Kristiansand hittil i februar. Foreløpig er det ikke påvist muterte virusvarianter i kommunen.

Det siste døgnet er det registrert 23 nye smittede i Kristiansand, ifølge kommunen. 105 nye nærkontakter er satt i karantene.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

12 nye tilfeller i Bodø:

Det siste døgnet er det registrert 12 nye tilfeller av covid-19 i Bodø. For to av dem er foreløpig ikke smitteveien kjent.

Ti av tilfellene er smitte ved nærkontakt der personene allerede var i karantene, opplyser helseleder Stian Wik Rasmussen i Bodø kommune.

Det forrige døgnet ble det registrert sju nye smittede. Torsdag innførte kommunen med noen få unntak rødt nivå på skoler.

(NTB)

Danmark endrer AstraZeneca-anbefaling:

Danske helsemyndigheter godkjenner AstraZeneca-vaksinen også for personer over 65 år, skriver BT.

Dermed føyer landet seg i rekka over land som har godkjent vaksinen for bruk også for eldre.

Norge holder foreløpig fast ved godkjenningen som sier at den kan benyttes av personer mellom 18 og 65 år.

Foto: Tiziana Fabi / AFP / NTB

Telia-trøbbel:

En rekke Telia-kunder melder om problemer fredag morgen.

Telia bekrefter overfor Dagbladet at de har problemer, og at de undersøker saken.

- Vi opplever for tiden problemer med flere av våre tjenester. Vi jobber med å kartlegge feilen og kommer tilbake med mer informasjon snarlig. Vi beklager veldig til alle våre kunder, skriver informasjonssjef Daniel Barhom i Telia i en SMS til Dagbladet.

- Dette påvirker også nettsidene våre, samt muligheten til å kontakte kundeservice, skriver Telia på nettsidene sine.

Kunder i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, Ålesund, Kristiansand og deler av Oslo-området skal være rammet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Trafikkdirigent påkjørt av bil:

Vest politidistrikt rykker fredag morgen ut til Damsgård i Bergen hvor en bil har kjørt på en fotgjenger.

- En mann i 30-åra har blitt påkjørt av en bil. Vedkommende blir tilsett av helse og fraktes til Haukeland sykehus i ambulanse, sier operasjonsleder Stine Mjelde til Dagbladet.

Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med trafikkdirigering på stedet.

- Mannen som ble påkjørt var i arbeid på stedet og drev med trafikkdirigering.

Føreren av bilen, en mann i 40-åra, er mistenkt for ruspåvirket kjøring, opplyser politiet.

Kastet 31 feilfrie vaksiner - ingen ville ha dem:

Ved Sydvestjysk sykehus i den danske byen Esbjerg ble det kastet 31 feilfrie coronavaksiner i løpet av uke 8.

Årsaken skal være at det ikke var mulig å finne noen som ønsket vaskinene - og som kunne få dem - på kort varsel, skriver danske TV 2.

Medisinsk direktør ved sykehuset, Anna-Marie Bloch Münster, beklager hendelsen overfor kanalen.

- Jeg synes det er veldig uheldig, for jeg tror vi vanligvis er så nøyaktige, noe som vår veldig lave avfallsprosent også viser, men denne uka var den bare ikke god nok.

Den siste tida har det vært lang ventetid på coronatelefonen i Syd-Danmark. Ifølge Münster førte det til at flere eldre over 85 år ikke kom gjennom for å bestille time, noe som resulterte i at sykehuset endte opp med for mange vaksiner.

- Vi gjorde en enorm innsats for å informere folk i målgruppen om å bestille time, sier direktøren og legger til at personalet på vaksinasjonsklinikken ringte en rekke menensker på beredskapslisten for å tilby dem de resterende vaksinene.

Av nærmere 70 samtaler var det kun fire som takket ja, ifølge kanalen. De fleste var allerede vaksinert eller hadde en annen timeavtale til vaksinasjon.

Foto: Shutterstock / NTB

USA: Vedtar forslag til George Floyd-lov:

Representantenes hus har med knapt flertall vedtatt et forslag til omfattende politireform som forbyr halsgrep og raseprofilering.

Vedtaket fulgte i stor grad partilinjene og ble vedtatt med 220 mot 212 stemmer. Én republikaner stemte for lovforslaget. To demokrater stemte imot.

Lovforslaget sendes dermed videre til Senatet. Der er dets skjebne mer uviss, siden Senatet er delt 50–50 mellom demokrater og republikanere. En utvannet versjon kan derfor ha større sjanse for å nå fram til president Joe Bidens skrivebord for signering. Biden selv sa onsdag at han støtter fullt ut demokratenes forslag i sin opprinnelige form.

Forslaget ble behandlet også i fjor, men ble stanset i det da republikanskdominerte Senatet. Demokratene fremsatte derfor forslaget på nytt i Representantenes hus i forrige uke, med håp om at det blir vedtatt denne gang.

Lovforslaget er oppkalt etter George Floyd, som døde 25. mai i fjor etter å ha blitt presset av en politimanns kne mot halsen i nesten ni minutter. Hendelsen ble filmet på video og utløste massedemonstrasjoner.

Behandlingen av lovforslaget onsdag fant sted fem dager før rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept Floyd, skal starte.

(NTB)

- Ble kvalt av fire politibetjenter

- Ble kvalt av fire politibetjenter

dagbladet

Laveste smittetall i USA på fem måneder:

Det ble registrert mindre enn 40 000 nye coronatilfeller i USA for første gang på fem måneder torsdag, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.

Smitten nådde en foreløpig topp i USA 8. januar, da det ble registrert nesten 300 000 nye tilfeller. Mer enn en halv millioner amerikanere har dødd med covid-19 siden pandemien nådde landet.

Men nå går smitten riktig vei. Ikke siden før Thanksgiving og juletider har det blitt registrert så få nye smittede på et døgn. Samtidig går tallene for nye dødsfall og sykehusinnleggelser også ned, mens stadig flere amerikanere vaksineres.

Landet har godkjent tre vaksiner til bruk, og Biden-administrasjonen sier at de ligger foran skjema når det kommer til målet om å vaksinere 100 millioner amerikanere i løpet av de første 100 dagene av presidentperioden.

Samtidig har noen stater, blant dem Texas og Tennessee, begynt å lempe på coronatiltak som å bruke munnbind. Texas' guvernør, republikaneren Greg Abbott, sa på tirsdag at delstatens næringsliv kan åpne igjen for fullt neste uke.

(NTB)

Foto: Julia Rendleman / Reuters / NTB

Morgennytt:


570 nye coronasmittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 570 coronasmittede i Norge. Det er 119 færre enn dagen før og 19 flere enn samme dag i forrige uke.

Tusener måtte evakuere etter tsunamivarsel
Tsunamibølger ble observert etter kraftige jordskjelv sør i Stillehavet torsdag kveld. «Evakuer umiddelbart», var beskjeden fra myndighetene i New Zealand, som nå har nedjustert trusselen.

Etterforsker om politikere var involvert i Kongress-stormingen
Føderale etterforskere undersøker kommunikasjon mellom folkevalgte i Kongressen og opprørerne som 6. januar stormet kongressbygningen, melder CNN.

307 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn:

Det er registrert 307 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn. Det er 133 mer enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 174 smittede per dag.

Det er også 162 mer enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 145 smittede per dag.

Det høye tallet skyldes riktignok etterregistrering av en rekke tilfeller.

Samme dag forrige uke ble det registrert 231 smittede.

Rettelse: I en tidligere versjon av dette punktet skrev NTB at det høye tallet er ny smitterekord i hovedstaden. Det tegner et feil bilde av utviklingen, da tallet skyldes etterregistrering av en rekke tilfeller.

(NTB)

Bolsonaro ber brasilianerne slutte å sutre over covid-19:

Brasils president Jair Bolsonaro ber landets innbyggere om å slutte med sutring over covid-19 og fornyer angrep mot smitteverntiltak.

Utspillet kommer mens smitteøkningen i landet har presset sykehus til randen av kollaps.

Brasilianske helsemyndigheter registrerte torsdag, for andre dag på rad, det høyeste antallet dødsfall blant coronapasienter på én dag. Mange byer og delstater har følgelig innført nedstengningstiltak.

- Slutt å sutre. Hvor lenge skal dere gråte om dette? Hvor lenge skal dere bli hjemme? Hvor lenge skal dere fortsette å holde alt stengt? Folk orker det ikke mer, sa Bolsonaro på en innvielsesseremoni for en ny jernbanelinje i delstaten Goais.

- Vi beklager dødsfallene. Men hvordan skal det gå med Brasil om vi bare stenger alt, spurte han retorisk.

Nesten 260 000 mennesker har dødd med covid-19 i Brasil. Bare USA har flere dødsfall. I landet, der det bor 212 millioner, har det i snitt dødd mer enn 1300 mennesker med covid-19 hver dag den siste uka.

En kraftig økning i smitten blir delvis forklart med framveksten av en variant, kjent som P1, som først ble oppdaget i byen Manaus i Amazonas. Forskere tror den kan være både mer smittsom og mer motstandsdyktig mot vaksiner.

(NTB)

Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.