Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Frifunnet for karantenebrudd:

En mann dro på et lensmannskontor på Sørlandet selv om han var i karantene. Men siden han ikke fikk noen nærkontakter der, ble han frifunnet i retten.

Mannen oppsøkte Evje og Hornnes lensmannskontor tre dager etter at han returnerte fra Sverige. På kontoret snakket han med en politibetjent uten å informere om utenlandsturen og karantenen.

Etter hendelsen ble han ilagt et forelegg på 20.000 kroner, som han nektet å godta. Da saken nylig kom opp i Kristiansand tingrett, ble mannen frifunnet.

Retten konkluderte med at det var rimelig tvil om samtalen varte så lenge at politibetjenten hadde blitt mannens nærkontakt.

Selv om man er i innreisekarantene, kan man oppholde seg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis nærkontakt med andre enn husstanden unngås. Når det ikke er direkte fysisk kontakt, blir man nærkontakt når det holdes mindre enn to meter i 15 minutter.

- Etter dette kan ikke retten med sikkerhet slå fast at tiltalte var i kontakt med politibetjent A «i mer enn» 15 minutter. Det er med andre ord rimelig tvil om tiltalte har vært i «nærkontakt» med politibetjent A og dermed har brutt sin karantene plikt etter covid-19-forskriften, skriver dommerfullmektig Tonje Elisabeth Terjesen.

Hendelsen skjedde 22. mai da ankomst fra Sverige medførte innreisekarantene, noe som fortsatt er tilfellet for alle svenske regioner. Formålet med turen var å kjøpe snus. (NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Nytt jordskjelv i Reykjavik-området:

Et nytt merkbart jordskjelv skaket opp Reykjaviks innbyggere lørdag. Området har de siste dagene vært utsatt for en serie jordskjelv.

Skjelvet lørdag hadde en styrke på 5,2, ifølge værtjenesten Vedurstofa. Det er det kraftigste siden det første skjelvet onsdag, som målte 5,7 og som førte til at bilder falt ned fra veggen og bøker raste ut av hyllene sine.

Til sammen har det vært over 6.000 jordskjelv i Reykjavik og Reykjanes-halvøya de siste dagene. Mange kunne merkes godt, men de fleste er mindre.

Serien med skjelv har utløst frykt for et større jordskjelv eller at et nytt vulkanutbrudd er i emning. Island ligger akkurat der de europeiske og amerikanske kontinentalplatene møtes, og det er mange aktive vulkaner i landet.

(NTB).

CPAC: Gullbelagt Trump-statue på plass:

Søndag holder Donald Trump sin første offentlige tale siden han gikk av som president 20. januar i år. Det gjør han på den konservative politiske konferansen CPAC.

At den forhenværende presidenten taler på konferansen, er utvilsomt et av høydepunktene for deltakerne denne helga. På forhånd er også en gullbelagt statue av Trump plassert i lokalene.

Ifølge The Guardian er statuen relativt stor. Den er kledd i dressjakke, men har USA-mønstret shorts.

The Guardian skriver at man for to dollar kan kjøpe klistremerker med slagord som "Trump er min president", "Trump 2024" og en t-skjorte med bilde av Trump og ordene "Undefeated impeachment champ", fritt oversatt: Ubestridt riksrettsmester.

Guvernør i Florida, Ron DeSantis, åpnet konferansen fredag med å proklamere at statens manglende coronahåndtering er en suksesshistorie.

- Vi er i en frihetsoase som lider under rop om inngripende nedstengninger. Vi ser i andre deler av landet, at skoler er stengt, forretninger knust og liv ødelagt. Mens folk har stengt ned, har Florida løftet folk opp, mener han.

Foto: AP Photo/John Raoux

Politiet stoppet coronasmittet som ville fly:

Øst politidistrikt melder at de lørdag har stoppet en mann på Gardermoen. Vedkommende ble bekreftet smittet av Covid-19 for et par dager siden.

- Mannen i 50-åra var på vei for å ta fly til utlandet. Han er bosatt i Oslo og blir anmeldt for brudd på smittevernlovgivningen, melder politiet.

Mannen blir kjørt hjem av en politipatrulje iført smittevernutstyr. Han risikerer en kraftig bot.

- I tillegg til gjeldende smittevernlover gis mannen et pålegg fra politiet om å overholde sin karantene, skriver politiet på Twitter.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

India: Hane knivdrepte mann:

En mann døde da han ble angrepet av en hane i India tidligere denne uken. Hanen skulle delta i en ulovlig hanekamp og hadde en kniv festet til beinet.

Kampen skulle til å begynne da fuglen forsøkte å flykte og angrep eieren. Han fikk store skader i skrittet og døde av blodtap før han nådde fram til sykehus.

Hendelsen fant sted i landsbyen Lothunur i delstaten Karimnagar, ifølge politiet.

Offeret skal ha vært en av 16 personer som organiserte den ulovlige hanekampen. De andre er ettersøkt og kan bli siktet blant annet for ulovlig pengespill og uaktsomt drap.

Hanen ble en kort periode oppbevart på politistasjonen før den ble overført til en hønsefarm.

Selv om det er lovforbud mot hanekamper i India, er de fortsatt populære en del steder på landsbygda. Hanene avles fram spesielt for kampene og utstyres med knivblader før de slippes løs på hverandre.

(NTB).

Sverige: Flere gjennom isen:

Flere personer har gått gjennom isen i Uppsala. En privatperson hørte folk rope om hjelp i vannet, og ringte politiet.

- Vi har tatt opp tre personer, og slik det er nå, vet vi ikke om det finnes flere der ute, sier oppdragsleder Tommy Wållberg i redningssentralen til Aftonbladet.

520 nye smittetilfeller i Danmark:

Der er det siste døgnet registrert 520 nye tilfeller av coronaviruset i Danmark, melder danske medier.

Statsforvalteren holder krisemøte med kommuner i Oslo-området:


Kommuner i Oslo-området skal lørdag ettermiddag ha et møte med statsforvalteren i Oslo og Viken om forsterkede smitteverntiltak.

Møtet begynner klokka 14, får NTB opplyst.

Det skal ikke tas beslutninger i møtet, men tema er behovet for forsterkede smitteverntiltak i Oslo-området som følge av den kraftige smitteøkningen de siste dagene.

Fredag ble det registrert 245 nye smittede i Oslo, det høyeste antallet på én dag siden pandemiens start.

(NTB)

Oslo har hatt sterkt økende smitte den siste tida. Foto: Berit Roald / NTB

Syklist alvorlig skadd etter påkjørsel:

Politiet i Oslo melder at en syklist er påkjørt i Møllerveien like ved Vulkan. Veien er stengt for all trafikk på stedet mens det gjøres undersøkelser.

- Framstår som alvorlig skadd. Nødetatene jobber på stedet, opplyser politiet.

Operasjonsleder Vidar Pedersen sier til Dagbladet at syklisten ikke var bevisst etter hendelsen. Like før klokka 13.30 kjøres vedkommende til Ullevål sykehus for videre undersøkelser.

- Det framstår som en alvorlig trafikkulykke, men jeg har ikke mer informasjon om foranledningen foreløpig, sier Pedersen.

Føreren av bilen som traff syklisten er ifølge operasjonslederen på stedet. Det var også flere vitner til ulykken.

Foto: Anders Johan Stavseng / Dagbladet

Engelsk virusvariant dominerer i Oslo og Viken:

Engelsk virusvariant utgjør nå trolig 50–70 prosent av alle tilfeller i Oslo, opplyser FHI.

- Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned. Dette stiller nå store krav til kommunene og deres reaksjonsevne, sier direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

72 prosent av alle prøver fra tilfeller påvist med covid-19 i Oslo tidsrommet 20. januar til 23. februar har blitt analysert, opplyser FHI.

- I denne perioden estimerer vi at andelen av den engelske varianten i Oslo har økt fra 8 prosent til cirka 50 prosent for alle meldte tilfeller. Dette baserer seg på analyserte prøver hvor andelen av den engelske varianten har vært økende, fra 18 prosen den 20 januar til 90 prosent den 23 februar, skriver instituttet i en pressemelding.

- Det er tydelig at den engelske varianten nå er den dominerende varianten i Oslo og Viken, og vi estimerer at den utgjør mellom 50–70 prosent av alle tilfellene av koronavirus i Oslo, sier Camilla Stoltenberg.

For Viken fylke er prøver fra 43 prosent av alle tilfellene i tidsrommet 25. januar til 23. februar analysert. I denne perioden har andel av den engelske varianten økt fra 8 prosent til cirka 46 prosent for alle meldte tilfeller, og fra 21 prosent til cirka 80 prosent av alle analyserte prøver, melder FHI.

Tromsø dropper strengere tiltak:

Tromsø kommer ikke til å innføre strengere coronatiltak nå. Kommunen har kontroll på smittesituasjonen tross 15 nye tilfeller fredag.

Torsdag og fredag fikk til sammen 23 personer påvist smitte. 20 av dem er fra samme smitteklynge.

- I går fikk vi 15 nye positive prøver, på toppen av de åtte fra dagen før. Det er den største smitten Tromsø har opplevd på mange, mange måneder, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) på en pressekonferanse lørdag.

Lørdag formiddag var det ikke registrert noen nye tilfeller.

- Vi har i dag kontroll på alle som har testet positivt når det gjelder hvor de har vært og hvem de har vært sammen med. Det er ingen løse tråder, opplyste Wilhelmsen.

Ordføreren fortalte at strengere tiltak vil bli benyttet hvis det blir nødvendig, men at det ikke er tilfellet nå. Utviklingen følges tett.

- Vår vurdering er at slike tiltak ikke er nødvendig. Det er liten hensikt å stenge ytterligere ned uten at tiltaket er tydelig målrettet. Men dette kan raskt endre seg, sa han.

(NTB)

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen sier kommunen har kontroll på de smittede. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.