Nyhetsstudio

Marthe Ihle

Over 900 mutanttilfeller i Norge:

Totalt 905 personer er coronasmittet med den britiske og den sørafrikanske virusmutasjonen, viser tall fra FHI. Det er en økning på 84 tilfeller fra mandag.

Det er påvist 87 tilfeller av den sørafrikanske virusvarianten, og 818 av den britiske varianten i Norge så langt, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Variantene ser ut til å være mer smittsomme enn det vanlige coronaviruset, men gir ingen økt risiko for alvorlig sykdom, ut fra det er som er kjent så langt.

Ifølge FHIs oversikt har den britiske virusvarianten størst utbredelse i Oslo og Viken med henholdsvis 234 og 326 påviste tilfeller. Den sørafrikanske varianten har størst utbredelse i Vestland og Nordland med henholdsvis 45 og 26 tilfeller.

Så langt for desember, januar og februar er det analysert 3.969 virusprøver ved FHI. Det analyseres også prøver andre steder i landet. (NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Stockholm: Smitteøkning på 100 prosent:

Smitteøkningen har økt kraftig i Stockholm-regionen i Sverige den siste tida, skriver Aftonbladet.

- De siste tre ukene har antallet nye smittetilfeller økt med 100 prosent, sier fungerende helse- og sykehusdirektør Johan Bratt, i en pressemelding onsdag morgen.

Regionen registrerer også en liten økning i antall i innlagte coronapasienter.

- Helsevesenet sikrer nå at alle som har behv for akutt og nødvendig behandling skal få det selv om antall covidpasienter øker igjen, sier han videre.

Bilde fra Stockholms gamleby. Foto: Oleksiy Mark / Shutterstock / NTB

Morgennytt:


499 nye coronasmittede i Norge siste døgn
Det siste døgnet er det registrert 499 coronasmittede i Norge. Det er 230 færre enn dagen før og 109 flere enn samme dag i forrige uke.

Ny coronamedisin tas i bruk i Sverige
Sverige har gitt deres første pasient coronamedisinen Balmanivimab.
Medisinen er en ny syntetisk antistoffbehandling mot coronaviruset, og ble tillatt for bruk i landet etter først å ha blitt hastegodkjent i USA i november.

Sterke reaksjoner på Texas' gjenåpning
Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde tirsdag kveld at han gjenåpner delstaten «100 prosent». Det går ikke ubemerket hen, og flere reagerer sterkt på beslutningen.

Cuomo fratas makt til å ta egne coronabeslutninger:

I mars i fjor fikk New York-guvernør Andrew Cuomo fullmakt til å ta egne, store nødbeslutninger for å bekjempe coronapandemien. Nå har han blitt fratatt makten.

Det kom de to kamrene i delstatens lovgivende forsamling til enighet om natt til onsdag norsk tid, skriver New York Times.

- Jeg tror alle ser hvordan vi står nå i forhold til i mars. Vi ser absolutt behovet for en rask respons, men vi ønsker samtidig et system med økt tilsyn og gjennomgang. Publikum fortjener oversikt, sier delstatssenatets flertallsleder Andrea Stewart-Cousins i en uttalelse.

- Ett år inn i pandemien, og nå som befolkningen i New York mottar vaksinen, har krisemaktene tjent sitt formål. Det er på tide å oppheve makten deres, sier speaker Carl E. Heastie.

Avgjørelsen kommer etter en turbulent tid for Cuomo. Den siste tiden har tre kvinner stått fram med anklager om seksuell trakassering mot ham.

New Yorks justisminister Letitia James' kontor ble mandag gitt myndighet av guvernørens kontor til å etterforske to av dem. Begge har jobbet for den populære toppdemokraten og anklager ham for upassende berøring og kommentarer. Den tredje anklagen kom etter at myndigheten ble gitt.

Cuomo erkjente søndag for første gang at noe av hans opptreden kan ha vært «for ufølsom og for personlig», og han lovet å samarbeide med etterforskerne.

Cuomo, som ikke har vært å se siden onsdag, insisterer på at han aldri har tatt på noen på en upassende måte, eller forsøkt å innlede noe forhold. Men han sier at han har ertet folk i et forsøk på å være «leken».

Som en følge av anklagene, krever også stadig flere partifeller og politiske rivaler guvernørens avgang.

- Tiden har kommet. Cuomo må trekke seg, har den demokratiske kongresskvinnen Kathleen Rice skrevet på Twitter.

I en lang uttalelse har den demokratiske delstatssenatoren Alesseandra Biaggi krevd det samme. Også New York-ordfører Bill de Blasio har bedt Cuomo om å trekke seg hvis anklagene stemmer.

Foto: Seth Wenig / AP / NTB

214 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 214 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 46 flere enn gjennomsnittet den siste uken og 77 flere enn dagen før.

Det er 78 mer enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var på 136 smittede per dag.

Samme dag forrige uke ble det registrert 154 smittetilfeller.

(NTB)

Over 100 000 nordmenn utsatt for ID-tyveri:

De siste to årene har mer enn 100 000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser en undersøkelse. Folk mellom 45 og 59 år og de under 30 år er mest utsatt.

Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på vegne av Skatteetaten og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Den viser at 3,6 prosent av de spurte oppgir å ha fått misbrukt sin identitet de to siste årene.

- Fortsatt opplever altfor mange å få ID-en sin misbrukt, og det må vi gjøre noe med, sier Marianne Henriksen, fagdirektør for ID-forvaltningen i Skatteetaten.

De fleste tilfellene av ID-tyveri skjer i forbindelse med netthandel. I nær halvparten, 47 prosent, av tilfellene har det skjedd ved at noen har kjøpt en vare i deres navn på internett.

I tillegg oppgir 22 prosent at deres identitet er blitt misbrukt ved kjøp av en tjeneste eller abonnement på internett.

- Samtidig er det godt å se at ID-misbruket ikke har skutt i været selv om året vi har lagt bak oss har vært preget av corona og langt mer netthandling enn tidligere, sier Henriksen.

Seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i NorSIS mener bruk av BankID eller andre totrinnspålogginger er årsaken til at ikke flere svindles. I tillegg har folk flest blitt mer bevisst på å ikke dele personopplysninger ukritisk, påpeker han.

(NTB)

Sykehjemsbeboer vaksinert mot sin vilje i Lyngdal:

I januar fikk en beboer på Lyngdal helsehus en covid-19-vaksine mot sin vilje. Pårørende har klaget kommunen inn for Statsforvalteren i Agder.

Vaksinasjonen skal ha skjedd til tross for at beboeren gjentatte ganger skal ha gitt ansatte på helsehuset beskjed om at vedkommende ikke ønsket vaksinen, skriver Lister24.

I klagen hevder de pårørende at beboeren fikk vaksinen 12. januar uten å være klar over det.

- Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsaker. I denne saken må vi se hva Statsforvalteren kommer fram til, og så må vi forholde oss til det, sier kommunedirektør Kjell Olav Hæåk i Lyngdal kommune.

(NTB)

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Ny coronamedisin tatt i bruk i Sverige:

Sverige har gitt deres første pasient coronamedisinen Balmanivimab, skriver Sveriges Radio.

Balmanivimab er en forholdsvis ny syntetisk antistoffbehandling mot coronaviruset, og ble tillatt for bruk i landet etter først å ha blitt hastegodkjent i USA i november.

Behandlingen virker ved at folk får syntetiske antistoffer tilført via drypp.

- Når vi blir syke utvikler vi ulike antistoffer, men her har man utviklet et spesielt antistoff, sa gruppeleder Charlotta Bergquist ved det svenske legemiddelverket da medisinen var i godkjenningsfasen i februar.

Behandlingen kan tilbys personer som risikerer alvorlig sykdom ved coronasmitte.

Foto: Eli Lilly / AP / NTB

Biden lover vaksine til alle voksne i USA før juni:

Alle voksne i USA skal ha fått tilbud om coronavaksine før utgangen av mai, lover president Joe Biden.

Lørdagens godkjenning av coronavaksine nummer tre, fra Johnson & Johnson, og myndighetenes innsats for å få fortgang i vaksineproduksjonen, gjør at målet blir nådd før den opprinnelige planen, forklarte presidenten tirsdag.

Bidens opprinnelige plan var å nå dette målet innen utgangen av juli.

Johnson & Johnson skal levere 20 millioner vaksiner denne måneden, og til sammen 100 millioner i årets første halvår.

I motsetning til de to tidligere godkjente vaksinene i USA, fra Pfizer/Biontech og Moderna, krever ikke denne vaksinen oppbevaring i superkalde frysere. Johnson & Johnson-vaksinen består dessuten kun av én dose, mens det trengs to doser av de øvrige vaksinene.

(NTB)

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden-nominasjon som budsjettdirektør trekker seg:

USAs president Joe Biden trekker sin nominasjon av Neera Tanden som USAs nye budsjettdirektør, melder en rekke amerikanske medier.

- Jeg har godtatt Tandens ønske om å trekke nominasjonen av henne som budsjettdirektør. Jeg har respekt for hennes resultater, erfaringer og råd, skriver Biden i en uttalelse.

Tanden har vært under hard kritikk den siste tiden, særlig av den demokratiske senatoren Joe Manchin, som har nektet å støtte nominasjonen av henne. Manchin har vist til hennes tidligere «åpenlyst partiske uttalelser», og sagt at hun vil bringe en «giftig og skadelig innvirkning på det viktige arbeidsforholdet» mellom Kongressen og det innflytelsesrike budsjettkontoret, skriver NBC News.

Biden skriver i uttalelsen at han «ser fram til å finne en plass til Tanden» i hans administrasjon, der hun vil «bidra med verdifull kunnskap» i deres arbeid.

Foto: Anna Moneymaker / AP / NTB

499 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 499 coronasmittede i Norge. Det er 230 færre enn dagen før og 109 flere enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til onsdag er det registrert 72 234 coronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3086 nye smittetilfeller i Norge. 3,8 millioner coronatester er til nå utført i landet.

334 863 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 162 511 personer har fått andre dose.

I alt 109 coronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det var sju flere enn dagen før.

Til sammen er 623 coronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,0 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.