Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Splid i senatshøring:

Senatet avholder i skrivende stund sin første offentlige høring om sikkerhetsbruddene som fant sted 6. januar, da en mobb stormet den amerikanske kongressbygningen i Capitol Hill. Fem personer mistet livet som en konsekvens av angrepet.

Under høringen har en rekke instanser forklart seg. The New York Times skriver at tre skkerhetstopper, samt sjefen for Washington-politiet, skylder på føderalt politi og Det amerikanske forsvarsdepartementet for det de anser som sviktende etterretning i forkant av angrepet - samt forsinket autoriseirng av nasjonalgarden da angrepet var et faktum.

- Ikke noe av etterretningen vi mottok forutså det som faktisk skjeddde, sa tidligere Capitol-politisjef Steven A Sund under høringen, ifølge avisa.

Sund sier kommuniksjonen mellom de ulike instansene brøt sammen. Flere skkerhetstopper sa at de ikke hadde lest FBI-rapporten fra feltkontoret i Norfolk, som advarte mot at planlegging av angrepet fant sted i sosiale medier.

Under høringen ble også flere sikkerhetstopper grillet av Demokatenes senator Amy Klobuchar. Hun stilte det samme spørsmål til alle, ifølge CNN:

- Er du enig i at dette angrepet ivolverte hvit makt-tilhengere (tilhengere av rasistisk ideologi, red.anm.) og ekstremistgrupper?

Samtlige av sikkerhetstoppene svarte bekreftende.

Studioet fortsetter under annonsen

- Jeg er lettet :

FHIs fagdirektør, Frode Forland, sier fredag til TV 2 at de har sendt et forslag til departementet om å endre vaksinestrategi, og prioritere steder med utbrudd.
Primært vil dette gjelde Oslo.

Bårådsleder Raymond Johansen har i lengre tid etterlyst en skjevfordeling og at Oslo må pririteres høyere.

Til Dagbladet sier han nå at han er lettet over FHIs anbefalning.

- Jeg er lettet over at Folkehelseinstituttet foreslår å vurdere å endre vaksinestrategien slik at smitteutsatte områder som Oslo får flere vaksiner. Dette er nyheter Oslo-folk blir glad for.

Han understreker at Oslo gjennom hele pandemien har hatt det høyeste smittetrykket i landet, og de strengeste tiltakene.

- Byen har vært sosialt nedstengt i snart fire måneder, og befolkningen og lokalt næringsliv har tatt et stort ansvar. Derfor har det føltes ulogisk at vi ikke har fått flere vaksiner enn områder uten smitte og med få inngripende tiltak. Det handler om å slukke brannen der det brenner, og komme seg raskest mulig gjennom pandemien. Vi ser hvordan importerte muterte varianter av viruset nå har fått fotfeste. Derfor begynner det å haste med å få på plass en endret vaksinestrategi.

Han legger til at Oslo er klare for å ta imot ekstra vaksinedoser.

- Oslo har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken, tilsvarende en vaksine hvert sjette sekund døgnet rundt. Vi kan øke kapasiteten til 130.000 om vi tar i bruk apotek og fastleger. Så det skal ikke stå på oss. Vi er klare. Så langt ser vi svært positive effekter av vaksinen. Det er nesten ikke smitte og sykdom blant innbyggere som har fått vaksinen. Med raskere vaksinering i Oslo kan vi raskere åpne samfunnet opp igjen.


FHI foreslår flere vaksiner til Oslo

FHI foreslår flere vaksiner til Oslo

dagbladet

Oppfordrer folk til å unngå Hardangervidda:

Hordaland starter vinterferien i dag og det er kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda. Det er nå over en times ventetid for å komme seg over fjellet.

- Det er flere og flere som absolutt vil kjøre over Hardangervidda, sier trafikkoperatør John Andreas Omdal til Dagbladet.

Han anbefaler folk å finne andre veier over fjellet, siden det nå er så mange biler i kø at det ikke er plass til alle i en kolonne. Han regner derfor ikke med at køen blir noe mindre med det første.

Han sier at ferietrafikken ellers foreløpig går fint.

Det er snø på Hardangervidda. Foto: Statens vegvesen

Påvist sørafrikansk virusvariant i barnehage på Romerike:

Det er påvist et tilfelle av den sørafrikanske virusvarianten hos en ansatt i Læringsverkstedet Verksveien barnehage på Jessheim, ifølge Romerikes Blad.

- Dette innebærer at alle barn og ansatte ved avdelingen er satt i karantene, og dessuten at deres husstandsmedlemmer er satt i såkalt ventekarantene, sier kommuneoverlege Einar Kristian Borud i en pressemelding ifølge avisa.

Ingen av barna er foreløpig bekreftet smittet, opplyser kommunen.

Smitterekord i Finland:

I Finland ble det fredag registrert 720 nye koronatilfeller, ifølge det finske folkehelseinstituttet THL.

Dette er det høyeste antallet registrert på ett døgn, sier spesialist på smittsomme sykdommer Saara Jamanca til det finske nyhetsbyrået STT.

Dermed har til sammen 56.407 finner fått påvist virussmitte. Det er registrert 742 koronadødsfall siden pandemien begynte.

Samtidig har nesten 350.000 fått vaksine mot viruset.

Men de nye virusmutasjonene er en kilde til bekymring. Over 1.200 tilfeller av de muterte variasjonene er registrert i Finland.

(NTB)

Badstu i Helsinki. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB

Overfører Baneheia til Oslo:

Riksadvokaten har besluttet å overføre ansvaret for den videre behandling av den gjenåpnede Baneheia-saken til Oslo statsadvokatembeter.

Statsadvokaten i Oslo vil nå gjennomgå saken og komme med en innstilling til Riksadvokaten, heter det i en pressemelding. Innstillingen vil omhandle hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller begrenses til en frifinnende dom uten rettssak.

- En har merket seg at både de etterlatte og Viggo Kristiansen gjennom media har gitt uttrykk for at de ønsker en ny hovedforhandling. Saken er høyt prioritert hos påtalemyndigheten, men det er på nåværende tidspunkt ikke mulig å si når riksadvokatens avgjørelse vil foreligge eller når en forventer at tilrådningen fra Oslo statsadvokatembeter blir klar, skriver Riksadvokaten i pressemeldinga, og legger til:

- Det er et omfattende etterforskingsmateriale som skal gjennomgås, herunder den informasjon som er fremkommet i anledning Viggo Kristiansens gjenåpningsbegjæringer. Det kan heller ikke utelukkes at det vil bli behov for enkelte nye etterforskingsskritt, i den grad det anses nødvendig for å sikre at alle forhold av betydning for avgjørelsen – både de som kan tale for og imot domfelte – blir tatt i betraktning.

Dette er de omstridte bevisene

Dette er de omstridte bevisene

dagbladet

FHI snur - foreslår flere doser til Oslo:

FHIs fagdirektør Frode Forland sier til TV 2 at de har sendt et forslag til departementet om å endre vaksinestrategi, og prioritere steder med utbrudd.

- Vi foreslår å vurdere strategiendring med tanke på at risikobildet nå er endret med muterte virus, og utbrudd i ulike deler av Norge og primært i Oslo, sier Forland til TV 2.

- Det er snakk om å vurdere om det kan være relevant å gi mer vaksine til dem i områder hvor smitten er høyest, sier han.

Strategien nå er å fordele vaksinedoser på de ulike kommunene basert på folketall.

Frode Forland. Foto: NTB

Evakueringsalarm på Sjursøya var eksos:

Det har gått en evakueringsalarm i en tunnel på Sjursøya i Oslo, skriver politiet på Twitter.

Kort tid senere viser det seg at det var en brannalarm som hadde gått på grunn av eksos fra en lift.

- Ingen er skadd, skriver politiet.

- Udramatisk, skriver brannvesenet.

Politiet skriver at det er en tunnel tilknyttet Follobanen. De meldte først om at det var to til fire arbeidere som det ikke var gjort rede for, men disse er nå funnet, og nødetatene forlater stedet.

Tidligere i dag var det en arbeidsulykke på Sjusøya, hvor en person er kriitisk skadd etter å ha havnet i klem i en lift seks meter over bakken.

Löfven hasteinnkaller etter vaksinemøte:

Den svenske statsministeren Stefan Löfven hasteinnkaller til pressekonferanse etter å ha hatt møte om coronavaksiner med europarådet, skriver Aftonbladet.

- Det er nå nesten ett år siden vi hadde første videomøte for å diskutere coronapandemien, sier Löfven. Han sier at dersom man ikke hadde samarbeidet i EU, ville man kommet mye dårligere ut av pandemien.

- Nå er fokuset på å øke tilgangen på vakisner, sier Löfven.

Han sier at mutasjoner var et sentralt tema på møtet. De snakket også om vaksinepass, det er en diskusjon som kommer til å fortsette framover, sier statsministeren.

Løfven sier at det er bra at han og Erna Solberg nå har blitt enige om en løsning for dagspendlerne som reiser mellom Norge og Sverige.

- Men vi kommer ikke til å være fornøyd før vi har en løsning for alle pendlere, sier Löfven.

Stefan Löfven. Foto: TT / NTB

Vaksinekjøleskap ødelagt - hasteinnkaller til vaksinasjon:

Et kjøleskap gikk i stykker i Sarpsborg i natt. Det inneholdt vaksiner, skriver VG.

Nå hasteinnkaller kommunen helsepersonell til vaksinasjon, for at dosene ikke skal gå til spille.

– Vi har hatt et uhell med et kjøleskap på vaksinesenteret vårt. Vaksinene er ikke oppbevart slik de skal ved riktig temperatur. AstraZeneca-vaksinen kan fortsatt brukes, der har vi 48 timer på oss, sier helsesjef i Sarpsborg Øivind Werner Johansen til VG.

Det skal ha vært rundt 600 doser i kjøleskapet. 300 AstraZeneca-doser og 300 Pfizer-doser. Det er uklart om Pfizer-dosene fortsatt er mulige å bruke.

Vaksiner på Sykehuset Østfold. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Strammer inn - 38 i karantene etter hyttefest:

Hemsedal kommune innfører regler for begrensing av besøk på bakgrunn av smittesituasjonen. Slik Dagbladet allerede har skrevet, er kommunen fortvilt over økende smitte og opplever samtidig at flere har vært lite velvillige overfor kommunens smittesporere.

Lokalavisa Hallingdølen skriver fredag at de to siste smittetilfellene i bygda har kommet etter en fest på en privat hytte. 38 personer er i karantene etter hyttefesten, og alle deres husstandsmedlemmer er igjen i ventekarantene, der de må vente på prøvesvar.

Fra klokka 14 fredag til 8. mars vil de nye reglene i kommunen innføres.

- Kommunen erfarer at nasjonale anbefalinger rundt private sammenkomster ikke alltid blir respektert. I tillegg erfarer vi at smittesporingsarbeidet blir hindret da vi i enkelte tilfeller møter personer som ikke er samarbeidsvillig i smittesporingsarbeidet, heter det i en uttalelse på kommunens Facebook-side.

Kommunen opplyser om at en person har fått påvist mutert virus og det er mistanke om flere tilfeller. Derfor har kriseledelsen vurdert at det er nødvendig å ta ytterligere grep.

Det blir nå innført forbud mot private sammenkomster med mer enn fem gjester, eller hvor avstand på minst én meter ikke kan overholdes. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men det må være mulig å holde forsvarlig avstand. Det kun tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster i lokaler som er dimensjonert slik at alle deltakerne kan holde minst én meters avstand.

Kranglete smittesporing: - Det er trist

Kranglete smittesporing: - Det er trist

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.